Природоохоронна експедиція "Слідами цивілізації"

Про матеріал
Позакласний захід з екологічного виховання для поглиблення екологічних знань учнів, виховання у них гуманного відношення до природи, почуття відповідального ставлення до всього живого.
Перегляд файлу

                                     Експедиція «Слідами цивілізації»
      Мета експедиції. Поглиблення екологічних знань учнів, виховання у них гуманного відношення до природи, почуття відповідального ставлення до всього живого.
                                                       Ведучий.

      Шановні учні та гості нашого засідання. Сьогодні ми з вами пройдемо слідами цивілізації, розглянувши деякі екологічні проблеми нашої Землі.
Читець.

Стали люди сильними, як боги,
І доля Землі у них в руках,
Але темніють страшні опіки
У Земної кулі на боках.
Ми давно освоїли планету,
Широко крокує новий вік.
На Землі вже білих плям немає,
Чорні чи зітреш, людина?

      ВЕДУЧИЙ: Безжальною рукою людина ламає крихку рівновагу природи, від якої залежить її  власне виживання. Постійне і неухильно зростаючий вплив людини на живіт-них і рослини привело до того, що живий світ нашої планети швидко змінюється. За останні 350 років з обличча  Землі зникло понад 60 видів звірів і майже 100 видів птахів. Це перший слід цивілізациї, на якому ми зупинимося.                           C:\Users\Пользователь\Desktop\еколого - економічна служба портфоліо\еколог. служба\заседания службы\следами цивилизации\сценарій\СТРАНСТВУЮЩИЙ ГОЛУБЬ.jpg
Додатковий матеріал для консультанта - демонстрація фото.
Мандрівний голуб мешкав у Північній Америці. Голуби цього виду були настільки численнийні, що люди  винищували їх, навіть не замислюючись. Людьми дуже цінувалося м'ясо цих голубів, до того ж воно було так легко доступне. Голубами дуже просто і, головне, дешево можна було нагодувати безліч рабів і бідняків. За яке - небудь століття непомітно для самих себе люди повністю винищили цілий вид.Останній  голуб був убитий в 1899 році. Жив у неволі мандруючий голуб на ім’я  Березень  помер 1 вересня 1914 року в Цинцинаті (штат Огайо.. У штаті Висконсін місцеве орнітологічне товариство встановило навіть меморіальну дошку з написом: «В пам'ять останнього вісконсинського мандрівного голуба, вбитого з-за жадібності і легковажності людини».
C:\Users\Пользователь\Desktop\еколого - економічна служба портфоліо\еколог. служба\заседания службы\следами цивилизации\сценарій\ДРОНТ.jpgДронт - великий нелітаючий птах. Вони важко перевалювалися з боку на бік, безпорадно раз-махивая жалюгідними обрубками» крил. Дронт став легкою здобиччю людей. Португальці зван-цих птахів «додо». Жили додо на островах Маврикія. Останнього з них бачили на Маврикії в 1681 році.
Морська корова перебувала на мілководді біля Командорських островів. Трималися ці тварини родина-ми, були повільні і зовсім не боялися людей. Відкрив її учасник експедиції Беренга - Георг Стеллер (в честь нього морську корову називають також стеллерової корови). Ці тварини харчувалися водоростями, м'ясо виявилося не лише їстівним, але і, на жаль, дуже смачним. Їх винищили за 27 років. Останню корову в 1768 році вбила біля берегів острова Беринга дружина землепрохідця Федота Попова, в честь якого названий острів в Японському морі.
C:\Users\Пользователь\Desktop\еколого - економічна служба портфоліо\еколог. служба\заседания службы\следами цивилизации\сценарій\тарпан.gifТарпан - європейська дикий кінь. Першим зник з лиця Землі лісової тарпан. Мешкали ці тварини в лісах від Білорусії до Німеччини. Останніх коней з польського звіринця в 1808 році віддали селянам. Степовий тарпан кочував по всій степовій смузі Росії від Прута на заході до річки Урал на сході. Останній раз тарпана вдалося зловити поблизу Херсона у 1866 році. Він доживав свій вік у московському зоопарку, а в 1879 році, недалеко від заповідника Асканія-Нова, був убитий останній тарпан.
Ведучий:  А ці тварини є вимираючими в наш час.
Демонстрація фільму «рідкісні тварини».
Читець.

Шматує лід, міняємо річок течіння,
Кажемо про те, що справ по вуха,
Але ми ще прийдемо просити прощення
У цих річок, барханів і боліт,
У самого гігантського сходу,
У самого найдрібнішого малька...      
Поки що про це думати не хочеться,
Зараз нам не до цього... поки що.
Аеродроми, пірси і перони,
Ліси без птахів і землі без води...
Все менше навколишньої природи,
Все більше навколишнього середовища.
Ведучий: Людина змінює навколишнє середовище і результат його діяльності у наявності. Зараз ми з вами пригадаємо деякі глобальні екологічні проблеми, які виникають як сліди цивілізації).
(Демонстрація фрагмента Екологічні проблеми)
Ведучий після перегляду фільму пропонує групам обговоривши запропоновані екологічні проблеми представити її і запропонувати шляхи вирішення)
1. Проблема побутового сміття.
2. Забруднення атмосфери. Автотранспорт.
3. Забруднення водойм, проблема питної води.
Ведучий: Нам не байдужа доля людей, від якої залежить майбутнє нашої цивілізації і майбутнє нашої планети. Так давайте ж не будемо байдужі до себе і до своєї планеті. Земля з її біосферою - найбільше диво! І вона у нас одна.

Демонстрація фільму Планета Земля

Читець.                                                                                 
Ось вона летить, маленька така!
Ось вона сумує, у думи свої вникаючи,
Ось вона пливе, хиткою прохолодою віє,
Все ще живе! Все ще вірить людям!
Ось вона пливе крізь рожеву опівночі,
Всіх людей кличе,

просить прийти на   допомогу!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
15 листопада 2022
Переглядів
97
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку