Озерянська ЗОШ І-ІІІ ступенів
Учня10 класу
Озерянської ЗОШ І-ІІІ ступенів
Вчитель трудового навчання
Молчанова С.П.
Озеряни
2010
1.Розробка технічного завдання.
1.1.Призначення проектованого виробу.
1.1.1Виріб використовують для сувеніра
1.1.2.Особливості експлуатації виробу, що впливають на його конструкцію: для бережного збереження
1.1.3. Вплив виробу на комфортність, зручність і ефективність його експлуатації людини: зручний у використанні.
1.1.4. Вимоги до виробу в умовах сучасного виробництва: виріб повинен бути гарно висушений, мати достатню товщину, правильно підібраний колір.
1.2 Вимоги до конструкції.
1.2.1. Обґрунтування конструкції виробу з точки зору його призначення і експлуатації особливостей: так як ми маємо гарно висушенийвиріб.
1.2.2. Вимоги до основних частин виробу, інших елементів, які враховуватимуть експлуанаційні показники: держак повинен .
1.3. Вимоги до матеріалів.
1.3.1.Технічно – економічні чинники, які визначають вимоги до матеріалів, придатних до виготовлення виробу: виріб повинен бути зроблений з твердих порід дерева, мати гарну водостійкість.
1.3.2. Санітарно – гігієнічні вимоги до виробу: щоб не вбирав запахи різних продуктів харчування.
1.3.3.Експлуатаційні вимоги до виробу: деталі з дерева не повинні давати тріщини, гарно митися.
1.3.4 Вимоги до матеріалів для основних частин виробу.Матеріал повинен бути доступним,повинна мати помірну ціну і бути абсолютно безпечним у використанні.
2.Розробка технічної пропозиції.
2.1. Аналіз зразків-аналогів.
2.1.1.Аналіз форми та габаритних розмірів зразків-аналогів:
мал.1
мал.
мал.3
2.1.2. Аналіз конструкції побудови зразків-аналогів, кількість деталей їх функції, матеріал, габаритні розміри виробу, складність конструкції, експлуатаційні переваги і недоліки, зовнішній вигляд, технологічні виготовлення деталей.
2.1.2. Аналіз конструктивної побудови зразків-аналогів.
Таблиця 1
Аналіз конструкції зразків-аналогів.
Вимоги до конструкції |
Характеристика ступеня втілення вимог в зразках |
||
Зразок № 1 |
Зразок № 2 |
Зразок № 3 |
|
1. кількість деталей у виробі
|
2 |
2
|
3 |
2. Призначення деталей
|
сувенір |
сувенір |
сувенір |
3. Матеріал деталей
|
|
|
|
4. Габаритні розміри виробу
|
Радіус 16 см. |
Радіус 16 см. |
Радіус 16 см. |
5. Складність конструкції деталей |
Середня |
Середня |
Середня |
6. Надійність роботи у виробі
|
+ |
+ |
+ |
7. Відповідати вимогам пропорційності форми і ліній (вимогам дизайну) |
+ |
+ |
+ |
8. Естетичний і оригінальний вигляд |
- |
+ |
+ |
9. Технологічність виготовлення деталей |
+ |
+ |
+ |
10. Простота і надійність з’єднань деталей |
За допомогою клею ПВА |
За допомогою клею ПВА |
За допомогою клею ПВА |
2.1.3. Визначення конструкції виробу
Таблиця 2
Визначення майбутньої конструкції виробу
Вимоги до конструкції |
Зразок, в якому вимогу реалізовано найкращим чином |
1. кількість деталей у виробі
|
2 |
2. Призначення деталей
|
утворення сувеніру |
3. Матеріал деталей
|
Зразок №1-3 |
4. Габаритні розміри виробу
|
Радіус 16см. |
5. Складність конструкції деталей
|
Зразок №1 надувна кулька Зразок№2- газетнийй папір
|
6. Надійність роботи у виробі
|
надійна |
7. Відповідати вимогам пропорційності форми і ліній (вимогам дизайну) |
відповідає |
8. Естетичний і оригінальний вигляд
|
+ |
9. Технологічність виготовлення деталей
|
+ |
10. Простота і надійність з’єднань деталей
|
+ |
2.1.4. Оцінка якості спроектованого виробу та відомих зразків - аналогів.
2.1.4.1. Оцінка якості зразків
Таблиця 3
Оцінка якості зразків аналогів і спроектованого виробу
Вид виробу |
Коофіціент якості |
Зразок № 1 |
0.75 |
Зразок № 2 |
0.75 |
Зразок № 3 |
0.67 |
Спроектований вироб |
0.88 |
Максимально можливий коофіціент якості. |
0.9 |
2.1.4.2. Аналіз переваг якостей споектованого виробу в порівнняні із якостями трьох зразків – аналогів.
Спроектований виріб виготовлений відповідно до технології, конфігурація деталей вдала, з”єднані за допомогою шипа і оздоблені випалюванням.
2.1.4.3. Недоліки спроектованого виробу:виріб недоліків немає.
2.1.5. Аналіз методів технологічної обробки деталей та їх з’єднань в зразках-аналогах
Таблиця 4
Аналіз технології виготовлення виробу
Назва оброблюваних деталей |
Ескізне зображення конструкції деталей та їх з”єднань |
В яких зразках – аналогах використовуються |
Надувна кулька |
|
Зразки №1-3 |
Газетний папір |
|
Зразки №1-3 |
2.2. Висновок за технічною пропозицією:
– відповідність зразків-аналогів своєму призначенню: зразки аналоги за своїм призначенням не мають відмінностей, але їхня основна відмінність в розмірах та формах.
– технологічність запропонованих зразків:зразки №1,2,3 майже однакові у виготовленні.
– вигляд, якого надають виробам використані в зразках кількість, форма і розміри деталей та ін.: сувенір відповідає всім вимогам наочності, надійності, акуратності.
– зразок, який ви обираєте в якості зразка-прототипу для подальшого проектування:
3.Ескізне проектування
3.1.Опис зовнішнього вигляду:
– назва виробу: сувенір
– види і сортамент матеріалів для виготовлення деталей: газетний папір.
– кількість, форма, розміри деталей, інші елементи і деталі конструкції: радіус 16 см.
– види з’єднань деталей у виробі: за допомогою клея.
– види обробки деталей: зклеювання деталей.
4.Розробка технічного проекту.
4.1. Основні вихідні дані для побудови креслень деталей виробу:
4.2. Розробити і побудувати креслення конструкції деталей виробу в масштабі
5. Розробка робочої документації:
5.1. Розробка переліку матеріалів, які витрачаються на зразок виробу.
Карта витрат матеріалів
№ п/п |
Назва деталей |
Вид матеріалу |
Кількість деталей
|
Розміри (мм)
|
1
|
кулька |
Газетний папір
|
Складається з банатьох шарів паперу |
Радіус 16 см. |
6. Розрахунок собівартості і договірної ціни виробу.
6.1. Визначити собівартість виробу на виробництво якого потрібні наступні витрати.
6.1.1. Розрахунок матеріальних витрат.
Назва матеріалу |
Вартість одиниці виміру |
Витрати матеріалу |
Вартість витрат |
1газетний папір |
2,25 |
4 -2.25 гр.
|
10гр.
|
6.1.2. Вартість витрат на електроенергію: 1 кВт =0, 24гр 1 уч. 1год = 0, 24 гр. 20 уч. 20 год . =4.80 грн.
6.1.3. Розрахунок оплати праці.
Оплата праці п-го розряду складає 7клас коефіцієнт 7 за годину з урахуванням знижувальних елементів.
6.1.4. Розрахунок податку на зарплату 20% від зарплати 0,20
6.1.5. Амортизація 0,8
6.1.6. Собівартість; 2.25+0.24+1,0 +0,8+0,20 = 4.49
6.1.7. Визначення величини прибутку 20 учн. від собівартості: 0, 9 гр.
6.1.8. Договірна ціна =4.49+0,9 =5.39
6.1.9. Визначаємо рентабельність виробу.
Рентабельність: 16.7%.
7. Розрахунок екологічних параметрів виробництва виробу.
7.1 Визначити коефіцієнт замкненості виробництва виробу (Кз) з врахуванням вторинної переробки відходів
Кз=Нт*Ак-Онз , де
Нт*Ак
Ак – об’єм (маса) спожитих матеріально-сировинних ресурсів з відходів (кг);0.1кг
Онз- об’єм (маса) неперероблених відходів (кг);0.1кг
Нт – фактичне споживання природних ресурсів на одиницю виготовленої продукції (кг);0.5кг
Кз=(0.5*0.1)-0.1/(0.5*0.1)=|-1|
7.2 Визначити коефіцієнт відходоємності виробництва виробу (Кв).
Кв=Онз*Рч *Ак , де
Нт
Рч =19 – довідниковий коефіцієнт для деревиних і текстильних відходів.
Кв=(0.1*19*0.1)/0.5=0.38
7.3 Визначити коефіцієнт екологічності виробництва (Ке), за умови, що відходи будуть перероблені.
Ке = 1-Кв=1-0.38=0.62
7.4 Визначити коефіцієнт безвідходності виробництва (Кб) з врахуванням вторинного використання відходів.
Кб =Ке+Кз=0.62+1/2=0.81
2
7.5 За одержаною величиною коефіцієнту безвідходності виробництва (Кб) визначити екологічність виробництва виробу. За умови повного використання відходів Кб=1. При Кб =0,9…1 – виробництво є безвідходним і екологічно чистим. При Кб = 0,8…0,9 – виробництво є маловідходним. При Кб менше 0,7 – виробництво є відходним.
Правила техніки безпеки.
1.Вимоги безпеки перед початком роботи.
1.1 Правильно одягнути спец одяг
( застебнути його всі ґудзики, сховайте волосся під головний убір ).
1.2 Ретельно підготувати своє робоче місце до безпечної роботи.
1.3 Уважно вислухайте вчителя й отримайте завдання на урок.
1.4 Підготуйте до роботи свій інструмент і пристрої, впевнившись у їх справності.
1.5 Перевірте надійність кріплення захисного кожуха пасової передачі.
1.6 Перевірте надійність з’єднання захисного заземлення, занулення з корпусом верстата.
1.7. Перевірте, чи немає у заготівці сучків, тріщин.
1.8 Установіть підручник із зазором 2-3 мм. від деталі, що обробляється, і закріпіть його на висоті центрової лінії заготовки.
1.9 Перевірте роботу верстата на холостому ході.
1.10 Забороняється розпочинати роботу без дозволу.
2. Вимоги Безпеки під час Роботи.
2.1. Під час практичної роботи учні виконують тільки ті види робіт, які доручив учитель.
2.2. Використовуйте справний, добре налагоджений інструмент.
2.3.Використувуйте інструмент за призначенням. Інакше можна не тільки зіпсувати його, але й отримати травму.
2.4. Подавайте інструменти плавно, без сильного натиску.
2.5.Своєчасно посувайте підручник до деталі, що обробляється, не допускати збільшення зазору.
2.6. Щоб уникнути травм під час роботи:
- не нахиляйте голову до верстату.
- не приймайте і не передавайте через верстат, що працює;
- не заміряйте деталі до повної зупинки верстата
- не зупиняйте верстат, зупиняючи верстат рукою.
- не залишайте ввімкненим верстат
2.7. Не відволікайтесь під час роботи і не відволікайте від роботи інших.
2.8. Утримуйте своє робоче місце в чистоті.
2.9. Дбайливо ставтесь до устаткування ,верстаків інструментів.
КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ ПРОЕКТУ
Технологічні критерії:
- оригінальність застосування і сполучення матеріалів, їх довговічність, витрата матеріалів;
- складність і об'єм виконаних робіт;
- доцільність технологічного процесу;
- відповідність пошиття і ВТО вимогам до виконання ручних, машинних і прасувальних робіт.
Конструктивні критерії:
- зручність використання, міцність, надійність;
- відповідність конструкції призначенню виробу;
- відповідність конструкції розмірам фігури;
- складність побудови конструкції (техніка моделювання).
Естетичні критерії:
- оригінальність форми;
- композиційна завершеність;
- кольорове рішення;
- стиль, індивідуальність;
- відповідність до вимог моди.
Екологічні критерії:
- забруднення навколишнього середовища при виробництві;
- можливість використання відходів виробництва;
- ,можливість повторного використання деталей виробу по закінченню строку служби.
Економічні, маркетингові критерії:
- необхідність в даному виробі на ринку;
- можливість масового виробництва;
- собівартість проекту;
- рівень продажної ціни;
- доцільний вид реклами.
Озерянська ЗОШ І-ІІІ ступенів
учня 11 класу
Чуриловича Олександра