Проект «Українські народні музичні інструменти»

Про матеріал
Розширення знань дітей про історію рідного краю; запалити в душі учнів український вогник цікавості, який допоможе духовно збагатити їх, викликати інтерес до культури рідного народу, розвивати художні та творчі здібності; виховувати і підтримувати пізнавальну діяльність краєзнавчого і творчого характеру; ознайомити учнів з українськими народними музичними інструментами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Координатори проекту: учні 4 класу. Консультант: Кононенко С. В., класний керівник Проект «Українські народні музичні інструменти»

Номер слайду 2

Актуальність та мета проекту:розширити знання дітей про історію рідного краю; запалити в душі учнів український вогник цікавості, який допоможе духовно збагатити їх, викликати інтерес до культури рідного народу, розвивати художні та творчі здібності; виховувати і підтримувати пізнавальну діяльність краєзнавчого і творчого характеру; ознайомити учнів з українськими народними музичними інструментами.

Номер слайду 3

Тип:дослідницько-пошуковий. Термін: Довготривалий

Номер слайду 4

Підготовчий етап:1. Ознайомлення із змістом завдання.2. Співпраця з батьками.3. Вивчення історії виникнення музичних інструментів.

Номер слайду 5

Творчий етап:1. Робота пошукових груп над збором інформації про музичні інструменти.2. Опрацювання та систематизація зібраної інформації.3. Створення медіапрезентації.4. Оформлення проекту

Номер слайду 6

Заключний етап:1. Презентація проекту “Українські народні музичні інструменти”.2. Участь у конкурсі проектів.3. Фотографування та дезайнерська обробка.

Номер слайду 7

БАНДУРАСтрунно-щипковий лютневий інструмент крилоподібної форми. Спосіб гри – ковзаючий, притискання пальцями струн до грифа.

Номер слайду 8

КОБЗАКобза складається з корпусу і грифа, на якому розташовані 8-10 нав'язаних ладів за допомогою яких на кожній струні можна отримати звуки.

Номер слайду 9

БУГАЙБугай (бербениця) - акомпануючий фрикційний музичний інструмент, який за тембром нагадує ревіння бугая.

Номер слайду 10

ОКАРИНАОкарина - нагадує голову гусака. Точну дату народження цього стародавнього музичного інструменту вказати не можливо

Номер слайду 11

ДУДА( ВОЛИНКА)Волинка - відомий широко колись інструмент групи шалмеїв. Зараз зберігся лише на Гуцульщині;

Номер слайду 12

ГУДОКГудок — триструнний скомороший музичний інструмент з корпусом грушевидної форми, на якому грали лукоподібним смичком.

Номер слайду 13

ТРЕМБІТАТрембіта - мундштучний сигнальний інструмент лемківських, бойківських та гуцульських пастухів.

Номер слайду 14

ЦИМБАЛИУ традиції українців розрізняють два найпоширеніші типи цимбалів: найархаїчніші і, бурдонні.

Номер слайду 15

КОЛІСНА ЛІРАКолісна ліра - струнний смичковий інструмент, у якому роль смичка виконує колесо.

Номер слайду 16

БУБОНБу́бон — дуже поширений ударний музичний інструмент з невизначеною висотою звуку у вигляді обруча, на який з одного боку натягнуто шкіру.

Номер слайду 17

Народні інструменти в усній народній творчостіЗагадки. Люблять мене поважають, та б`ють мене, коли грають

Номер слайду 18

Сам із вільхи та із дуба. В роті білі, чорні зуби. До зубів торкнись – готово,Ти почуєш спів чудовий.

Номер слайду 19

Хто з нею добре знається,До того озивається. А хто не в лад її бере,Аж по душі вона дере.

Номер слайду 20

Десь у гаї народилась,В хаті опинилась. Була німа і нежива,Тепер говорить і співа.

Номер слайду 21

Україну прославляє,Хоч не знає слів,Тугу людям розганяєМногострунний спів. У похід її з собою. Брав козак Мамай,Мов ясну леліяв зброю. Хто вона: вгадай?

Номер слайду 22

За лісом, за пралісом. Сірі воли ревуть.

Номер слайду 23

Прислів`я та приказки. Дудка знає, нащо грає. На скрипочці грає, бо веселість має. Скрипка плаче і сліз не має. Скрипка грає — голос має. Корбу крутить, ліра грає, бабка кричить, дід гуляє. Сопілка — вівчареві втіха. Заграйте мені, цимбали, щоби ніженьки дримбали. На вулиці скрипка й бас, пусти, мамо, хоч на час.

Номер слайду 24

Пісня. У світі є багато музичних інструментів,Ми чуємо їх звуки нащодень.І серед них є наші-народні українські,Без них нема весілля,без них нема пісень. Приспів: Бандура,сопілка,трембіта і цимбали-Вкраїнські інструменти,вкраїнська в них душа. Бандура,сопілка,трембіта і цимбали-Ви слава наша давня,ви гордість і краса. Бандура Вам розкаже і трошки засумує,Про те,як жили наші герої й кобзарі. Сопілка ж заспіває мелодію чарівну,І з радістю підхопим мелодію цю ми. Приспів: Трембіта Вас покличе у гори й полонини,І голос цей почують в далекій стороні. Цимбали Вас запросять до танку запального,І буде веселіше всім жити на землі. Приспів:

Номер слайду 25

Дякуємо за увагу!!!

pptx
Додано
6 березня 2019
Переглядів
4107
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку