Проектна робота "У кожного птаха і музика своя" у рамках Всеукраїнської природоохоронної акції "Птахи - наші друзі"

Про матеріал

Проектна робота "У кожного птаха і музика своя" була створена у рамках Всеукраїнської природоохоронної акції "Птахи - наші друзі".

Характеристика проектної роботи:

за метою проективної діяльності - дослідницький;

за кількістю учасників - колективно-груповий;

за тривалістю - середньотривалий.

Вид проекту: інформаційно-творчий.

Форма захисту: презентація набутих знань на захисті загальношкільного проекту.

Метою проектної роботи є познайомити з різноманітністю птахів рідного краю, розширити та поглибити знання учнів про світ птахів;

розкрити значення птахів у житті людини, народному господарстві, в природі, розвивати спостережливість, інтерес до пізнання тва­ринного світу, допитливість;

виховувати в дітей інтерес до птахів рідного краю, любов і дбайливе ставлення до них, вчити дітей вдумливо, дбайливо ставитися до навколишнього середовища, замислюватися над наслідками своїх дій, виховувати любов до природи, бажання оберігати птахів, інтерес до усної народної творчості.

Завданнями проектної роботи є (навчальні) поповнити знання дітей про різновиди птахів та їх особливості.

(Розвиваючі) Розвивати мислення, уміння концентрувати увагу для пошуку відповіді.

(Виховні) Виховувати дбайливе ставлення до пернатих.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Всеукраїнська природоохоронна акція “ П т а х и - н а ш і д р у з і “ Проектна робота Поляниця, 2016

Номер слайду 2

Тема. У кожного птаха і музика своя. Автори. Учні 6 класу та класний керівник Стефанів Мар’яна Зеновіївна

Номер слайду 3

Характеристика проекту: За метою проективної діяльності – дослідницький; За кількістю учасників – колективно-груповий; За тривалістю – середньотривалий. Вид проекту: інформаційно-творчий. Форма захисту: презентація набутих знань на захисті загальношкіль- ного проекту. Етапи реалізації: 11.03. 2016р. – 08.04. 2016 р.

Номер слайду 4

Плани реалізації Вчитель та учні 25.03 – 04.04 Представити проект 4 Вчитель та учні 22.03 – 24.03 Оформити зібрані матеріали 3 Вчитель та учні 14.03 – 21.03 Зібрати матеріали про птахів 2 Вчитель 11.03 Створити групи 1. Приміт-ка Хто відпові-дає Дата Зміст заходів №

Номер слайду 5

Очікувані результати 1. Викликати інтерес до вивчення природи рідного краю (пташинного світу). 2. Розширити знання про птахів України. 3. Дізнатися про життя птахів лісу, лукіів, перелітних птахів. 4. Дізнатися цікаві факти про пернатих. 5. Формувати навички пошукової роботи. 6. Розвивати спостережливість, пізнавальний інтерес. 7. Виховати турботливе ставлення до птахів та заохотити учнів брати участь у їхній охороні.

Номер слайду 6

Мета познайомити з різноманітністю птахів рідного краю, розширити та поглибити знання учнів про світ птахів; розкрити значення птахів у житті людини, народному господарстві, в природі, розвивати спостережливість, інтерес до пізнання тва­ринного світу, допитливість; виховувати в дітей інтерес до птахів рідного краю, любов і дбайливе ставлення до них, вчити дітей вдумливо, дбайливо ставитися до навколишнього середовища, замислюватися над наслідками своїх дій, виховувати любов до природи, бажання оберігати птахів, інтерес до усної народної творчості.

Номер слайду 7

Завдання Навчальні. Поповнити знання дітей про різновиди птахів та їх особливості.   Розвиваючі. Розвивати мислення, уміння концентрувати увагу для пошуку відповіді.   Виховні. Виховувати дбайливе ставлення до пернатих.

Номер слайду 8

Актуальність вибраної теми Здавна відомо, що птахи приносять людині велику користь. Вони оберігають поля, ліси, гаї від шкідливих комах, тобто підтримують баланс у природі, винищують шкідників, інакше шкідливих комах розвелося б стільки, що вони знищили б усі зелені насадження на Землі. Люди називають птахів своїми пернатими друзями. Багато птахів будують свої гнізд біля людських осель, щоб легше було жити... Про прахів існує багато легенд, переказів. Митці присвячують їм вірші , пісні. Свої спостереження народ втілив у загадках, прислів’ях, лічилках ,скоромовках. Сьогодні ми вирушимо у незвичайну подорож до Царства птахів по сторінках презентації. Крім того, сподіваюся, ви дізнаєтесь багато нового про пернатих друзі. Отже, у подорож!

Номер слайду 9

Девіз нашої роботи: Ми - друзі і вірні, і щирі, Бо ми бережемо повсякчас. Пташок, що літають у вирій, І тих, що зимують у нас.

Номер слайду 10

Групи класу та їх завдання 1 група “Дослідники” Завдання: дібрати інформацію про птахів. 2група. “Художники” Завдання: знайти малюнки та вірші про птахів.

Номер слайду 11

3 група. “Журналісти” Завдання: Знайти цікавинки про птахів: ребу-си, загадки та при- слів’я, кросворди. 4 група. “Редактори” Завдання: розробити презентацію результа- тів інформаційно- творчого проекту за допомогою прог- рами Power Point.

Номер слайду 12

Вступ Встаньте, діти, усміхніться,                      І до сонця потягніться.                          До сусіда поверніться.                      Один одному всміхніться.              Гостей наших привітаймо                          І навчання починаймо, А ще пісню заспіваймо І птахів ми прославляймо. Оберігати природу... Оберігати оточуюче середовище. Ці слова сьогодні ми чуємо все частіше. Вони звучать з трибуни партійних пленумів, на симпозіумах вчених, в розмовах мільйонів людей. Любов до природи – це і любов до Батьківщини, до свого народу. Це наш світогляд, наша мораль, весь спосіб нашого життя.

Номер слайду 13

1 Квітня – Всесвітній день птахів Пташиний спів. Різноголосся перелив Звучить як гімн рідного краю. Пташиний спів. Години плин Не відчуваю, не відчуваю... Та тьохкає у серці  Невимовне почуття Відлиги перцю. І все іде у небуття. Пташиний спів. Останній птах вже полетів, А хто для мене заспіває? Пташиний спів Вже онімів. А я чекаю, все чекаю...

Номер слайду 14

Дуже добре всім співати, але треба й історія пізнати… НАЙБІЛЬШИЙ СЕРЕД ПТАХІВ — гриф чорний. Маса його до 12,5 кілограма, довжина крила — 87 сантиметрів. Його досить легко впізнати по тому, як стрімко він спус­кається з висоти з напівскладеними крилами, витягнути­ми лапами та піднятим хвостом, з шумом розтинаючи повітря.

Номер слайду 15

НАЙВИЩИМ ПТАХОМ є журавель сірий. Висота його досягає 120 сантиметрів, а маса — 7 кілограмів. При­літає в Україну в другій половині березня, а улюбленими його місцями є глухі зарості, болота, очеретяні заплави рік. Гніздо (до 1 метра в діаметрі) мостить на купинах.

Номер слайду 16

НАЙВАЖЧИЙ ПТАХ української фауни — дрохва. її маса може досягати 20 кілограмів. Такими можуть бути самці — самиці значно менші.

Номер слайду 17

НАЙМЕНШИЙ ЛІСОВИЙ ПТАХ — корольок. Його маса 4—5 грамів. Зустрічається в гірських і рівнинних хвойних лісах. Його їжа — дрібні комахи, а взимку — частково насіння хвойних порід. Має на голові повздовжну смужку, що нагадує корону (звідки й назва).

Номер слайду 18

НАЙШВИДШИЙ ПТАХ є сапсан, якого ще назива­ють мандрівним соколом. Нападаючи на якогось птаха, він мчить за здобиччю зі швидкістю понад 300 кілометрів на годину. Часто можна помітити лише тінь, що промайнула, і почути свист повітря, яке розтинає птах. Його не наздогнати навіть літаком АН-2. В Україні сапсан гніз­диться зрідка на Поліссі, у лісостеповій зоні, в Карпатах і Криму.

Номер слайду 19

ХТО ЛІТАЄ НАЙВИЩЕ? Найвище серед птахів під­німаються орли — на 7500 метрів. Дещо нижче літають крякви — 6300 і ластівки — 4000 метрів.

Номер слайду 20

ХТО МОЖЕ ПРОЛЕТІТИ НАЙБІЛЬШЕ? Рекорд по дальності перельотів належить лелеці та вальдшнепу. Інколи навесні вони долають відстань у 400-500 кілометрів на добу.

Номер слайду 21

ХТО ЖИВЕ НАЙДОВШЕ?  Рекордсменами серед птахів-довгожителів (за спостереженнями в неволі) є сокіл — 162 роки, шуліка — 118, гриф — 117 років. Щодо свійських птахів, то гуси доживають до 40, кури до — 20, голуби — до ЗО років.

Номер слайду 22

НАЙКРАЩИМИ БІГУНАМИ на короткі дистанції серед птахів України, звичайно, є фазан — 34 кілометри на годину, кроншнеп — 16 і перепел — 15 кілометрів на годину.

Номер слайду 23

НАЙДОВШИЙ ДЗЬОБ серед птахів українських лісів має лелека — 19 сантиметрів. Дещо коротший у чаплі — 13, у бекаса — 7 сантиметрів.

Номер слайду 24

НАЙДОВШИЙ ЯЗИК має зелений дятел — 14 санти­метрів, він висувається на відстань, що перевищує довжину дзьоба в чотири рази.

Номер слайду 25

НАЙБІЛЬШІ КРИЛА має беркут, розмах їхній сягає З метри. Зустрічається в Карпатах.

Номер слайду 26

НАЙСИЛЬНІШИЙ ГОЛОС  серед птахів має, мабуть, бугай. Весняний крик цього птаха чути за 2 кілометри і більше. Нагадує він ревіння бика, звідки й українська назва цього птаха.

Номер слайду 27

Пісня птахів Найкраще із птахів співають солов'ї, Їхній спів чути в гаї і в лісі. А живуть вони в селах й в містах, Й там ховаються високо в листях. Зозулі свої яйця підкидують усім, Й не хочуть будувати собі власний дім. Горобці й синички дуже гарні птички, Цілий рік вони співають і у вирій не літають. Всі шпаки живуть в шпаківнях, Бо для ниї їх роблять люди. Для шпаків шпаківня, Гарною домівкой буде. Снігурі до нас Уже прилітають взимку, Й потім сидять на деревах Й клюють горобинку. Жайворонки й перепілки Живуть лише в полі. Бо їм хочеться завжди Бути на роздоллі. Філіни й сови літають вночі. Й їдять гризунів, а не калачі. Чайки завжди живуть біля моря, Ловлять там рибу, й не знають горя. Ластівки швидкі пташки, Як неначе літаки. Гнізда завжди в'ють високі, Ще й комфортні та широкі. Ворони й сороки усе роблять хитро, Хоч і на погляд цього не помітно. Лелеки гніздяться завжди на стовпах, Й живуть більше в селах, А ніж у містах. Дятли шукають комах у деревах У листяних та хвойних лісах, та у скверах. Кондори й соколи, Грифи й орли. Зір гарний мають, Як снайпери.

Номер слайду 28

Соколів завжди беруть на охоту, Й вони там ведуть пошукову роботу. Кондори, орли та грифи Живуть у горах, завжди тихо. Кондори й орли полюють на худобу, А грифи їдять падаль, як неначе здобу. Голубів багато вирощують люди, Та крім того є ще й дикі і літають всюди. Лебеді - прекрасні королівські птахи, Їм потрібна риба, але не комахи. Журавлі літають клином І живуть біля річок. А найкраща для них риба, Це малесенький бичок. Іволги й дрозди Теж співають гарно. Вже коли нема дощу, Й на небі безхмарно. Страуси - птахи, які не літають Й голову від страху в пісок опускають. Павліни гарний вигляд мають, Хоча (але) гарно не співають. Попугаї не тільки співають, Але й гарно вони розмовляють. Дрофи теж птахи великі, В вирій не літають. Бо завжди в теплих країнах Вони проживають. Колібрі це маленькі птички, Вони п'ють нектар з квіток. Та не більші ніж синички, Ховаються поміж гілок. Отже всі птахи прекрасні, Які є на світі. А нам треба цю красу В них лиш розглядіти.

Номер слайду 29

Наш дивний світ такий, як казка, Он в небі хмарочка пливе, То бережіть його, будь ласка, Все в ньому гарне і живе. Он квітка полум’ям палає І ясне сонечко блищить, Чарівно пташечка співає – Все в дивосвіт прийшло, щоб жить.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Використання стінгазети як одного із елементів наочного матеріалу в інших класах

Номер слайду 32

Наші висновки Ми зрозуміли, що птахи - наші вірні помічники. Ми зрозуміли, що птахи – захисники лісів, полів, садів. І якщо ми захочемо, ми зможемо побачити і почути птахів скрізь.         Дорогі наші пернаті друзі! Ми можемо запевнити, що і ми ваші справжні друзі. Взимку ми підгодовували ваших родичів - зимуючих птахів і Вам будемо допомагати, оберігати. А на знак нашої дружби обіцяємо виготовити ще не оду шпаківню, в яких ви зможете поселитися.

Номер слайду 33

Д а в а й т е р а з о м з а с п і в а є м о Якось вранці ми у школі  Засмутилися усі.  Потрібна пташкам допомога,  Тож зберемося ми всі.  Побудуймо годівнички  І насиплемо харчів.  Будуть прилітати наші друзі з відусіль.  Пташка мила,  Вільно, вільно ти літай,  В годівничку, в годівничку завітай!  Хай морози вже не лякають,  Співом душу звеселяй.

ppt
Додано
27 серпня 2018
Переглядів
2997
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку