ПРОФЕСІЇ ПОВ'ЯЗАНІ З ФІЗИКОЮ

Про матеріал
Знання з фізики потрібні людині як у побутовому житті, так і в її майбутній професії. Я хочу розповісти про п'ять професій в яких необхідно знати закони фізики, а саме про: кухаря, водія, електрика, лікаря та архітектора. Таким чином, з фізикою пов'язано дуже багато професій в найрізноманітніших сферах діяльності людини.
Перегляд файлу

Ірина ШПУГАНИЧ

викладачка ВСП «Економіко-правничий фаховий коледж
Запорізького національного університету»,

спеціалістка першої категорії
вул.Жуковського,66, м. Запоріжжя, Укpaїнa, 69000

 

 ПРОФЕСІЇ ПОВ'ЯЗАНІ З ФІЗИКОЮ

Знання з фізики потрібні людині як у побутовому житті, так і в її майбутній професії. Я хочу розповісти вам про п'ять професій в яких необхідно знати закони фізики, а саме про: кухаря, водія, електрика, лікаря та архітектора.

Кухар. Всі ми – люди різні, але всі ми любимо смачно та багато поїсти. Саме тому і існує така чудова професія як кухар. Кухня є найкращим місцем для спостереження фізичних явищ, вони там зустрічаються чи не постійно. От наприклад, явище дифузії. Випікаючи млинці, запах повільно буде розповсюджуватися по всій квартирі і знаходячись вже в іншій кімнаті ми зрозуміємо, що на кухні готують млинці. Що відбувається? Молекули запаху проходять між молекулами повітря і розповсюджуються далі, так ми і чуємо запах млинців, хоч і не знаходимось на кухні. А от випаровування ми бачимо майже чи не щодня, коли заварюємо чай. Поговоримо трохи про кухонні прилади. Чому ручки каструль та сковорідок роблять з пластику або дерева? Тому що дерево і пластмаса є поганими провідниками тепла і довго нагріваються та доторкнувшись до них, людина не обпечеться. А от метал навпаки, є чудовим провідником і швидко розігрівається. От ми розкрили ще одне фізичне явище кухні – теплопровідність. Якщо ми заваримо воду до стану окропу, то помітимо, що на кришці утворюються краплі – це конденсат. Річ у тому, що при  нагріванні вода переходить у газоподібний стан, та піднімаючись догори, починає охолоджуватися та на стінках віддає зайву воду. Так і утворюється конденсат.

Водій. Водій це професія, в якій майже на кожному кроці можна зустріти фізичні явища. Скоріше перейдімо до них. Взимку зранку водій прокидається та сідаючи за кермо, він зустрічає перше явище – прогрівання двигуна. Водій прогріває машину близько 3-5 хвилин, і саме після цього починає рух з місця. Якщо цього не робити, то деталі двигуна швидко зносяться, що приведе до передчасного ремонту та різкого підвищення витрати палива. Далі водій пристібає пасок безпеки. Це призначено для того, щоб при різкому гальмуванні людина не вилетіла через лобове скло, оскільки її рух буде за інерцією. Потім водій їде до автозаправної станції, щоб заправити машину. Водію це вигідніше робити вранці, поки холодно, адже при такій температурі бензин стискається сильніше і його більше влізе в бак.

Лікар. Професія лікаря в наш час дуже необхідна . Лікарю необхідно мати знання роботи медичних приладів, таких як дефібрилятор чи тонометр. Також треба пам’ятати особливості ультрафіолету, випромінювання рентгенівського апарату тощо. Річ у тому, що рентгенівське випромінювання у великих кількостях може серйозно нашкодити здоров’ю людини, викликаючи ушкодження шкіри. А ультрафіолетове світло має бактерицидні властивості, тобто може дезинфікувати кімнати, але при тривалому впливі на людину може викликати зміну клітин шкіри або запальну реакцію очей. Також у справі лікаря визначну роль грає тема оптики. Лікар офтальмолог повинен точно знати які окуляри виписувати пацієнту та коли їх носити. Саме тому лікарю потрібно знати ці нюанси в своїй справі.

Електрик. Наше життя важко уявити без електрики. У декого навіть вимкнення світла може викликати значне хвилювання. Але навіть маленька поломка розетки може загрожувати коротким замиканням та пожежі. Саме тому спеціальність електрика є одна з самих затребуваних в сучасному світі. Електрику потрібно мати знання видів та причин поломки електроприладів; правила ремонту несправних електроприладів; способи захисту та правила техніки безпеки і т.д. Закон буравчика допоможе вияснити напрям сили струму, а правила опору провідника допоможуть вибрати правильний кабель для електричного ланцюга.

Архітектор. Професія архітектор теж є однією з самих затребуваних в нашому світі. Пов'язано це з тим, що ця спеціальність передбачає архітектурне проєктування на професійному рівні. В обов'язки спеціаліста цієї справи входять організація архітектурного середовища, проєктування будівель і розробка об'ємно-планувальних та архітектурних рішень це все має значну роль. Велике значення мають стійкість, жорсткість та міцність конструкції, адже якщо це визначити неправильно, то будівля може просто впасти і завдати великої шкоди.

Таким чином, з фізикою пов'язано дуже багато професій в найрізноманітніших сферах діяльності людини.

 

Література

 

1. Фізика у твоїй майбутній професії [Електронний ресурс] / Кульова Л. Є. – 2018 . – Режим доступу: https://vseosvita.ua/library/fizika-u-tvoij-majbutnij-profesii-70752.html

2. Позакласний захід «Фізика в професіях» [Електронний ресурс] / Самофалова Ольга – 2019 . – Режим доступу:  https://naurok.com.ua/pozaklasniy-zahid-fizika-v-profesiyah-108201.html

docx
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 11 клас (Сиротюк В.Д., Баштовий В.І.)
Додано
16 січня
Переглядів
385
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку