Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід – дія сильного магнітного поля на полум’я свічки»

Про матеріал
Дослід не новий, але досить цікавий і варто його повторювати. Подібні явища спостерігав ще в XIX ст. М. Фарадей. Ретельні дослідження показують, що внаслідок взаємодії діамагнітної речовини і магнітного поля – вона відштовхується з магнітного поля. Полум’я свічки є діамагнетик і воно виштовхується з магнітного поля – практично це виглядає як видовження полум’я. При повторенні досліду необхідно обережно поводитись з вогнем і виконувати його тільки в присутності батьків. На фото 1 показано полум’я свічки після того як свічку запалили, а при піднесенні магніту (полум’я свічки між полюсами магніту) полум’я свічки видовжується (виштовхується), тобто воно «відчуває» магнітне поле, що показано на фото 2. В дійсності полум’я свічки між полюсами магніту не є таким яскравим, а просто видовжене, а фотоапарат так «сприйняв» зміни.
Перегляд файлу

1

 

    Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід – дія сильного магнітного поля на полум’я свічки» 

 

А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».   Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 -11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

1.  Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих. 

2.  Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючоріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова.

3.  Використання отруйних речовин заборонено. 

          Дослід – дія сильного магнітного поля на полум’я свічки 

   Дослід не новий, але досить цікавий і варто його повторювати.  Подібні явища спостерігав ще в X IX ст. М. Фарадей.  Ретельні дослідження показують, що внаслідок взаємодії  діамагнітної речовини і магнітного поля – вона відштовхується з магнітного поля. Полум’я свічки є діамагнетик і воно виштовхується з магнітного поля – практично це виглядає як видовження полум’я.

   При повторенні

image досліду        необхідно обережно поводитись з вогнем     і    виконувати його          тільки    в присутності батьків. На фото    1        показано            полум’я свічки після того як свічку запалили, а при              піднесенні магніту                         

 (полум’я свічки між                               полюсами   

               Фото 1                                  Фото 2                       магніту) полум’я свічки видовжується (виштовхується), тобто воно «відчуває» магнітне поле, що показано на фото 2  В дійсності полум’я свічки між полюсами магніту не є таким яскравим, а просто видовжене, а фотоапарат так «сприйняв» зміни.

  

 Література: Автор: Бабин Дмитро Святославович, Інтернет https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-вдомашніх-умовах/дослід-дія-сильного-магнітного-поля-на-полум-я-свічки/      

  Автор: Бабин Дмитро Святославович

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
РОЗДІЛ 1. ФІЗИКА ЯК ПРИРОДНИЧА НАУКА
Додано
7 жовтня 2022
Переглядів
239
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку