Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід з дзиґами»

Про матеріал
Дослід досить простий і більшість в дитинстві вже познайомились з ним. Розібравши старий механічний годинник отримаємо декілька зубчастих коліщат, що мають з однієї сторони коротку вісь, а з іншої – більш довгу. Ці коліщата вже готові для використання як дзиґи. Розкрутивши коліщатко, взявшись за довгу вісь опускаємо на поверхню стола і дзиґа буде довго обертатись. Чим більша маса дзиґи і більша швидкість обертання, то довше буде обертатись вона. Будь-яке обертове тіло зберігає напрямок осі обертання. На властивостях дзиґи засновані різні гігроскопічні прилади, які встановлюються на кораблях і літаках. Обертання забезпечує стійкість снарядів і куль під час польоту, а також для забезпечення стійкості космічних апаратів. На фото 1 показано дзиґу під час обертання. Як показує практика, дзиґа може обертатись 20 с і довше. Цікаво також підкинути дзиґу і вона деякий час буде знаходитись в повітрі, обертаючись – якщо вона впаде на площину, то буде продовжувати обертання. На фото 2 показано дзиґу, ширяючу в повітрі. Зображення дещо розмите, що цілком закономірно – так дзиґа ж находиться в стані руху!.
Перегляд файлу

                Прості досліди з фізики в домашніх умовах 

 

А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».

 

  Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 -11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

1.  Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих. 

2.  Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючо-ріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова.

3.  Використання отруйних речовин заборонено. 

     Дослід з дзиґами

  Дослід досить простий і більшість в дитинстві вже познайомились з ним. Розібравши старий механічний годинник отримаємо декілька зубчастих коліщат, що мають з однієї сторони коротку вісь, а з іншої – більш довгу. Ці коліщата вже готові для використання як дзиґи. Розкрутивши коліщатко, взявшись за довгу вісь опускаємо на поверхню стола і дзиґа буде довго обертатись. Чим більша маса дзиґи  і більша швидкість обертання, то довше буде обертатись вона. Будь-яке обертове тіло зберігає напрямок осі обертання. На властивостях дзиґи  засновані різні гігроскопічні прилади, які встановлюються на кораблях і літаках. Обертання забезпечує стійкість снарядів і куль під час польоту, а також для забезпечення стійкості космічних апаратів. На фото 1 показано дзиґу під час обертання. Як показує практика, дзиґа може обертатись 20 с і довше.  Цікаво також підкинути дзиґу і вона деякий час буде знаходитись в повітрі, обертаючись – якщо вона впаде на площину, то буде продовжувати обертання. На фото 2 показано дзиґу, ширяючу в повітрі. Зображення дещо розмите, що цілком закономірно – так дзиґа ж находиться в стані руху!.

 

image     Фото 1                                                                    Фото 2

    Цікаво також провести експеримент з дзиґами більшої маси. Так дзиґа показана на фото 1 і фото 2 має масу 2 г і утримує рівновагу при обертанні протягом 20 с, а дзиґа з масою 5 г утримує рівновагу при обертанні протягом  75 с.

Література:

1. Автор: Бабин Дмитро Святославович, Інтернет

https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-в-домашніхумовах/дослід-з-дзигою/   

  

 Автор: Бабин Дмитро Святославович

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
РОЗДІЛ 2. МЕХАНІЧНИЙ РУХ
Додано
8 вересня 2022
Переглядів
649
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку