Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід з лавовою лампою»

Про матеріал
Дослід не новий, проте досить цікавий і варто його повторювати. Лавову лампу можливо придбати в магазині, проте цікавіше зробити своїми руками в домашніх умовах. Для експерименту знадобляться: • скляна банка на 0,5 л – краще видовжена; • вода – 50 мл; • барвник харчовий – одна таблетка; • ніж; • олія соняшникова 0,5 л; • шипучі таблетки (вітамін С); • чайна ложка. Проведення експерименту: за допомогою ножа подрібнюємо таблетку барвника харчового і висипаємо в скляну банку, наливаємо 30…40 мл води і ретельно розмішуємо чайною ложкою; доливаємо в банку олії. Поки що нічого не відбувається – олія легша за воду і буде вище води, а коли кинемо частинку (1/4) шипучої таблетки, то починається «виверження вулкану» - картина просто фантастична. Через деякий час можливо ще добавити частинку шипучої таблетки і продовжувати милуватись «чудом» зробленим Вами. Картину також можливо спостерігати в темноті, якщо ліхтариком підсвітити банку. Щоб заінтригувати Вас, спеціально не приводиться ні фото, ні відео експерименту – зробіть самі і милуйтеся чудернацькими фігурами в банці.
Перегляд файлу

                Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід з лавовою лампою» 

 

А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».   Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 -11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

1.  Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих. 

2.  Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючоріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова.

3.  Використання отруйних речовин заборонено. 

 

                                          Дослід з лавовою лампою  

   Дослід не новий, проте досить цікавий і варто його повторювати. Лавову лампу можливо придбати в магазині, проте цікавіше зробити своїми руками в домашніх умовах.

 

Для експерименту знадобляться:

                скляна банка на 0,5 л – краще видовжена;

                вода – 50 мл;

                барвник харчовий – одна таблетка;

                ніж; 

                олія соняшникова 0,5 л; •   шипучі таблетки (вітамін С); 

                чайна ложка.

 

  Проведення експерименту: за допомогою ножа подрібнюємо таблетку барвника харчового і висипаємо в скляну банку, наливаємо 30…40 мл води і ретельно розмішуємо чайною ложкою; доливаємо в банку олії. Поки що нічого не відбувається – олія легша за воду і буде вище води, а коли кинемо частинку (1/4) шипучої таблетки, то починається «виверження вулкану» - картина просто фантастична. Через деякий час можливо ще добавити частинку шипучої таблетки і продовжувати милуватись «чудом» зробленим Вами. Картину також можливо спостерігати в темноті, якщо ліхтариком підсвітити банку. Щоб заінтригувати Вас, спеціально не приводиться ні фото, ні відео експерименту– зробіть самі і милуйтеся чудернацькими фігурами в банці.

 

Література:

1. Автор: Бабин Дмитро Святославович, Інтернет

https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-вдомашніх-умовах/дослід-з-лавовою-лампою/    

 

Автор: Бабин Дмитро Святославович

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
РОЗДІЛ 1. ФІЗИКА ЯК ПРИРОДНИЧА НАУКА
Додано
19 вересня 2022
Переглядів
349
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку