Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід з металевим стрижнем в воді»

Про матеріал
Для експерименту необхідно встромити металевий стрижень довжиною 20 мм в корок так, щоб 10 мм виступало з корку. Краще взяти металевий провідник від скріпки і зігнути його вдвоє, так безпечніше – немає гострого кінця. Експериментатор сідає на стілець біля столу, а на стіл експериментатор ставить чашку в яку опускає корок з стрижнем, підтримуючи рукою, – стрижень видно з під корка (фото 2). Якщо чашку наповнити воду, то в якийсь момент експериментатор, що сидить на стільці не міняючи позу – побачить, що стрижня не буде видно – при плаваючому коркові (фото 3). Водою необхідно наповнити всю чашку. Суть досліду в тому, що відбувається повне внутрішнє відбиття променів. Будь-який підводний промінь, що зустрічає поверхню води під кутом більшим за «граничний» , тобто більшим за 48,5 градусів, не заломлюється, а відбувається повне внутрішнє відбиття.
Перегляд файлу

                Прості досліди з фізики в домашніх умовах 

 

А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».

 

  Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

 1. Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих.  2. Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючо-ріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова.

3. Використання отруйних речовин заборонено. 

 

    Дослід з металевим стрижнем в воді Для експерименту знадобляться:

              металевий стрижень, або зігнутий вдвоє металевий провід;

              корок;

              чашка;

              склянка з водою; 

 

   Дослід не є новим [описаний в (1)], проте досить простий і цікавий і варто його повторювати. Набір необхідних матеріалів показано на фото 1.

   

image 

                              Фото 1

 

 

      Для експерименту необхідно встромити металевий стрижень довжиною 20 мм в корок так, щоб 10 мм виступало з корку. Краще взяти металевий провідник від скріпки і зігнути його вдвоє, так безпечніше – немає гострого кінця. Експериментатор сідає на стілець біля столу, а на стіл  експериментатор ставить чашку в яку опускає корок з стрижнем, підтримуючи рукою, – стрижень видно з під корка (фото 2). Якщо чашку наповнити  воду, то в якийсь момент експериментатор, що сидить на стільці не міняючи позу – побачить, що стрижня не буде видно – при плаваючому коркові (фото 3).  Водою необхідно наповнити всю чашку. Суть досліду в тому, що відбувається повне внутрішнє відбиття променів. Будь-який підводний промінь, що зустрічає поверхню води під кутом більшим за «граничний» , тобто більшим за 48,5О, не заломлюється, а  відбувається повне внутрішнє відбиття.  

 

image 

   Фото 2                                                        Фото 3 

Література:

1.           Яків Перельман, Цікава фізика, Київ, ТОВ. «Видавнича група КМ-БУКС», 2016 рік.

2.           Автор: Бабин Дмитро Святославович, Інтернет https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-вдомашніх-умовах/дослід-з-стрижнем-у-воді/  

   

 Автор: Бабин Дмитро Святославович

 

pdf
До підручника
Фізика (академічний рівень, профільний рівень) 11 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
Розділ 5. Хвильова та геометрична оптика
Додано
8 вересня 2022
Переглядів
165
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку