Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід з обманом зору»

Про матеріал
Дослід з обманом зору Дослід не новий [описаний в (1)], але досить цікавий і варто провести експеримент. Фізіологи стверджують, що: «Ми дивимось не очима, а мозком». Тобто ми не лише дивимось а і несвідомо розмірковуємо – іншими словами ми можемо побачити різні по значенню картинки, в залежності від того як розглядати креслення. Якщо креслення на фото 1 розглядати спрямувавши погляд на ліву частину, то ми побачимо сходи, а якщо погляд сковзне з правого нижнього кінця до лівого верхнього (або навпаки), то ми побачимо складену «гармошкою» паперову смужку. В (1) сказано, що є і третій варіант – побачити нішу в стіні, якщо поглядом сквзнути по кресленню справа наліво, проте автору не вдалось побачити нішу, зроблену в стіні. На фото 2 приведено креслення в якому два куби «появляються» або внизу, або угорі – в залежності від чого не зрозуміло і в (1) не пояснюється, проте це дійсно має місце. Бувало так, що після моргання положення кубів міняється.
Перегляд файлу

                Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід з обманом зору» 

 

А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».

  Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 -11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

1.  Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих. 

2.  Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючо-ріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова.

3.  Використання отруйних речовин заборонено. 

 

                                 Дослід з обманом зору 

  

   Дослід не новий [описаний в (1)], але досить цікавий і варто провести експеримент. Фізіологи стверджують, що: «Ми дивимось не очима, а мозком». Тобто ми не лише дивимось а і несвідомо розмірковуємо – іншими словами ми можемо побачити різні по значенню картинки, в залежності від того як розглядати креслення. 

   Якщо креслення на фото 1 розглядати спрямувавши погляд на ліву частину, то ми побачимо  сходи, а якщо погляд сковзне з правого нижнього кінця до лівого верхнього (або навпаки), то ми побачимо складену «гармошкою» паперову смужку. В (1) сказано, що є і третій варіант – побачити нішу в стіні, якщо поглядом сквзнути по кресленню справа наліво, проте автору не вдалось побачити нішу, зроблену в стіні. 

   На фото 2 приведено креслення в якому два куби «появляються» або внизу, або угорі – в залежності від чого не зрозуміло і в (1) не пояснюється, проте це дійсно має місце. Бувало так, що після моргання положення кубів міняється. 

 

image 

                         Фото 1                                                 Фото 2

 

Література:

1.  Автор: Яків Перельман, Цікава фізика, ТОВ «Видавнича група КМ-БУКС»,  

                      2016

2.  Автор: Бабин Дмитро Святославович, Інтернет     

   https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-в-домашніхумовах/дослід-з-обманом-зору/   

  

             Автор: Бабин Дмитро Святославович

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
РОЗДІЛ 1. ФІЗИКА ЯК ПРИРОДНИЧА НАУКА
Додано
12 жовтня 2022
Переглядів
168
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку