Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід з повітряною кулькою і гайкою всередині»

Про матеріал
Дослід з повітряною кулькою і гайкою всередині Дослід не новий, але досить цікавий і варто його повторювати. Дослід досить простий, проте для досліду потрібно повітряну кульку, нитку і гайку. Для досліду було взято гайку з різьбою М6, але можливо взяти і менші гайки, тобто з різьбою М5, М4. Опускаємо гайку всередину повітряної кульки – надуваємо кульку і зав’язуємо «хвостик». Беремо кульку обома руками і робимо обертальні рухи – гайка рухається по периметру всередині кульки і при цьому чути звук типу «вжик»- «вжик»- «вжик»- і т. д., поки робимо обертові рухи. Момент обертання кульки показано на фото 1. Чому це стало можливим? Вся справа в властивостях матеріалу, з якого виготовлено повітряну кульку, тобто полімер, що розтягується. В зв’язку з дією відцентрової сили при рухові гайки по колові, гайка притискується до стінок повітряної кульки, разом з тим гайка гранчаста і також робить оберти – в результаті поверхня повітряної кульки зазнає вібрацій і по повітрю звуки передаються до органів слуху людини.
Перегляд файлу

1

 

 

    Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід з  повітряною кулькою і гайкою всередині» 

 

А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».   Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 -11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

1.  Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих. 

2.  Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючоріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова. 3. Використання отруйних речовин заборонено. 

 

            Дослід  з повітряною кулькою і гайкою всередині

 

image    Дослід не новий, але досить цікавий і варто його повторювати.  

    Дослід досить простий, проте для досліду потрібно повітряну кульку, нитку і гайку. Для досліду було взято гайку з різьбою М6, але можливо взяти і менші гайки, тобто з різьбою М5, М4. Опускаємо гайку всередину повітряної кульки – надуваємо кульку і зав’язуємо «хвостик». Беремо кульку обома руками і робимо обертальні рухи – гайка рухається по периметру всередині кульки і при цьому чути звук типу «вжик»- «вжик»- «вжик»- і т. д., поки робимо обертові рухи. Момент обертання кульки показано на фото 1   Чому це стало можливим?

 Вся справа в властивостях матеріалу, з якого виготовлено повітряну кульку, тобто полімер що                       Фото 1                  розтягується. В зв’язку з дією відцентрової сили при рухові гайки по колові, гайка притискується до стінок повітряної кульки, разом з тим гайка гранчаста і також робить оберти – в результаті  поверхня повітряної кульки зазнає вібрацій і по повітрю звуки передаються до органів слуху людини.

 

Література: 

1. Автор: Бабин Дмитро Святославович, Інтернет  https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-вдомашніх-умовах/дослід-з-повітряною-кулькою-і-гайкою-всередині/      

 

./Автор: Бабин Дмитро Святославович

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
РОЗДІЛ 1. ФІЗИКА ЯК ПРИРОДНИЧА НАУКА
Додано
1 листопада 2022
Переглядів
235
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку