Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід з співаючими келихами»

Про матеріал
Дослід досить цікавий і варто його повторювати. При повторенні досліду є несподіваний результат келихи при проведенні по обідку зволоженим пальцем видають мелодійний звук. Якщо в келих налити трохи води, то звук буде інший. Слід зауважити, що не кожний келих має таку властивість – бажано брати келихи з тонкого скла і на тонкій високій ніжці – ймовірність «співучості» таких келихів більша. Скляна арфа, або кристалофон - це музичний інструмент, який з'явився ще в XII столітті в Китаї, де виявлено його перші описи. Ну а Європі на початку XVIII століття вперше стали давати уявлення за участю скляної арфи. Вперше музику на склі публічно згадали у 1746 році, коли композитор Глюк грав на 26 келихах на своєму концерті у Лондоні. Ірландець Покидж грав на подібному інструменті, «ангельському органі», мандруючи містами Англії. Удосконалив інструмент Франклін у 1761 році. Відомо, що ще в ІХ столітті грали на келихах частично заповнених водою, ударяючи по них паличками. Відомо, що ще в ІХ столітті грали на келихах частково заповнених водою вдаряючи по них паличками. На початку XVIII століття появилася скляна арфа — набір скляних келихів з водою, на яких грали потираючи їх ободи зволоженими пальцями. Якщо провести рукою по обідку келиху, стінки келиху починають вібрувати.
Перегляд файлу

                Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід з співаючими келихами» 

 

А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».

  Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

1.  Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих. 

2.  Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючо-ріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова.

3.  Використання отруйних речовин заборонено. 

 

                                  Дослід з співаючими келихами 

   Дослід досить цікавий і варто його повторювати. При повторенні досліду є несподіваний результат келихи при проведенні по обідку зволоженим пальцем видають мелодійний звук. Якщо в келих налити трохи води, то звук буде інший. Слід зауважити, що не кожний келих має таку властивість – бажано брати келихи з тонкого скла і на тонкій високій ніжці – ймовірність «співучості» таких келихів більша.  

     Стеклянная арфа, или кристаллофон — это музыкальный инструмент, который появился еще в XII веке в Китае, где обнаружены его первые описания. Ну а Европе в начале XVIII века впервые стали давать представления с участием стеклянной арфы.

Впервые  музыку на стекле публично упомянули  в 1746 году, когда композитор Глюк  играл на 26 бокалах на своем концерте в Лондоне.  Ирландец 

 

Покидж  играл на подобном инструменте, «ангельском органе», путешествуя по городам Англии . Усовершенствовал инструмент  Франклин в 1761 году. Відомо, що ще в ІХ столітті грали на келихах частково заповнених водою вдаряючи по них паличками. На початку XVIII століття появилася скляна арфа — набір скляних келихів з водою, на яких грали потираючи їх ободи зволоженими пальцями.  Якщо провести рукою по обідку келиху, стінки келиху починають вібрувати.  

     Якщо в келих додати воду, то звук змінюється, оскільки резонансна частота змінюється з масою скла. Коли є множини келихів з різною кількістю води, це стає музичним інструментом, який називається скляна арфа.     Висота тону залежить  від розмірів келиха, товщини його стінок і кількості рідини в ньому. 

    Найкраще співають дуже тонкі келихи, що мають форму параболоїда обертання, на довгій і тонкій ніжці. Тон звучання можна змінювати, підливаючи в келих воду: що більше в келиху буде води, то нижче він звучатиме.

   Сучасний кристаллофон - це музичний інструмент, що складається з 24-36 келихів. Але є скляні арфи, які виготовлені з використанням 60 келихів і на них грають відразу двоє музикантів, дуетом у чотири руки. Всі келихи підбираються таким чином, щоб звучання кожного відповідало одному звуку, а весь інструмент включає не менше 2-3 октав. Келихи можна налаштувати, наливши в кожен певну кількість води, а професійні музиканти використовують спеціальні шліфовані келихи, без води. 

   Досліди з келихами можливо провести і в домашніх умовах. На фото 1 показано келих, що видає приємний мелодійний звук достатньої гучності. Частота звучання близька до 800 Гц, а якщо до половини келих наповнити водою, то частота звучання понижується, орієнтовно до 600 Гц. Зрозуміло, що інші келихи будуть мати інші «резонансні» частоти, або взагалі не будуть звучати.

 

     Приклад музики з використанням келихів у виконанні Тимофія Винковського подано в приведеному посиланні (1). На фото 2 Український музикант Тимофій Винковський.

 

 

image 

 Фото 1                                                     Фото 2

 

1.    https://www.youtube.com/watch?v=w-lYOvRueng     Література:

  1. Автор: Бабин Дмитро Святославович, Інтернет

 

  https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-вдомашніх-умовах/дослід-з-співаючими-келихами/   

 

Автор: Бабин Дмитро Святославович

pdf
До підручника
Фізика (академічний рівень, профільний рівень) 11 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
Розділ 4. Електромагнітні коливання та хвилі
Додано
18 вересня 2022
Переглядів
433
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку