Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Промінь лазера в тонкій цівці води»

Про матеріал
Дослід досить простий, проте для досліду потрібна скляна банка з отвором внизу. Просвердлити отвір діаметром 4 мм в скляній банці можливо победітовим свердлом по бетону, за допомогою електродрилі. Якщо лазерний промінь направити через банку так щоб він попав в отвір, то струмінь води також буде підсвічуватись. Тонка цівка води веде себе як хвилевід для променю лазеру. На фото 1 показано скляну банку з отвором і джерала лазерного променя (для досліду використовується тільки одне з джерел – яке дає більш потужний промінь), і один літр води в окремій банці. Скляна банка з отвором ставиться на підставці в тазик і наповнюється водою. Джерело лазерного променю встановлюється з протилежного боку від отвору. На банку приліплено клаптик паперу з отвором – на папері видно «мітку» від променя лазера і так легше під вести промінь до отвору. Спостерігати явище світіння цівки води краще в затемненій кімнаті. В принципі, скляну банку можливо також поставити в умивальник на підставці, як це показано на фото 2 і малим напором води підтримувати її наповненою. В принципі, замість скляної банки можливо взяти прозору пластикову пляшку, або мензурку з органічного скла, але при цьому необхідно використовувати джерело лазера з більшою потужністю. Отвір в пляшці, або пластиковій мензурці просвердлюється звичайним свердлом по металу, за допомогою ручної дрилі.
Перегляд файлу

                Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Промінь лазера в  тонкій цівці  води» 

 

  А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».   Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 -11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

1.  Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих. 

2.  Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючоріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова.

3.  Використання отруйних речовин заборонено.

 

 Промінь лазера в  тонкій цівці  води

   Дослід досить простий, проте для досліду потрібна скляна банка з отвором внизу. Просвердлити отвір діаметром 4 мм в скляній банці можливо победітовим свердлом по бетону, за допомогою електродрилі. Якщо лазерний промінь направити через банку так щоб він попав в отвір, то струмінь води також буде підсвічуватись. Тонка цівка води веде себе як хвилевід для променю лазеру. На фото 1 показано скляну банку з отвором і джерала лазерного променя (для досліду використовується тільки одне з джерел – яке дає більш потужний промінь), і один літр води в окремій банці. 

 

image                                                             Фото 1

 

       Скляна банка з отвором ставиться на підставці в тазик і наповнюється водою. Джерело лазерного променю встановлюється з протилежного боку від отвору. На банку приліплено клаптик паперу з отвором – на папері видно «мітку» від променя лазера і так легше під вести промінь до отвору. Спостерігати явище світіння цівки води краще в затемненій кімнаті. В принципі, скляну банку можливо також поставити в умивальник на підставці, як це показано на фото 2 і малим напором води підтримувати її наповненою. 

  

image                                                         Фото 2

 

    В принципі, замість скляної банки можливо взяти прозору пластикову пляшку, або мензурку з органічного скла, але при цьому необхідно використовувати джерело лазера з більшою потужністю. Отвір в пляшці, або пластиковій мензурці просвердлюється звичайним свердлом по металу, за допомогою ручної дрилі. 

 

Література: Автор: Бабин Дмитро Святославович, Інтернет

   https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-в-домашніхумовах/промінь-лазера-в-тонкій-цівці-води/        

 

Автор: Бабин Дмитро Святославович

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
РОЗДІЛ 1. ФІЗИКА ЯК ПРИРОДНИЧА НАУКА
Додано
7 жовтня 2022
Переглядів
187
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку