Презентація: "Євген Гуцало. Оповідання «Лось». Конфлікт між добром і злом"

Про матеріал

Презентаційний матеріал з української літератури для учнів 5 класу.

Тема: "Євген Гуцало. Оповідання «Лось». Конфлікт між добром і злом"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Євген Гуцало. Оповідання «Лось». Конфлікт між добром і злом. Образи хлопчиків та Шпичака

Номер слайду 2

Все на землі, все треба берегти – І птаха, й звіра, і оту рослину, Не чванься тим, що цар природи ти – Бо врешті, ти його частинка Б. Лепкий

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Нагороди письменника • Літературна премія імені Юрія Яновського (1982) — за збірники оповідань «Орлами орано», «Що ми знаємо про любов», «Полювання з гончим псом» и «Оповідання з Тернівки»; • Державна премія України ім. Т. Г. Шевченка (1985) — за дитячі збірки «Саййора», «Пролетіли коні» ; • Міжнародна премія фундації О. і Т. Антоновичів (1995) — за роман-трилогію «Позичений чоловік»; • Премія ім. Івана Огієнка (1995) — за публіцистичну книжку «Ментальність орди».

Номер слайду 10

Оповідання «Лось»

Номер слайду 11

Лось. Лось — рід ссавців, найбільший представник родини оленевих. Довжина тіла самця до 3 м, висота в загривку до 2,3 м, довжина хвоста 12—13 см; маса 360—600 кг, самки дрібніші за самців.

Номер слайду 12

У самців є величезні (найбільші у сучасних ссавців) роги, нерідко лопатоподібні за формою (особливо виразна лопатоподібна форма у якутських і американських лосів); їхній розмах досягає 180 см, маса — 20—30 кг. Роги лося є відомим мисливським трофеєм.

Номер слайду 13

Підберезники. Підберезники ростуть у березових чи змішаним з березою лісах і в перелісках з червня по жовтень. Капелюшок опуклий. Верхня сторона капелюшка буває ясно-сіра, жовтувата чи темно-бура, майже чорна, знизу біла, з віком сіріє. М'якоть капелюшка біла, при зламі довго не темніє. Існує різновид підберезника, у якого м'якоть на зламі рожевіє. Ніжка сірувато-білого кольору з темними лусочками, у молодих грибів вона порівняно товста, але з віком витягається.

Номер слайду 14

Заповідник. Заповідник – територія, на якій зберігається в природному стані весь її природний комплекс. Головне призначення заповідників — збереження флори і фауни, охорона природних ділянок, вивчення екології тварин і рослин.

Номер слайду 15

Заповідники. Перебувають під охороною держави.Є унікальними пам’ятками історії та культури, живої та неживої природи. Найвідоміші з українських заповідників: Асканія-Нова, Канівський, Карпатський, Луганський, Поліський, Чорноморський, Український степовий, Ялтинський гірсько-лісовий.

Номер слайду 16

Сюжетна лінія. В оповіданні «Лось» зображено історію про те, як двоє хлопчиків, не вагаючись, прийшли на допомогу лосеві, що тонув у річці. Хлопцям вдалося врятувати нового друга, але біда прийшла з іншого боку — врятовану тварину підстрелив їх рідний дядько Шпичак. Мисливець злякався, що племінники повідомлять у заповідник про його браконьєрство, тому навіть пропонував їм хабар за мовчання — м'ясо й роги, але діти не стали з ним про це розмовляти. Оповідання завершується тим, що лось гине.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

КОМПОЗИЦІЯ ХУДОЖНЬОГО ТВОРУ (ПОБУДОВА, РОЗТАШУВАННЯ І ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК УСІХ ЧАСТИН ТВОРУ): ЕКСПОЗИЦІЯ (життя лося)ЗАВ’ЯЗКА (прихід лося до ополонки)РОЗВИТОК ДІЇ (лось потрапив у воду і почав тонути; діти рятують лося)КУЛЬМІНАЦІЯ (дядько Шпичак стріляє в лося)5. РОЗВ’ЯЗКА (лось помирає)

Номер слайду 19

Доведіть, що «Лось» Євгена Гуцала – оповідання!Невеликий за обсягом. Лише 3 героїРозповідається про незначну кількільсть подій протягом нетривалого часуЄ сюжет з усіма його композиційними елементами (зав’язка, розвиток дії, кульмінація, розв’язка)

Номер слайду 20

Чи можна назвати лося головним персонажем твору?Лось – це головний образ твору, невід’ємна частина природи. Ставлення до лося, як до частини природи, характеризує персонажів, визначаючи їх рівень людяності, порядності.

Номер слайду 21

ОБРАЗИ: ЛОСЬЦе був великий звір із широкими грудьми, які легко здималися од дихання. Його роги нагадували осінній низькорослий кущ, з якого обнесло листя. Лось був старий і бувалий самець. Неквапно попрямував до тієї поляни, на якій любив найчастіше бувати. Ранньої весни вона перша вбиралася квітами і хутко тут виганялася така висока трава, що в ній, прилігши, лось міг сховатися до половини. Намагався поводитися обачно… сили поступово покидали його… він поводився сумирно… Він пробуватиме безперервно, доти, доки дихатиме; лось виявився дужий і життєлюбний

Номер слайду 22

ОБРАЗИ2. Дядько Шпичак3. Хлопчики-підберезники

Номер слайду 23

Тема та ідея оповідання

Номер слайду 24

ПРОБЛЕМАТИКАЯк би ви вчинили на місці хлопців?

Номер слайду 25

Як ви гадаєте, чи дійсно людина – цар природи?

Номер слайду 26

ВИСНОВКИТе, що людина є істотою більш розвинутою, ніж інші тварини, не дає їй морального права знищувати тварин, оточуючий світ заради своєї розваги. Люди мають усвідомлювати, що їх завдання – оберігати та захищати природу, адже всі ми – люди, тварини, рослини – суцільна єдність, єдиний живий організм, який розвивається і залишається здоровим лише тоді, коли всі ми перебуваємо в гармонії один з одним. Свідоме знищення природи призводить людину до самознищення як духовного, так і фізичного.

Номер слайду 27

ВИСНОВКИЗбереження природи залежить від людини, її совісті і того, наскільки вона розрізняє добрі та злі вчинки . Ставлення людини до природи – це мірило людської моралі. Справжня любов до рідної землі має бути не лише споглядальною, а й активною , дієвою, спрямованою на захист і примноження багатства рідного краю.

Номер слайду 28

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Іволіна Наталія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 квітня 2020
Переглядів
3536
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку