Ранок: « Свято Миколая для дітей початкової школи»

Про матеріал

Мета: познайомити учнів з одним із релігійних свят; створит святкову та таємничу атмосферу; розвивати образну уяву; акторські здібності; формувати в учнів осмислене ставлення до загальнолюдських цінностей, викликати бажання берегти свою національну культуру; виховувати почуття милосердя,розвивати комунікативну, інформаційну компетентності та компетентність творчої діяльності; прививати любов і повагу до традицій

Перегляд файлу

  Ранок: «  Свято Миколая для дітей початкової школи»                                                                                                                                       Мета: познайомити учнів з одним із релігійних свят; створит святкову та таємничу атмосферу; розвивати образну уяву;  акторські здібності; формувати в учнів осмислене ставлення до загальнолюдських цінностей, викликати бажання берегти свою національну культуру; виховувати почуття милосердя,розвивати комунікативну, інформаційну компетентності та компетентність творчої діяльності;  прививати любов і повагу до традицій ..                                                                                                                                                                                      Пісня ”Зима-зимонька

ВЕДУЧА:

Грудень закінчує рік,а зима морозами починає.

На останній місяць року припадає дуже багато свят.

З цього приводу кажуть:”У грудні,що день,то свято”

ВЕДУЧИЙ:

Першого грудня Платона і Романа.

Платон і Роман,кажуть-зима нам.

Який був перший день грудня,така й зима буде.

(Ведучі перегортають сторінку календаря)

ВЕДУЧА:

4 грудня українці вшановують перше зимове свято

Введення або третя пречиста.Вважається,що в цей день

Бог відпускає праведні душі подивитися на своє тіло,тому й Введення.

ВЕДУЧИЙ:   7 грудня день великомучениці Катерини. При народження людини,Бог неодмінно посилає ій долю-добру або лиху.Катерина була із знатного роду,багата,вродлива,мудра.Вона бажала поєднати свою долю з найгарнішим чоловіком. Але такого не знайшла на землі й прсвятила себе Господу. А потрапивши після смерті до раю.Катерина стала опікуватися долями дівчат і просити для них у Бога щастя.

(Ведучі перегортають сторінку календаря)

ВЕДУЧА:   13 грудня-день святого Андрія Первозванного. В цей день відбувалися вечорниці з кусанням калети,де дівчата вгадували майбутню долю.

(Ведучі перегортають сторінку календаря)

ВЕДУЧИЙ: 14 грудня – святого Наума. У цей день добре починати вчитися: наука на ум піде. Казали,що прийшов Наум – час братися за ум.

(Ведучі перегортають сторінку календаря)

ВЕДУЧА: 17 грудня – день Варвари Великомучениці. Народна легенда каже,що свята Варвара мала хист до вишивання. Вона вишила ризи Самому Ісусові Христові.

(Ведучі перегортають сторінку календаря)

ВЕДУЧИЙ :18 грудня-Сави. Сава батько зимового Миколи. Один Микола з травою,а другий із зимою.

(Ведучі перегортають сторінку календаря)

ВЕДУЧА: А на це свято з нетерпінням чекали усі люди,а особливо діти.

 

Хлопчик.        У грудні, в гарну тиху ніч,зорі,як мільйони свіч, що світять вниз,на рідний край,де ходить Святий Миколай.

Дівчинка.      Коли Святий Миколай  з небес на землю йде,то кожний дім і школа,мов вулик бджіл гуде.

Пісня. « Коли настане зима на землі.»

Хлопчик.Вітаємо вас у нашій світлиці з нагоди свята! Дорога родино,сьогодні ми зібралися,щоб відзначити свято Миколая.

Дівчинка. Микола-це другий заступник після Бога, покровитель хліборобів і скотарів,господар усієї води,заступник від біди і горя.

Хлопчик.Після смерті батька Миколай отримав велике багатство і роздав  найбіднішим.Увечері,одягнувши гарний плащ,він тихенько підкидав біднякам гроші,іжу.Його допомога супроводжувалась молитвами до Бога про спасіння бідних.

Дівчинка.Українці не мали міфічного персонажу,який би символізував Діда Мороза чи Санта Клауса.Він носить подарунки дітям так,щоб ніхто не бачив,роблячи добро не на показ,а на людську радість.Він творить різні дива,тому його називають чудотворцем.

Хлопчик. Сьогодні Святий Миколай завітає до нас у гості.

Забігають чортики.

Антипко. Доброго дня,діти!Чув,ви когось чекаєте до себе в гості. От і ми прийшли! Заходьте!

Заходять ще двоє чортиків.

Чортики. Пригощайте нас!Зустрічайте!

Дівчинка. Зачекайте,хто ви?

Антипко. Я- Антипко- Чортик. А це мої брати

Хлопчик. Але ми чекаємо Святого Миколая!

1-й чортик. Як і ви його чекаєте?  Навіщо вам Святий Миколай,якщо ми прийшли,різочки вам принесли а Святого Миколая ми не бачили!

Дівчинка. Е ні! Це ви затримали його. У нас всі діти слухняні,заслуговують на подарунки.Ми не погодимося на свято без Святого Миколая!

2-й чортик. Гаразд! Нехай діти виконають наші завдання! Заспівайте пісню!

Діти виконують пісню: “Світом Миколай Мандрує.”

Антипко. Ні-ні! Цього не досить,ще нехай танець затанцюють!

Діти виконують танець:” Ча – Ча – Ча.|”

Хлопчик.Наші діти знають пісні про Миколая,молитви про нього.

Антипко.Молитви!Ні-ні-ні! Тільки не молитви,не пісні! Ми не витримаємо цього,вони знищать нас!

Дівчинка. Здається, я знаю чого бояться чортики!

Хлопчик. Від усякої напасті спасе Миколай,лише не забудь помолитись!

Чортики зникають.

                          Молитва

На колінінцях я молюся,

Всі гріхи мені прости,

Від лихого захисти,

Просвіти наше серденько,

Щоби вчились ми гарненько,

Щоб у школі і удома не робили зла нікому,

Щоб були ми всі здорові Завжди в мирі і любові!

Учитель. Чув Микола вашу молитву,уже поспішає

Тато. Слухайте,бешкетники! Сідайте поруч. То було давно,десь 500 років тому. Жив в одному краю єпископ Миколай .Це була добра людина.Він помагав усім людям,а найперше тим, кого спіткало горе. І любив він обдаровувати тоді,коли його при цьому не бачили. Наприклад у однієї жінки помер чоловік.Тій удові було дуже тяжко жити .Вона сама утримувала малих дітей та хворих старих батьків.Одного разу прокидається вона ,застеляє ліжко,а під подушкою знаходить вузлик,набитий грішми.Вона дуже здивувалась.Помолилась Господу Богу і одразу подумала,що то робота Святого Миколая.І від тоді тій жінці жилося дуже добре,бо Святий Миколай допоміг їй від щирого серця.Пішло з того часу і по сьогодні,що ми святкуємо свято Святого Миколая.Тож нині,може,дасть Бог- і до нас прийде Миколай.

Мама. Прийде! Чому ж не прийде?Наші діти чемні,слухняні.

Стукіт у двері.

ч.

Святий Миколай. Слава Ісусу Христу! Навіки Слава!Ішов я луками й лісами,снігами й наметами й до вашої оселі прийшов.Казали мені добрі люди,що в цій хаті дітки гарні,добрі,слухняні.Я хотів їх бачити.Ану,діти, покажіть мені,що вмієте і знаєте.А хто яку молитву знає?

Пісня :”Боже Великий Єдиний”

.

Пісня:” Світом Миколай мандрує.”

Миколай. Прощавайте,любі діточки! За рік знову завітаю до вас в українську землю. Благатиму Господа Всевишнього,що він послав нам щастя,здоровя,а всьому українському народу – кращу долю.Будьте здорові,а я поспішаю,бо чекають на мене ще діти в багатьох містах і селах!

До зустрічі!

 

docx
Додано
3 лютого 2019
Переглядів
497
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку