Міні-проект "Родинні традиції нашого краю"

Про матеріал

Матеріал містить інформацію про святкування свята Покрови Пресвятої Богородиці звичаїв та обрядів, пов'язаних з цим святом

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міні-проект «Народні та родинні традиції мого краю»Керівник проекту: Вахник Ю. А.

Номер слайду 2

Мета проекту: Виховати почуття національної гордості та самосвідомості ; любові та поваги до народних та родинних традицій рідного краю, його духовних та історичних цінностей.

Номер слайду 3

14 жовтня - потрійне свято для українців

Номер слайду 4

Свято Покрови Пресвятої Богородиці

Номер слайду 5

День захисника України та День українського козацтва

Номер слайду 6

Історія виникнення свята Покрови Пресвятої БогородиціЗа легендою, свято відзначається на честь події, що відбулася цього дня у Візантії в X столітті. Під час облоги Константинополя військами агарян 910 року святий подвижник Андрій Юродивий побачив у небі над містом Матір Божу Із сонмом святих. Пресвята Богородиця з'явилася мешканцям міста та опустила додолу омфор (покривало у вигляді широкого шарфа, котрий звичайно жінки носили навколо шиї), прийнявши їх під свій захист. Після цього війська противника відступили, а місто було врятовано.

Номер слайду 7

За іншими переказами, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я — Константинополь, намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячий молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповіданнями, з'явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей. Як вказують деякі джерела, вражений Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення та стали християнами.

Номер слайду 8

Козацька Покрова. Найбільшим і найзначущим святом була Покрова для козаків. У цей день на Січі відбувалися вибори нового отамана. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали заступницею і покровителькою православного воїнства. На честь Покрови козаки будували багато храмів, деякі з них збереглися й донині. Перлинами архітектури вважаються Покровський собор Харкова, зведений у 1689 році, та київська трьохбанна церква Покрови на Подолі, зведена у 1766-му. Тож не дивно, що це свято здобуло в Україні ще й другу назву - Козацька Покрова. Після указу президента України від 1999-го року день 14 жовтня відзначається як День українського козацтва.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

На Покрову дівчата про шлюб просять. З давніх-давен зі свята Покрови Пресвятої Богородиці починалися осінні весілля. У цей день засилали сватів до молодих дівчат. Відмовити в заміжжі на Покрову - погана прикмета - до самотності протягом наступних кількох років. Дівчата, яким набридло дівувати, у свято Покрови потайки просили: «Свята мати Покрівонько, покрий мені голівоньку, хоч ганчіркою, аби не зостатися дівкою». Якщо дівчину сватали до Покрови, то можна було ще протягом трьох тижнів зіграти весілля. Далі розпочинався піст - Пилипівка. Цієї традиції в багатьох українських селах дотримуються й досі, період від Покрови і до початку Пилипівки - пора наймасовіших шлюбів в Україні. Існує навіть прикмета: якщо на Покрову сніг - буде багато весіль.

Номер слайду 11

Прикмети на Покрову. Яка погода на Покрову, такою буде і зима. Якщо лист з берези та дуба на Покрову впаде чисто – до легкого року, а нечисто – до суворої зими. Зранку вітер з півдня, а по обіді із півночі – початок зими буде теплим, але згодом похолодніє. Якщо в цей день сніг не покрив землю – не покриє в листопаді та грудні. На Покрову вітер – весна буде вітряна. Відліт журавлів до Покрови – на ранню зиму. Якщо на Покрову сніг – буде багато весіль. Хто сіє по Покрові, не має дати що корові. На Покрову віє вітер з півночі – зима буде холодна і з великими снігами, з півдня – буде тепла зима. Білка до Покрови змінить шубку – зима буде добра.

Номер слайду 12

Осінній ярмарок. З приходом Покрови починалися масові храмові свята, на які з'їжджалися люди з ближніх і далеких сіл. Найбільше таких свят припадало саме на Пресвяту Покрову. Ось в таку осінню пору, коли все добро із садів, городів, полів і лісів було зібране і звезене в двори, сховане у комори, льохи і клуні, люди збирались на великий осінній ярмарок, щоб продати лишки виробленої продукції, обміняти на інший товар та й, навіть, похвалитися вирощеними овочами, фруктами, зерновими культурами, медом, хлібом, гончарними і ткацькими виробами… Чого тільки не було на тих ярмарках у незапам’ятні часи в Україні!

Номер слайду 13

Свято Покрови у нашій школі

Номер слайду 14

Благодійний ярмарок 2018

Номер слайду 15

Джерела інформаціїhttps://lib.if.ua/exhib/1342001580.htmlhttp://vsviti.com.ua/ukraine/76894http://traditions.in.ua/kalendarni-sviata/osinnii-tsykl/180-pokrovy-presviatoi-bogorodytsihttps://www.stb.ua/ua/2018/10/14/pokrov-presvyatoj-bogoroditsy-istoki-i-znachenie-prazdnika/

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Додано
3 лютого 2019
Переглядів
3980
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку