Рекомендації щодо виховної роботи в гуртожитку

Про матеріал

У даній роботі розкрито зміст роботи та основні функції вихователя. Описано критерії ефективності та планування виховної роботи в гуртожитку. Також додається тематика рекомендованих виховних годин. Крім того, представлені сценарії виховних заходів з фотоматеріалами.

Матеріали рекомендовані вихователям гуртожитку та класним керівникам навчальних груп ПТНЗ для використання у виховній роботі.

Перегляд файлу

Професійно-технічне училище №31 смт Буки

 

 

 

 

 

 

 

 

на тему:

 

 

" У здоровому тілі –

здоровий дух"

 

 

 

 

Підготувала:

Викладач інформатики

Дорошенко Галина Петрівна

 

 

 

 

Буки

Виховна година для учнів другого курсу проводиться в інформаційно-методичному центрі здорового способу життя.

Мета. Формування у учнів навичок здорового способу життя, ознайомлення із засобами народної медицини, гомеопатичними препаратами, акцентування уваги на тому, що здоров'я -категорія педагогічна, а не фізіологічна.

Матеріальне забезпечення: набір рекомендованої літератури, серія міжнародних журналів "Біологічна медицина", пристосування для проведення масажу і самомасажу, продукти бджільництва, що мають лікувальні властивості, трубочки з воску, відеофільми та відеотехніка.

Ведуча

За своєю структурою і функціональними характеристиками організм людини - це єдина цілісна система. У ній генетично самою природою запрограмована гармонія всіх органів і систем. Функціональна активність одного органа чи системи певним чином впливає на весь організм. Ця внутрішня гармонія тісно пов'язана з гармонією природи, її законами, а відтак і з гармонією Всесвіту. І якщо ця гармонія порушується, то виникають проблеми зі здоров'ям.

Зараз ці проблеми набули таких розмірів, що у березні   2003 року Президент України видав наказ про впровадження здорового способу життя, а Прем'єр-міністр України під час відвідин клініки Амосова сказав, що здоров'я громадян - головне завдання державної політики. Про це йдеться і в Національній доктрині розвитку освіти України в XXI столітті, де поставлено завдання формування здорового способу життя через освіту.

"У здоровому тілі - здоровий дух" - така тема нашої сьогоднішньої розмови.

Ми хочемо дати вам рекомендації про те як жити і не хворіти. І перша наша порада - це загартування організму. Це не просто слова це наш власний із Анатолієм Миколайовичем досвід, тому що вже дванадцять років ми виконуємо поради Іванова і ведемо здоровий спосіб життя. Про те, що холодна вода людині друг відомо давно. Існує чимало методів лікування холодною водою. І першою порадою Учителя Іванова є: "Двічі на день купайся в холодній природній воді, щоб тобі було добре."

1 учень

Як виявилося, з метою оздоровлення можна без будь-якої підготовки, практично в будь-якому віці, навіть надворі облитись холодною водою або пірнути в ополонку, але при одній умові - дія холодної води повинна бути короткочасною, не більше 1-2 хвилин.

2 учень

У результаті такої дії в організмі людини практично моментально, без будь-яких затрат внутрішньої енергії, буде утворюватися тепло. Як правило, холодною вважається вода температура нижче +12°.

3 учень

При короткочасній дії холоду судини шкіри швидко стискаються і та велика кількість крові, яка в них протікає, ніби відкачується всередину організму, заповнюючи собою внутрішні капіляри, які, як правило, після ЗО років починають відмирати.

4 учень

"Відродження" внутрішніх капілярів призводить до того, що всі наші внутрішні органи і сама шкіра, яка є однією із важливих залоз організму, будуть своєчасно і в необхідній кількості отримувати все необхідне для життєдіяльності. А це в результаті призводить до омолодження організму.

5 учень

Як свідчать дослідження, після обливання холодною водою температура тіла підвищується до 42,2°С. Більшість вірусів при цьому гине. Активізується робота практично всіх органів і залоз внутрішньої секреції.

6  учень

І не дивно, що послідовники Учителя Іванова, які обливаються холодною водою, мають високий емоціональний тонус і дивовижну стійкість до більшості стресових факторів, стійкі до вірусних інфекцій. Після купання не рекомендується витиратися, тому що на межі розподілу мокрої шкіри утворюється особливо активна зона, в якій енергетичні процеси проходять активніше.

Ведуча

А ще Учитель Іванов радив: "Гаряче купання заверши холодним". Чим більш відчутним буде моментальний перепад температур на поверхні тіла, тим сильнішим виявиться імпульс від холодових рецепторів до відповідних зон центральної нервової системи і внутрішніх органів, і тим відчутнішим буде кінцевий результат - омолодження організму.

7 учень

Особливого значення набуває обливання холодною водою для людей, які проживають на радіоактивно забрудненій території, тому що короткочасна дія холодної води сприяє появі наступних позитивних з точки зору оздоровлення опроміненого організму процесів.

8 учень

Поліпшується загальний рівень обмінних процесів, що в свою чергу викликає відновлення пошкоджених радіацією клітинних хромосом. Сповільнюється ритм поділу клітин. Пошкоджені клітини не відмирають, а відновлюються, починаючи ділитись. Із організму виводяться радіонукліди, важкі метали, радіаційний фон людини зменшується.

Ведуча

Ця інформація призначена для того, щоб кожен з вас замислився, а при бажанні - випробував на собі дію холодної води.

Проте, якщо все-таки сталось так, що хвороба дає про себе знати, ми вам радимо використовувати гомеопатичні ліки.

1 учень

Гомеопатія - стародавня, але мало відома у нас галузь медицини. Принцип гомеопатії - подібне лікується подібним.

Це означає, що хворому дають надзвичайно малі дози ліків, у яких часто навіть ліків немає, а є інформація про них або пам'ять про цілителя.

2 учень

Гомеопатичні ліки не засмічують тіло хімічними препаратами, а виводять із організму людини рідкі відходи і сухе сміття. Поганими думками ми активізуємо і змушуємо розмножуватися у своєму тілі мікроби, які живуть мирним, спокійним життям.

3 учень

Якщо кількість мікробів зростає, то кількість грибків повинна зменшуватись. Але цього не відбувається, тому що   грибки - це єдині мікроби тіла, які не піддаються дії зовнішнього середовища.

4 учень

Для зрівноважування бактерій грибки повинні почати розростатися. Таким чином кількість обох груп бактерій перевищує допустиму межу, виникає запалення, яке починають лікувати ліками замість того, щоб змінити свої думки.

5 учень

Гомеопатичні ліки виводять з нашого організму не тільки шлаки, а й важкі метали, певні отруйні хімікати, радіонукліди. Невелика доза ліків допомагає хворому швидко вибратись із ями з хворобою. Велика доза ліків заганяє хворобу в глибшу яму.

6 учень

Гомеопатія підходить для лікування хронічних хвороб. її можна використовувати і для лікування гострих захворювань, але цьому перешкоджає недовіра з боку традиційної медицини.

Ведуча

Про останні досягнення в галузі гомеопатичної медицини вам розповість сьогодні керівник нашого інформаційно-методичного центру здорового способу життя, викладач валеології - Анатолій Миколайович.

Хворобу можна лікувати лише усуваючи причину, а вона таїться в кожному з нас. Найкращий лікар для людини - вона сама, тому що весь час знаходиться під рукою. Якщо людина не допоможе собі сама, то і Бог їй не допоможе. Людина - це Дух, який через Душу володіє своїм тілом.

7 учень

Наше тіло, як маленька дитина, постійно чекає на любов, і якщо ми про нього хоч трохи піклуємось, то воно щиро радіє і платить нам щедро й відразу.

8 учень

Кожна людина повинна починати відновлювати своє фізичне здоров'я з хребта. Якщо хочете бути здоровими, необхідно розпрямити хребет.

Ведуча

Як це не дивно, але витягування спини допомагає навіть при втомі та поганому настрої. Ви всі молоді і гарні. Тому покажіть свою красу - не згинайте спину. Людина з прямою спиною старішає повільно. І я хочу запропонувати вам для початку виховати у собі звичку сидіти прямо. Ось зверніть зараз увагу на позу, у якій ви сидите. Звичайно, так сидіти зручніше, але проаналізуйте положення свого хребта. Зараз він зігнутий і випуклий у бік спини.

Я почала звертати на це увагу років шість тому, спочатку весь час контролювала себе, а зараз сидіти і стояти прямо стало звичкою. А ті вправи, які потрібно робити для того, щоб вирівняти хребет, вам покаже Анатолій Миколайович. Він робить це щоденно.

2-й викладач

Найпростішою вправою, яку ви можете робити навіть на перерві між заняттями є така: треба стати прямо, впертись великими пальцями рук у передні, виступаючі краї тазобедрених кісток і перевірити, чи на одній вони висоті. Якщо ні, то треба за допомогою думки, рук і м'язів підняти нижчий край. При цьому тримати п'ятки і носки разом, не відриваючи від підлоги. Так досягається рівновага таза.

Потім покладіть долоні на боки так, щоб тазобедрений суглоб був під пальцями. Тоді почніть помалу, відчуваючи підйом, витягувати вверх тулуб. Виникає таке відчуття, ніби розтягуєте гуму. Тепер перенесіть руки до рівня плечей і максимально витягуйте хребет так, щоб зникла сутулість. Далі, залишивши хребет у піднятому стані, опустіть руки і плечі, розслабте їх, витягнувши вперед шию. З насолодою і радістю ви відчуєте, що тіло стало легшим, дихання - вільним, зір - яснішим. З кожним разом ефект буде все сильнішим.

Л ще я пропоную вам потоваришувати з перекладиною. На ній спочатку можна просто повисіти, розслабившись, а потім по черзі відпустити кожну руку, далі виконати вправи, які вам подобаються.

Ведуча

Надворі весна, і в організмі багатьох людей відчувається недостатня кількість вітамінів, про що свідчить погане самопочуття. Цього можна позбутися, якщо використовувати продукти бджільництва. Своїм досвідом з цього питання з вами поділиться Анатолій Миколайович.

Анатолій Миколайович

Пилок є природним, багатим і найменш забрудненим джерелом амінокислот, ензимів, вітамінів, гормонів.

Амінокислоти - основні органічні сполуки, які входять до складу всіх білків, живих організмів і необхідні для життєвих процесів.

Ензими - білкові ферменти, які діють у клітинах організму, регулюють хімічні процеси в організмі (наприклад, травлення).

Вітаміни - хімічні сполуки, що діють в організмі як біокаталізатори хімічних реакцій. Найменша їх нестача негайно викликає зменшення опору організму різним інфекціям.

Гормони - хімічні сполуки, які впливають на активність ензимів, безперервно координують і контролюють хід біологічних процесів у організмі.

Пилок лікує хвороби печінки, жовчних ходів, регулює функції стравоходу, лікує захворювання судин і серця, нормалізує тиск, поліпшує сон, зір, підвищує вміст гемоглобіну в крові, стимулює ріст, підвищує інтелектуальні здібності, має бактерицидні якості.

Для профілактики пилок потрібно споживати постійно, по одній чайній ложці двічі на день. Найкраще всипати в півсклянки теплої води (температурою не більше 42°С) і розколотити з однією ложечкою меду, залишити на 12 годин. Суміш споживати ледь теплою перед їжею.

Для лікування - споживати чотири ложечки пилку на день. Курс лікування - місяць. Для дітей - половина порції.

Ведуча

Є ще один продукт бджільництва, який з успіхом використовується в народній медицині - це віск, а точніше, воскові трубочки. Навіть офіційною медициною визнано, що вони найкраще допомагають тому, в кого хворі вуха. Вперше з цією лікувальною процедурою я познайомилась у селі на Тернопільщині, звідки я родом. Як тільки кому дошкуляв біль у вухах, то кликали тітку Марію. Вона попереджала про те, щоб приготували клапоть натурального полотна та віск, і приходила зі своїм інструментом - веретеном. А що вона робила далі, вам продемонструє Анатолій Миколайович, який досконало володіє цим методом.

Демонстрація трубочок та їх дія

Ведуча

З давніх-давен народна медицина українців використовувала профілактику захворювань як суттєвий елемент традиційної медичної культури. Одним з таких методів є вживання часнику і цибулі. І це не дивно, тому що наукою доведено, що фітонциди часнику вбивають різні мікроби.

Згідно з науковими даними, подібні властивості має і цибуля. З досвіду своєї сім'ї можу підтвердити: якщо при перших проявах грипу чи простудної хвороби вживати ці продукти з добавкою щедрої порції лимону, то хвороба відступає.

Також у наших предків був звичай навесні вдаряти один одного вербовою гілкою і при цьому промовляти:

Не я б'ю, верба б'є. Хвороба в ліс, на верес, А здоров'я в кості. Будь здоровий, як вода, І рости,як верба Або:

Будь великий, як верба, А здоровий, як вода,

А багатий, як земля.

Ведуча по черзі легенько вдаряє учнів гілочкою з верби

Ведуча

А зараз я хочу з вами поговорити про ваше ставлення до батьків. Зараз ви у такому віці, що багатьом здається, що батьки вас не розуміють і не завжди роблять так, як було б правильно на вашу думку. Наша суть - це складова наших Батьків, Дідів, Прадідів аж до самих пращурів. Наших батьків ми вибрали собі самі, і нам треба сприймати їх такими, якими вони є, а не намагатися переробити на свій лад. Навчіться розуміти своїх батьків і пробачати їм.

А попросити пробачення самому - це значить вивільнити свою душу із полону негативних думок.

Анатолій Миколайович

Важливе значення для людини має довжина її волосся. Зв'язок з Духом - це хвильовий процес. Світлоносні, спіральної будови трубочки волосся заряджають мозок енергією Всесвіту. Наші предки носили довге волосся, бороду і вуса, тому що у волоссі - добро самої Матері-Природи. На матеріальному рівні у волоссі 80% всього золота, що є в організмі, завдяки якому відбувається зв'язок з інформаційним полем Всесвіту. Ті, хто стриже волосся, відмежовані від батьків і від Роду.

Ведуча

Готуючись до сьогоднішньої виховної години, я перечитала дуже багато літератури, все хотіла знайти слова, які б допомогли переконати вас у шкідливості поганих звичок: паління, вживання алкоголю тощо. Проте скрізь я знаходила лише сухі фрази про те, який відсоток шкідливих речовин міститься у тютюновому димі, та якої шкоди завдає організму алкоголь. Про це ви вже чули не раз. І тоді я подумала: якщо ви будете робити те, що робимо ми з Анатолієм Миколайовичем, у вас просто не буде потреби у поганих звичках.

А ще я хочу порадити вам якомога більше рухатись. Зараз весна, пробуджується від зимового сну наша Матінка-Земля і ніби кличе вас побігати на футбольному полі чи покататись на велосипеді, або просто зробити ранкову пробіжку, а коли й посидіти з вудочкою біля ставка. Знайдіть собі справу до душі і займайтеся нею весь свій вільний час, нехай вона принесе вам задоволення. Любіть своє тіло, загартовуйте його, оберігайте чистоту своїх думок, і нехай ваше тіло і Душа будуть здоровими.

 

doc
Додано
21 березня 2018
Переглядів
804
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку