Рівномірний рух матеріальної точки по колу

Про матеріал
Розробка презентації до уроку фізики в 7 класі на тему: "Рівномірний рух матеріальної точки по колу"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рівномірний рух матеріальної точки по колу. Період обертання. Фізика 7 клас. Урок 15

Номер слайду 2

Рух по колу

Номер слайду 3

Рух по колу

Номер слайду 4

Рівномірний рух по колу. Рівномірний рух матеріальної точки по колу — це такий криволінійний рух, у ході якого точка, рухаючись коловою траєкторією, за будь-які рівні інтервали часу проходить однаковий шлях.

Номер слайду 5

Характеристики рівномірного руху по колу. Період обертання — це фізична величина, яка дорівнює часу, за який матеріальна точка, що рівномірно рухається по колу, здійснює один оберт. Період обертання позначають символом T. Одиниця періоду обертан- ня в СІ — секунда

Номер слайду 6

Характеристики рівномірного руху по колу. Щоб визначити період обертання T, слід підрахувати кількість обертів N, здійснених за інтервал часу t, і скористатися формулою:

Номер слайду 7

Характеристики рівномірного руху по колу. Обертова частота — це фізична величина, яка дорівнює кількості обертів за одиницю часу. Обертову частоту позначають символом n і визначають за формулою: Одиниця обертової частоти в СІ — оберт за секунду:

Номер слайду 8

Характеристики рівномірного руху по колу. Чим більшим є період обертання тіла, тим меншою є його обертова частота, і навпаки

Номер слайду 9

Як виникли одиниці часу. Обертання Землі навколо своєї осі — періодичний рух. Доба – час за який Земля робить один оберт навколо власної осі.

Номер слайду 10

В стародавньому Вавилоні спостерігаючи за нічним небом, жерці помітили, що «молодий» Місяць з’являється на небосхилі приблизно кожні 28 діб - МІСЯЦЬЖерці розділили місячний місяць на чотири (за кількістю місячних фаз) й отримали сім днів — одиницю часу, яку називають ТИЖДЕНЬ. Як виникли одиниці часу

Номер слайду 11

Повний оберт навколо Сонця Земля здійснює приблизно за 365 діб - РІКЯк виникли одиниці часу

Номер слайду 12

Цікавий факт: Повний оберт навколо Сонця планета Земля робить за 365 діб 5 год. 48 хв. 46 с, саме тому кожні чотири роки набігає зайва доба (29 лютого) і тривалість року становить 366 днів (високосний рік)

Номер слайду 13

Швидкість рівномірного руху по колуде R – радіус кола, Т – період обертання,   3,14 - константа

Номер слайду 14

Дайте відповіді на запитання. Який рух називають рівномірним рухом по колу? Який рух вважають періодичним? Чому рівномірний рух по колу є періодичним? Які фізичні величини характеризують періодичний рух? Дайте означення періоду обертання. Як визначити період обертання? Дайте означення обертової частоти. Як визначити обертову частоту, якщо відомий період обертання? Спостереження за яким процесом спричинило появу таких одиниць часу, як місяць і тиждень?

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Вивчити: § 12 Експериментальне завдання: «Обертання в побуті». Разом із дорослими визначте період обертання та обертову частоту склянки з рідиною, що підігрівається у НВЧ­печі. Які вимірювання ви здійснили, щоб виконати завдання? Який висновок щодо технічних характеристик зазначеного пристрою можна зробити, спираючись на результати вашого експерименту?

pptx
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 13. Рівномірний рух матеріальної точки по колу
Додано
3 жовтня 2021
Переглядів
13505
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку