Робочий зошит з лабораторно-практичних робіт з "Обліку та звітності"

Про матеріал
У робочому зошиті надані завдання лабораторно – практичних занять за розділами, які передбачені навчальною програмою. Запропоновані завдання допомагають розвинути ініціативу та вміння самостійно вирішувати ситуації, дають змогу набути професійних здібностей, які необхідні фахівцям у процесі трудової діяльності, виробити навички та вміння застовувати набуті теоретичні знання на практиці.
Перегляд файлу

 

Державний навчальний заклад

«Мукачівський центр професійно-технічної освіти»

 

 

 

 

Робочий зошит

для лабораторно-практичних робіт

з предмета «Облік та звітність»

для здобувачів з професії

5210 Продавець продовольчих товарів,

 продавець непродовольочих товарів

Кваліфікація – продавець непродовольчих товарів  3  розряд

 

            Автор  - викладач спецдисциплін                                       Марина Сидоран

 

 

Анотація

Основне завдання професійної освіти – підготовка кваліфікованих робітників, які можуть практично на підприємствах реалізувати набуті знання в закладі освіти. Під час навчання здобувачів освіти спеціальним технологіям у них формуються професійні вміння та навички, приходить розуміння того, що бути продавцем продовольчих товарів, продавцем непродовольчих товарів – це велика професійна відповідальність.  

       У робочому зошиті надані завдання лабораторно – практичних занять за розділами, які передбачені навчальною програмою. Запропоновані завдання допомагають розвинути ініціативу та вміння самостійно вирішувати ситуації, дають змогу набути професійних здібностей, які необхідні фахівцям у процесі трудової діяльності, виробити навички та вміння застовувати набуті теоретичні знання на практиці.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

У сучасних умовах господарювання нагальною є потреба у постійному покращенні якості знань, що надаються у системі сучасної вищої освіти. Важливою є підготовка спеціалістів, які володіють на високому рівні теоретичними знаннями, вміють їх застосовувати на практиці.

  Лабораторно-практичні заняття допомагають розвинути ініціативу та вміння оформляти первинну документацію дають змогу набути професійні здібності, які необхідні фахівцям у процесі трудової діяльності на торгових підприємствах  виробити навички та уміння використовувати набуті теоретичні знання на практиці.                                                                                                                                                                                                                                            

       При виконанні лабораторно – практичних  завдань в робочому зошиті учні мають змогу не лише засвоїти певні теоретичні знання і перевірити їх на практиці, а й розвивати мислення, логіку, увагу, творчі здібності. Успішне виконання всіх лабораторно – практичних завдань з предмета «Облік та звітність» дасть у подальшому здобувачам освіти виконувати всі види робіт, передбачених кваліфікаційними вимогами освітнього стандарту.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

Вступ

Лабораторно-практична робота № 1                                                                   

 Оформлення товарно-транспортних супровідних документів                                    

Лабораторно-практична робота № 2                                                                    

 Документальне оформлення результатів  приймання товарів                                                                                  

Лабораторно-практична робота № 3                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Порядок приймання товару виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання за кількістю та якістю

Лабораторно-практична робота № 4                                                                    

 Оформлення товарних ярликів    

Лабораторно-практична робота № 5

 Порядок та послідовність підготовки до інвентаризації                                       

 Лабораторно-практична робота № 6

 Проведення інвентаризації товарно-матеріальних цінностей                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                 Лабораторно-практична робота № 1

     Тема. Оформлення товарно-транспортних супровідних документів

Мета:  сформувати професійні компетенції в майбутніх продавців продовольчих товарів, продавців непродовольчих товарів, правильно оформляти супровідну документацію.

 Обладнання: опорний конспект, калькулятор, бланки, інструкція щодо заповнення  форми товарно-транспортної накладної.

 Ключові слова: товар, прибуткова накладна, видаткова накладна, касовий ордер, готівка, прибуток, якість.

 

Перебіг роботи:

Завдання 1.

 Які реквізити супровідних документів є обов'язковими?

_____________________________________________________

_____________________________________________________

Завдання 2.

У Інструкції про приймання товарів чітко регламентовані обов’язки продавця  (магазина) і  (постачальника).

     Продавець зобов’язаний:

    __________________________________________________

     __________________________________________________

   __________________________________________________

    __________________________________________________

   __________________________________________________

    __________________________________________________

   __________________________________________________

    __________________________________________________

Завдання 3.   Заповнити прибуткову накладну.   (додаток 1)

Прибуткова накладна № 54 від 10.09.__ р. Надійшли від ТОВ «Сакура» через експедитора К. Л. Соколь наступні товари:

-  клей морозостійкий за ціною 400 грн.;

-  вапно  50 ц за ціною 100 грн.;

 - цемент 90 ц за ціною 200 грн.;

 - дошки 300 шт. за ціною 400 грн.;

- лак 100 ш грн.  ( 500 г) за ціною 45 грн.;

- фарба емаль 30 (500г) за ціною 40 грн.;

- шпалери 25 шт. за ціною 100 грн.;

- пензлі 50 шт. за ціною 30 грн.;

- плівка 50 м. за ціною 70 грн.;

- рукавички 100 шт. за ціною 15 грн. 

                                                                                                    ( додаток 1)                               «___»  _________  20___ р.

Видаткова    НАКЛАДНА 

Прибуткова

 

Відпущено: _________________________

Отримано:

 

Через:

Згідно

 

Найменування товару

Одиниця виміру

Кількість

Ціна

Сума

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всього:

 

 

 

 

 

Прийняв: ______________________________                     Відпустив: _____________________________

 

   Висновок-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

Лабораторно-практична робота № 2

Тема.  Документальне оформлення результатів  приймання товарів

Мета:  сформувати професійні компетенції в майбутніх продавців продовольчих товарів, продавців непродовольчих товарів, навчитись правильно оформляти результати приймання товарів.

Обладнання: опорний конспект, калькулятор, інструкція про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання.

 Ключові слова: товар, тара, накладна,  готівка, прибуток, матеріальна відповідальність, якість.

 

Перебіг роботи:

  Завдання 1.

Які супровідні документи свідчать про якість і комплектність доставлених товарів?

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання 2.

У яких випадках одержувач товару зобов'язаний викликати представника виробника для участі у прийманні товарів за якістю та комплектністю?

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 Завдання 3.

Оформити товаро-транспортну накладну на основі таких даних:

На підставі договору від 10.08.23 ТОВ "Ранок", що за адресою м. Мукачево  вул. Набережна 8, замовив товар у підприємства "Леон" за адресою м. Ужгород вул. Коцюбинського, 55.

 Номер товаро-транспортної накладної 02АА серія 3.

Автомобіль ВАЗ А55 №432-01-ХА

Водій - експедитор Станко І.І.

 

 Супровідні документи: Сертифікат якості 25.07.2023 р.,   № UA205103975.-01. Всього відпущено на суму 2.5 млн. гривень.

Самостійно заповнити реквізити, яких не вистачає.   ( додаток 2)

                                                                                                                     (додаток 2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Висновок__________________________________________________________

                                                             

 

 

 

 

 

Лабораторно-практична робота № 3

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Тема.   Порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання за кількістю та якістю.

Мета:  сформувати професійні компетенції в майбутніх продавців продовольчих товарів, продавців непродовольчих товарів, набути навички приймання товарів за кількістю та якістю.

 Обладнання: опорний конспект, калькулятор, бланки, інструкція  про порядок приймання товарів за кількістю та якістю.

 Ключові слова: товар, прибуткова накладна, видаткова накладна, касовий ордер, готівка, прибуток, якість, інструкція П 6, П 7.

 

Перебіг роботи

  1. Завдання

Назвати терміни приймання товарів за кількістю:

 

 

 

 

  1. Завдання

Правила приймання товарів за якістю

 

 

 

____________________________________________________________________

 

 

3. Завдання 

    Заповнити акт приймання-передачі продукції (товарів) за кількістю та якістю

     25.09.23 р. Завідувач магазину «Меблі-Люкс» отримав товар на реалізацію.

Товар прийнято за супровідними документами  № 23 рахунок-фактура та      № 58 Товаро-транспортної накладної.

Представник постачальника – менеджер ПП «Тарасов».   (додаток 3)

 

 Реквізити,  яких не вистачає, заповнити самостійно.

                                                                                                           (додаток 3)

 

АКТ
ПРИЙМАННЯ-ПЕРЕДАЧІ ПРОДУКЦІЇ (ТОВАРІВ)
ЗА КІЛЬКІСТЮ ТА ЯКІСТЮ N___

 

                                      "___" ____________ 200_ р.

Особа, що отримує продукцію _____________________________________.

                                                                        (вказати найменування)

 

Місце складання Акта приймання-передачі продукції (товарів) за кількістю та якістю _____________________________________________________________.

 

Комісія у складі: _________________________________________________

______________________________________________________________________

(посада, місце роботи, прізвище)

за участі представника постачальника (незацікавленої організації, громадськості)

 ______________________________________________________________________

(посада, назва підприємства, ім'я, по батькові, прізвище)

 

склала цей Акт приймання-передачі відповідно до Договору N ________ ________________________________ від "____" ___________ ___ р., укладеного між ____________ ________________, про таке:

 

Час початку приймання продукції (товарів) _________________________.

Час закінчення приймання _______________________________________.

Дата і N посвідчення представника постачальника (незалежної організації, громадськості) _____________________________________________.

Комісія ознайомлена з Інструкцією  про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання по якості N П-7.

Назва постачальника ____________________________________________.

Назва та адреса відправника (виробника) ___________________________.

Дата і номер телефонограми або телеграми про виклик представника виробника (постачальника) ______________________________________________.

Дата та N рахунку-фактури ________________________________________.

Дата та N транспортної накладної __________________________________.

 дата відправлення _______________________________________.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Висновок-------------------------------------------------------------------------------

 

 

Лабораторно-практична робота № 4

Тема.  Оформлення товарних ярликів.

Мета:  сформувати професійні компетенції в майбутніх продавців продовольчих товарів, продавців непродовольчих товарів, навчитись оформляти товарні ярлики.

Обладнання: опорний конспект, Закон України «Про захист прав споживачів» Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16 липня 1999 p.;  калькулятор, товарні ярлики, зразки товарів.

 Ключові слова: товар, якість, сертифікат, ярлик, ціна, інформація, технічний паспорт, гарантійний термін.

 

Перебіг роботи:

 

Завдання 1.

Інформування покупців за Інструкцією № 2 можуть бути зазначені в роздрібній торгівлі на таких ярликах:

 

1) ____________________________________________

2) ____________________________________________

3) ____________________________________________

4) ____________________________________________

5) ____________________________________________

 

Завдання 2.
 

Який порядок заповнення цінників на товар регламентує Інструкція № 2, п. 5?

 

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Завдання 3.

 Надати інформацію на торгових ярликах згідно назви товарів.  (додаток 4)

 

                                                                                                            (додаток 4)

№ з/п

Вид товару

Інформація на ціннику або покажчику цін

Непродовольчі товари

1

Товари із цінами, установленими залежно від сортності

 

2

Товари із цінами, що не залежать від сортності

 

3

Дрібні штучні товари

 

 

Продовольчі товари

4

Вагові товари

 

5

Товари чи напої, що продаються на розлив

 

6

Штучні товари чи напої в пляшках

 

7

Товари, що розфасовані

 

 

 

 

 

 

 

Висновок____________________________________________________________

 

 

 

                          Лабораторно-практична робота № 5

Тема.  Порядок та послідовність підготовки до інвентаризації                                      

Мета:  сформувати професійні компетенції в майбутніх продавців продовольчих товарів, продавців непродовольчих товарів, закріпити знання по темі, вивчити порядок та послідовність підготовки до інвентаризації.                                      

Обладнання: опорний конспект, калькулятор, товарні ярлики, первинні документи, зразки товарів.

 Ключові слова: товар, якість, сертифікат, ярлик, ціна, інформація, технічний паспорт, гарантійний термін.

 

Перебіг роботи:

Завдання 1.

 Що таке інвентаризація? Назвати основні види інвентаризації.

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання 2.

Який порядок призначення та проведення інвентаризації товарів та тари?

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання 3.  

Заповнити товарний звіт № 10. За 16.09.23 р.  Матеріально-відповідальна особа – Савченко І.І.  ВАТ «Наш сад» – залишок товарів – 22500 грн., тари – 450 грн.,  Приймання товарних цінностей на суму 7500 грн.

Було відпущено:  АВС – за № ТН 65 – на суму 55000 грн. , тари 540 грн.

     ТОВ «Ніка» за № ТН 66 – на суму 2200 грн., тари 200 грн.

 

Самостійно заповнити реквізити, яких не вистачає.   (додаток 5)

 

 

 

F:\ТЗ.png                                                                                                                     (додаток 5)

 

 

 

Висновок _____________________________________________________  

 

 

                          Лабораторно-практична робота № 6

 Тема. Проведення інвентаризації товарно-матеріальних цінностей

Мета:  сформувати професійні компетенції в майбутніх продавців продовольчих товарів, продавців непродовольчих товарів, закріпити набуті знання по темі, навчитись проводити інвентаризацію товарно-матеріальних цінностей.

Обладнання: опорний конспект, наказ керівника про проведення інвентаризації, положення про порядок проведення інвентаризації майна, калькулятор, зразки товарів.

 Ключові слова: товар, якість, сертифікат, ярлик, ціна, одиниці виміру, нестача.

 

 

Хід роботи:

Завдання 1.

Які показники впливають на розбіжності під час інвентаризації?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання 2.

Хто затверджує результати інвентаризації?

________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Завдання 3.

Складання інвентаризаційного опису.

На підставі наказу № 124 від 10.10.23 р. у магазині № 2 торговельної фірми «Люкс» було проведено інвентаризацію.

 

Інвентаризацію проводила комісія в складі:

Голова комісії – менеджер Тарапата А.О.

Члени комісії:

Бухгалтер – Ляшко У.В.

Завідувач магазину – Іванюк П.П.

Продавець – Устич В.Л.

Початок інвентаризації 10.10.23 об 11 год. 00 хв., закінчення  18 год. 00 хв.

Під час інвентаризації виявлено:

Готівку в сумі 1345 грн.

Мило «Господарське» 30 шт. за ціною 11 грн.

Мило дитяче «Сонечко» 23 шт. за ціною 25 грн.

Крем для рук 12 шт. за ціною 34 грн.

Крем дитячий 23 шт. за ціною 17 грн.

Шампунь «Польові квіти» 30 шт. за ціною 30 грн.

Шампунь дитячий «Чарівниця» 10 шт. за ціною 45 грн.

Дезодорант чоловічий 30 шт. за ціною 55 грн.

Дезодорант жіночий   52 шт. за ціною 75 грн.

Набір косметики 3 шт. за ціною 340 грн.

Тара: ящики 5 шт. за ціною 14 грн.

Самостійно заповнити реквізити, яких не вистачає.  (додаток 6)

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                         

F:\ІНТ.png                                                                                                                    (додаток 6)

Висновок_______________________________________________________

Використані джерела

  1.  Україна Закон Про захист прав споживачів (зі змінами і доповненнями відповідно до Закону ?82/95-ВР від 2 березня 1995р., Закону ?230/95-ВР від 20червня 1995р.).

2. Грабова Н.М., Кривоносов Ю.Г. Облік основних господарських операцій в бухгалтерських проводках: Навч. посібник: 3-тє вид., допов. – К.: А.С.К., 2006

3. Завгородній В.П. Бухгалтерський облік в Україні. Навч. посібник. – К.: А.С.К., 2009 5)Організація бухгалтерського обліку. Навч. посіб. /Ф.Ф.Бутинець, О.В.Олійник, М.М.Шигун, С.М.Шулепова. - Житомир: ЖІТІ, 2007.

4. О.І.Черевко «Обладнання підприємств сфери торгівлі» Київ 2011р

5. Апопій В.В., Міщук І.П., Ребіцкий В.М. та ін. Організація торгівлі : Підручник; 2-ге вид., перероб. – К.: Центр навчальної літератури, 2005р.

 

6. Бабенко Н.І. „Інтегрований курс підготовки продавця непродовольчих товарів”: Підручник:  - К.: Грамота, 2003р.

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Негода Екатерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
11 грудня 2023
Переглядів
474
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку