Робота з обдарованими дітьми. Підготовка до олімпіади з біології для 10 - го класу (тест 2)

Про матеріал

Підготовка до олімпіади займає провідне місце у роботі з обдарованими дітьми. Матеріал підібраний відповідно рекомендаціям викладачів біологічного факультету Київського національного університету ім. Т.Г.Шевченка.

Перегляд файлу
  1. До біологічно активних сполук належать:  а) глюкоза;  б) вітаміни;  в) воски;  г)нейрогормони;  д) фітогормони;  е) крохмаль.
  2. Глікоген в організмі тварин переважно відкладаються у клітинах:  а)епідермісу;  б)кісток;  в) скелетних м’язів;  г) печінки;  д) еритроцитах;  е) жирової тканини.
  3. До біополімерів належать:  а) глюкоза;  б) іРНК;  в) жири;  г) крохмаль;  д) глікоген;  е)тРНК.
  4. Енергетичну функцію в клітині виконують:  а) вода;  б) білки;  в) солі;  г) ліпіди;   д)вуглеводи;  е) неорганічні кислоти.
  5. Будівельну функцію в клітині здійснюють:  а) білки;  б) нуклеїнові кислоти;  в)АТФ;  г)ліпіди;  д) вуглеводи;  е) тРНК.
  6. Найбільше енергії виділяється при розщепленні:  а) жирів;  б) моносахаридів;  в)олігосахаридів;  г) полісахаридів;  д) білків;  е) вітамінів.
  7. При розщепленні  1 г вуглеводів виділяється енергії:  а) 17,2 кДж;  б) 38,9 кДж;  в)42кДж;  г) 84 кДж;  д) при розщепленні вуглеводів енергія не виділяється.
  8. Вуглеводи в живих організмах не виконують  функції:  а) будівельної;  б) енергетичної;  в) каталітичної;  г)сигнальної;  д) збереження спадкової інформації;  е) запасаючої.
  9. Вуглеводи в живих організмах виконують функції:  а) будівельну;  б) енергетичну;  в)рухову;  г) сигнальну;  д) збереження спадкової  інформації;  е) запасаючу.
  10. Джерелом метаболічної води у клітині слугують:  а) олігосахариди;  б) жири;  в) білки;  г)ДНК;  д) АТФ;  е) поліпептиди.
  11. До складу білкових молекул входить типів амінокислот:  а) 10;  б) 15;  в) 20;  г)25;  д)30.
  12. Різні типи молекул амінокислот відрізняються за складом:  а) аміногрупи;  б)кабоксильної групи;  в) радикалу;  г) нітратної основи;  д) пентози.
  13. Незамінні амінокислоти синтезують:  а) тварини;  б) людина;  в) рослини;  г) гриби;  д)бактерії;  е) віруси.
  14. Замінні амінокислоти синтезують:  а) тварини;  б) людина;  в) рослини;  г) гриби;  д)бактерії;  г) віруси.
  15. Активна молекула гемоглобіну має просторову структуру:  а) первинну;  б) вторинну;  в) третинну;  г) четвертинну.
  16. Внаслідок об’єднання кількох білкових молекул формується просторова структура:  а)первинна;  б) вторинна;  в) третинна;  г) четвертинна.
  17. Білкова молекула у вигляді спіралі притаманна просторовій структурі:  а) первинній;  б) вторинні;  в) третинній;  г) четвертинній.
  18. До складних білків – протеїдів – належать молекули:  а) колагену;  б) альбумінів;  в)ядерних білків – гістонів;  г) гемоглобіну;  д) кератину.
  19. Молекули білків, до складу яких крім амінокислотних залишків входять і сполуки іншої природи, називають:  а) протеїнами;  б) протеїдами;  в) глікопротеїдамиг)ліпопротеїдами;  д) складними ферментами;  е) простими ферментами.
  20. Під час денатурації може змінюватись структура білкової молекули:  а) первинна;  б)вторинна;  в) третинна;  г) четвертинна.
  21. Під час деструкції зберігається структура білкової молекули:  а) первинна;  б)вторинна;  в) третинна;  г) четвертинна;  д) правильної відповіді немає.
  22. Амінокислотні залишки сполучаються у поліпептидний ланцюг завдяки:  а)водневим зв’язкам;  б) ковалентним зв’язкам;  в) гідрофобним зв’язкам;  г) іонним взаємодіям;  д)дисульфідним зв’язкам;  г) макроергічним зв’язкам.
  23. Водневі зв’язки підтримують структуру білків:  а) первинну;  б) вторинну;  в) третинну;  г) четвертинну;  д) структуру білків не підтримують.
  24. Антитіла мають природу:  а) білкову;  б) ліпідну;  в) вуглеводну;  г) є видозміненими нуклеїновими кислотами;  д) є видозміненою молекулою АТФ.
  25. Захисні функції в організмі людини здійснюють білки:  а) ферменти;  б) імуноглобуліни;  в) овальбуміни;  г) інтерферони;  д) кератини;  е) колаген.
  26. До скоротливих білків належать:  а)кератин;  б)міозин;  в) міоглобін;  г)актин;  д)колаген.
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Guys Happy
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Красоха Наталія Олегівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Люлька Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Множинська Олена Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Трубіцина Світлана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
doc
Додано
27 лютого 2018
Переглядів
1091
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку