Підготовка до олімпіади займає провідне місце у роботі з обдарованими дітьми. Матеріал підібраний відповідно рекомендаціям викладачів біологічного факультету Київського національного університету ім. Т.Г.Шевченка.
Глікоген в організмі тварин переважно відкладаються у клітинах:а)епідермісу;б)кісток;в) скелетних м’язів;г) печінки;д) еритроцитах;е) жирової тканини.
До біополімерів належать:а) глюкоза;б) іРНК;в) жири;г) крохмаль;д) глікоген;е)тРНК.
Енергетичну функцію в клітині виконують:а) вода;б) білки;в) солі;г) ліпіди;д)вуглеводи;е) неорганічні кислоти.
Будівельну функцію в клітині здійснюють:а) білки;б) нуклеїнові кислоти;в)АТФ;г)ліпіди;д) вуглеводи;е) тРНК.
Найбільше енергії виділяється при розщепленні:а) жирів;б) моносахаридів;в)олігосахаридів;г) полісахаридів;д) білків;е) вітамінів.
При розщепленні 1 г вуглеводів виділяється енергії:а) 17,2 кДж;б) 38,9 кДж;в)42кДж;г) 84 кДж;д) при розщепленні вуглеводів енергія не виділяється.
Вуглеводи в живих організмах не виконують функції:а) будівельної;б) енергетичної;в) каталітичної;г)сигнальної;д) збереження спадкової інформації;е) запасаючої.
Вуглеводи в живих організмах виконують функції:а) будівельну;б) енергетичну;в)рухову;г) сигнальну;д) збереження спадковоїінформації;е) запасаючу.
Джерелом метаболічної води у клітині слугують:а) олігосахариди;б) жири;в) білки;г)ДНК;д) АТФ;е) поліпептиди.
До складу білкових молекул входить типів амінокислот:а) 10;б) 15;в) 20;г)25;д)30.
Різні типи молекул амінокислот відрізняються за складом:а) аміногрупи;б)кабоксильної групи;в) радикалу;г) нітратної основи;д) пентози.
Активна молекула гемоглобіну має просторову структуру:а) первинну;б) вторинну;в) третинну;г) четвертинну.
Внаслідок об’єднання кількох білкових молекул формується просторова структура: а)первинна;б) вторинна;в) третинна;г) четвертинна.
Білкова молекула у вигляді спіралі притаманна просторовій структурі: а) первинній;б) вторинні;в) третинній;г) четвертинній.
До складних білків – протеїдів – належать молекули: а) колагену;б) альбумінів;в)ядерних білків – гістонів;г) гемоглобіну;д) кератину.
Молекули білків, до складу яких крім амінокислотних залишків входять і сполуки іншої природи, називають: а) протеїнами;б) протеїдами;в) глікопротеїдами; г)ліпопротеїдами;д) складними ферментами;е) простими ферментами.
Під час денатурації може змінюватись структура білкової молекули:а) первинна;б)вторинна;в) третинна;г) четвертинна.
Під час деструкції зберігається структура білкової молекули:а) первинна;б)вторинна;в) третинна;г) четвертинна;д) правильної відповіді немає.
Амінокислотні залишки сполучаються у поліпептидний ланцюг завдяки:а)водневим зв’язкам;б) ковалентним зв’язкам;в) гідрофобним зв’язкам;г) іонним взаємодіям;д)дисульфідним зв’язкам;г) макроергічним зв’язкам.
Водневі зв’язки підтримують структуру білків:а) первинну;б) вторинну;в) третинну;г) четвертинну;д) структуру білків не підтримують.
Антитіла мають природу:а) білкову;б) ліпідну;в) вуглеводну;г) є видозміненими нуклеїновими кислотами;д) є видозміненою молекулою АТФ.
Захисні функції в організмі людини здійснюють білки:а) ферменти;б) імуноглобуліни;в) овальбуміни;г) інтерферони;д) кератини;е) колаген.
До скоротливих білків належать:а)кератин;б)міозин;в) міоглобін;г)актин;д)колаген.