Підготовка до олімпіади займає провідне місце у роботі з обдарованими дітьми. Матеріал підібраний відповідно рекомендаціям викладачів біологічного факультету Київського національного університету ім. Т.Г.Шевченка.
Перегляд файлу
До водорозчинних вітамінів належать: а) А;б) В1;в) К;г) Е;д) С;е) Д.
До жиророзчинних вітамінів належать:а) А;б) В1;в) К;г) Е;д) С;е) Д.
За надлишку вітамінів в організмів розвивається:а) авітаміноз;б) гіпервітаміноз;в)гіповітаміноз;г) вторинна вітамінна нестача.
За недостатнього надходження вітамінів в організм розвивається:а) авітаміноз;б)гіпервітаміноз;в) гіповітаміноз;г) вторинна вітамінна недостача.
За відсутності вітамінів в організмів розвивається:а) авітаміноз;б) гіпервітаміноз;в)гіповітаміноз;г) вторинна вітамінна недостача.
За несприйняття організмом певних вітамінів розвивається: а) авітаміноз;б)гіпервітаміноз;в) гіповітаміноз;г) вторинна вітамінна нестача.
Нервові клітини здатні синтезувати:а) вітаміни;б) фітогормони;в) нейрогормони;г)алкалоїди;д) фітонциди;е) антибіотики.
За хімічною природою гормони і нейрогормони:а) полісахариди;б) білки;в)стероїди;г) похідні амінокислот;д) видозмінені нуклеїнові кислоти;е) мінеральні сполуки.
Біологічна роль фітогормонів полягає у:а) захисті від видіння;б) регуляції процесів росту й розвитку;в) захисті від хвороботворних мікроорганізмів;г) забезпеченні переходу у стан спокою;д) збереженні спадкової інформації;е) забезпеченні енергією.
Алкалоїди забезпечують:а) захист від виїдання;б) регуляцію процесів росту й розвитку;в) захист від хвороботворних мікроорганізмів;г) забезпечення переходу до стану спокою;д) збереження спадкової інформації;е) забезпечення енергією.
Антибіотики здатні виробляти:а) вищі рослини;б) водорості;в) гриби;г) бактерії;д)одноклітинні тварини;е) віруси.
Захисні функції можуть виконувати:а) гормони;б) нейрогормони;в) алкалоїди;г)фітогормони;д) фітонциди;е) антибіотики.
Мікроорганізми у природних умовах можуть синтезувати:а) гормони;б)фітогормони;в) антибіотики;г) вітаміни;д) фітонциди;е) алкалоїди.
До органогенних елементів належать:а) С,N,Fe,O;б) C,N,Mg,H;в) C,N,H,K;г)C,O,H,Ca;д) С,H,O,N;е) C,H,Na,P.
До моносахаридів належать:а) трегалоза;б) тростинний цукор;в) рибоза;г)дезоксирибоза;д)хітин;е) фруктоза.
До олігосахаридів належать:а) трегалоза;б) тростинний цукор;в) крохмаль;г)дезоксирибоза;д) хітин;е) глюкоза.
До полісахаридів належать:а) трегалоза;б) тростинний цукор;в) рибоза;г)дезоксирибоза;д) хітин;е) фруктоза.