Розробка позаурочного заходу "Олімпіада. Україна"

Про матеріал
Дана розробка містить добірку цікавих та змістовних матеріалів з історії олямпійських ігор, досягненням українських спортсменів. Крім того, даний захід є поєднанням конкурсних елементів, основ здорового харчування.
Перегляд файлу

 

ДПТНЗ «Камінь – Каширське ВПУ»

                               Жданюк Н.А., вихователь гуртожитку

Розробка позаурочного заходу

Два десятки спортсменів збираються від області на Олімпійські ігри. Спорт  ДНІПРОГРАД«Олімпійські ігри: історія, традиції, сьогодення.

Олімпійський рух. Україна»

 

Основні навчальні завдання:

  • збагатити знання учнів стосовно історії Олімпійських ігор, олімпійських видів спорту, видатних спортсменів України;
  • сформувати уявлення про олімпійський рух у світі та зокрема, в Україні.

Основні пізнавальні завдання:

  • розвивати пізнавальний інтерес до фізичної культури, спорту та олімпійському руху;
  • сприяти розвитку творчого мислення учнів;
  • стимулювати бажання збагачувати свій життєвий досвід, розвивати вміння мислити, зіставляти, розмірковувати, спостерігати;
  • формувати дух змагальності, збуджувати творчі сили.

Основні виховні завдання:

  • сформувати позитивне відношення та стійкий інтерес до фізичної культури, спорту, олімпійського руху та здорового способу життя;
  • сприяти вихованню почуття патріотизму, гордості за успіхи українських спортсменів, які гідно представляють нашу державу на міжнародних змаганнях найвищих рівнів.

Форма проведення :  усний журнал, з елементами інтерактивної гри «Спортивний квест».

Обладнання: картки з фразеологізмами до конкурсу «Крилатий вислів»; фото спортсменів – олімпійців України; картки паперу з зображенням піктограм до конкурсу «Піктограми».

Організаційна частина. Групу попередньо поділено на 2 команди, які вибрали собі назви.

Блог вчителя україської мови та літератури Марганецької ЗОШ № 2 Марченко  Алли Віталіївни: Мовні цікавинкиКоманди підготували емблеми і девізи.

Членами журі стали викладачі, що прийшли на захід.

Вихователь. Доброго дня! Я рада вас вітати на нашому інтелектуально – спортивному заході. Сьогодні ми пригадаємо історію Олімпійських ігор, поговоримо про розвиток древнього олімпійського руху, сучасного олімпійського руху в Україні та видатних спортсменів нашої Батьківщини.

Учень 1. О, Спорт, ти — зодчий, трудівник.

Формуєш нас, мов сталь гартуєш.

Невтомний майстер-будівник,

твориш характери й гуртуєш.

Учень 2. Ти наш підносиш ідеал

Із поколінні в покоління,

Людина твій матеріал,

А рух — то засіб для творіння.

 Вихователь.   У наші дні в світі функціонує багато видів спорту, які не піддаються точному обліку.    Сьогодні ми  поговоримо про Олімпійські ігри, їх минуле та сьогодення. Я принесла на нашу зустріч символ Олімпійських ігор – олімпійський вогонь ( макет). Я хочу передати його кожному з вас, щоб запалити у вас інтерес до фізичної культури, спорту та олімпійського руху.

Передаючи олімпійський вогонь, привітайтеся, назвіть своє ім’я і розкажіть, який вид спорту вам  подобається та яким можливо займаєтесь.

(Вихователь починає з себе)

Учні називають улюблені види спорту

Вихователь. А зараз я пропонує усім поринути у далеке минуле і пригадати як, коли і де виникли олімпійські ігри. І допоможуть нам в цьому учні – дослідники.

 

Виступ учнів – дослідників

Пошуково – дослідницька діяльність

ЯК ВИБРАТИ ЕЛЕКТРОННУ КНИГУ — яку електронну книгу краще купити — F.uaУчень 3. ОЛІМПІАДА! Коли вимовляєш це слово, серце  наповнюється почуттям свята. Це і є свято. Тисячі спортсменів і міліарди вболювальників спостерігають за невеликою ділянкою землі, в якій фокусується енергетика, котра йде з усіх куточків планети. Спорт на цьому святі – головний персонаж. Олімпійські чемпіони стають легендами ще за життя, їхні рекорди підкреслюють не тільки фізичні досягнення, а й високі душевні якості.

Учень 4. Саме про високі прагнення спортсмена нагадують нам основні символи олімпійського руху. Ось уже друге століття Олімпійські ігри вражають нашу уяву рекордами і, здавалося б, безмежними можливостями людини. Із місцевої традиції  одного народу Ігри стали міжнародним святом спорту. І навіть символом сили волі і прагнення до перемоги. Згадаймо олімпійську історію!

Учень 5. Олімпійські ігри починались у VII ст.. до н.е. Вони відбувалися кожні 4 роки в Пелопоннесі, в містечку Олімпія на березі річки Алфея.  Це було загально народне  грецьке свято. У цей час проголошувався мир, припиняли усі воєнні дії.

Учень3.  За переказами, ігри започаткував Геракл, який влаштував тут перші спортивні змагання на честь свого друга, що загинув. На час ігор заборонялися війни, а всі, хто йшов до Зевса Олімпійського, користувалися правом недоторканості.

Учень 4. У стародавні далекі часи

Біля підніжжя гори Олімпу,

Де славнозвісні могутнії боги

Із Зевсом на чолі творили раду,

У тихім місті, вздовж Алфей ріки,

Олімпія знайшла собі притулок

й тут  свято миру, сили і краси

На Зевса честь славетного відбулось.

Учень 5. За декілька місяців до початку змагань по всіх грецьких містах роз’їжджали гінці, запрошуючи брати участь в Олімпійських  змаганнях. Взяти участь у них могли всі вільні греки. Для цього потрібно було мати вільний часу та витратити багато грошей. Все це було під силу лише заможним людям. Однак жінкам заборонялося навіть бути присутніми в Олімпії. Олімпійські ігри були лише чоловічим святом — і не розвагою, а служінням богу, тому олімпійські переможці здобували особливу пошану—їх вшановували як людей священних, улюбленців Зевса.

Учень 3. Ігри відбувалися наприкінці червня-початку липня і продовжувалися від п’яти до семи днів. Вони відкривалися змаганнями з бігу. Сорок тисяч людей сиділи на стадіоні і з напруженою увагою стежили за ходом гімнастичних справ.

Учень 4: Олімпійські свята називалися олімпіадами. По них греки і вели своє літочислення. Першим роком олімпіади був 776 рік до н.е. Чемпіоном став молодий пекар на ім’я Кореб, який зумів виграти забіг на 190 метрів. До речі, біг був єдиним видом змагань перші 13 ігор.

Учень 5:  На 18-ій Олімпіаді з’явилося п’ятиборство, яке включало: біг, стрибки в довжину, метання списа, метання диска і власне боротьбу.

Олімпіади звеличували людину. Олімпіоніку - переможцю ігор - співвітчизники віддавали почесті, яких удостоювалися боги, в їх честь створювалися пам'ятники за життя, складалися хвалебні оди, влаштовувалися бенкети. Олімпійський герой в'їжджав в рідне місто на колісниці, одягнений у пурпур, увінчаний вінком, в'їжджав не  через звичайні ворота, а через пролом в стіні, який того ж дня закладають, щоб олімпійська перемога увійшла в місто і ніколи не покидала його

Учень3: Останні Олімпійські ігри античності відбулися 393 р. н.е.,  а ще через рік декретом імператора Феодосія І вони були заборонені як «богопротивні»,і  язичеські.

Учень 4: Як міжнародні спортивні змагання Олімпійські ігри були відновлені з кінця XIXст.., згідно з рішенням Міжнародного конгресу з питань фізичного виховання. П’єр де Кубертен захопився ідеєю звеличення Франції. Він звернувся до спорту не лише як до засобу фізичного виховання людини, а й як до фактора зміцнення миру і взаєморозуміння між народами.

Учень 5. До цієї справи він залучив багато  видатних людей того часу, серед яких був і наш співвітчизник генерал Олексій Дмитрович Бутовський.

За ініціативою П’єра де Кубертена у 1894 р. в Парижі відбувся Міжнародний атлетичний конгрес, де було прийнято рішення про  Відродження Олімпійських ігор.

   Учень 3.  І сталося диво! Вже друге століття

Священний вогонь олімпійський палає.

Мільйони атлетів з усіх континентів

На форум спортивний всіх разом збирає.

Щоб мірятись силою, знать, хто найшвидший,

Хто вище за всіх через планку стрибає.

Учень 4: з 1900 року жінки стали повноправними учасницями Олімпійських ігор.  Олімпійські ігри проходять кожні чотири роки, щоразу у різних містах світу. Зимові Олімпійські ігри також проводяться кожні чотири роки. На них представлені види спорту, для яких потрібен сніг або лід. Перші офіційні зимові Олімпійські ігри відбулися у французькому містечку Шамоні 1924 року. В них узяли участь 258 спортсменів із 16 країн світу. З 1994 року зимові Олімпійські ігри  та Ігри Олімпіад проводяться з інтервалом у два роки.

 Учень 5. Існує своя олімпійська символіка, переповнена сакральних смислів і овіяна легендами. Деякі із цих символів сягають своїм корінням в історію Стародавньої Греції, інші пов`язані уже з олімпійською традицією нового часу. Емблемою олімпіад є п'ять переплетених кілець різного кольору, які символізують єдність п'яти різних частин світу (Європа — блакитний , Азія – жовтий, Африка – чорний, Австралія – зелений, Америка — червоний).

Учень 3. Олімпійський прапор — полотнище із зображенням олімпійської емблеми на білому тлі. Підіймається на відкритті Олімпійських ігор, опускається під час церемонії закриття. Під час Олімпіад горить олімпійський вогонь, який запалюють в Олімпії й приносить до місця проведення олімпіади естафетою олімпійського вогню. Починаючи з 1968 року кожна олімпіада має свій олімпійський талісман

Учень 4. Гаслом Олімпійських ігор є слова  «Швидше. Вище. Сильніше». За визначенням Олімпійської Хартії, олімпізм – життєва філософія, що звеличує та об'єднує в гармонійне ціле якості тіла,волі та розуму.

Учень 5.  О Спорт! Ти — радість!

Окраса нашого життя,

О Спорт, сьогодні твоє свято.

Там пульс прискорює биття,

Де прапори твої піднято.

Пора досягнень і невдач

Прийшла за п’ять хвилин до старту.

Тут і стотисячний глядач

І честь поставлено на карту.

Учень 3. О Спорт, ти — радість на всяк час.

І на яву, і немов сон ти.

Ти до вершин підносиш нас,

І відкриваєш горизонти.

Учень 4. Ти — лікар і цілитель, Спорт!

Де ти — недуги там безсилі,

Межа можливості — рекорд,

А що під ним — нам не все по силі.

Нам радість завжди до лиця.

О Спорт, ти щедрою рукою

Розлий її по всіх серцях —

Тепла широкою рікою!

Звучить пісня про спорт

Вихователь. Я дякую нашим учням – дослідникам, які детально ознайомили нас з історією виникнення та традиціями олімпійських ігор. Сьогодні я пропоную усім присутнім спробувати власні сили і взяти участь у «Спортивному квесті».

Для цього нам необхідно розбитися на дві команди.

Speech Bubble With Exclamation Mark. Red Attention Sign Icon... Royalty  Free Cliparts, Vectors, And Stock Illustration. Image 119616476. Вихователь пропонує об’єднатися учням за допомогою технології «колір».

Кожен учасник перед початком заходу мав змогу обрати собі  олімпійський талісман певного кольору. У мене – жовті і сині

Вихователь. Команди готові. Отож, ми можемо розпочинати наш спортивний квест. Домогати мені оцінювати роботу наших команд будуть справжні знавці та шанувальники спорту вони виступатимуть у ролі головних орбітрів. Це _____________________________________________________________________

Крім того, вести спортивний  квест  мені  допомагатимуть учні – експерти. Розпочинаємо.

Учень 1. Шановні учасники команд, запрошуємо вас взяти участь у першому конкурсі, який має назву «Швидше, точніше». Вам пропонуються ряд запитань, та команда, яка знає правильну відповідь підіймає прапорець і лише тоді отримує право на відповідь. Члени нашого спортивного журі, будуть оцінювати  правильність ваших  відповідей, за кожну правильну відповідь ви отримаєте 1 бал.

Speech Bubble With Exclamation Mark. Red Attention Sign Icon... Royalty  Free Cliparts, Vectors, And Stock Illustration. Image 119616476. За кожну правильну відповідь команди отримують макети баскетбольних м’ячів, які поступово будуть складати  у свій  баскетбольний кошик. Врешті – решт переможе та команда, у  кошику якої буде більша кількість м’ячів.

Учень 2. Готові? Почали

  1. Що є символом Олімпійських ігор?

2.  Що символізують олімпійські кільця?

3. В якій послідовності розташовані кільця, що уособлюють собою олімпійський символ?

4. Які континенти символізують олімпійські кільця, відповідно до послідовності їх розташування?

5. Спортсмени якої країни завершують колону учасників під час церемонії відкриття Олімпійських ігор?

     6. В якій послідовності на церемонії закриття Олімпійських ігор виходять команди країн-учасниць?

7. Що означає термін Олімпіада?                          

8. За скільки років до початку проведення олімпійських змагань обирається місто-організатор Олімпійських ігор?

9. Хто є автором «Оди спорту», уривки з якої ви сьогодні почули?     

10. З якого року жінки отримали право брати участь в Олімпійських іграх?

11. В якій країні виникли олімпійські ігри?

12. Яке гасло олімпійських ігор?

13. Коли і де відбулися перші офіційні зимові олімпійські ігри?

14. Хто з українських спортсменів встановив 35 світових рекордів?

15. Хто з українських спортсменів є володарем «Золотого м’яча» 2004 р.?

Відповіді на запитання – Додаток 1

Учень 1. Дякуємо нашим командам за участь в конкурсі. Журі оцінить ваші відповіді. Прошу капітанів команд підійти до журі і отримати свої призові бали.

Прислів'я та приказки про книгу - ШКІЛЬНА БІБЛІОТЕКАВихователь. Ми продовжуємо нашу спортивну боротьбу. І запрошуємо наші команди до наступного етапу.  Конкурс «Крилатий вислів».

Кожен з нас використовує фразеологізми в розмовах, зустрічає їх на сторінках книжок, журналів. Певний вантаж цих висловів ми отримуємо в буденному житті і користуємося навіть не замислюючись. Фразеологізми прикрашають наше мовлення, роблять його виразнішим, влучнішим, дотепнішим, демонструють ерудованість!

Так як, Олімпійські ігри виникли у Стародавній Греції то і розглядати ми  будемо давньогрецькі фразеологізми. Давньогрецькі фразеологізми – цікаві і всі вони пов’язані з духом того часу. Їх значення пояснити не просто, особливо, якщо не знати історію їх походження. Отож, прошу капітанів команд підійти до мене і обрати собі завдання. Кожна команда отримує по три фразеологізми і через хвилину повинна пояснити їх значення.

Фразеологізми:

  • Скринька Пандори,
  • Домоклів меч;
  • Нитка Аріадни;
  • Олімпійський спокій;
  • Ахілесова п’ята;
  • Сізіфова праця.

Пам’ятайте, члени журі уважно слухають ваші відповіді і нараховують переможні бали.

Приблизні відповіді – Додаток 2.

Час минув і розпочинає команда  «Синіх».

Відповіді учнів.

Дякую усім, ви показали справжні знання! І надаємо слово журі.

Відеоролик «Як виник спорт?»

Учень 2. В наш час найкращі спортсмени – це відомі і знанні люди. Про них пишуть газети, журнали, безліч інформації про них ми знаходимо у соціальних мережах, вони активно знімаються у різноманітних ток – шоу та художніх фільмах. Але найголовніше – вони є гордістю нашої держави.

Учень 1. Говорячи про український спорт ми розуміємо, що наші спортсмени найкращі!!! Саме тому ми запрошуємо вас взяти участь у наступному конкурсі, що має назву «Гордість українського спорту». Ваше завдання за 1 хвилину поєднати фото спортсменів  з їх прізвищами і видом  спорту, яким вони займаються або колись займалися.

Учень 2. Просимо представників команд підійти та отримати завдання. Через 3 хвилини кожна команда повинна презентувати свої відповіді.

Speech Bubble With Exclamation Mark. Red Attention Sign Icon... Royalty  Free Cliparts, Vectors, And Stock Illustration. Image 119616476.Вручають конверти, де міститься фото спортсмена. Кожна команда отримує по три фотографії.

Я обрала для конкурсу таких українських спортсменів:

  • Яна Клочкова;
  • Андрій Шевченко;
  • Лілія Подкопаєва;
  • Оксана Баюл;
  • Володимир Кличко;
  • Наталія Скакун

Представники команд підходять до викладача і отримують по конверту, де знаходяться фото відомих українських спортсменів, по три в кожному конверті.

Приблизні відповіді – Додаток 3

Розпочинає команда «Жовтих»

Відповіді учнів

Учень 1. Дякуємо нашим командам.  Журі оцінило ваші виступи. І ми надаємо слово журі.

Відеоролик «Гордість українського спорту»

Учень 2. Вперше комплект з шістнадцяти уніфікованих спортивних символів застосувався в 1936 році  на XI Олімпійських ігор в Берліні, які планувалися з метою висвітлення образу Третього рейху як сучасної держави із стрімким розвитком економіки та міжнародним авторитетом, що зростав.

Учень 1. Кожна з піктограм має свою історію і пройшла довгий шлях від невідомості до загального визнання. Піктограми завжди були і є частиною зовнішнього представлення Олімпійських Ігор, а також важливим міжнародним символом для вболівальників по всьому світу.

Вихователь. Саме тому наступним етапом буде конкурс «Піктограма». Кожна команда отримує картки паперу, на яких  зображені піктограми і назви зимових та літніх Олімпійських видів спорту. Розгляньте малюнки та слова. Знайдіть пару: піктограма — вид спорту. Одне вірне поєднання – 1 бал (час виконання - 31 хвилина).

Готові? Час пішов. Час завершився.

Готові відповіді надайте на  розгляд журі.

Завдання та відповіді – Додаток 4

Слово журі

Вихователь. Завершився наш спортивний квест. Журі підбило підсумки і оголосить результати.

Слово журі

Учень 1. Спливає час за віком вік.

Життя незмінне тріумфує.

Скрізь, де проходить чоловік,

Там завжди поруч спорт крокує.

Супутник нашого буття,

Одвічний дух його вирує,

Нам щирі радості життя

Душі і тілу він дарує.

Ожив з віків на новий лад,

Ти з краху встав, вогнем залитий,

І факели Олімпіад

Зумів нам знову запалити.

Учень 2. Несеш ти радість, щастя й мир

Немов ріка — весняні води.

Під покривалом твоїх крил

Племена дружать і народи.

Ганебним вчинкам ти заслін.

Прекрасні всі твоїй заслузі.

Низький, о Спорт, тобі уклін,

Що з недругів ти робиш друзів!

Учень 1:За вічне ствердження твоє,

О Спорт, уклін від мене новий.

Здорове тіло в кого є,

То в тому тілі й дух здоровий!

Фізичний розвиток — процес,

Що в парі з кодексом моралі,

З ім’ям прекрасним — Спорт — прогрес

Виводить нас у нові далі!

Вихователь.    Пам’ятайте, щоб досягти своєї мети,  у кожного з вас  має бути своя олімпійська висота, і щоб її досягти потрібно мати велике бажання, віру у свої сили і щоденно докладати зусиль для здійснення своєї мрії!

Звучить пісня «Ми молоді, а значить - сильні»

 

 

Два десятки спортсменів збираються від області на Олімпійські ігри. Спорт  ДНІПРОГРАД«Спортивний квест»

Додаток 1

Конкурс «Швидше точніше»

Відповіді на запитання

  1. Що є символом Олімпійських ігор? – олімпійські кільця

2.  Що символізують олімпійські кільця? – обєднання в олімпійському русі 5 континентів

3. В якій послідовності розташовані кільця, що уособлюють собою олімпійський символ? – синє, чорне та червоне – верхньому ряду, жовте та зелене в нижньому.

4. Які континенти символізують олімпійські кільця, відповідно до послідовності їх розташування?- Європу, Азію, Африку, Америку, Австралію.

5. Спортсмени якої країни завершують колону учасників під час церемонії відкриття Олімпійських ігор? – країни – міста – організатора Олімпійських ігор.

     6. В якій послідовності на церемонії закриття Олімпійських ігор виходять команди країн - учасниць? – спортсмени виходять як одна велика олімпійська родина.

7. Що означає термін Олімпіада?   - 4 – річний проміжок часу, що починається з Ігор Олімпіад і завершується відкриттям Ігор наступної олімпіади .                     

8. За скільки років до початку проведення олімпійських змагань обирається місто-організатор Олімпійських ігор? – за 7 років.

9. Хто є автором «Оди спорту», уривки з якої ви сьогодні почули?- Пєр де Кубертен .  

10. З якого року жінки отримали право брати участь в Олімпійських іграх?- з 1900 року.

11. В якій країні виникли олімпійські ігри? – Греція.

12. Яке гасло олімпійських ігор? – «Швидше. Вище. Сильніше»

13. Коли і де відбулися перші офіційні зимові олімпійські ігри?-  1924 рік,  у французькому містечку Шамоні.

14. Хто з українських спортсменів встановив 35 світових рекордів?- Сергій Бубка.

15. Хто з українських спортсменів є володарем «Золотого м’яча» 2004 р.?- Андрій Шевченко.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Два десятки спортсменів збираються від області на Олімпійські ігри. Спорт  ДНІПРОГРАД«Спортивний квест»

Додаток 2

Конкурс «Крилатий вислів»

Орієнтовані відповіді

 

Олімпійський спокійКартинки по запросу олімпійський спокій

У давньогрецькій міфології обителлю богів вважалася гора Олімп, що знаходиться на рівні 2917 метрів вище моря. Її вершина завжди потопала в хмарах, тому наші предки саме її вершину вважали місцем, де мешкають великі боги. Прізвисько «олімпійців» вони теж отримали у зв'язку з цим, а їх розсудливість, спокій й інші хороші якості стали називати «олімпійськими». Незабаром це слово стало означати просто вищу ступінь.

 

Скринька Пандори

http://www.poetryclub.com.ua/upload/poem_all/00722614.jpgУ давньогрецьких міфах ідеться про те, що колись люди жили, не знаючи горя, хвороб, старості, доки Прометей не вкрав у богів вогонь. За це розгніваний Зевс послав на землю красиву, але нерозумну жінку — Пандору, яка вийшла заміж за Прометеєвого брата Епіметея. Вона отримала від головного бога Олімпу іменну скриньку із суворою забороною відкривати її. Та розпалена цікавістю, Пандора відчинила скриньку: звідти висипались Старість, Хвороби, Безумство, Злість, Пристрасті та інші нещастя, що можуть переслідувати людей. Вислів «скриня Пандори» означає джерело нещасть, лиха, біди.

 

 

 

Домоклів меч

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQSKLbWTbHQQFjlFCekBtCVIJMocmYu15Z6l3dDyM3-4GXcEAoPBwПоходження фразеологізму пов’язане з іменем Дамокла, придворного улюбленця грецького тирана Діонісія.

Одного разу під час обіду Дамокл дуже вихваляв володаря, із заздрістю говорив про нього, вважаючи його найщасливішою людиною у світі. Діонісій вирішив провчити заздрісника. Під час бенкету він наказав слугам посадити Дамокла на трон. Той був на сьомому небі від радості. Аж раптом побачив, як над його головою на кінській волосині висить гострий меч, що будь-якої миті міг обірватися і вбити. Діонісій пояснив, що це символ небезпеки, яка завжди нависає над тим, хто має безмежну владу. Відтоді вислів «дамоклів меч» уживають, коли йдеться про постійну смертельну небезпеку.

 

Нитка Аріадни

http://images-on-off.com/images/156/prokrustovolozhemifioteseenitariadnigero-72700994.jpgЗгідно із давньогрецьким міфом, у лабіринті на острові Крит жила жорстока потвора — Мінотавр, яка мала тіло людини і голову бика. Кожні дев’ять років жителі Афін віддавали йому в жертву сім юнаків і сім дівчат. Відважний Тезей був серед чотирнадцяти нещасних. Дочка критського царя Аріадна вподобала його і потай дала йому клубок ниток та гострий меч. Тезей прив’язав кінець рятувальної нитки біля входу в лабіринт і, розмотуючи клубок, пішов заплутаними ходами. Перемігши Мінотавра, він за допомогою чудової Аріадниної нитки знайшов шлях і вивів приречених. У переносному значенні «нитка Аріадни» означає дороговказ, провідну нитку, порятунок.

 

 

 

Ахілесова п’ята

http://tut-cikavo.com/images/2_new/achille-pix.jpgЗа давньогрецькою легендою, морська богиня Фетіда, бажаючи зробити свого сина Ахілла безсмертним і невразливим для ворожих стріл, скупала його у водах священної річки Стікс. Та, купаючи, вона тримала дитину за п’яту, якої не торкнулася вода, тож п’ята залишилася незахищеною. Ахіллес виріс і став непереможним воїном. Однак в одному з боїв стріла, спрямована рукою бога Аполлона, вразила його в п’яту, і герой загинув. З того часу будь-яке слабке, вразливе місце в людини називають ахіллесовою п’ятою.

 

Сізіфова праця

https://3.bp.blogspot.com/-qPlYj1fKAW4/V7hnlnXUrwI/AAAAAAAABi4/3KFL7TSarcwGRbXVy4qo9d6WLOFHsq1rQCLcB/s320/images%2B%25283%2529.jpgТак називають будь-яку безцільну, нескінченну роботу.

Коринфський цар Сізіф, розповідали греки, був великим хитруном. Непокірний гордій, він весь час обманював богів і знущався над ними. Він видав людям таємниці богів, які були йому відомі. Зевс послав до нього Смерть, але він і Смерть закував у ланцюги, і люди стали безсмертними. Перемігши кінець кінцем Сізіфа, боги призначили йому сувору кару. Він був приречений весь час котити в гору величезний камінь. Ледве камінь досягав вершини, він зривався і падав до підніжжя пагорба. Справу треба було починати знову і знову.

Покарання Сізіфа було страшним не стільки труднощами, скільки безглуздістю його роботи.

 

 

 

 

 

«Спортивний квест»

Два десятки спортсменів збираються від області на Олімпійські ігри. Спорт  ДНІПРОГРАДДодаток 3

Конкурс «Гордість українського спорту»

 

Відповіді на завдання

 

Яна Клочкова- плавання

Картинки по запросу яна клочкова фотоСпорти́вне пла́вання – вид спорту, мета якого якнайшвидше подолати зазначену відстань, не порушуючи при цьому техніки способу плавання, який використовується. Спортивне плавання почало набувати популярності ще в XIX столітті. Плавання з 1896 року олімпійський вид спорту.

 

Цікаво: Майкл Фред Фелпс - колишній американський плавець, єдиний в історії спорту 28-разовий призер олімпійських ігор, 23 - разовий олімпійський чемпіон, 8- разовий олімпійський чемпіон на одній олімпіаді і 26-разовий чемпіон світу. Вважається одним з найкращих спортсменів усіх часів.

Людина, яка здобула найбільшу кількість медалей на Літніх Олімпійських іграх.

 

ТОП-26 спортивних досягнень України за 26 років Незалежності - фото 191042Андрій Шевченко - футбол

На Олімпіадах 1900 і1904 проводили тільки демонстраційні турніри, оскільки гра ще не була надто поширена. Офіційно футбол включили до програми літніх Олімпіад в1908р. На Олімпіаді 1908 року завдяки зусиллям Англійської футбольної асоціації проведено перший повноцінний турнір.

 

 

Оксана Баюл– фігурне катання

Презентація на тему «Олімпійські ігри» (варіант 2) - Слайд #20Фігурне катання було включено в програму літніх Олімпійських ігор 1908 року. Наступного разу змагання з фігурного катання пройшли на Олімпіаді 1920 року. Далі, починаючи з першої зимової Олімпіаді 1924 року фігуристи брали участь у всіх зимових Олімпіадах. 

Цікаво: Оксана Баюл виграла золото Олімпійських ігор у 16-річному віці. На іграх у Ліллегаммері1994 року, Оксана Баюл виконала одну з найкращих коротких програм в історії фігурного катання (на музику  П. І. Чайковського).

Під час тренування, між короткою та довільною програмами на Олімпійських іграх, Баюл зіткнулася на льоду з німецькою фігуристкою Танею Шевченко. Ковзан німкені на три сантиметри увійшов в окістя Оксани. До того ж під час падіння вона сильно забила куприк, так, що у неї відколовся остистий відросток.

Баюл впевнено виконала всі елементи довільної програми і вже збиралася завершувати виступ потрійним стрибком, коли крізь шум глядачів почула крики від тренерів. Галина Змієвська і Віктор Петренко, які відчували, що українка все ще поступається американці, кричали: "Тобі потрібна комбінація!". Баюл за 15 секунд до кінця змінила програму і з останньою нотою виконала каскад подвійний аксель - подвійний тулуп.

Після завершення програми з Оксаною трапився нервовий зрив. Четверо з дев'яти суддів віддають перемогу Керріган, ще четверо — Баюл. Усе вирішив німецький суддя, колишній чемпіон світу Ян Гоффманн, який поставив Оксані кращі оцінки за артистизм і цим вивів на перше місце.

У 1995 році Укрпошта випустила марку на честь Оксани Баюл.

 

Володимир Кличко – бокс

Змагання з боксу на літніх Олімпійських іграх вперше з'явилися  1904 в Сент-Луїсі і з того часу включалися в програму кожних наступних ігор крім ігор 1912 в Стокгольмі (через заборону цього спорту шведським законодавством).

На літніх Олімпійських іграх 2012 року в Лондоні вперше були проведені змагання серед жінок. У цьому виді спорту розігруються 13 комплектів нагород (10 серед чоловіків та 3 серед жінок).

 

Лілія Подкопаєва – спортивна гімнастика

https://sites.google.com/site/nashsait2/_/rsrc/1467890160086/about-us/lilia_podkopaeva.jpg

Змагання з гімнастики з'явились на перших Олімпійських іграх 1896 року в Афінах і з того часу включалися в програму кожних наступних Ігор. Спочатку змагання були чоловічими, жіночі дисципліни з'явилися на літніх олімпійських іграх 1928 року в Амстердамі. У цьому виді спорту розігруються 14 комплектів нагород.

 

Наталія Скакун – важка атлетика

http://uwf.net.ua/Content/Entities/News/72/ua/main.jpgЗмагання з важкої атлетики на літніх Олімпійських іграх вперше з'явилися на Олімпійських іграх 1896 в Афінах і з тих пір включалися в програму кожних наступних Ігор, крім Ігор 1900, 1908 і 1912. Спочатку змагання були чоловічими, жіночі дисципліни з'явилися на Олімпійських іграх 2000 в Сіднеї. У цьому виді спорту розігруються 15 комплектів нагород.

 

Два десятки спортсменів збираються від області на Олімпійські ігри. Спорт  ДНІПРОГРАД«Спортивний квест»

Додаток 4

Конкурс «Піктограма»

 

Правильні відповіді

 

Biathlon pictogram.svg

 

 

Прыжки с трамплина

 

 

Luge pictogram.svg

 

 

 

 

 

Figure skating pictogram.svg

 

 

 

 

Два десятки спортсменів збираються від області на Олімпійські ігри. Спорт  ДНІПРОГРАДCross country skiing pictogram.svg 

 

Ice hockey pictogram.svg

 

Swimming pictogram.svg 

 

Basketball pictogram.svg

 

Archery pictogram.svg

 

 

 

 

 

Два десятки спортсменів збираються від області на Олімпійські ігри. Спорт  ДНІПРОГРАДBoxing pictogram.svg

 

 

 

 

 

 

Fencing pictogram.svg

 

 

 

 

 

 

 

 

Олімпійська піктограма футболу

 

 

 

 

 

 

 

Water polo pictogram.svg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Львівська залізниця :: НовиниШановні колеги, я пропоную вам переглянути презентацію, які підготували представники команд.

Кожна команда отримала випереджквальне завдання – розробити презентацію нашого заходу, звернути особливу увагу на історію виникнення олімпіад. Тож, презентую вам уривок з виконаного завдання команди, яка перемогла.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Шановні колеги, звертаю вашу увагу, що під час проведення позаурочного заходу такої форми присутні учні, які не беруть пряму участь у конкурсах також повинні отримати  для виконання завдання будь якої форми та змісту. Це сприятиме активізації розумової діяльності, розвитку критичного мислення.

В свою чергу, для роботи з глядачами я обрала такий вид ігрової діяльності, як кросворд. Для його створення я обрала безкоштовну онлайн платформу https://cross.highcat.org/ru_RU/.

 

 

 

 

 

 

1

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По горизонтали:

По вертикали:

1. Один із найпопулярніших видів спорту, який народився у Великобританії

3. Батьківщина Олімпійських ігор

4. Змагання за певними правилами, зазвичай це специфічний вид фізичної або інтелектуальної активності,

5. Відомий український спортсмен, який став мером столиці України

7. З яким ім’я відомого античного героя пов’язують виникнення олімпійських ігор

9. Видатний радянський та український спортсмен. Легкоатлет. Чемпіон Європи та світу. 35 – ти разовий світовий рекордсмен

11. Доповніть відоме олімпійське гасло «Швидше, вище, ………»

 

 

 

 

 

 

1ф

у

т

2б

о

л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

а

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4с

п

8о

р

т

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

к

 

л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3г

р

е

ц

і

я

 

 

10ш

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

т

 

м

 

 

 

е

 

 

 

 

 

 

 

6к

 

 

 

б

 

п

 

 

 

в

 

 

 

 

 

 

5к

л

и

ч

к

о

 

і

 

12в

 

ч

 

 

 

 

 

 

 

о

 

 

 

л

 

й

 

о

 

е

 

 

 

 

 

 

 

ч

 

 

 

 

 

11с

и

л

ь

н

і

ш

е

 

7г

е

р

к

у

л

е

с

 

ь

 

е

 

к

 

 

 

 

 

 

 

о

 

 

 

 

 

к

 

й

 

о

 

 

 

 

 

 

 

в

 

 

 

 

 

и

 

б

 

 

 

 

 

9б

у

б

к

а

 

 

 

 

 

й

 

о

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

л

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Спортивна командна гра з м'ячем, який закидають руками в кільце із сіткою, закріпленою на щиті на висоті 3 метри 5 сантиметрів над майданчиком

6. Українська плавчиня отирикратна олімпійська чемпіонка

8. Найвідоміший стадіон України

10.Футболіст, володар «Золотого м’яча», 2004 р.

12. Спортивна гра з м'ячем, у якій дві команди змагаються на спеціальному майданчику, розділеному сіткою.

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
4 листопада 2021
Переглядів
561
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку