Розробка презентації до відзначення річниці дня народження Т.Г. Шевчека

Про матеріал
Дана розробка буде в допомогу класним керівникам для гарної організації виховної години чи інформації хвилини про видатного кобзаря України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пам'ятники Т. Г. Шевченку у світіВиконала: Бібліотекар КЗШ № 48 Бойченко Л. М.

Номер слайду 2

Тарасу Шевченко встановлено близько 1200 пам'ятників по всьому світу.

Номер слайду 3

Пам'ятники Тарасу Григоровичу Шевченку встановлені в усіх обласних центрах України, багатьох містах і селах держави, а також у численних столицях і містах за кордоном. На сьогоднішній день налічується: 1256 пам’ятників Шевченку в Україні та 128 за кордоном – у 47 державах світу. Слово Шевченка стало його долею, його всеохопним посланням українцям, а його доля стала долею народною, нашою долею на всі віки і всі часи! Далеко не всі пам’ятники Шевченку споруджені. Але найдостойнішим пам’ятником найбільшому з українців стане здобута ними у революційній боротьбі – Українська Національна Самостійна Соборна Держава, на сторожі яких він поставив своє СЛОВО. Минатимуть роки, спливатимуть віки, а Тарас Шевченко залишатиметься у пам’яті нащадків. Бо є й буде Україна і народ український, який пам’ятає його заповітні слова:І мене в сім’ї великій,В сім’ї вольній, новій. Не забудьте пом’янути. Незлим тихим словом. Він зорею сяє в прийдешнім віку,Сходить хлібом духовним на рушнику,У розкриллі земних і заобрійних трас. Височіє над світом великий Тарас!

Номер слайду 4

Фанерний пам'ятник Шевченку у Києві у 1919 роціПам'ятник Тарасові Шевченку у Києві Пам'ятник видатному українському поету і художнику Тарасові Шевченку у Києві, що знаходиться у парку Шевченка, навпроти Червоного корпусу Київського університету. Встановлений у 1939 році з нагоди 125-річчя з дня народження поета. Є одним із символів сучасного Києва.

Номер слайду 5

Харківський пам'ятник Кобзарю вважається одним із найкращих у світі. Величний пам’ятник, що вважається одним із найкращих у світі, розташований у саду Т. Г. Шевченка на вулиці Сумській. Він являє багатопланову композицію, домінантою якої є статуя Т. Г. Шевченка заввишки 5,5 м на 11-метровому постаменті, яку за спіраллю оточують 16 динамічних скульптур, що зображують персонажів творів Кобзаря і уособлені образи трудового народу. Урочисте відкриття пам'ятника відбулося 24 березня 1935 року.

Номер слайду 6

Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку у Донецьку Пам'ятник розташований у Ворошиловському районі на розі бульвара Шевченка і вулиці Артема. Він є композиційним осередком площі, утворюваної будівлею донецької обласної бібліотеки ім. Н. К. Крупської, будинком донецької облдержадміністрації і житловою забудовою. Пам'ятник також має функцію містоформування — саме від нього починається широтна вісь і магістраль міста — бульвар Шевченка. Споруджений у 1955 році за проектом архітектора В. О. Шарапенка. Скульптори — М. К. Вронський та О. П. Олійник.

Номер слайду 7

Дніпропетровськ. В парку ім. Т. Г. Шевченка на Монастирському острові у західній частиніПам'ятник геніальному українському митцеві Т. Г. Шевченкові, що знаходиться на острові Монастирський (раніше — Комсомольський), є історично першим у місті — був встановлений у 1959 році. Автори — скульптори І. С. Зноба та В.І. Зноба й архітектор Л. Р. Ветвицький. Нині демонтований і знаходиться на реставрації.

Номер слайду 8

біля Дніпропетровського академічного музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка. Другий пам'ятник Т. Г. Шевченку був відкритий 24 серпня 1992 року (на 2-й День Незалежності України) навпроти Українського музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка. Нині - традиційне місце зборів представників національно-демократичних сил. Автори — скульптор Володимир Небоженко та архітектор Володимир Положий.

Номер слайду 9

Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку у Кривому Розі Пам'ятник Тарасові Шевченку перед будівлею Головпоштамту в 1 травня 2006

Номер слайду 10

Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку у Миколаєві Пам'ятник українському поетові Тарасу Григоровичу Шевченку у місті Миколаїв. Пам'ятник було створено у 1958 році скульптором І. Дибою.5 жовтня 1985 року пам'ятник було відкрито після робіт з реставрації і відновлення. Скульптор — А. А. Ковальчук, архітектор В. В. Щедров, художник В. Г. Пахомов, робітники — Ю.І. Гайда та В. Т. Бережний. Пам'ятник розташований у центрі одноіменного скверу.

Номер слайду 11

Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку у Львові Пам'ятник українському поету Тарасові Шевченку у Львові, що знаходиться на проспекті Свободи в центрі міста. Ліворуч фігури поета стоїть «Хвиля національного відродження» — 12-метрова символічна стела з фігурними барельєфами. Висота постаті становить 4,45 м. Пам'ятник відкрито 24 серпня 1992 року. Усі роботи щодо спорудження завершено 1996 року.

Номер слайду 12

Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку у Черкасах. Пам'ятник  Т. Г. Шевченкові в Черкасах відкритий у 1964 році до 150-річчя від дня народження поета на розі бульвару Шевченка  і вулиці Дашковича.

Номер слайду 13

Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку Івано-Франківськ У скульптурі, висотою 2,8 м, Т. Шевченко зображений молодим, у повний зріст, з книгою у руці.

Номер слайду 14

Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку у Хмельницькому Хмельницький пам'ятник Тарасу Шевченку розташований у само́му середмісті в Парку імені Тараса Шевченка по вулиці Проскурівській, 40. Автори пам'ятника — відомі українські скульптори І. Зноба (задум, проект) та народний художник України В. Зноба (втілення проекту) та архітектор В. Громихін. Пам'ятник зроблено з подільського сірого граніту. Пам’ятник Тарасу Шевченку в Хмельницькому являє собою цільний монумент заввишки близько 5 метрів, вирізьблений зі з’єднаних чотирьох гранітних брил, що стоїть на всіяному травою невеликому підвищенні — монументальний образ Шевченка ніби «виростає» з кам’яної глиби. Таким чином проведено аналогію між міцністю каміння та непохитністю духу Кобзаря.

Номер слайду 15

Пам’ятник знаходиться на площі біля залізничної станції ім. Шевченка. Автори: скульптори М. К. Вронський, А. П. Олійник, архітектор В. Г. Гнезділов. Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку у Смілій

Номер слайду 16

Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку у Луганську. Пам'ятник великому українському поетові та мислителю Т. Г. Шевченку було відкрито 22 травня 1998 року. Автор — відомий український скульптор І. М. Чумак (1926–2004).

Номер слайду 17

Пам’ятник відкрито у 1981 році. Перший пам’ятник, який зображає Т. Г. Шевченка молодим. Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку у Звенігородську

Номер слайду 18

Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку в УманіАвтори монумента - народний художник України скульптор О. П. Скобликов та лауреат Державної премії УРСР архітектор А. Ф. Ігнащенко.

Номер слайду 19

Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку у Тернополі Пам'ятник розташований у невеличкому скверику ліворуч від Тернопільського академічного обласного драматичного театру, який теж носить ім'я Великого Кобзаря. Автор пам'ятника (1982) — скульптор Микола Невеселий, архітектурну прив'язку виконав тодішній головний архітектор Тернополя Станіслав Калашник

Номер слайду 20

Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку у Конотопі На площі Миру розташовано пам’ятник «великому кобзарю» Т. Г. Шевченку. Автор - Санкт-петербурзький скульптор О. М. Смотров. Проект постаменту – головний архітектор міста М. П. Гавриш та головний художник міста І.І. Рисева. Пам’ятник Т. Г. Шевченку в Конотопі було встановлено 22 травня 1993 р. Скульптура передає образ Т. Г. Шевченка в задумі, сидячого на лаві. Він тримає у правій руці книгу. Скульптура виколота із міді. Постамент форми куба – бетонний, обкладений гранітом.

Номер слайду 21

Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку у Маріуполі 24 серпня 2001 року в місті відкритий пам'ятник Т. Г. Шевченку. Він розташований на перетинанні бульвару, який носить ім'я великого поета, і проспекту Металургів. У затишному сквері на невисокому постаменті встановлена фігура Кобзаря. Як відзначила міська газета, «пам'ятник створений романтичний, у скульптурі є й заколотний порив, і філософська поглибленість». Автори: заслужений художник України А. Вітрик; архітектори - А. Кадиров і Е. Андрушкевич.

Номер слайду 22

Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку у Ужгороді9 березня 1999 року з нагоди 185-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка на Народній площі (м. Ужгород) урочисто відкрито йому пам’ятник. Автори пам’ятника – скульптор Михайло Михайлюк, архітектурну частину виконав Володимир Лезу.

Номер слайду 23

Пам’ятник знаходиться у сквері імені Тараса Шевченка. Автор бронзового монумента Т. Г. Шевченка — відомий скульптор із міста Вінніпег Леонід Моложанін (Лео Мол), який є автором пам’ятників Кобзареві у Вашингтоні, Буенос-Айресі та Санкт-Петербурзі. Спонсорами встановлення монумента у Криму виступило канадське подружжя з Торонто — Василь Іваницький і Наталя Бундза. Два з половиною роки тому з Аргентини скульптуру вагою 2,5 тонни доправили теплоходом до Одеси. Потім дарунок канадської діаспори лежав на складі міського комбінату благоустрою, і лише нещодавно через Секретаріат Президента України мерії Ялти «запропонували» знайти гідне місце для пам’ятника, який і встановили у сквері міста-курорту.. Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку у Ялті

Номер слайду 24

 Пам'ятник встановлено в центрі міста — на набережній річки Москви імені Тараса Шевченка, поряд з готелем «Україна» (Кутузовський проспект, 21). Автори пам'ятника — скульптори М. Грицюк, Ю. Синькевич, А. Фуженко та архітектори А. Сницарєв і Ю. Чеканюк. Пам'ятник Тарасу Шевченку в Москві урочисто відкрито 10 червня 1964 року з особистої ініціативи Микити Хрущова, тодішнього Першого секретаря ЦК Компартії Радянського Союзу (голови держави). Вже по розпаду СРСР на замовлення Головного управління охорони пам'ятників міста Москви проводились роботи із відтворення втраченого напису на постаменті (1995 рік) та загальні реставраційні роботи пам'ятника (1999 рік)Пам'ятник Тарасу Шевченку в Москві

Номер слайду 25

Перший пам'ятник Шевченку в Санкт-Петербурзі Перший пам'ятник Шевченку в Росії. Автор - Ян Тільберг (латиський скульптор). Пам'ятник встановлений 1 грудня 1918 року, простояв лише вісім років. На п'єдесталі слова: Великому украинскому поэту-крестьянину. Тарасу Григорьевичу Шевченко(1814 – 1861 гг.)

Номер слайду 26

Скульптор Лео Мол (Л. Г. Молодожанин). Архітектор С. П. Одновалов. Відкрито 22 грудня 2000 . Матеріали: бронза - скульптура; граніт червоний, полірований - постамент. Висота скульптури - 280 см, висота постаменту - 360 см. У 1992 р. на Всесвітньому конгресі Українському в Києві уродженець Україні канадський скульптор Лео Мол (Л. Г. Молодоженін) запропонував створену ним скульптуру Т. Г. Шевченка для установки в Петербурзі. Статуя піднесена автором в дар Петербургу в 1995 р. Пам'ятник Шевченку в Санкт-Петербурзі

Номер слайду 27

Проїздом у Бориспіль зупинявся Т. Г. Шевченко

Номер слайду 28

Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку у БрестіПам'ятник Тарасу Шевченкові в білоруському Бересті (розташований на початку бульвару Т. Г. Шевченка) встановлено 2002 року. Автори — скульптор В. Головко (Україна) та архітектор Р. Шилай (Білорусь). Пам'ятник є дарунком Берестю від Черкаської області України.

Номер слайду 29

Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку у Мінську. Пам'ятник Тарасу Шевченкові в білоруській столиці (і перший за часом встановлення в цій країні) розташований у Степановському саду, поруч з новобудовою Посольства України в Республіці Білорусь. Автори пам'ятника Тараса Шевченка в повний зріст — скульптор М. Яковенко та народний художник Республіки Білорусь М. Савицький. Пам'ятник встановлено 2001 року, а урочисте відкриття відбулося через рік 22 квітня 2002 року.

Номер слайду 30

Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку у Тбілісі Пам'ятник було відкрито 2 березня 2007 року. У відкритті брали участь Президент України Віктор Ющенко (який перебував з офіційним візитом у Грузії) та Президент Грузії Михаїл Саакашвілі. Глави держав заклали у фундамент пам'ятника капсулу з землею з села Моринці Черкаської області, де народився Тарас Шевченко.

Номер слайду 31

Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку у. Баку Пам'ятник встановлено в центрі Баку на проспекті Свободи. Пам'ятник вилито з бронзи, загальна висота — 3,8 метри. Автор пам'ятника — відомий український скульптор Ігор Гречаник, член Національної спілки художників України. Пам'ятник Тарасу Шевченку в Баку відкрито 30 червня 2008 року. В урочистій церемонії відкриття брали участь Президент України Віктор Ющенко та Президент Азербайджану Ільхам Алієв.. Площа, на якій встановлено пам'ятник, було повністю реконструйовано Мерією Баку по спеціальному проекту бакинського архітектора Гончі Манафовоі за особливим сприянням Мерії та Головного архітектора міста Баку Акіфа Абдулаєва. Пам'ятник виконаний з бронзи заввишки 3,5 метра. Меценат Бондарчук Сергій Васильович повністю профінансував створення і доставку пам'ятника в Баку.

Номер слайду 32

Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку У Алматі Пам'ятник поету Тарасу Шевченку, що перебував на території Казахстану на засланні (1847 —1857 рр.), було встановлено на розі проспекту Достик і вулиці Шевченка в 2000 році на честь дев'ятої річниці незалежності України. Автором монументу є український скульптор Віталій Рожик з Житомирщини.

Номер слайду 33

Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку у Аргентині. Бунеос- Айрес 27 квітня 1969 було закладено перший камінь пам'ятника на Площі Антоніо Паєса в парку Третього лютого (район Палермо), освячений священицтвом УГКЦ, серед яких, зокрема, був протопресвітер Арійчук Борис. Автор пам'ятника був визначений на конкурсі, який виграв канадський скульптор українського походження Леонід Молодожанин. Гранітний алегоричний рельєф виконав аргентинський скульптор Оріо даль Порто. Пам'ятник урочисто відкритий 5 грудня 1971 року. Попри те, що власником пам'ятника є місто Буенос-Айрес, з 1982 року Фундація ім. Тараса Шевченка взяла на себе всі витрати з утримання пам'ятника.

Номер слайду 34

Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку у. Вашенгтоні пам'ятник роботи скульптора Лео Мола та архітектора Радослава Жука розташований у Вашингтоні в районі площі Дюпон-серкл (на П-стріт між 22-гою-стріт та 23-тьою-стріт). Цей монумент на гранітному постаменті, з бронзи, висотою понад 7 метрів (24 фути), вагою у 45 тон, було урочисто відкрито 27 червня 1964 р. екс-президентом США Дуайтом Д. Ейзенхауером. Дозвіл на зведення статуї Тараса Шевченка надали у своїй резолюції Сенат Сполучених Штатів та Палата представників США

Номер слайду 35

Монумент біля провінційного парламенту відкритий у 1961 році. Автор - канадський скульптор українського походження Лео Мол (Леонід Молодожанин). Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку у Вінніпег

Номер слайду 36

Пам’ятник Тарасові Шевченку в Оттаві — третій на території Канадської держави. Перший відкрили в місті Палермо поблизу Торонто 1 липня 1951 року. Бронзову постать Кобзаря останніх років життя українцям Канади подарувала Українська РСР. Скульптори — М. Вронський та О. Олійник (відливи з того самого оригіналу встановили в Донецьку (1954) та Моринцях (1956)). Другий пам’ятник поставили на зібрані пожертви самі українці у Вінніпезі 8 липня 1961 року. Автор — А. Дараган. Пам’ятник Тарасові Шевченку в Оттаві

Номер слайду 37

Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку у. Греції в Афінах. Пам'ятник встановлено у парку району Гуді муніципалітету Зографу (передмістя Афін). Автор пам'ятника — відомий український скульптор, професор Львівської національної академії мистецтв Володимир Одрехівський у співавторстві з Михайлом Федиком. Пам'ятник являє собою фарбоване під бронзу мармурове погруддя Тараса Шевченка заввишки 1 метр, виконане в традиційному руслі — немолодий поет у хвилину задуми. Натомість п'єдестал являє собою стилізовану колону, що за задумом авторів має передавати духовну єдність України та Греції.

Номер слайду 38

Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку у Варшаві у Білий Гір. Відкритий за участю міністрів закордонних справ України та Польщі Анатолія Зленко та Влодзімежа Цімошевича 13 березня 2002 року у сквері його ж імені на перетинанні вулиць Спацерова, Говорка і Хотиньська. Інвестор — Об'єднання українців у Польщі на чолі з Мирославом Кертичаком. Автор скульптури — український скульптор Анатолій Кущ, автор п'єдесталу — польський архітектор Балтазар Брукальський. Зфінансувала Київська міськрада і Львівська обласна державна адміністрація. Фірма «Edbud», на чолі з Едвардом Мазуром профінансувала монтаж пам'ятника, а також увесь комплекс робіт, пов'язаних із забрукуванням доріжок у сквері та площі перед самим п'єдесталом. Вагомий внесок для встановлення та відкриття пам'ятнику зробив тодішній посол України в Польщі Дмитро Павличко. На пам'ятнику чотири рядки із віршу Шевченка «Полякам»: Подай же руку козакові,І серце чистеє подай!І знову іменем Христовим. Ми оновим наш тихий рай.

Номер слайду 39

24 вересня 2010 року в копенгагенському парку Естре Анлег з ініціативи та зусиллями Дансько-українського товариства встановлено перший у країнах Скандинавії пам'ятник Тарасові Шевченку. Ініціативу встановлення підтримало посольство України в Данії, основне фінансування взяв на себе колишній посол України Павло Рябикін, а частину витрат покрили приватні пожертви найстарішого ветерана УПА в Скандинавії Петра Балицького та Голови Дансько-українського товариства Івана Нестера. Автор бронзового погруддя — український скульптор Сергій Богуславський, що мешкає в Копенгагені. Пам'ятник розташовано неподалік будинку, в якому колись працювала дипломатична місія УНР (про це свідчить меморіальна табличка). На гранітному постаменті данською мовою викарбувано: Тарас Шевченко. 1814–1861. Національний поет України. Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку у Данії в Копенгагені

Номер слайду 40

Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку у Парагваї в Енкарнасіоні Погруддя Тарасові Шевченку було відкрито під час проведення Тижня українського мистецтва та культури в Енкарнасіоні 15 листопада 1976. Президент Альфредо Стресснер відкривав погруддя на площі Плаза де Армас у присутності гостей не лише з Парагваю, а також з українських товариств Аргентини, Бразилії, Сполучених Штатів та Канади. Важливу роль у проведенні Тижня та відкритті погруддя відіграла організація «Просвіта». Українською на п'єдесталі написано: "Найбільший поет та національний пророк України."

Номер слайду 41

Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку в Угорщині в БудапештіВідкрито пам'ятник 11 липня 2007 року у Будапешті. Автор пам'ятника - Іван Микитюк, член Національної спілки художників України, Заслужений діяч мистецтв України. 

Номер слайду 42

Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку у Франції в Парижі Пам’ятник урочисто відкрито  1978 року на бульварі Сен-Жермен у скверику, який отримав ім'я Т. Шевченка. Автор погруддя - київський скульптор М. Лисенко.

Номер слайду 43

Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку в Литві у Вільнюсі4 вересня 2011 року відкрили памятник Т. Г. Шевченку. В місті Вільно (тодішня назва Вільнюса) Шевченко навчався живопису в 1829-31 роках, в цьому місті проявився його талант. Скульптор Віталій Андріянов, який створив пам´ятник Кобзарю, отримав від мера Вільнюса Артураса Зуокаса Подяку.

Номер слайду 44

Па́м'ятник Тара́сові Шевче́нку в БолгаріїВ СофіїПам’ятник Тарасу Шевченку у м. Софія. Відкрито у 2009 році. Встановлено на площі Відродження в центрі Софії Автор – скульптор Ігор Гречаник.

Номер слайду 45

Шевченко наш,Він для усіх століть. Він – як Ісус Христос для України. Візьміть його вогню, хоч крихітку візьміть,І вас вже не поставлять на коліна!

pptx
Додано
27 березня 2020
Переглядів
969
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку