7 клас Урок №14
Тема уроку: Густина. Одиниці густини
Мета уроку:
Освітня: Дати поняття густини тіла, одиниць вимірювання густини, установити залежності між густиною, об'ємом і масою, сформувати вміння обчислювати й порівнювати густини різних речовин, розкрити практичне значення й використання нового поняття.
Розвивальна: Формувати інтерес до фізичного експерименту, розвивати експериментальні вміння та прагнення проводити експеримент; стимулювати розвиток ініціативи, кмітливості. Розвивати логічне мислення школярів, уміння порівнювати, використовувати опорні знання з попередніх уроків та життєвого досвіду, робити висновки, аргументовано доводити свою точку зору.
Виховна: Виховувати інтерес до вивчення фізики, розширити кругозір учнів; сприяти формуванню охайності в роботі під час виконання практичних завдань, дотриманню правил техніки безпеки.
Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.
Наочність та обладнання: лабораторні ваги з різноважками, мензурки, зливна посудина, тіла однакової маси, але різного об'єму, тіла різної маси, які мають однаковий об'єм, ареометр, таблиці густин різних речовин, тіла неправильної форми, вода, олія, мед, яблуко, скляний зайчик, мірні стаканчики, планшети, аркуші паперу, роздатковий матеріал.
ПЛАН УРОКУ:
У 250 р. до н.е. цар Гієрон доручив Архімеду перевірити чесність ювеліра, який виготовив для царя золоту корону. Як вирішити цю проблему?
Густина — фізична величина, що дорівнює відношенню маси тіла до його об’єму
Формула: ρ=
Фізичний зміст — густина чисельно дорівнює масі речовини в одиниці об’єму
Одиниці:
1000 кг/м3= 1г/см3
Густина тієї самої речовини в різних агрегатних станах різна. Наприклад густина льоду 900 кг/м3, густина води 1000 кг/м3 , а густина водяної пари за нормальних умов 0,59 кг/м3.
С.68 (73) п.3 «Порівнюємо густини різних речовин»
Задача п.4 (запис у зошит)
Густину рідини можна знайти за допомогою ареометра (демонстрація)
Параграф 11 п.3 (Л.Е.Генденштейн, Фізика 7 кл.),
Параграф 10 (Ф.Я.Божинова і ..., Фізика 7 кл.),
№ 5.7 (збірник задач),
Творче завдання: визначити густину борошна (цукру, чи солі).