Розробка уроку « Мій сонячний дім – моя Україна» (До дня незалежності України) для учнів 3-4 класів

Про матеріал

(конкурс "Вчительська десятка")

« Мій сонячний дім – моя Україна»

(До дня незалежності України)

слайд 1 Слова привітання вчителя

Ось і закінчилося ще одне, сповнене веселощів і радості літо. Якби не впертий календар, то ми б і не повірили в це, адже зелень на деревах ще така свіжа, а небо таке пронизливо синє і високе. І лише замріяні осінні вечори підтверджують правоту календаря. А отже настав час вирушати у нову захоплюючу мандрівку дивовижною країною Знань.

Перегляд файлу

« Мій сонячний дім – моя Україна»

(До дня  незалежності України)

слайд 1 Слова привітання вчителя

Ось і закінчилося ще одне, сповнене веселощів і радості літо. Якби не впертий календар, то ми б і не повірили в це, адже зелень на деревах ще така свіжа, а небо таке пронизливо синє і високе. І лише замріяні осінні вечори підтверджують правоту календаря. А отже настав час вирушати у нову захоплюючу мандрівку дивовижною країною Знань.

Учень 1

Розквітають посмішки навколо,
Радісно луна веселий сміх. 
Це моя найкраща школа  
Зустрічає школярів своїх.

Учень 2
Знову свята радісні хвилини, 
Безліч вересневих привітань. 
Здрастуй, школо! Ненька-Україна 
Нас вітає всіх із святом Знань!

Вчитель

Сьогодні ми будемо говорити про чарівну землю, багату і щедру, співочу, сповнену краси, землю, прекраснішої від якої немає в світі. Діти, давайте прочитаємо вірш і спробуємо назвати країну, про яку буде йти мова на уроці.

Слайд 2

Учень 3

Усіяна маком та житом

Краса її вічно жива.

Росою і сонцем повита,

Аж серце моє завмира!

Учень 4

Їй треба лиш щастя та миру,

Нескорять її вороги,

А ми відстояли свободу!

Тож славим її навіки!!!

Вчитель:

- Яке слово утворилося? (Діти читають)

Слайд 3

- Сьогодні ми перегорнемо сторінки цікавого журналу, який має назву: «Мій сонячний дім –моя Україна».

Учень5

У всьому світі – кожен знає –

Батьківщина лиш одна є.

І в нас вона одна – єдина.

Це наша славна Україна.

Учень 6

Вишита колоссям і калиною,

Вигойдана співом солов’я,

Звешся веселково Україною,

Нене зачарована моя.

Слайд 4

Вчитель:

- Рідна Україна, Батьківщина, Вітчизна. Кожна людина найбільше любить той край, де народилась і живе. Кожен пишається своєю рідною землею, хоче сказати про неїнайкраще. Подивіться уважно на карту Україні.

Україна – велика європейська держава (де знаходиться?)

Має 7 сусідів: на заході Україна межує з Румунією, Молдовою, Угорщиною, Словаччиною та Польщею; на півночі – з Білоруссю, на сході – з Росією; на півдні – широкий вихід до двох морів: Чорного й Азовського.

Наша рідна Україна, наша Батьківщина, яка має свою землю, свою мову, культуру, історію, власні звичаї і традиції, має також неповторні державні символи.

Про них послухайте казку.

Слайд 5

       Давним давно жила одна жінка. І було у неї три сини. Росли сини чесними, сміливими і дуже любили свою матір, готові були віддати за неї своє життя.

Підросли вони і вирішили піти в люди і прославити свою матір.

Учень 7

      Першим пішов старший син. Мати, щоб він про неї пам’ятав, подарувала йому золоту корону з трьома промінчиками. Пішов син. І за корону, яка зігрівала людей і вела вперед, показувала дорогу до кращого життя, дали першому сину ім’я – Тризуб.

Учень 8

     Середньому сину мати в дорогу подарувала жовто-блакитний одяг. Своїми хорошими справами прославив він свою матір. Дали люди йому ім’я – Прапор.

Учень 9

       А там, де був молодший син, завжди звучала дзвінкоголоса пісня, тому що мати подарувала молодшомусину голос солов’я. І дали йому ім’я – Гімн.

Слайд 6

Учитель:

      З того часу йдуть завжди разом – Тризуб, Прапор і Гімн, прославляючи рідну матір. – То хто ж ця матір?(Україна)

      Кожна країна світу обов’язково повинна мати свої державні символи.

Перший з них – це Герб – символічний знак, ключ до історії роду, міста, держави. Цей знак свідчить про те, чим славна держава, що символізує її могутність.

 

Учень 10

Наш Герб – тризуб, це воля, слава й сила.

Наш Герб – тризуб, недоля нас косила.

Та ми зросли, ми є, ми завжди будем.

 

Учень 11

Добро і пісню несемо ми людям.

Тризуб – немов сім’я єдина.

Де тато, мама і дитина.

Живуть у мира і любові

На Україні вільній, новій!

 

Вчитель:

     - Державний прапор України – другий символ. Роль прапора – бути  попереду, вести людей за собою. 2 вересня 1991 року над будинком Верховної Ради України було піднято синьо-жовтий національний прапор.

Учень 12

Прапор – це державний символ.

Він є у кожної держави.

Це для всіх ознака сили.

Це для всіх ознака слави.

Учень13

Синьо-жовтий прапор маєм:

Синє – небо, жовте – жито.

Прапор свій оберігаєм.

Він святиня, знають діти.

Учень14

Прапор свій здіймаєм гордо.

Ми з ним дужі і єдині.

Ми навіки є народом

Українським в Україні.

 

Вчитель:

      - Третім символом є Гімн. Це грецьке слово, що означає: урочиста, похвальна пісня на честь богів і героїв. Наш Гімн має назву «Ще не вмерла Україна». Слова написав Павло Чубинський, а музику – композитор  Михайло Вербицький (1863 р.). Вони так припали до серця українцям, що їх приписували Т.Шевченку.

Учень 15

Слова палкі, мелодія врочиста…

Державний Гімн ми знаємо усі.

Для кожного села, містечка, міста –

Це клич один з мільйонів голосів.

Учень 16

Це наша клятва, заповідь священна.

Хай чують друзі й вороги,

Що Україна вічна, незнищенна,

Від неї яснее світло навкруги.

Гімн дітей України  слайд 7

(Прослуховування Гімну України, вчитель наголошує на тому, як слід поводитися під час його звучання)

слайд 8

Вчитель:

       - Крім державних символів, Україна має ще й народні символи. Давайте назвемо їх.    (Відповіді учнів)

        А зараз ми спробуємо створити картину одного з куточків рідного краю.
(діти виходять з картинками: лелека в гнізді, соловейко, верба, калина)

Гніздо на даху хати. У гнізді лелека. Біля хати кущ калини.
В Україні калина завжди росла саме там. В народі було прийнято садити кущ калини, коли в сім´ї народжувалась дитина. Верба і калина завжди допомагали людям. Тому й стали ці дерева народними символами. На кущі калини сидить соловейко, саме його пісня нагадуватиме нам про Батьківщину де б ми не були.

У кожного з вас є своє родине вогнище, є дім, у якому живете ви і ваші батьки. А от коли скласти маленькі батьківщини кожного з вас, вийде наша велика Батьківщина Україна.

 

Учень17

       Україна – це наша рідна земля, наша країна зі славною історією й мудрими, талановитими людьми, з мальовничою природою, оспіваною в чарівних піснях.

слайд 9

Вчитель:

       Великий шлях пройшла наша багатостраждальна країна. Але виборола свою самостійність, незалежність.

24 серпня 1991 року Верховна Рада ухвалила «Акт про незалежністьУкраїни». Здійснилася мрія українського народу – жити у вільній і незалежній державі, мати свою землю, свої традиції, культуру, мову, свій прапор, герб, свою головну пісню – гімн держави. Гірким і тернистим був і є шлях України у боротьбі за волю та незалежність. Про це свідчать події, які відбувалися під час Революції Гідності на Майдані Незалежності у 2014 році та події, що відбуваються зараз на сході нашої країни. Мужність героїв має стати прикладом для кожного з нас, зразком того, що маємо робити все від нас залежне, щоби наша Україна була мирною та незалежною. Всі ми пишаємось рідною землею, яка народжує справжніх патріотів! Хоча країна переживає важкі часи, нас переповнює гордість за нашу співачку Джамалу,  яка сколихнула і вразила Європу своєю піснею й здобула таку важливу перемогу на конкурсі «Євробачення». Спортсмени також своїми досягненнями примножують славу України.

 

Учень18

Кордони не спинять польоту могутнього слова.
Хто серцем могутній ні куля ні шабля не вб’є
За нас Батьківщина і рідна нескорена мова
Не треба чужого, але й не відпустим своє. 

 

слайд 10

Вчитель:

        Україна – це краплина сонця на карті світу. Наша земля наділена неоціненними скарбами та багатствами родючих земель та повноводних рік.

        Послухайте ось таку притчу.

Якось, у коробці лежали тюбики з фарбами. Одного разу біла фарба сказала чорній, що в тюбику лежала найближче до неї:

- Сестро, що за біда трапилася з тобою? Чому ти така брудна?

- Я не брудна, такий мій колір, - відповіла чорна фарба.

- Тоді ти неправильна фарба, і колір у тебе неправильний. Подивись на мене, ось яким повинен бути справжній колір, і взагалі, всі кольори походять від білого, тому нема нічого більш витонченого, як білий колір, на котрий повинні прагнути бути схожими усі інші фарби.

Це зауваження не сподобалось чорній фарбі і вона незадоволено відповіла:

- Ні, це ти неправильна, а мій колір найправильніший. І взагалі, якби не було чорного кольору, то нічого видатного не змогли б намалювати. Спробуй без мене щось намалювати, білий аркуш так і залишиться білим.

    Почувши це, засперечалися інші фарби і навперебій почали доводити, що тільки їх колір правильний і потрібний. Що тільки вони будуть обрані художником для створення шедевру.

Довго та запекло вони сперечались, так, що деякі навіть почали вибризкуватись з тюбиків через розбурхану неприязнь.

Та раптом кришка коробки відкрилась і на тюбики впало яскраве світло. Художник вийняв фарби і видавив їх на палітру. Потім, змішавши їх одна з одною, наніс на полотно, де й відбулося їх примирення. Художнику не було ніякого діла до їх протиріч, він бачив єднання у різноманітності. Для нього були важливі всі кольори. Так був створений великий шедевр, де фарби не протистояли, а взаємодоповнювали одна одну.

Так і в нашій країні, кожне місто, кожна область – це лише окремий тюбик з фарбою, а разом ми – квітуча, барвиста Україна.

А яким може бути майбутнє України?Це залежить від кожного з нас. І ми повинні дбати про неї, щоб вона була багатою, квітучою, яскравою. А для цього нам треба любити її, плекати, захищати.

 

слайд 11

Вчитель: - Діти! Все, що створене предками, збережене нашим народом, буде вічним. А ми повинні вчитися берегти те, що нам залишилося у спадок,  думати про майбутнє. Адже ви майбутнє України.

слайд 12 пісня «Діти України!»

1

 

docx
Додано
23 липня 2018
Переглядів
2062
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку