Сценарій "Бережи українське - носи вишиванку"

Про матеріал
розширити знання учнів про українські традиції, а саме українську вишивку; виховувати любов та повагу до українських традицій, збагачувати духовну спадщину українського народу. формувати національно-патріотичні компетентності учнів, гордість за Батьківщину.
Перегляд файлу

                                                                      Учитель української мови та літератури Ольга Лавріненко

         «Бережи українське – носи вишиванку»

Мета: розширити знання учнів про українські традиції, а саме українську вишивку;

виховувати любов та повагу до українських традицій, збагачувати духовну спадщину українського народу.

формувати національно-патріотичні компетентності учнів, гордість за Батьківщину.

Обладнання: святково прикрашена сцена рушниками, виробами, на столі    застелена скатертина, на якій лежать вишиті серветки.

Ведуча(Звучить легка музика)

Й вишиванка, що в спадок дісталась мені.

Я до серця горну оберіг полотняний,

Бо у ньому минуле і доля моя.

 

Наша давнина поєднала у собі красу рідної природи, звичаї і обряди наших предків, запах жнивного поля, дух батьківської домівки, від порога якої починається той незвіданий шлях у життя. Наука наших предків спонукає наш розум і серце сповідати закони, вироблені віками: доброта, милосердя, щирість і відкритість, велика відданість і працьовитість.

Всеукраїнську акцію «День вишиванки» було започатковано студенткою факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Лесею Воронюк у 2007 році. Вона зауважила, що студенти досить часто одягають вишиванки на пари, і одного разу спілкуючись на перерві з колегою Ігорем Житарюком, який також був у вишиванці, запропонувала одногрупникам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. У перший рік свята у 2007 році вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

З 2008 року День вишиванки почали відзначати на всеукраїнському рівні. Щорічно до цієї акції залучається все більше і більше людей.

Автор

 Одного  чудового сонячного дня бабуся заходилася просушувати все, що було в скрині. Ганнуся й собі стала допомагати. А невдовзі все подвір’я було обвішане бабусиним добром. Спідниці, сорочки, килимки, скатертинки, серветки, а серед них – найяскравіші рушники. Багато рушників.

– Бабусю, де ви придбали так багато рушників? – запитала внучка.

– Не придбала, Ганнусю, а наткала i навишивала, – відповіла старенька.

– Бабусю, а розкажіть мені про рушничок, – попросила Ганна.

Бабуся лагідними очима дивиться на онуку i підходить до рушника. І ось вони вже сидять за столом, а бабуся розгортає складочки рушника. А на ньому розчервонілися маки, випнулося вгору золоте колосся, віддає теплом чорна матiнка-земля. 

– Бабусю, а що означають всі ці квіти, візерунки?

– Це, дитино, моя радість, – показала бабуся на маки, – а ось – мій смуток, і бабуся вказала на чорні візерунки. Кожна господиня, вишиваючи рушник, виливала на ньому свою радість i свій смуток. Червоний колір – то радість, а чорний – то печаль. Але в моєму рушникові, як бачиш, більше маків.

Потім онука просить бабусю розповісти, для чого людям рушники.

– Від сивої давнини i до наших днів у радості i в горі рушник був незамінною часткою нашого побуту. Ознакою охайності i працьовитості кожної жінки. Без рушника не обходилася жодна подія у людському житті. По всій Україні поширений звичай перев’язувати рушниками сватів у разі згоди дівчини на одруження. Кожна дівчина готувала собі заздалегідь весільні рушники. Під час шлюбу молоді ставали на весільний рушник. На Україні поширений звичай накривати рушником хліб на столі i підносити його дорогому гостеві також на рушнику.

  Коли син вирушав з дому в далеку дорогу, мати дарувала йому рушник як оберіг від лиха i бажала, щоб рушничком йому слалася дорога в житті.

Сценка про магічну силу вишитої сорочки

 Автор:

В простій сільській родині

Мати сльози утирала

Бо двох своїх синів

На війну проводжала

На війну ...Не могла й слова сказати .

Бо вони мали Батьківщину захищати

Єдину надію віддати мати мала

Вона сиділа і сльози утирала.

(Сидить мати і плаче, а коло неї два сини)

Мати:

Сини мої , моя надія ,

Моя опора у житті,

На що лишаєте мене

Що тепер робить мені .

Бо хто тепер мені поможе?

Хто поле з оре? Хто  принесе води?

Я ж без вас мої любі не зможу

 

Без вас мої соколи не так вже буде .

Автор:

Ще довго плакала старенька

І гладила своїх синів

Та в дорогу вже пора

І вона сказала пару слів

Син:(послушний)

Матусю рідна ти у нас одна

Ти з малечку нас сповивала

Та є ще мати , матінка земля

По якій ми бігали , яка нас колихала

То Україна мамо ,друга мати

І ми йдемо її всі захищати.

Мати :

В дорогу вас благословляю

Моя надію і любов

І в цю сорочку вас вдягаю

Вона зігріє вас теплом

Коли вам сумно, ви згадайте

Що вас чекає стара мати

І мої рідні повертайтесь

Я вас благаю , повертайтесь.

(Сини йдуть . Звучить пісня «Сину ангел мій»)

 

УКРАЇНСЬКА ВИШИВАНКА

Зроби: вдягнись з самого ранку,
Як небо пахне ще зірками,
Ти в українську вишиванку,
Живими шитими шовками.

Люби свою сорочку шиту,
В ній України вся родина.
Легенду бережи нажиту,
Вона, – як життєдайна днина!

Тобі всміхнуться хмари сині,
В прийдешнім дні – найкращим
Скажи ще – Слава Україні!
Понад усе її, як любиш.

Вдягни сорочку-полотнянку,
Де ниток барви рукотворні
Іскряться сонцем спозаранку,
Як Україна, неповторні. 

Ведучий: Хай у ваших оселях розквітне калина, оживуть птахи й квіти на полотнах! Ми з вами усі – українці, яких об’єднує у велику родину любов до рідної землі, до пісні, до вишивки.

Наш український народ працьовитий, щедрий на таланти, здiбний, обдарований. Якщо працювати – то до сьомого поту, якщо спiвати – то дзвiнко, розложисто, якщо творити щось – то неповторно, захоплююче.

Пісня «Єднаймося, люба родина»

Ведуча. Про вишивку згадується у Біблії і Ілліаді Гомера. Нею, за свідченням Геродота, був прикрашений одяг скіфів. Дар вишивання греки пов’язували з ім’ям мудрої богині Афіни.  У часи Київської Русі мистецтво художньої вишивки дуже високо цінувалося. Сестра Володимира Мономаха Анна Янка організувала в Києві в Андріївському монастирі школу, де молоді  дівчата вчилися вишивати золотом і сріблом.

Ведучий: Вишиванням споконвіку займалися жінки. Це чудово робила прекрасна Олена, винуватиця Троянської війни. Дар вишивання греки пов’язали з ім’ям мудрої богині Афіни. У середні віки вишивка стала улюбленим заняттям королев і принцес, придворних дам і черниць. У добу Відродження малюнки для неї робили Ботічеллі, Рафаель. Жаданою і дорогою гостею була вишивка і в селянській хаті. Ще “Домострой”радив жінкам займатися вишиванням, вважаючи, що це благотворно впливає на їх характер, виховуючи такі риси, як терпіння, вправність, майстерність, художній смак. Але ще в більшій мірі цей вид рукоділля відтворює душу і характер жінки, бо у вишивку вона вкладає свої почуття та мрії, щоб принести радість собі та людям.

Пісня  «Мамина сорочка».

Сценка

-Розкажу тобі онучко я одну легенду.Був час, як на землі почав люд вимирати. Від якої хвороби, того ніхто не знав. Ото іде чоловік і враз впаде, зчорніє, запіниться і вмре. Втікали люди з сіл в ліси. Та слідом за ними гнала і хвороба. Не жалувала ні молодих, ні старих. А жила в селі над Дніпром бідна вдова Марія. Забрала пошесть чоловіка і п’ятеро дітей. Тільки наймолодша Іванка ще здорова. Але не вберегла. Почала сохнути і вона. А ще просить матінку:

  • Врятуй, мамо, я не хочу вмирати! Порятуй!

Одного разу до хати прийшла якась бабця старенька. Як і коли прийшла, Марія не чула.

– Слава Богові! – привіталася. – Що, помирає остання? А могла б і жити. Аж кинулася Марія.

– Як? Бабусю сердечна, як Бога благаю, спаси, порятуй найменшеньку! Взяла, напевно, старенька до серця той плач і мовила:

– Повідаю тобі тайну тої страшної хвороби. Але присягни, що не обмовишся. Дитям присягай!

– Присягаю донечкою!

– Знай, що послав чорну смерть Господь Бог. Грішників багато зросло. Сказав Бог умертвляти всіх, на кому нема хреста. Ти тяжко перенесла смерть родини, дам тобі раду. Виший на рукаві, на пазусі і всюди хрести. Та лиш чорні або червоні, щоб здалека чорти виділи.

Мати так і зробила. А донечка здоровшала щодень і просила маму:

  • Виший ще терен… А калину…

А Маріїне серце стискалося від болю, що людські діти мруть. Не витримала. Від хати до хати бігала і кричала:

– Шийте, шийте хрести… Вишивайте, будете жити. Рятуйтеся! А люди не вірили Марії. Тоді вона взяла на руки Іванку і забила в дзвін на сполох. За хвилю всі збіглися.

– Не вірите! Дітей мені ваших шкода!

І зірвала з Іванки вишиту сорочку. Дитина на очах зчорніла і померла

  • Вишивайте сорочки дітям і собі!

Та й впала мертвою коло донечки.

З того часу відійшла хвороба за ліси і моря. А люди ходять у вишиванках. Матері навчають дочок, а дочки своїх дочок. І вже ніхто не обходиться без вишиванок. Радощі і болі життя вишивають жіночі руки у своїх вишиванках.

                         Пісня  «Два кольори».

  Ведучий: До вашої уваги дефіле - «Вишиванка – це стильно!» Зустрічайте!

На фоні музики проходить дефіле вишиванок

 

Про вишиту сорочку можна говорити багато. Зараз у нас відроджується традиція одягати на свято вишивану сорочку, і не лише на свято. Що це – мода? Сподіваюсь, що це не мода , адже мода змінюється. А вишивана сорочка була, є і буде оберегом для кожного з вас, адже в ній – тепло рук рідної вам людини, в її орнаменті не просто хрестики, а символи, що оберігають вас, в ній – сила, тепло, життя.

Ми впевнені, що в невичерпній скарбниці духовної культури нашого народу буде і надалі розвиватися винятково важлива її частина – вишиванка, адже з нею пов'язана вся багатовікова історія українського народу, його творчі пошуки, радість і горе, його перемоги і поразки, сподівання на майбутнє, адже вишиванка - це духовний символ українського народу, рідного краю, батьківської оселі, тепла материнських рук. Це – оберіг.

Пісня «Україна – це я»

Ведучий:  Хоч би яке убоге життя не судилося господарям, а все ж усюди рушники палахкотіли багатством кольорів, були своєрідною візиткою оселі вишитих речей. Вони вічні. Свідченням цього є наша шкільна виставка «Бабусина світлиця», у якій зібрані роботи наших мам, бабусь і прабабусь.  

       Ведуча: Ми могли б ще дуже багато і довго розповідати про цей прекрасний вид мистецтва, але наше свято наближається до завершення.

Ми повинні пам’ятати, що народна вишивка - це мистецтво, яке постійно розвивається. Це величезне багатство, створене протягом віків тисячами безіменних талановитих народних майстринь. Наше завдання - не розгубити його, передати це живе іскристе диво наступним поколінням.
Звучить пісня «На щастя, на долю»

docx
Додано
15 жовтня 2022
Переглядів
1471
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку