Сценарій до Шевченківської декади "Такий відомий і невідомий Шевченко"

Про матеріал

Сценарій на лінійку-відкриття чи лінійку-закриття Шевченківської декади. У сценарії вибрані найцікавіші й найменшвідомі факти із життя та посмертної слави Шевченка.

Перегляд файлу

Такий відомий і невідомий Шевченко

1 ведучий.    Кожна нація, якій пощастило відкрити й висловити свою творчу ідентичність, своє глибинне самопізнання, базу національної культури, осягнула це могутнім словом свого національного пророка. Серед тих щасливих, вибраних народів є й ми, українці. Й ось чому. Поляки дістали Міцкевича, німці – Гете, англійці мають Шекспіра, італійці – Данте. Росія пишається своїм Пушкіним, а ми, українці, – Тарасом Шевченком.

 

2 вед. Він, безсмертний Тарас, для нашого народу – явище унікальне, неординарне. Тому все, що з ним пов’язане, дороге нам і рідне. Він і далі залишається серед нас, українців, як невмирущий геній, як проводир, що показує нам шляхи в боротьбі за наші ідеали. Любити Шевченка – любити Україну, любити Україну – любити Шевченка!

 

1 вед. Щороку у березні вся Україна та українська діаспора у світі відзначає день народження Т.Шевченка.

 

2 вед. Здавалося, що про нього ми знаємо все. Він такий  відомим і такий невідомим Шевченко.

 

1 вед. Тому на лінійку-закриття  шевченківської декади ми підготували так званий дайджест маловідомих чи невідомих фактів про Шевченка. 

 


1. Чи знаєте ви, що … Тарас Шевченко працював у різних жанрах та стилях живопису, але саме його дослідники називають основоположником російського офорту - вид гравюри, виконаної на металі особливою технікою глибокого друку. У 1858 році Шевченко створив офорт по картині "Рембрандта " Притча про працівників виноробної ", а в 1860 році імператорська Академія мистецтв нагородили його званням академіка гравюри.


2. Чи знаєте ви, що … Основна освіта Шевченка тривала всього два роки, які він провів у церковно-приходській школі. Трохи більше, ніж через 40 років, у 1861 році він за свої гроші видав 10 тисяч брошур, щоб українці могли вивчати грамоту у безкоштовній недільній  школі. Це був  «Буквар», який вважають основою літературної  української  мови.

3. Чи знаєте ви, що … В 1914 році спеціальним царським указом під страхом жорстокого покарання було заборонено відзначати столітню річницю з дня народження Т. Г. Шевченка. Причиною такої заборони стали чутки, які розповсюдили  члени "Союзу російського народу" в Києві. Сутність полягала в тому, що українці під час святкування хочуть вийти на політичні демонстрації та оголосити про відділення від Російської імперії та перехід під захист Австрії. В знак протесту вийшли студенти та робітники, а в школах почали вивішувати портрети Тараса Шевченка.

 

 

4. Чи знаєте ви, що … Перше зображення Тараса Шевченка на грошах з'явилося ще при СРСР: у 1989 році до 175-річчя з дня його народження Московський монетний двір випустив монету номіналом в 1 рубль. Після цього, вже в незалежній Україні, зображення Кобзаря надруковано першим у 1995 році на купюрі в 1 млн. карбованців, а після - на ста гривнях. Присутній  Тарас Григорович і на грошах невизнаної  Придністровської Молдавської республіки: його портрет з'явився на банкнотах на 50 придністровських рублях зразка 2007 року.

 

 

 

5. Чи знаєте ви, що …В 1974 році космічний апарат «Маринер-10», який фотографував  Меркурій, виявив, що його поверхню покриває безліч кратерів - одному з них, діаметром 143 кілометра, присвоєно ім'я Шевченка. Крім того, в космосі  літає астероїд 2427 «Кобзар», також названий в честь українського поета.

 

6. Чи знаєте ви, що … В світі встановлено 1384 пам'ятника Тарасу Шевченкові - це абсолютний світовий рекорд кількості монументів, присвячених одному культурному діячеві. 1256 з них знаходяться в Україні, ще 128 установлені в 35 країнах, у тому числі в Данії, Бразилії, Греції, Казахстані, Китаї, Парагваї, Італії та США. Перший український пам’ятник Кобзарю - його мармуровий  бюст – установлено  в Харкові  в 1881 році  в маєтку  Алчевських.

 

7. Чи знаєте ви, що …твори  Шевченка перекладено  на більшість основних мов світу, серед яких є грузинська, китайська, корейська і навіть есперанто. Частіше за все поета перекладено англійською, російською, французькою та німецькою мовами.  До  195-річниці українського письменника токійське видавництво Гундзошя вперше видав японською мові поему «Марія». Переклала  творіння Шевченка Ецуко Фуджі, велика шанувальниця  Шевченка, яка спеціально для цього вивчила українську мову за книгами, написаними англійською та російською мовами. В 2014 році Фуджі приїхала в Київ і навіть читала 9 березня вірші Шевченка з головної сцени  Майдана.

 

 

8. Чи знаєте ви, що … Тарасу Шевченкові та його творчості присвячується велика кількість музеїв не тільки в Україні, але і в Канаді, Росії та Казахстані. Однак найдивніший  знаходиться в Черкасах. Це єдиний музей у світі, присвячений одній  книзі - «Кобзареві». Він розташований в будинку, в якому колись жив поет.

 

9. Чи знаєте ви, що … 164 населених пункта  в Україні та 17 селищ та поселень за кордоном  названі в честь поета. В Казахстані є місто  Форт-Шевченко, в якому з 1850 по 1857 роки Тарас відбував службу. А ще в честь поета названо найбільшу затоку в західній частині Малого Аральського моря.

 

10. Чи знаєте ви, що … У 1939 році група українських альпіністів під керівництвом Олександра Зюзіна підкорила безіменну вершину Суганського хребта і по праву першопрохідців назвала її піком Шевченка. Через 20 років та ж команда знову повторила сходження і в честь 150-ліття Кобзаря встановили на вершині піка бюст письменника.


11. Чи знаєте ви, що … Український майстер мікромініатюри Микола Сядристий увіковічнив  найвідомішу книгу Шевченка, створивши її копію розміром 0,6 мм. Це майже у 19 разів менше від найменшої японської книги. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреної волосинки. В книзі - 12 сторінок, зшиті між собою павутинкою товщиною 0,002 мм, обкладинка  - з пелюстки безсмертника. На кожній сторінці розміщується 8 рядків, розмір букв у віршах - 0,003 мм.

12. Молодий Шевченко був тим ще франтом. З легкістю витрачав гроші на красивий і модний одяг, любив білі парусинові костюми і якось з гонорару навіть купив собі єнотову шубу. Нелегка доля талановитого молодика робила його страшенно популярним в петербурзьких домах. Його друг по Петербурзькій Художній Академії Іван Сошенко, з яким Шевченко ділив квартиру, в своїх спогадах писав: “…Тарас мій частенько став роз’їжджати по вечорах. Він, як то кажуть, увійшов у моду; його приймали скрізь як диковинку. Він став гарно вдягатися, навіть з претензією на франтівство, словом, у нього вселився світський біс”. От вам і сумний кріпак.


Вед. 1. Творчість Шевченка стала духовною основою формування сучасної української нації. Для українців усіх наступних поколінь він став потужним джерелом національної свідомості, символом України.

Вед. Поезії Шевченка читають і читатимуть завжди. Його слова звучать як пророцтво, як засторога, як надія, як пісня. Сучасна пісня!

Вед. Гурт «Скрябін» «Мені однаково…»


Вед. 2. Шевченко - духовний оберіг України, наш великий сучасник. Він – невидимий янгол-охоронець нашого народу в часи найпотужніших визвольних змагань, воєн, голодоморів.
 

Учень

Шевченко - наш. Він для усіх століть,

Він - як Ісус Христос для України .

Візьміть його вогню, хоч крихітку візьміть,

І з цим вогнем виходьте із руїни.

 

Учень

І стане вам певніше на душі,

Засвітиться вона душею в храмі.

Його слова - освячені ножі,

Вони болять народові, як рани.

 

Шевченків біль. Він протинає нас.
І гнівом вибухає в кожнім слові.
І крізь віки іде сумний Тарас
Предтечею в терновому вінкові.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів с. Іванівці

 

maket.jpg

 

 

 

Такий відомий і невідомий Шевченко

 

Лінійка-закриття

Шевченківської декади

 

Підготувала:

Алієва Т.І., 

вчитель української мови та літератури

 

 

 

 

 

 

2017-2018 н.р.

 

docx
Додано
27 серпня 2018
Переглядів
1127
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку