Сценарій до свята Миколая

Про матеріал

19 грудня цікаво і зворушливо святкували і святкують Святого Миколая, який був архієпископом міста Миру в Малій Азії. Наш народ здавна вважав Святого Миколая за національного героя. Таємниця цього великого і незмінного культу поміж, хрещеним людом пов'язана з жертовною любов'ю до ближнього, добродійством і власним благочестивим прикладом.

В день святкування було прийнято підкидати посаг дівчині, для тою, щоб швидше здійснились її мрії. Відвідування Святим Миколаєм домівок, де були діти, мало виховне значення. І не було обов'язковим, як тепер заведено, щоб у його торбі було багато дорогих подарунків. Усе залежало від того, якого достатку родина. Обходилося іграшкою чи книжечкою. Дітям говорили, що Миколай принесе подарунок лишень тоді, коли тони будуть чемними. Отож, боячись залишитись без гостинця, вони виконували всі побажання Святого – співали, декламували вірші, танцювали, були слухняними. Малеча з нетерпінням чекала ранку, щоб під подушкою знайти дарунок.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

07d5ddecec


http://s005.radikal.ru/i212/1307/fd/37bad3e7f1d4.jpg 

 

 

 

 19 грудня цікаво і зворушливо святкували і святкують Святого Миколая, який був архієпископом міста Миру в Малій Азії. Наш народ здавна вважав Святого Миколая за національного героя. Таємниця цього великого і незмінного культу поміж, хрещеним людом пов’язана з жертовною любов’ю до ближнього, добродійством і власним благочестивим прикладом.

 Дуже багато збереглося легенд про чудотворний рятунок людей Святим Миколаєм. Вважалося, що Микола Святитель – угодник Божий. В молодості, приборкавши людські пристрасті, віддався він священницькій службі, згодом став ігуменом. По смерті батька розділив майно серед убогих. Палкою молитвою втихомирив збурене море, що врятувало його супутників і корабель, яким плив па прощу. Міг зцілювати калік, сліпих, недужих, врятувати приречених на страту...

 Візантії культ Святого Миколая поширився по всьому світу. В день святкування було прийнято підкидати посаг дівчині, для тою, щоб швидше здійснились її мрії. Відвідування Святим Миколаєм домівок, де були діти, мало виховне значення. І не було обов’язковим, як тепер заведено, щоб у його торбі було багато дорогих подарунків. Усе залежало від того, якого достатку родина. Обходилося іграшкою чи книжечкою. Дітям говорили, що Миколай принесе подарунок лишень тоді, коли тони будуть чемними. Отож, боячись залишитись без гостинця, вони виконували всі побажання Святого – співали, декламували вірші, танцювали, були слухняними. Малеча з нетерпінням чекала ранку, щоб під подушкою знайти дарунок. Були і розчарування: декому припадав тоненькі різки – знак того, що дитина не слухала тата-маму і нічого цього разу не заслужила.

 

Ой, хто, хто Миколая люби,
Ой, хто, хто Миколаю служить, –
Тому, Святий Миколай,
На всякий час помагай, Миколаю!”

 


Звучить пісня «Святий, Святий Миколай»

 

Сцена святково прибрана.  На сцену виходять   двоє   ведучих. Вони сідають за столик,   на    якому    стоять    ікона   св.    Миколая,  квіти,  горять свічки. Появляються двоє  читців, виходять на авансцену.

 

I читець. Тяжкий то гріх — за краденим  гонитва,

Ще тяжчий – батька  й  неньку  зневажати.

Хай буде з нами повсякчас молитва,

Святий Христос – надійний провожатий.

Веди нас, Христе, славний Сине Божий,

Дорогою до праведного раю.

Хай тьму гріхів поборе день погожий!

Молися Богу, наш Вкраїнський  краю!

 

II читець. Очистимось від скверни та від бруду,

Очистимось від спекулянства шалу.

Геть, сатано, нас не веди в облуду!

Молитво, Ти заходь до нас, до залу!

 

І читець. З молитви ллється живодійна сила.

Геть, сатано, страшна потворо злая!

Нас Божа Мати ніжно попросила:

"Зустріньте тут святого Миколая".

 

ІІ  читець. Ми  всі в чеканні, ми усі в тривозі,

Стомились виглядати наші очі:

Десь забарився Миколай в дорозі.

Невже до нас прибуде опівночі?

 

(Читці ідуть зі сцени).

 

Мама порається на кухні, діти граються.

 

Мама: 

Ану, дітки, ходіть помагати. Будемо готувати вечерю, бо Св. Миколай усе бачить і чує. Як побачить, що не допомагаєте, то не буде вам дарунків.
 


Хлопчик: 
Мамо, мамо, хто він є, Св. Миколай? 


Мама: 
Ой, діточки, то довга історія, а я не маю часу розповідати. Прийде тато, то просіть розказати. Він краще знає. 


Дівчинка: 
Але ж тато ще на роботі, розкажіть нам, мамо! 


Хлопчик: розкажіть, нам дуже цікаво.

 
Мама: Слухайте, бешкетники. Ось, сідайте поруч.... 

 

То було, діточки, дуже давно. Десь 500 років тому. Жив у однім краю, служив Господу Богу і людям єпископ Миколай. 

Це була добра і поряд на людина. Він помагав усім людям, які вірували в Ісуса Христа. А найперше він помагав тим людям, яких спіткало горе. І любив він свої дари давати так, щоб його при цьому не бачили. Приміром, в одної жінки помер чоловік. І було тій вдові дуже тяжко жити. Бо сама вона тепер утримувала малих дітей та хворих старих батьків. Одного разу прокидається вона, застилає ліжко, а під подушкою знаходить вузлик, набитий грішми. Здивувалась вона дуже. Помолилася Господу Богу, подякувала щиро за те добро, а сама одразу мала на думці, що то робота Св. Миколая. І відтоді тій вдовиці велося дуже добре, бо Св. Миколай допоміг їй від щирогосерця. Тож вона і дітей поставила на ноги, і її рідні одужали. І було ще багато подібних випадків. Ото ж пішло з того часу і по сьогодні, що ми святкуємо свято Св. Миколая. 

 

Мама:  Отож нині, може дасть Бог, і до нас прийде Св. Миколай. Ви ж чемні, слухняні, помічники по господарству. 

 

Дівчинка: Звичайно, помагаємо. Правда?

 

Хлопчик: Ага. І завжди слухаємо і Вас і тата.

 

Мама: Дітки, а ви знаєте  віршики про Миколая.

 


Дівчинка:

Я Святого Миколая,

Дуже-дуже добре знаю.

Він на свято в чобіток

Для слухняних діточок

Має у своїй торбинці

Найприємніші гостинці.

 

Хлопчик:

З нетерпінням я чекаю –

Нині свято Миколая.

Як надворі стане темно,

Він приходить потаємно.

 

Ще ніхто його не бачив.

Та у ліжечка дитячі

Він кладе під подушки

Подарунки і книжки.

 

Мама обіймає дітей.  Дивиться на вікно і промовляє:

Вже звечоріло, ходімо тата зустрічати.

 

Мама з дітьми виходять. Входять ведучі.

 

І ведучий: Свято Миколая, здавна в нашого народу відзначається  великим  почитанням. Не було в нас ні однієї хати, де не було б Ікони св. Миколая. Народ почитає його, наче свого  національного  героя.

 

Звучить пісня «Іде Святий Миколай»

 

II ведучий: Це було дуже давно. В одній сім'ї ріс хлопчик на ім'я Миколай. Він був дуже добрим і щирим, всі його любили, а батькам була найбільша втіха, коли він виріс, став священиком. До нього горнулися всі люди. Отець Миколай старався всім допомогти, але так, щоб ніхто не знав, чиїх це рук справа.

 

І ведучий: В одного чоловіка було три дочки. Він був дуже убогий, часто і хліба не було у нього вдома. Журився батько, що його дітям судилася зла доля. До того ж вони не мали матері, бо вона померла. Св. Миколай відніс вночі додому цього чоловіка мішечок з золотом і тим самим поміг йому врятувати дітей від горя і злиднів.

ІІ ведучий: Святий Миколай дає нам прегарний приклад живої  діяльності та жертвенної любові до Бога і ближніх. Його любов - запальна, всеобіймаюча, повна милосердя І готова помогти в кожній потребі душі і тіла. Він у кожному бачив самого Ісуса Христа, тому так скоро в кожній потребі спішив йому на допомогу.

 

І ведучий: Хоч від смерті Миколая-чудотворця минуло понад півтори тисячі літ, але він і досі живе в серцях мільйонів людей, і його любов до ближнього щоразу відроджується у зимові дні, коли він щедро обдаровує всіх дітей християнського світу.

 

ІІ ведучий: Таємниця його великого і постійного культу між усіма народами християнськими полягає у тому, що він для всіх став символом жертовної любові та співчутливого милосердя до ближнього.

 

І ведучий: На нашу українську землю культ св. Миколая приходить разом із християнською вірою. В другій половині XI ст. була збудована в Києві церква св. Миколая на могилі Аскольда. Тут же, в Києві, під покровом св. Миколая був жіночий монастир, що його фундувала жінка князя Ізяслава Святославича, де прийняла чернече постриження мати святого Теодозія Печерського. До найперших в Галичині належить церква Миколая у Львові, що походить з кінця XIII ст.

 

II ведучий: Енциклопедія українознавства про вшанування св. Миколая в нашому народі каже: " У численних народних переказах Миколай боронить людей від стихійного лиха: найбільше він опікується тими, хто перебуває у плаванні, тому чорноморські рибалки, виходячи на промисел, брали з собою образ Миколая.

І ведучий: Пісні про святого Миколая належать до найдавніших зразків української поезії, серед них такі популярні, як "Ой, хто, хто Миколая любить".

 

Звучить пісня " Ой, хто, хто, Миколая любить"

 

Дві дівчинки, одягнені в народні костюми, виходять на середину зали.

 

1 -а дівчинка:

Он, дивіться, покотилась

В небі зіронька ясна,

Десь за лісом зупинилась.

Що то значить? Хто вона?

2 -а дівчинка:

От якби до нас вона

В гості завітала,

Миколая привела

І обдарувала.

 

Дівчатка (разом):

Святий Миколаю, тебе ми благаєм!

Обдаруй нас теплотою,

Ласкою і добротою,

Щастя дай нашому роду,

І країні, і народу.

 

Дзвін… Входять  Янголи.

 

1-ий Янгол.

Хуртовина виє, плаче

Ліс закидала сніжком. (Дзвонить)

Що там? Сани... Коні скачуть...

Хтось на санях із мішком.

 

2-ий Янгол

Що за пан там? Хто побачить?

Хто махає із саней?

То святий Микола скаче,

Покровитель всіх дітей.

 

1-ий Янгол

Хто він? Що він?

Звідки взявся?

Дітям радість він приніс,

Роздає дарунки щиро,

Цілу купу їх привіз.

 

2-ий Янгол

Усіх чемних, не сварливих,

І слухняних, і дбайливих.

Тих, що старших поважають,

Малюків не ображають.

1-ий Янгол

Хто до діла тягне руки,

Хто охочий до науки —

Всіх дарунком привітає,

Радо всіх благословляє.

 

2-ий Янгол

А ледачим, неслухняним,

Хто робив комусь погане —

Тільки різочку — і все —

Він сьогодні принесе.

 

1-й Янгол:

А листа ви написали

До янголів із небес?

 

1 -а дівчинка:

Так, і вже його послали.

 

2-й Янгол:

Дочекайтеся чудес!

 

Виконується танець Янголів.

Янголи відходять, на сцену виходять 2 дівчинки і 2 хлопці.

 

1 дівчина. В ніч на свято Миколая

Дітвора уся чекає

Подарунків і чудес.

Із-за хмар з самих небес,

Він несе дарунки добрі

У своїй великій торбі.

У віконця заглядає,

І про тебе все він знає:

 

І хлопець. Як ти вчишся, де ти ходиш,

Як себе з людьми поводиш.

Чи лягаєш вчасно спати,

Чи порядок робиш в хаті.

 

2 дівчина. Якщо чемний, то тоді

Подарує він тобі:

Може, коника прудкого,

Може, котика м'якого,

Літачок чи книжку,

Чи ведмедя й мишку.

 

2 хлопець. Миколай тихцем зайде,

Твоє ліжечко знайде,

Подарунки покладе,

І з кімнати геть піде.

Та коли ти неслухняний,

Робиш прикрощі для мами,

Миколай тобі несе

Добру різку - і...Усе!

Отже, слухай маму, тата,

То в дарунках ваша хата

Буде квітнути завжди

В першім місяці зими.

 

Діти і Янголи виходять.

Звучить музика. Входить Зірочка розкидає серпантин.

Залишається Зірочка, вона вішає на ялинку маленькі зірочки.

Входить Бісик.

 

Бісик:

Скрізь тепер хороші діти.

Де ж мені різки подіти?

 

Зірочка:

Одну собі забери,

Інші дай таким, як ти.

 

Бісик:

Чуєш, Зірко препогана,

Не введеш мене в оману,

Досить сяйво розсипати

Та у справі заважати.

Ти Святому Миколаю

Сяйвом дуже помагаєш:

Снігом притрушу тебе,

Зразу сяйво пропаде.

 

Бісик виконує злодійський танок.

Після танцю Бісик надягає на Зірочку білу хустку.

Бісик виходить, а Зірка тихесенько плаче.

Входять дівчатка.

 

1 -а дівчинка: Що за плач? А може, сниться?

2-а дівчинка: Дивись, дівчинка маленька.

 

Дівчата скидають хустку із Зірочки.

 

Зірочка:

Я не дівчинка маленька,

Я є Зірочка ясненька.

Я на свято Миколая

Йому завжди помагаю,

Бо сідаю на хатки,

Де є добрі діточки.

 

Звучить пісня «Миколай, ти до нас завітай»

 

Чути стук у двері.

Входять Святий Миколай та Янголи.

 

Миколай:

Мир і щастя вашій хаті,

Щоб були ви всі багаті,

Щоб біда вас обминала,

Тільки радість звеселяла.

 

1-а дівчинка:

Мир і вам, гості славні та поважні.

 

Миколай:

Ось і наша помічниця.

Куди ж пропала ти, світлице?

 

Зірочка:

Ой, дідусю, я не винна,

Не моя у цім провина.

 

Миколай:

Ти не винна, знаю, знаю,

Бісик цю провину має.

Ти ж нам, Янголе, скажи,

В свою книгу зазирни,

Чи знак нам вірний подали,

Куди слід було прийшли?

 

1-й Янгол: Знак вам правильний подали.

Сьогодні так сюди прийшло дітей багато.

Сьогодні свято, Миколая свято.

Сьогодні будем ми пісні співати,

Розповідати вірші, танцювати.

 

Пісня «За вікном летять сніжинки»  діти не розходяться

 

Діти розказують віршики.

 

1 учень.

Миколаю, Святий Миколаю!

Де ти бродиш, де ходиш в світах?

Чом так рідко до нас прибуваєш?

Ти – добродій у снах.

 

Миколаю, Святий Миколаю!

Благодійність твоя без кінця.

Ти домівки й спокою не маєш,

Та усмішка не сходить з лиця.

 

Твоє серце гаряче, невтомне

Стукотить через роки і час

В день святий, уночі напівсонні,

Враз як ангел, ти линеш до нас.

 

2 учень.

Скільки щастя, скільки втіхи,

Скільки подиву і скільки запитань.

Коли тільки відкриваються повіки

Діти бачать Миколая день.

 

І як втішно і цікаво враз відчути –

Миколай їх дім не оминув.

Чом могли в такую ніч заснути.

А святий нічого не забув?

 

Лиш одного діткам не збагнути –

Все завмерло й двері на замку.

Як зміг Миколай їх відімкнути,

Звідки взяв він силу отаку?

 

І безгрішність у очах дитячих!

І чарівна музика бринить.

Й ангелята світ чудовий бачать.

Як же свято це не любить?

 

 

1. Миколаю, Миколаю,

Всі тебе так виглядали,

Цілий рік чекали ми

Довгожданної зими.

Бути чемними старались

Старших слухать намагались.

 

2. Я ляльок багато маю

Але прошу Миколая,

Щоб приніс мені новеньку,

Кучеряву і гарненьку.

 

3.Я хотів би дві машини

І солодкі мандарини.

Але що це? Що я бачу?

Чому наш Володя плаче?

 

4. Мені сумно як згадаю

Бліду дівчинку з трамваю.

В неї дуже хворі ніжки

І вона не ходить пішки.

Я не хочу ні машинок,

Ні солодких мандаринок.

Я прошу у Миколая:

Хай ту дівчинку знайде

І на ноги підведе.

 

5. Я також собі згадала,

Як цукерки купувала…

Біля нас живе бабуся,

Що просити хліба мусить,

Бо не може вже ходити,

І ніхто у цілім світі

Про стареньку не дбає

І нічим не помагає.

Прошу я у Миколая –

Хай про неї він згадає.

Все, що він мені готує, -

Хай бабусі подарує.

6. Я у Бога завжди прошу

Не цукерок і не грошей.

А здоров’я мамі й тату,

Миру, щастя в нашу хату,

Миру, щастя всій родині.

Усій нашій Україні!

 

7. Святий Отче, Миколай!

Нашу хату не минай!

Подаруй ти нам потіху,

І торбину повну сміху,

І здоров’я для родини,

Красну долю для Вкраїни.

 

Пісня «Ішов Миколай лужком бережком»  баян

 


8. Нині Святий Миколай,

В український піде край,

Всім, хто чемний і слухняний,

Подаруночки роздасть.

 

9. Тож чекають усі діти

Миколая, щоб зустріти,

Миколаю честь складають

І святого величають.

 

10. Він ходить від хати до хати

Питається мами і тата

Чи є у вас чемна дитина

Дівчатко мале чи хлопчина?

Для кожного має в торбинці

Найкращі у світі гостинці.

 

1 дитина.

Прекрасний день Святого Миколая!

Скільки таємних, радісних хвилин!

І дня цього малюк чекає,

Рахує, скільки залишилось днин.

 

2 дитина

О, Святий отче Миколаю,

Про тебе знає кожнеє дитя.

І трепетно, з надією чекає

Твого дарунку й прибуття.

 

3 дитина.

Миколаю, Миколаю

Я про тебе пам’ятаю,

І тому я добре вчуся

І до Бога все молюся.

 

4 дитина.

Знаю, завдяки лиш праці

Буду жить колись в палаці,

Зможу користь приносити

І краю рідному служити.

5 дитина.

В школі я знання здобуду,

Добрим буду я до люду.

Зможу я колись пишатись,

Що на тебе зміг рівнятись.

 

6 дитина.

Хочу чудеса творити

І на радість батькам жити!

З твоїх вчинків приклад брати,

Щоб всім щастя дарувати.

 

7 дитина.

Тож бо, друзі дорогенькі!

Будьмо завжди ми чемненькі

Не лінуймось, не сварімось –

За науку всі берімось!

 

8 дитина.

А тобі ми, Миколаю,

Всі поклін наш посилаєм.

Щоб у всьому світі діти

Розквітали наче квіти.

 

Пісня «Прийшла у гості ніч-чаклунка»  баян

 

3 учень.

Пізно у вечірній час

Миколай Святий до нас

Так тихенько приходив,

Так легенько залишив

Подарунки і гостинці,

Наче загадковий птах,

У солодких ніжних снах,

Приходив не розбудив

Нікогісенько із нас.

 


4 учень.

Ніби в шапці-неведимці

Снився зоряно й погас.

Але він ходив насправді!

Бо ж усі дитята раді,

Подарунки оглядають,

Зранку втішно розмовляють.

 

5 учень.

Ну, звичайно, це не тато…

Ні, казковий інший гість

Так солодощів багато

У мішечку б не приніс,

Як наш добрий Миколай.

 

6 учень.

Дякуєм, Не забувай.

І на другий рік прийди,

Щастя дітям принеси,

Дорогенький Миколаю,

Добрий віснику із раю.

 

Ангелята, Зірочка і діти танцюють.

 

Миколай:  А чи вмієте ви відгадувати загадки?

 

Діти:  Вміємо.

 

Миколай: Уважно слухайте і відгадуйте.

 

Впаде з неба - не розіб'ється,

Впаде в воду - розпливеться.   (Сніжинка)

 

Живе - летить, помре - побіжить.  (Сніг)

 

Що це за птиця,

Що сонця боїться?  (Сніжинка)

 


Летить коник, басує,

Полем-долом пустує,

Ніхто його не впіймає,

Ніхто не загнуздає.  (Вітер)

 

Торох, торох, розсипався горох,

Почало світати - нема що збирати. (Небо і зорі)

 

Голуба хустина,

Жовтий клубок:

По хустині качається,

Людям усміхається.  (Небо і сонце)

 

Миколай:

Діти тут, я бачу, милі,

І привітні, і гостинні.

А тепер, діти, приступіть до мене,

Кожний дарунок дістане від мене,

Щоби котрого не залишити,

Жалю і смутку не наробити,

Щоб не нарікали на мою гостину:

"О, святий Миколай забув про дитину".

 

Співають пісню «Засвітились  зіроньки» баян

 

1-а дівчинка:

Дуже раді ми дарам.

Але чим віддячить вам?

 

Миколай:

Ваша щедрість, доброта,

Теплі, лагідні серця —

Це подяка є для мене

Найжаданіша, напевно.

Та не час відпочивати,

Бо чекають ще багато

Українських діток чемних.

Тож турбуюсь недаремно.

 


2-й Янгол:

В нас вже часу небагато,

Треба трішки поспішати.

Зірочко, вперед котись,

Де потрібно, засвітись.

 

Зірочка:

Здоровенькі ви бувайте

І про нас не забувайте!

 

Всі йдуть, діти залишаються, махають ручками їм услід.

 

2-а дівчинка:

А тепер ми заспіваймо,

Миколая звеличаймо.

 

Пісня «Величальна»  

 

Роздає дітям подарунки.

 

 

Вчитель: Тож, любі діти, нам пора прощатись. Ще хочу сказати вам декілька слів. Поважайте, цінуйте своїх батьків. Будьте завжди побожні та чесні. Не все легке в житті. Важку життєву дорогу зуміє той пройти, хто серцем прихилився, до добра святого. А батьки в свою чергу подавайте гарний приклад своїм діточкам.


ПІСНІ

 

 

Іде Святий Миколай…

 

Іде Святий Миколай,

В Україну, рідний край.

Хто був чемний повсякчас  (2 рази)

Тим дарунки він роздасть.

 

 Приспів: Тістечка і шоколад

   Помаранч і мармелад

   Пироги фруктові,

   Цукерки кольорові.

   Книжечки, ляльки, машинки.

   Ковзани, стрічки, картинки.

   І ведмедики, ялинки.

 

Хто чого лиш забажає

Миколай в торбинці має.

Тож готуються всі діти   (2 рази)

Миколая гідно встріти.

 

 Приспів: Пісеньки вивчають

   Віршики складають

   Малюють малюнки

   Готують подарунки

   Роблять добрі справи

   Для тата, для мами

   Миколая ждуть з дарами

 


 

Ой, хто, хто Миколая любить…

 

Ой, хто, хто Миколая любить,

Ой, хто, хто Миколаю служить,

Тому святий Миколай

На всякий час помагай, Миколаю!

 

Ой, глянь, глянь на Вкраїну рідну,

Ой, глянь, глянь на знищену, бідну.

Ми тебе всі люди молим –

Проси в Бога ти їй долі, Миколаю!

 

Ой, проси долі для Вкраїни –

Ой, нехай встане із руїни,

Доля щастя хай вітає,

В славі й волі хай сіяє, Миколаю!


 

Миколай, ти до нас завітай

 

Вже надходять ніч чарівна

Спить увесь рідненький краї.

Ось-ось в наші всі оселі

Завітає Миколай.

 

Приспів: Миколай, Миколай,

  Ти до нас завітай.

  Всім малятам усміхнись,

  Щирим серцем пригорнись.

 

Жде його малеча вся,

Ой радіє дітвора.

І усі-усі дорослі

Миколая ждуть у гості.

 

Приспів: Миколай, Миколай,

  Ти до нас завітай.

  Всім малятам усміхнись,

  Щирим серцем пригорнись.

 

Вже ідуть морози люті,

І паде пухнастий сніг.

Миколая ждуть усюди

Всі в оцю чарівну мить.

 

Приспів: Миколай, Миколай,

  Ти до нас завітай.

  Всім малятам усміхнись,

  Щирим серцем пригорнись.


 

За вікном летять сніжинки…

 

За вікном летять сніжинки,

Миколай спішить до нас,

Прикрашаємо ялинки

Настає різдвяний час.

Коли мрії оживають,

Коли в казку вірять всі,

Вогники яскраво сяють,

Закликають в кожний дім.

 

Приспів: Святий, Святий Миколай,

  Ти до нас прийди, прийди,  (2 рази)

  Святий, Святий Миколай

  Подарунки принеси.

 

Ми чекаємо на тебе

Цілий довгий, довгий рік,

Нам з тобою так весело

Ти приносиш радість й сміх.

Просимо тебе ласкаво,

Не забудь, не оминай

Своїх діточок вкраїнських

Із святами привітай.

 

Приспів: Святий, Святий Миколай,

  Ти до нас прийди, прийди,  (2 рази)

  Святий, Святий Миколай

  Подарунки принеси.


 

Ішов Миколай лужком-бережком…

 

Ішов Миколай лужком-бережком,

Святий Миколай із повним мішком.

 

 Приспів:  Від хати до хати біленьким сніжком

  Ішов Миколай із повним мішком.

 

Святий Миколай до діток ходив,

Всміхався, вітався, в дзвіночок дзвонив.

 

Приспів:  Від хати до хати біленьким сніжком

  Ішов Миколай із повним мішком.

 

Тяжкий і великий у нього мішок,

А в ньому дарунки для чемних діток.

 

Приспів:  Від хати до хати біленьким сніжком

  Ішов Миколай із повним мішком.

 

Ішов, усміхався крізь темну пітьму,

А зіроньки з неба світили йому.

 

Приспів:  Від хати до хати біленьким сніжком

  Ішов Миколай із повним мішком.

 


 

Добрий  Святий  Миколай

 

Прийшла в гості нічка-чаклунка

І сон сколихала над вушком.

Святий Миколай подарунки

Тихенько поклав під подушку.

 

Приспів:  Знаю, тебе, добре знаю,

  Щедрий святий Миколаю.   (2 рази)

  Чекає тебе зимова пора,

  Жде з нетерпінням уся дітвора.

 

Приніс ти цукерки в торбинці

Та іграшки дуже гарненькі.

Я вдячний тобі за гостинці

Для мене ти – ніби рідненький.

 

Приспів:  Знаю, тебе, добре знаю,

  Щедрий святий Миколаю.   (2 рази)

  Чекає тебе зимова пора,

  Жде з нетерпінням уся дітвора.


 

Засвітились зіроньки

 

Засвітились зіроньки на хатинці,

Миколай сьогодні нам дасть гостинці.

Засвітились вогники, тихо сяють,  (2 рази)

Малюки так радісно всі співають.

 

 

Ми тебе чекаємо, виглядаєм,

Тішимося ми усі Миколаєм.

Святий, святий Миколай йде до хати, (2 рази)

Дітям подарунки всі роздавати.

 

 

 

 

 

 

 

Величальна

 

Свято Миколая вже до нас прийшло,

Здійснилися мрії: Миколай у нас.

Здійснились бажання всеї дітвори  (2 рази)

Він приніс малятам дарунки свої.

 

 

Любий Миколаю, прощення прийми,

Будемо слухняні, будем чемні ми,

Будем пам’ятати Заповіді всі,   (2 рази)

Хочемо ми жити в щасті і добрі.


 

Я чекаю Миколая

 

Примощуся на подушку,

А долоньки – попід вушко.

Ні, не сплю я, не дрімаю,

Миколая виглядаю.

 

 Приспів:  Бо цікаво мені знати,

    Як приходить він до хати,  (2 рази)

    Як приходить він до хати.

 

Тільки неслухнянці – очі

Вередують, спати хочуть.

Цілий день вони дивились

Та добряче натомились.

 

 Приспів:  І наснилися мені

    Про Святого добрі сни,  (2 рази)

    Про Святого добрі сни.

 

Лиш уранці пробудився

Та на очі розсердився: –

Через вас, малі роззяви,

Миколая я прогавив.

 

 Приспів:  Щоб Святий зійшов із неба

    Цілий рік чекати треба,  (2 рази)

    Цілий рік чекати треба.


 

Миколай вже на землю сходить…

 

Миколай вже на землю сходить,

До діток вкраїнських приходить

Він дари приносить їм,

Гарну книжку дасть усім, Миколаю!

 

 

Молимося ми щодня Святому:

Не минай Ти нашого дому!

Бо ми чемні діточки,

Хочем мати книжечки, Миколаю!

 

 

Дай нам, дай книжечки читати,

Про свій краї поможи навчатись,

Навчимося, підростем,

Лиху силу проженем, Миколаю!


 

На небі зірка

 

На небі зірка ясна засяла

І любим світлом сіяє;

Хвиля спасення нам завитала,

Бог в Вефлеємі рождаєсь.

Щоб землю з небом в одно злучити,

Христос родився: Славіте!  (2 рази)

 

 

В біднім вертепі, в яслах на сіні

Спочив Владика, цар світа, 

Отож до Него спішім всі нині –

Нашого жде Він привіта.

Спішім любові, тхом Го огріти,

Христос родився: Славіте!  (2 рази)

 

 

Благослови нас, Дитятко Боже,

Дари нас нині любовю.

Хай ціла сила пекла не зможе

Нас розділити з Тобою.

Благослови нас, ми Твої діти.

Христос родився: Славіте!  (2 рази)


 

Чудесна зірка

 

Чудесна зірка днесь сіяє,

До Вефлиєму запрошає,

Де Спаситель народився  (2 рази)

І в вертепі умістився.

 

 

Тож веселімся і співаймо,

Різдво Ісуса прославляймо,

Він же дасть нам все, що треба, (2 рази)

Запровадить нас до неба.

 

 

Бо де в родині мирно, тихо,

Там ісчезає всяке лихо;

Бо де згода процвітає,   (2 рази)

Там Христос перебуває.

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Коваль Любов Дмитрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
25 жовтня 2018
Переглядів
24813
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку