Сценарій "ФЕСТИВАЛЬ МЕЙКЕРІВ"

Про матеріал

Школа – це оазис гарного смаку, це центр, перевірений часом, системи творчого виховання. Сьогодні двері гостинно відчинилися на зустріч всім бажаючим поринути в світ творчості.

Сьогодні на засіданні нашого євроклубу, ми поговоримо про – мейкерів, а також познайомимось з ними на нашому фестивалі. Хочу детально зупинитись на можливостях мейкерства , як інноваційного явища у розвитку освітніх технологій XXI століття.

Перегляд файлу

             Відділ освіти Синельниківської райдержадміністрації

                 Дерезуватський навчально – виховний комплекс

 

 

 

  ФЕСТИВАЛЬ      

  МЕЙКЕРІВ –  

        2017

 

                                                        Керівник гуртка « Євроюніті»

                                                      Довга Людмила Вікторівна

 

 

 

 

                                               с. Дерезувате

                                                    2017 рік

 

Слайд 1. Учитель. Школа – це оазис гарного смаку, це центр, перевірений часом, системи творчого виховання. Сьогодні двері гостинно відчинилися на зустріч всім бажаючим  поринути в світ творчості.

  Сьогодні  на засіданні нашого євроклубу, ми поговоримо про – мейкерів, а також познайомимось з ними на нашому фестивалі. Хочу детально зупинитись на можливостях мейкерства , як інноваційного явища у розвитку освітніх технологій XXI століття.

 Слайд 2. Про мейкерство як феномен заговорили порівняно недавно.

“Мейкерами” вважають тих, хто створює, а не просто споживає. Простіше, maker - це той, хто створює своє своїми силами і своїми думками .

Мейкерські здібності – щось робити своїми руками – є практично у всіх. Просто в одних їх треба розвивати, а в інших – підтримувати .

Традиція Maker Faire зародилась у 2006 році в Каліфорнії, нині подібні фестивалі щорічно відбуваються в більш ніж 120 містах світу.

Слад 3. Makers Movement - міжнародній рух, який об’єднює мейкерів у всьому світі. Цей рух является lifestyle трендом, який проявляєтся в тому числі і в появі мережі фаблабів і хакерспейсів у всьому світі, включаючи й Україну.

Maker Faire - фестиваль технологій, винахідливості і креативності, це свято руху для мейкерів і потенційних споживачів. Це мікс науки, IT, ремесел, кола технічних ентузіастів різного віку, крафтерів, майстрів, хоббістів (захоплених людей), інженерів, наукових клубів, авторів, художників, студентів. Тих, хто заробляє на своєму мейкерстві і тих, хто робить це заради задоволення.

    З одного боку вважають, ніби, мейкери існували завжди, з іншого, – ніби, вони виникли як феномен менше десятка років тому.

Одні кажуть, що кожна людина – мейкер – адже всі ми бодай щось робимо руками, інші, – що мейкери це все ж таки специфічні майстри, хакери, гіки, рукодільники, ремісники, конструктори.

Слайд 4.В тому то і справа, що напрямків в яких себе можуть проявляти мейкери дуже багато, але найчастіше це робота руками з технологіями – створення роботів, 3D-принтерів, дронів, мікроконтролерів. Проте інколи можна зустріти і більш оригінальних мейкерів, які власноруч конструюють музичні інструменти, збирають супутники або варять домашнє пиво.

   Слайд 5.  Створювати це основа для того, щоб бути людиною. Ми маємо творити, робити і виражати себе, щоб відчувати цілісність. Є щось унікальне в творенні фізичних речей. Ці речі, немов, маленькі шматки наших тіл і втілення порцій наших душ.

   У березні 2015 року Україна отримала від правовласників ліцензію на проведення Mini Maker Faire Kyiv – вперше в Східній Європі та СНД.

Слайд  6.Метою Mini Maker Faire Kyiv – об'єднати мейкерів, тих, хто любить і вміє створювати та майструвати. Для чого? Познайомитися, здивуватися, повеселитися – і, як знати, перетворити захоплення в прибуткову справу.

 Слайд 7. Влітку 2014 року мейкерам, як надії нових індустрій Америки, присвятив свою промову Барак Обама. Того ж  року вийшла в світ знакова книга Кріса Андерсена «Мейкери: нова індустріальна революція», яка вбачала у винахідниках-ентузіастах сучасності творців майбутнього.

Слайд 8.  Адам Севідж, фахівець зі спецефектів, ведучий і співпродюсер  шоу «Руйнівники міфів» (MythBusters), мабуть, найвідоміший мейкер у світі.

https://biggggidea.com/media/3.jpg       

  Слайд 9. На одному з Maker Faire він забрався на гігантську мишоловку, щоб поділитися мейкерським маніфестом із часткою власного досвіду. Його дев’ять заповідей винахідники цитують по всьому світу – адже ці слова найкраще пояснюють, що мейкер живе всередині кожного з нас.

1. Мейкери роблять. Що завгодно: проектують, скручують, готують, ліплять, прибивають, випилюють лобзиком. Нас, людей, відрізняє від тварин вміння використовувати речі і бажання розповідати історії. Створюючи нове, ви творите власну історію – і приєднуєте її найдавнішої та найважливішої історії людства.

2. Мейкери створюють речі, які поліпшують життя – механічно або естетично. Не має значення які саме – ніщо так не зміцнює почуття корисності, ніж використання власноруч створених речей. Забавні штуки теж прекрасні – це ж весело та круто!

3. Мейкери не відкладають. Почати можна прямо зараз з тим, що лежить прямо перед вами, нехай навіть це серветки та коктейльні трубочки.

4. Мейкери використовують проект, щоб здобути вміння. Не потрібно вивчати зварювання, щоб просто зварювати, – важливо ставити творчі завдання і шукати їх вирішення. Можливо, зварювання – очевидне, але не найкраще з них. Озирніться навколо і знайдіть щось, з чим ви не можете впоратися або перемогти, але зможете побудувати.

5. Мейкери питають. Просять (і пропонують) допомогу. Мейкери люблять ділитися своїми ідеями та знаннями, говорити про свою роботу – запитайте у їх дружин і чоловіків. Співпраця тільки збільшує творчу енергію – задайте питання, порадьтеся, і мейкер віддасть вам сторицею.

6. Мейкери діляться своїми методами та знаннями. Фотографують і роблять замітки, – по-перше, ідеї забуваються, по-друге обов'язково хтось у світі вважатиме їх корисними, захопиться і надихнеться, щоб створити іншу, не менш чудову річ. Немає сенсу зберігати секрети, ніхто не зможе бути вами, щоб вкрасти їх!

7. Мейкери знають, що невдачі – невід'ємна частина процесу. Замість того, щоб порівнювати або заздрити, використовують знання та отриманий досвід – і знову роблять.

8. Мейкери знають все про важливість вимірювань: різниця між вільним і щільним приляганням принципово важлива. Якщо для вас ці слова мають сенс? Тоді ласкаво просимо в клуб.

9. Мейкери роблять речі для інших людей. Звичайно, можна нарватися на неприємну критику. Але можна почути щиру подяку – і це дійсно безцінна нагорода.

  Слайд 10.   Хітами останньої найбільшої у світі мейкер-фейр в Сан-Франциско, яка проводилася на початку травня, стали велосипедна карусель, велетенська модель сонячної системи, людиноподібний робот-гігант, зібраний з деталей старих літаків.

   Організатором мейкерського руху в Україні є Світлана Бовкун. У травні 2017 року відбувся фестиваль Maker Faire Ukraine 2017, на якому Світлана продемонструвала прикладами, як мейкерство сприяє розвитку винахідницьких навичок дітей.   ( До вашої уваги її відео звернення)

https://image.slidesharecdn.com/khmf16-partneroffer1-161003114130/95/first-kharkiv-mini-maker-faire-6-638.jpg?cb=1475495143

Знайомимося з нашими мейкерами та їхніми роботами.

  1. Вишивка  - це техніка прикрашання текстильного чи іншого виробу за допомогою різного виду стібків нитками, а також перлами, бісером, коштовним камінням. Виникла вишивка ще  в глибоку давнину. За часів Київської Русі мистецтво художньої вишивки досягло великого розквіту.  Доречі, в Андріївському монастирі в Києві була створена школа, де молоді дівчата вчилися вишивати золотом і сріблом.

Погляньте уважніше на вишиванки... Це ж диво – дивовижне! Он їх стільки! Поруч з роботами  – справжня майстриня, чудова жінка – Цимбалюк Надія Володимирівна.

  1. Голова нашого шкільного євроклубу « Євроюніті» Рябчук Альона поділиться  з нами досвідом і прикладами мейкерів Фінляндії та інших країн Євросоюзу, а також своїм власним проектом.
  2. Ллються коси, як ранкові роси,

В ланцюгах сріблястих, золотих.

           Що є краще за дівочі коси

           І троянди, вплетені у них.

 Як ви здогадалися мова піде про плетення коси. Адже зачіски з красивим плетінням виглядають гарно і романтично, вони відкривають всю красу жіночого личка і підкреслюють індивідуальність своєї  господині.

Ілонка – тобі слово.

  1. Лежать клубки в пакунках кольорові.

На зиму є робота, будемо в’язати.

І кожен з них – це мрія загадкова.

Майбутнє так не просто загадати.

І так щодня клубки свої мотаю

Нові ідеї, нові люди, почуття.

Старе розплівши, нове починаю,

А іноді по сто разів переплітаю.

Петель то доберу, то пропускаю.

Незграбне, але власне полотно життя.

Наші юні майстрині поділяться з нами своїми наробками.  Юля, Катя, Яна  - вам слово.

 

  1. Наша Таня  - справжня майстриня,

руки в неї, повірте, золоті!

На роботі - мов та берегиня!

А вдома онуків, різним технікам вчить непростим!

  1. Я теж вважаю себе мейкером і  пропоную до вашої уваги дослід                           « Хімічний світлофор».

Наважку 2 г. глюкози розчинюємо у теплій воді і додаємо 10 мл. Натрій гідроксиду. В іншій колбі розчинюємо індигокармін, отримуємо інтенсивний розчин синього кольору. І додаємо розчин із першої колби. Розчин набуває зеленого забарвлення, а потім змінюється на червоний і згодом на жовтий. Ці переходи кольорів нагадують нам світлофор.

Але це не все цікаве. Цю реакцію  ми можемо повернути в зворотному напрямку, якщо злегка збовтаємо  отримаємо червоний розчин, а ще сильніше - зелений. І знову наша реакція проходить у попередньому

 

Благослови, мати – Батьківщина кожного, хто має золоті  руки. Нехай їм стелиться барвінком творчий шлях, ніколи не болять їм руки, бо ж наші майстри вміють не тільки шити, вишивати, доріжки ткати, їжу смачно готувати, співати, танцювати, діток доглядати, а й ще багато чого.

     Закінчити наш фестиваль я б хотіла ось цією притчею про таланти.

Трьом рабам у світлиці

Таланти Господь поздавав,

По здібностях їх у правиці

Він з надією кожному клав.

Першому п’ять дав по силі духу,

Другому два, щоб вірив і слухав!

А третьому дав талант лиш один

Бо ж бачив Владика, що …

Перший раб був кмітливий,

Знав талантам ціну,

Пройшов час і ще п’ять зміг

Додати у власну казну.

Другий теж постарався га славу,

Пам’ятав він Господні слова.

Він таланти примножив

І до Божих, додав цілих два.

Лише третій раб був пропащий,

Він ходу таланту не дав.

Бо ж лукавий він був і ледащий,

Свій талант у землі закопав.

Із притчі цієї Вам, друзі

Розуміти належить одне –

Не губіть свій талант на дорозі,

Не  кидайте його де – інде.

А трудіться, старайтесь і прагніть,

Розвивайте дарунок творця.

І тоді ваш талант засіяє,

Як  образ величний святого Отця!!!

   Я щиро вдячна  нашим гостям, які люб’язно погодилися прийти до нас на фестиваль, за їх цікаві розповіді. Думаю, що наша зустріч не буде останньою, адже те, чим ви займаєтеся  буде завжди. Ви передасте свою майстерність, свій талант дітям, онукам, правнукам. А Вам бажаю здоров’я та творчості.

 

 

1

 

docx
Додано
26 жовтня 2018
Переглядів
696
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку