Сценарій « Хто вмирає в боротьбі – в серцях живе повіки!»

Про матеріал

Сценарій до Дня Гідності і Свободи України.

Мета сценарію : розширити знання про власну країну; розвивати почуття національної самосвідомості, гідності та громадянської активності; формувати розуміння єдності та цілісності України, усвідомлення себе українцями, почуття особистої відповідальності за долю держави; виховувати патріотизм та гідність, почуття гордості за свою Батьківщину.

Перегляд файлу

« Хто вмирає в боротьбі – в серцях живе повіки!»

Ведучий 1

Моя ти рідна Україно!

На прапорі твоїм блакить.

Багата й сильная країна,

Де жито в колосі шумить.

 

Ведучий 1. Україна – це територія гідності й свободи. Такими нас зробила не одна, а дві революції – наш Майдан 2004 року, який був святом Свободи, і Революція 2013 року – Революція гідності. Це був надзвичайно важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи. 

 

Ведуча: Після Майдану і до цих пір на території нашої держави немає спокою, розпочалися і продовжуються військові дії на Сході України, в ході яких було втрачено вже кілька тисяч життів солдат та мирних жителів.

 

Ведучий: Тим, хто в боротьбі за волю і кращу долю України не дожив до сьогоднішнього дня, спить у незнаних і безіменних могилах – присвячується!

 

Ведуча: Цвіту нашого народу, його славним синам і донькам, які у розквіті сил віддали свою молодість, і, найдорожче, життя – присвячується

ПІСНЯ «Вони прилетять ангелами з небес»

Учень 1: Україно! Ти – моя молитва,    

Ти моя розпуко вікова.

Гримотить над світом люта битва

За твоє життя, твої права.

 

Учень 2: Україно! Ти для мене диво! 

І нехай пливе за роком рік,

Буду, ненько, горда і вродлива,

З тебе дивуватися повік.

 

Ведучий 2.    Пройшла страшний ти час розрухи,  

   Голодомору i вiйни,

   Розправили величнi крила

   Твої знедоленi сини.

 

Здобудем волю i свободу 

Ми для онукiв та дiтей,

Здобудем славу i майбутнє 

Для України та людей!..

 

Ведучий: Українська земля… Земля щедро полита кров’ю її синів. З нашої історії ми бачимо споконвічне прагнення українства до волі та незалежності рідної землі, неньки - України.

 

Ведуча. Україна! Країна смутку і печалі, краси і радості, різних звичаїв та обрядів, гучної української пісні, чарівної природи. Це країна добрих, щирих, привітних, веселих і гостинних людей, які ніколи не поневолювали інші народи, а лише вміло захищалися від ворога.

 

 (Вірш «Я – Україна», 

 Я - Україна. Простори безмежні    

 Правого берегу, лівобережні. 

 Гордих синів я з любов’ю зростила - 

 Лиш вберегти не змогла. Відпустила 

 

 Я – Україна. Свята я i грiшна.       

 Влітку спекотна, зимою - заснiжена. 

 Хлібні лани і дивнії гори, 

 Синєє небо, синєє море… 

Ніким не покорена, і незбагненна - 

Жовта я сонцем, блакитна я небом. 

 

 Синами своїми й доньками прекрасна  

 Я чорно-багряна стою, як нещасна. 

 

 Багряна від крові і чорна від горя -

 Чорно-червоний колір в героя... 

Пісня 2 Журавлі

 

Ведучий 1. Минуло 8 років із того моменту, як загинули вони – герої, яких народила революція Майдану. Чим була революція для кожного з нас? В першу чергу, Майдан став випробуванням на цінність особистості людини, виміром людськості та гідності.

Ведучий 2. Що таке гідність? Чи бачили ми її? Чи маємо ми її? Революція 2013-2014 років – це не протистояння Заходу й Сходу – це протистояння між тими, хто має гідність, і тими, хто не тільки не має її, а й взагалі не розуміє, що це означає.

Ведучий 1. Ми бачили гідність в очах жінок, що відправляли своїх чоловіків у ніч на Майдан. Ми бачимо гідність в очах дітей, які  чекали і чекають  своїх батьків

Ведучий 2. Ми бачимо гідність у волонтерів, які, завдяки своїм зусиллям, при підтримці народу, всього світу підтримують армію України. Ми бачимо наших учених, медиків, артистів, які теж захищають свій народ. Ми теж своїми листами, малюнками, благодійною допомогою робимо усе можливе для збереження, відвойовування миру.

Ведучий 1. Та не бачили ми гідності у тих, хто  викрадав людей з лікарень, вивозили у ліс і катували. Немає гідності у тих, хто вбиває людей тільки тому, що вони спілкуються державною мовою і носять на собі символіку країни, в якій проживають. Негідно – зневажати народ, частиною якого є ти.

вірш Олени

Ведучий: Здавалось би, доля нарешті подарувала нам унікальну можливість стати незалежною Європейською державою, але історія повернула ще одні Крути.

І знову молодь, студенти, школярі вийшли на майдан, вибираючи свою гідність. Нація потребує активності, єдності, самопожертви.

Ведуча. На майдані в Києві вже були перші жертви, чути було стогони поранених, але українці з рідкісною впертістю боролися далі. Ніхто не думав відступати.

 Небезпека стала очевидною. Із останніх сил боронилася молодь від ворога, який розстрілював її на короткій дистанції.

Танець

Ведучий 1. Україна заплатила і продовжує платити надзвичайно високу ціну за те, щоб Гідність була першою із чеснот українців, нашої політичної еліти.

Ведуча: І до цих пір на території нашої держави немає спокою, після Майдану  розпочалися військові дії на Сході України, в ході яких було втрачено вже кілька тисяч життів солдат та мирних жителів. 

Ведучий: Вони – справжні герої, які у нерівному двобої протиставили  свій патріотизм, відповідальність, безмежну любов до країни, яку ототожнюють зі своїм рідним краєм, найдорожчими людьми. І саме за це їм наша людська вдячність і низький уклін. 

Ведуча. Дякуємо Героям  Революції Гідності.  ВСІМ, ВСІМ, ВСІМ! ЗА ТЕ ЩО НЕ пошкодували ЖИТТЯ ЗАРАДИ НАС З ВАМИ! ЗАРАДИ  НАШОГО МАЙБУТНЬОГО! СПАСИБІ ВСІМ, хто відстояв МАЙДАН, ЗА ЯСКРАВИЙ ПРИКЛАД мужності, сили духу, ЧЕСНОСТІ І ПАТРІОТИЗМУ! 

 

Дівчата з запаленими свічками читають вірш.

.          Дів.1     Ми дякуєм вам, хлопці, за життя, 

                Ми  дякуєм вам, хлопці, за свободу. 

 

           Дів.2 Пробачте нас. Пішли ви в небуття,

               Та більше не повернетесь додому… 

 

             Дів.3 Ви йшли за нас, ви йшли на вірну смерть,

              Ви не боялися нікого і нічого. 

 

             Дів.4 Ви захищали своїх мам, жінок, дітей,

              Ви знали що ви робите й для чого. 

 

 Дів.5Хто міг подумати, що трапиться таке, 

   Хто міг подумати, що в мирную годину

   підуть батьки ховать своїх дітей.

 

 Дів.6 Вас пам’ятати будемо завжди,    

  Із вами будемо боротись за країну. 

 

   Дів.7 За ту країну, де нема брехні й війни,

              За нашу й вашу мирну Україну

 

      Ведучий. Відзначаючи річницю Революції Гідності, ми творимо історію, яку пишемо разом. Ми частинка народу. Без нас, немає ні народу, ні історії. І нам творити нову історію держави, що займе належне місце серед вільних і рівних країн планети. Ще в І столітті н.е. римський державний діяч, філософ Цицерон сказав: «Люблять Батьківщину не за те, що вона велика, а за те, що вона твоя».            

Пісня «Буде мир»

 

 

 

 

 

docx
Додано
26 березня 2023
Переглядів
86
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку