Сценарій інтелектуально-розважального брейнштормінгу «Гідні бути українцями?»

Про матеріал
Мета: розширити знання учнів про власну країну; розвивати почуття національної самосвідомості, гідності та громадянської активності; виховувати повагу до української культури, почуття гордості за свою Батьківщину; формувати розуміння єдності і цілісності України, усвідомлення себе українцем, відповідальним за долю своєї держави.
Перегляд файлу

Сценарій інтелектуально-розважального брейнштормінгу

«Гідні бути українцями?»

Мета: розширити знання учнів про власну країну; розвивати почуття національної самосвідомості, гідності та громадянської активності; виховувати повагу до української культури, почуття гордості за свою Батьківщину; формувати розуміння єдності і цілісності України, усвідомлення себе українцем, відповідальним за долю своєї держави.

Обладнання: мультимедійний комплекс, презентація.

Хід гри

(Слайд №1)

Вчитель: Добрий день, дорогі діти педагоги. Сьогодні,21 листопада, наша країна відзначає День Гідності і Свободи. На жаль, зараз наша держава переживає не найкращі часи. З усіх боків українцям намагаються довести, що вони ні на що не здатні, що найкращий вихід для них – «тікати з цієї країни якомога швидше», що дивитися в Україні немає на що і світові до нас байдуже. Проте, цифри статистики та факти говорять нам речі абсолютно протилежні. Є безліч здобутків українців, які не зітруться з пам'яті ні за яких умов.

По-перше, ми маємо пишатися своєю мовою, яка за підсумками світових конкурсів є однією з найкрасивіших мов планети.

 Пишатися нашими працьовитими, вольовими та веселими людьми, що своїми силами та згуртованою працею, хоча й повільно, але впевнено, виводять Україну на один рівень з економічно розвиненими країнами світу.

Ми маємо пишатися своїми традиціями, мелодійними піснями, квітучими ланами і кожною частинкою своєї неосяжної Батьківщини.

Сотні видатних українців були та залишаються творцями світової історії. Художники та науковці, спортсмени, політики та композитори, актори та письменники – всі вони дають нам можливість за кордоном чи в себе вдома з гордістю сказати: «Я – українець!».

Сьогодні ви маєте можливість продемонструвати свої знання, свою кмітливість, винахідливість і швидкість. 

Також слід пам’ятати всіх тих, хто поклав своє життя, виборюючи для нас тихе спокійне небо.

Саме тому перед тим, як розпочати наш захід прошу вшанувати хвилиною мовчання всіх тих, хто боровся за мир, гідність та свободи України.

 

Хвилина мовчання (відео під звуки стукання метронома)

 

Педагог:під час того як ви заходили в клас ,ви обирали фішку певного кольору і,як ви бачите , в нас утворились дві команди.

 

 Вправа для сформування двох команд

«Фішки з кольорами синьо - жовті»» (5 хв.)

 

 Тож, знайомтесь: команда ___ ______.Жовтих Капітан команди: ___Ткаліч Г__________________

Команда  класу __________. Синіх Капітан команди: _____Мартинюк Д____________________

 (Слайд №2)

Правила гри: перед вами є ігрове поле, яке складається із п’яти категорій, у кожній з яких є 5 запитань. Правильна відповідь на питання принесе вам відповідну кількість балів.  1= відповідь =1 бал.

 Якщо команда не відповіла на запитання, або відповідь була невірною, то суперники можуть відповісти,  отримавши бал за правильну  відповідь. На роздуми командам дається 1 хвилина

Форма оцінювання ; Зірки і прапор україни у вигляді серця

(Слайд №3)

Для того, щоб визначити яка команда розпочинатиме гру, проведемо конкурс «Літературна мозаїка». Склавши імена та прізвища відомих поетів і письменників ви отримаєте назву твору відомого у всьому світі українського письменника.

   (видати аркуші з роздрукованим завданням і створити слайд, щоб завдання на екрані бачили заучі)

 

1. Тарас

О Глібов

2. Панас

Р Стефаник

3. Леся

А Мирний

4. Іван

А Франко

5. Василь

Н Шевченко

6. Ліна

Т Гоголь

7. Микола

С Костенко

8. Леонід

З Українка

9. Джек

О Ліндгред

10. Астрід

Л Тичина

11. Павло

Д Лондон

12. Володимир

Я Винниченко


    «НАЗАР СТОДОЛЯ»

Після проголошення правильного результату – завдання із зірочкою «Хто написав цей твір?». Шанс отримати додатковий перший бал

 

Тож розпочнемо нашу гру з першого сектору

Мистецтво

(Слайд №5)

1. На одній з виставок образотворчого мистецтва в розділі «Мистецтво авангарду» експонувалася дуже стара картина квадратної форми, на якій нічого не можна було розгледіти. Відвідувачі виставки дуже дивувалися, чому цю картину не треба реставрувати. Назвіть ім'я художника та назву картини. Казимир Малевич «Чорний квадрат».  (фото на екран після правильної відповіді)

Додаткова інформація: Казимир Малевич - автор "Чорного квадрату", український художник-абстракціоніст. Народився в Києві в українсько-польській католицькій сім'ї, частину життя провів в Україні. Збереглися його статті українською мовою.  (Данильчук Д)

 

(Слайд №6) (Фото на екран)

2. У січні 2016 р. Національний банк України випустив пам'ятну монету з нотами відомої народної колядки від першого хорового виконання якої минуло 100 років. Вкажіть назву цієї пісні і автора її обробки. «Щедрик», Микола Леонтович

Додаткова інформація: Завдяки Миколі Леонтовичу весь світ на Різдво співає український Щедрик, в англомовному варіанті відомий як Carol of the Bells (Колядка дзвонів).

Колядка дзвонів широко використовується в рекламі, а її гумористичні версії фігурували в таких американських телесеріалах: «Південний парк», «Гаррі Поттер», «Сам удома», «Сам удома- 2» тощо. ( Фещенко В) включити уривок Щедрика

(Слайд №7)

3. У 2016 році всесвітньо відоме видання The New York Times назвало її головним трендом літнього сезону? Що це за вбрання ?Українська вишивка.

(Фото на екран після правильної відповіді)

Додаткова інформація:, Одягнути  під елегантний піджак свого часу популяризував ще у XIX ст. Іван Франко. Зараз вишиванки епізодично фігурують у колекціях відомого модного будинку Gucci (Фото вишиванки + Іван Франко в вишиванці).  (педагог)

(Слайд №8)

4.  У Китаї національний танець  – у-шу, в Аргентині – капоейра. А що в Україні? Бойовий гопак (   після правильної відповіді  уривок ,відео бойового гопаку козаків)

Додаткова інформація: Усе почалося на Запорізькій Січі. Козак потрапляв на Хортицю і його одразу скеровували на навчання– читати-писати, грати на музичних інструментах і танцювати. Останній пункт видавався найбільш дивним, але це тільки спочатку. Бо гопак – танець не простий. Декілька років таких танців, і хлопчина перетворювався на справжнього воїна. (Педагог)

 

(Слайд №9)цитата

«А ви думали, що Україна так просто.

Україна –це просто супер.

Україна це ексклюзив»

5. «Совість нації», так часто називають цю геніальну жінку. У СРСР вона роками писала в шухляду, що було розплатою за активний публічний захист шістдесятників і дисидентів. А в роки незалежності відмовилася від звання Героя України, назвавши нагороду "політичною біжутерією". Усе своє життя геніальна поетеса та письменниця не боялася влади та відкрито говорила всю правду про неї. Зараз вона воліє мовчати, а з нами говорять її твори. Ліна Костенко... а потім фото

Додаткова інформація: учень : Ліна Костенко... «І кожен фініш це по суті старт». ,-саме ця цитата має бути девізом для кожного з нас на шляху до досягнення своєї мети.

 

Логічні задачі

(Слайд №10)

1. Логотип цієї всесвітньо відомої компанії примушує пригадати жарт про українську ментальність: «Як не з’їм, то понадкушую!». Apple.

Фото логотипу на екран після правильної відповіді

 Педагог Додаткова інформація: До заснування компанії-гіганта Apple доклався Стів Возняк. Батько Стівена — буковинець, матір – німкеня. Сім’я Возняків переїхала до Америки після війни. Майбутній комп’ютерний геній народився вже у Каліфорнії.

А тепер завдання на вашу логіку:

2 В 9-поверховому будинку є ліфт. На першому поверсі живуть 2 людини, на другому - 4 людини, на третьому - 8 осіб, на четвертому - 16, на п'ятому - 32 і т. д. Яка кнопка в ліфті цього будинку натискається частіше за інших?

 

(Кнопка першого поверху)

 

Зараз завдання на вашу уважність:

У вагоні метро їхало п'ятнадцять чоловік. На одній зупинці вийшло троє, а зайшло п'ятеро. На наступній зупинці ніхто не виходив, а зайшло троє людей. На ще одній зупинці вийшло десять чоловік, а зайшло п'ятеро. Ще на одній зупинці вийшло сім чоловік, зайшло троє. Скільки всього зупинок було?

(Чотири.)

 

 А тепер

Мовні загадки

 

(Слайд №15)

1. Як записати слово «робота» п’ятьма літерами? Праця

 (Слайд №17)

3. Створіть нове слово, взявши префікс із слова «прибув», корінь із слова «кордони», суфікс із слова «керівник». Прикордонник

(Слайд №18)

4. На цьому малюнку зашифровано  стійке словосполучення, що виступає в мові як неподільний за значенням вислів. Як називаються такі словосполучення? Що означає дане словосполучення?

Фразеологізми. Зарубати (собі) на носі  – добре запам'ятати.

(Слайд №19) на  екран ребус

5. Прізвище якого видатного українця зашифровано у цьому ребусі?

http://2.bp.blogspot.com/-D23g9fBgpLg/VMYfz69qTyI/AAAAAAAAGLU/P2yjVobkSyY/s1600/%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE.jpg

 Василь Симоненко. Фото

Додаткова інформація: Великий поет з важкою долею. Можливо, за сприятливих обставин В. Симоненко став би не лише “Витязем української поезії”, а її справжнім Генієм. Але життя не було прихильним до нього:

 Наступний етап патріотичних змагань Звичаї і традиції

(Слайд №20)

1. Назвіть рослину, яка в українському фольклорі є символом сліз. Горох. („Сльози котяться як горох”)             Фото на екран

(

2. Який предмет жіночого гардеробу символізував зміну статусу дівчини після весілля?  Хустка

 Педагог: Додаткова інформація: Колись дівчатам слід було ходити з непокритою головою — але зі стрічкою або у вінку, спустивши на косу кольорові стрічки (бинди). Хустку як щоденний необхідний найважливіший елемент вбрання дівчина "діставала" вже під час весілля, коли відбувався обряд "покривання голови", який означав перехід до іншого соціального стану, набуття сімейного статусу.

(Слайд №22)

3. Листя якого дерева вишивали українські жінки на сорочках своїх синів, щоб вони були міцними і сильними? Листя дуба              фото після відповіді

Додаткова інформація: Дуб - священне дерево, що уособлювало Перуна, бога сонячної чоловічої енергії, розвитку, життя. Дуб - це чоловіча сила,

(Слайд №23)

4. З давніх-давен мандрівники, проїжджаючи Україною, зауважували достеменну особливість місцевих краєвидів. Вони бачили дещо, що ставилися на роздоріжжях, при в’їзді до міста або села й уособлювали як глибоку віру наших предків, так і найдавнішу народну традицію. Про які придорожні обереги йде мова? Хрести

 фото після відповіді

 Педагог Додаткова інформація: Придорожні хрести неодмінний атрибут українських сіл. Вони відіграють важливу роль у духовному житті села. Запитання до учнів : Чи є на вїзді у ваше селище чи містечко такий хрест? Тепер ви знаєте для чого їх ставлятьсаме в таких місцях. 

 

Видатні українці

(Слайд №25

20. «Золота рибка України». Чотириразова олімпійська чемпіонка з плавання, найтитулованіша спортсменка України в історії Олімпійських ігор. Яна Клочкова

Правильна відповідь на екран

Учень Додаткова інформація: Кар’єра "Золотої рибки" на найбільших міжнародних змаганнях тривала 7 років – з 1997-го по 2004-й. Піком виступів стали дві Олімпіади – 2000 в Сіднеї і 2004-го в Афінах. На цих іграх українка завоювала в сумі п'ять медалей, чотири з яких – золоті.

Ташецький К

(Слайд №27)

30. Виходець з роду запорізьких козаків, Іван Піддубний прославив своїх предків на всю планету. Перший шестиразовий чемпіон світу він не програв жодного турніру в своєму житті, хоча завершив виступи в 70-річному віці. Ким був Іван Піддубний?  Борець, атлет, артист           фото на екран

 Учень Додаткова інформація:  Під  дубного ніхто в світі не міг здолати на борцівському килимі 25 років. До речі, коли в СРСР йому видали паспорт з національністю "русский" і написаним по-російськи прізвищем, атлет, який народився на Полтавщині, власноруч змінив свої дані в документі на "Піддубний" і "українець".  Ткаліч Г

Діти! Зараз ми перейдемо ще до одного, не менш цікавого завдання, яке відкриває за теперішньою ситуацією в країні рубрика

«Спорт проти війни».

 

- На виданих вам фото зображені люди, до думки яких дослухаються маси народу, ви їх також можете впізнати. Перед вами 6 портретів відомих спортсменів і 6 листочків з короткими біографічними відомостями і висловами цих спортсменів про збройну агресію росії проти України.

 

-  Ваша Задача полягає в тому, щоб встановити, самостійно або за допомогою мережі Інтернет, відповідність між цими фото і надрукованим текстом. За допомогою Інтернету скористуйтесь інформацією, що є в статтях, інтерв’ю та таке інше.

- Першою відповідатиме та команда, яка швидше впорається із цим завданням повністю, у разі надання неправильної відповіді черга переходить команді-опоненту.

Отож, розпочнемо це завдання на виконання вам дається (2 хвилини)час пішов !

 

_ Із поставленим завданням на встановлення відповідностей  ви справились і за правільні відповіді  ви отримуєте свій бал.

 

!!! Знайти цих 6 фото і цитати до цих фото (створити слайд в презентації для дітей для дошки, де будуть 6 фото).

 

Тож, давайте підіб’ємо наші підсумки. Капітани команд перерахуйте кількість  балів, але не оголошуйте цю кількість. А тепер кожен з капітанів підійде до дошки. З підрахованих балів загальної кількості вибере у себе символи зірки і вийдуть до дошки . Як думаєте, чому у ваших руках зірочки, а перед вами висить синє  тло? Який прапор вам це нагадує? (Відповідь: прапор Євросоюзу) *капітани виходять і кріплять зірочки в спільне коло, після цього я говорю:*

 

«На тлі блакитного неба Західного світу зірки символізують народи Європи в колі, знаку єдності. Число зірок є незмінним, рівним дванадцяти. Це число символізує досконалість і повноту».

Всі ми знаємо і пам’ятаємо, за що ми боремося, чого нам вартує наша свобода, наша гідність, наш вибір. Сьогодні немає якогось одного конкретного переможця, сьогодні всі ми переможці, оскільки попри все йдемо до спільної поставленої мети, всі ми одна родина.

 

Всі інші  учасники у яких лишились символи серця України  прошу по черзі вийти до умовного прапора і прикріпити до його сторін серця - це позначатиме нашу любов, гідність і велике бажання до кращого майбутнього так, як ми майбутнє держави.

 

Наостанок, пропоную до перегляду відео про наших героїв, наших Янголів спорту, як згадка і пам’ять про єдність, за яку наші співвітчизники поклали  власне життя.

 

Відео*Янголи спорту»

 

Заключне слово вчителя.

Так, діти, пам’ятаємо наших героїв, світла їм пам’ять. Наостанок хочу нагадати: Шануйте себе і свою гідність, і шановані будете іншими. Українці,  І головне : де б ви не були пишайтесь тим, що ви - українці!

Слава Україні !

Героям Слава !

docx
Додав(-ла)
ZABLOTSKAYA IRINA
Додано
27 грудня 2022
Переглядів
381
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку