СЦЕНАРІЙ ЛІНІЙКИ ПАМЯТІ ДО ДНЯ ПЕРЕМОГИ «ВКЛОНИСЯ, ЛЮДИНО, ВИСОКИМ МОГИЛАМ»

Про матеріал

Сценарій позакласного заходу аюо лінійки до Дня Перемоги. Допоможе класному керівникові та педагогу-оргазізатору у проведенні заходу. Формує у дітей повагу до ветеранів, виховує любов до рідного краю

Перегляд файлу

СЦЕНАРІЙ ЛІНІЙКИ ПАМЯТІ ДО ДНЯ ПЕРЕМОГИ «ВКЛОНИСЯ, Людино, ВИСОКИМ МОГИЛАМ»
Вед. 1.    З настанням весни відроджується все навколо. І так було завжди. З надією в далекому 45-му чекали травня мільйони людей.

Вед. 2.    Душа боліла і водночас раділа, бо відчувала, що невдовзі людським катуванням настане кінець.

 

Вед.1.

 Весна іде і переможним кроком

В тюльпановому вічному вогні

Йде травень крізь хвилини, дні і роки,

Несе нащадкам спогади свої.

 

А думки летять і летять, і згадується далека, переможна весна 1945 року.

Вед.2. 

73  роки тому

Салютували скрізь солдати.

Не всі вернулися додому.

Не всі зустріли світлу дату.

Вед.1.

Ми віддаєм глибоку шану

І поминаєм у молитві

Тих, хто, рятуючи державу,

Поліг за нас в жорстокій битві.

Вед.2. 9 Травня – День Перемоги. В цей день по всій Україні вкриваються весняними квітами і величні пам’ятники, і скромні обеліски. Це означає, що пам'ять народна жива, що подвиг загиблих – незабутній.

Вед.1. Минають роки. 73  роки віддаляють нас від воєнних буремних літ. Для історії – це небагато, а для людини ціле життя. То ж тим, хто поліг у пеклі боїв, тим , хто кров’ю своєю скропив землю, тим, хто пройшов крізь бої, голод  і холод, тим, хто все ж таки вижив у тій смертельній війні, всім мертвим і живим присвячується наша лінійка.

1.

1 вересня 1939 р. нападом нацистської Німеччини на Польщу почалася Друга світова війна. 22 червня 1941 року Німеччина напала на Радянський союз. Україна зазнала ударів ворога вже в перші години війни. Наша земля стала безпосереднім полем бою. На ній точилися криваві битви, що призводили до страхітливих руйнувань і загибелі мільйонів солдатів і мирних жителів.

2.

В перші дні війни радянська армія не змогла встояти проти потужного наступу німців і почала відступати. 30 червня запеклі бої точилися за 100-200 км від кордону. Німці окупували Дрогобич, Львів, Луцьк, Рівне, Ковель.  Від 11 липня по 26 вересня 1941 р. тривала героїчна оборона Києва. Тоді в полоні опинилося понад 600 тис. солдатів і командирів. Через рік від початку війни територію України було цілком окуповано німецькими військами та їх союзниками.

3.

До Німеччини на примусові роботи було відправлено 2,5 млн. юнаків та дівчат. Жорстоких репресій зазнали селяни і городяни, які чинили спротив: концтабори, розстріли, руйнування, пожежі. Лише у Бабиному Яру, поблизу Києва, вбито понад 100 тис. людей.

4.

           Тяжкий шлях визволення України тривав з 1942 до 1944 рр., попри гіркоту поразок наші воїни вирвали перемогу у ворога звільнивши нашу державу.  Звільнення України відбувалося в 1943 – 1944 роках. У листопаді 1943 року війська 1- ого Українського фронту під командуванням генерала Миколи Ватутіна звільнили Київ. До кінця жовтня 1944 року німців вигнали з України.  8 -ого травня 1945 року Німеччина капітулювала, а 9 – ого травня в Україні та інших республіках було офіційно оголошено про Перемогу.

 

Вед. 1.    Давно відлунали канонади запеклих боїв Другої Світової війни, поросли травою давні окопи. Але щороку , ми несемо квіти ветеранам, схиляємося у пошані перед пам’ятниками спочилим солдатам, дякуємо за мирне небо, за життя , за щастя і свободу, за нашу вільну Батьківщину.
Вед. 2.   Мужніми борцями за вільне життя в Україні були не тільки наші прадіди, а також є нинішнє покоління. Саме це покоління ввійде в історію, як борці за євроінтеграцію та учасники АТО. Спочатку був Майдан. Потім – Небесна Сотня. Анексія Криму. Анти-терористична операція на сході України.
Вед. 1.    У ці не легкі для нашої країни часи українці проявляють  хоробрість, відданість своїй Батьківщині, відстоюючи її інтереси. Сотні громадян України уже віддали своє життя, захищаючи рідну землю.
Вед. 2.    Ми пишаємося тим, що такі герої є поряд з нами,  живуть, працюють. А в серцях їхніх живе вогонь великої любові до рідної землі.
 

Учні:

1.Дякую тобі солдате за життя …
За мирне небо в нас над головою.
Ховаєшся від куль ти в укриття …
Воюєш із ворожою ордою…

2.    Воюєш ти за нас … Борониш Україну!
Від напасти ворожої , від зла…
Покинув матір, сина та дружину…
І нищить ворогів пішов, до тла…
 

3. Спасибі, що ходжу до школи,
а не шукаю укриття.
Спасибі вам за спокій вдома,
просто спасибі за життя.

4.На коліна стану  й щиро помолюся…
І миру, для всієї попрошу я Землі…
Низько головою до землі вклонюся,
Щоб таланило у бою тобі…

5. Щоб повернувся, скоро, ти додому,
І більше очі не побачили війни…
Лиш мир … Лиш мир і радість,
А кулі й гради, відійшли мов сни…

 

Танок «Журавлі»

 

Хлопець читає вірш:

Мамо, я живий, лиш закриті очі…
І серце  не б’ється, не вирує кров…
Ти тільки не плач, знай - ці дні і ночі
Я буду поруч - в грудях, де живе любов!
Ти пробач мене, мамо, за гіркі сльози, 
За ту біль, і той жаль, що я наробив.
Я ж хотів лише миру, добра й свободи…
А мене за це ворог безжалісно вбив.
Не жалій, моя нене, що я не вернувся,
Не кляни ворогів! Нехай судить їх бог!
Я для тебе сьогодні з небес посміхнуся,
Ти лишень свої очі здійми до зірок!
 

Вед. 1. Вшануймо пам'ять тих, які загинули на полях другої Світової війни,  фронтовиків і ветеранів війни, які не дожили до сьогоднішнього дня, а також воїнів, загиблих в зоні АТО  хвилиною мовчання. (метроном )
Вед.1. Шановні учні! Ми є нащадками славного покоління наших предків, які завоювали нам щасливе сьогодення.

Вед. 2. Наш обов’язок – бути гідними їхнього подвигу. Усіма своїми справами утверджувати мир, злагоду та суспільну гармонію на нашій рідній землі.

 

docx
Додано
3 травня 2018
Переглядів
877
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку