Сценарій першого уроку "Чим може пишатись українець?"

Про матеріал

Мета: закріплювати знання учнів про поняття «Батьківщина» і «батьківщина», «патріот»; розрити зміст понять Конституція України, права і обов'язки громадянина, розширити знання учнів про державні символи України (герб, прапор, гімн); викликати в учнів зацікавленість історією свого народу, постатями видатних українців, історією боротьби українського народу за свободу і незалежність, історією рідного краю; вчити дітей усвідомлювати себе громадянином, патріотом України, висловлювати почуття гордості за свою Батьківщину, бажання стати на її захист; виховувати в учнів патріотичні почуття, національну свідомість, гордість та шанобливе ставлення до героїв – захисників незалежної України; викликати прагнення бути справжнім патріотом рідної землі.

Перегляд файлу

 

СЦЕНАРІЙ ПРОВЕДЕННЯ ПЕРШОГО УРОКУ

 «Чим може пишатись українець?»

для учнів початкової школи

Мета: закріплювати знання учнів про поняття «Батьківщина» і «батьківщина», «патріот»; розрити зміст понять Конституція України, права і обов’язки громадянина, розширити знання учнів про державні символи України (герб, прапор, гімн); викликати в учнів зацікавленість історією свого народу, постатями видатних українців, історією боротьби українського народу за свободу і незалежність, історією рідного краю; вчити дітей усвідомлювати себе громадянином, патріотом України, висловлювати почуття гордості за свою Батьківщину, бажання стати на її захист; виховувати в учнів патріотичні почуття, національну свідомість, гордість та шанобливе ставлення до героїв – захисників незалежної України; викликати прагнення  бути справжнім патріотом рідної землі.

Хід уроку

І. Актуалізація опорних знань учнів. Мотивація

– Діти, прослухайте, будь ласка, чудовий вірш української поетеси Тетяни Заславської:

Про Україну я пісню співаю,

Кращої в світі для мене нема,

Від небокраю й до небокраю

Навіть шукати дарма…

Нам Україна – мати, родина.

(Так свою Англію люблять англійці,

Швецію – шведи, Німеччину – німці…)

Нам не забути свою Україну.

Тому, що ми – українці!

Поміркуйте, діти, про що цей вірш? Яку головну думку хотіла до нас донести поетеса?

Які почуття викликає у вас цей вірш? Чому?

 ІІ.  Розповідь вчителя

Наша Батьківщина – Україна, наша багата й щедра українська земля, стала здавна місцем проживання для представників більше 130 національностей; крім самих українців. Це і росіяни, німці, кримські татари, естонці, болгари, греки, молдавани, румуни, угорці, албанці, гагаузи, євреї. Усі вони представники нашого українського народу тощо.Наша прекрасна земля, її щедрий, співчутливий народ дав захист багатьом малим народам. Усі вони мирно й у злагоді живуть на Україні, пройшовши нелегкі випробування часом, голодом війнами і, навіть, переселеннями народів (кримських татар, німців, навіть самих українців). Український народ зумів дати притулок усім, хто живе у нас, тим, хто повернувся додому після довгих поневірянь (наприклад, кримськотатарському народу до Криму), зумів зберегти рідну українську мову, яка стала державною у молодій незалежній українській державі згідно Конституції, надає постійну допомогу інших народам у розвитку їхньої мови, культури, збереженні історії, побуту, традицій. Терпимість, миролюбність, бажання жити в злагоді з усіма народами, які населяють Україну, завжди було притаманне українському народу, який збагатив свою історію, культуру за рахунок здобутків інших культур тих народів, які заселяли наші землі. Яка чудова наша Україна, кожний її куточок! Скільки нового з життя різних народів, що населяють України ми зможемо сьогодні дізнатись,  познайомившись з історією Ваших родин, де тісно історично переплелися традиції народів, що її населяють, їхніх культур.

Як Ви вважаєте, що нас об’єднує, діти?

А що є відмінного у святах (звичаях, традиціях) у народів, які проживають в Україні?

Яких норм і правил у житті повинні дотримуватись представники всіх народів, які населяють Україну? Чому?

Від чого, від зусиль кого залежить мир, злагода, спокій у нашому суспільстві, державі, країні в цілому?

ІІІ. Неймовірні факти про Україну. (Презентація)

Слово вчителя.

Україна надзвичайна. Неймовірні факти про Україну, які мало хто знав

Не зважаючи на те, що з усіх боків українцям намагаються довести, що вони ні на що не здатні, що дивитися в Україні немає на що і світові на нас начхати, цифри статистики та факти свідчать нам про речі абсолютно протилежні, повідомляє rama.com.ua. Найбільша країна, що розташована в Європі. Країна, що займає 0,41% світової території суші, в якій мешкає 0,85% населення планети та яка дає 0,20% світового валового національного продукту. Країна, на території якої зосереджена чверть всіх запасів чорнозему на Землі. Країна, яка входить до трійки найбільших постачальників ячменю, є одним з найпотужніших виробників зерна та разом із Францією, Німеччиною та США є одним з найбільших виробників цукрових буряків. Наша країна входить до сімки найпотужніших у світі виробників рослинної олії, свинини, цукру та картоплі. Сотні видатних українців були та залишаються творцями світової історії. Художники та науковці, політики та композитори, актори та письменники – всі вони дають нам змогу за кордоном чи в себе вдома з гордістю сказати: «Я – українець!»

Перегляд слайдів.

Перші в світі

Українці, а саме конструкторське бюро Антонова, розробили літак із найбільшою у світі вантажопідйомністю – Ан-225 «Мрія». Спочатку він проектувався для транспортування космічних кораблів. Наразі «Мрія» виконує комерційні вантажні перевезення.

«ХАДІ-34»найенергоефективніший автомобіль України. Занесен до Книги рекордів України як автомобіль з мінімальними витратами палива(меньш 2 грамів на 1 километр). Побудован у2010році . Застосовується для участі в змаганнях з паливної економічності «Eco-marathon» у  класі «прототип» з бензиновими двигунами внутрішнього  згоряння. На 2013 рік тричі брав участь у міжнародних змаганнях з економії палива.Перший автомобіль, виготовлений в Україні з несущим кузовом типа «монокок», що підтверджено належним патентом.

Перша гасова лампа винайдена у м. Львові працівниками аптеки «Під золотою зіркою» Ігнатієм Лукасевичем та Яном Зехом у 1853 р. Того ж року у львівському шпиталі була проведена перша хірургічна операція при освітленні гасовою лампою. Згодом гасову лампу представили на міжнародній виставці в Мюнхені, винахід відзначили там спеціальною грамотою.

Найбільші чоловічі монастирі йменуються Лаврами. Статус Лаври мають лише шість монастирів у світі. Три з них розташовані в Україні. Це Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра в Києві, що отримала цей статус ще у 1598 р., Свято-Успенська Лавра в м. Почаїв і Святогірська Свято-Успенська Лавра на Донеччині.

В Україні поблизу Нікополя, на косі біля р. Лапінки, на одному з рукавів Дніпра можна побачити, а точніше почути явище, що рідко зустрічається у світі, – співочі піски. «Спів» цих, мабуть, найдивніших пісків чути після дощу, коли верхній шар злипається і утворює крихку кірку. Крокуючи нею, можна почути звуки, подібні до свисту повітря, випущеного з автомобільної камери.

ОЛЕШКІВСЬКА ПУСТЕЛЯ. Одна з найбільших пустель Європи розташована саме в Україні. Олешківські піски складаються із безмежних барханів (тутешні мешканці називають їх «кучугурами») висотою близько 5 м з негустою рослинністю. Розташовані ці піски у Цюрупинському районі (стара назва Цюрупинська – Олешки), за 30 км на схід від м. Херсон. Дніпровські піски існували здавна, але Олешківська пустеля у нинішньому своєму вигляді з’явилася порівняно недавно: через випасання величезних отар овець у ХІХ ст., які знищили траву, звільнилися піски, а вітрова ерозія дала їм можливість розширюватися. Олешківські піски за температурним режимом та кількістю опадів можна швидше віднести до напівпустель. Влітку пісок нагрівається до 70 градусів. Трапляються тут піщані бурі.

В пустелі на глибині 300-400 м існує прісне підземне озеро з дуже смачною водою. Проте науковці дослідили, що масштабно добувати звідси воду не можна, оскільки рівень води знизиться, і ліси, насаджені довкола пустелі, не зможуть стримувати піски. До найближчого населеного пункту – близько 7 км. Раніше в Олешківських пісках розташовувався військовий полігон, на якому відпрацьовували бомбування льотчики з країн Варшавського договору. У зв’язку з цим було обмежено наукове дослідження регіону. І зараз у пісках є значна кількість снарядів, що не вибухнули.

ЧУДО СВІТУ. У Чорному морі виявили єдину в світі підводну річку. Британські науковці знайшли на дні Чорного моря єдину в світовому океані підводну річку. Це відкриття зробили науковці з університету англійського м. Лідс, які проводили тут наукові дослідження. З’ясувалося, що довжина річки становить 37 морських миль, ширина – понад півмилі, а швидкість течії води – 4 милі на годину (близько 7,5 км/г). Було також відзначено, що річка переносить колосальні обсяги води – 22 тис. кубічних метрів на секунду. Якщо б ця річка перебувала на суші, то посідала б шосте місце в світі за цим показником. Водний потік утворений проникненням через протоку Босфор більш солоної води Мармурового моря в менш солоне середовище Чорного моря. Таким чином, вода в річці відзначається високою концентрацією солі.

Троянда у волосині . Волосина просвердлена по довжині та відполірована зверху і всередині до прозорості. У середину волосини вставлено виготовлену гілочку троянди, товщина якої 0,05 мм. Українець Микола Сядристий хоч і не шульга, але підкував блоху та створив ще величезну кількість неймовірних витворів мистецтва. Творчість цього майстра ствердила у світі появу нового поняття – «мікромініатюра», якого раніше не було ні в енциклопедіях, ні у словниках. Мистецтво Миколи Сядристого обійшло всі континенти, залишаючи незабутнє враження серед глядачів різних країн. Найбільш повно його твори представлені в Московському політехнічному музеї, у постійній експозиції мікромініатюр у Києво-Печерському заповіднику і в Музеї мікромініатюр у Князівстві Андорра.

17 квітня 1941 року авіаконструктор Ігор Сікорський продемонстрував приголомшеній американській публіці перший у світі гелікоптер-амфібію на поплавковому шасі. Це був модифікований "VS-300".Гелікоптер здійснив зліт з води і приземлився на сушу. Тривалість польоту гелікоптера на поплавцях становила 1 годину 35 хвилин, а швидкість досягала 100 кілометрів на годину. Згодом авіаконструктор створив ще 18 серійних гелікоптерів. Саме вертоліт Сікорського першим у світі був поставлений на серійне виробництво. Також він першим у світі почав будувати турбінні вертольоти, вертольоти-амфібії з шасі і "літаючі крани".Саме вертольоти Сікорського вперше здійснили перельоти через Атлантичний (1967) і Тихий (1970) океани з дозаправкою в повітрі. Машини інженера виокристовували як для військових, так і для цивільних цілей.Останнім вертольотом Сікорського до відходу на пенсію став "S-58", який справедливо вважається кращим вертольотом першого покоління. Справу геніального авіаконструктора продовжує заснована ним компанія "Sikorsky Aircraft Corporation", філія якої "United Technologies Corporation" є одним зі світових лідерів проектуванні і виробництві вертольотів для комерційних, індустріальних і військових потреб.Нагадаємо, до 1939 року Сікорський створив близько 15 типів літаків. Вертоліт "VS-300" представляв собою сталеву трубу з відкритою кабіною для пілота, потужність апарату становила 65 кінських сил, він був оснащений двигуном "Lycoming" і ремінною передачею, які обертали трилопатевий головний ротор.

Український духовий інструмент трембіта – найдовший духовий музичний інструмент у світі.

Трембіта є давнім мундштучним сигнальним інструментом горян. Вона має вигляд довгої конусоподібної труби 3-4 м завдовжки, сигнал якої чути на 10 км. Трембіта виконує важливі функції, пов’язані з віковічною практикою гірських мешканців, їх побутом та звичаями. У давнину дозорці, виставлені на вершинах гір могли спеціальними умовними сигналами по естафеті попередити населення про наближення ворога. Старший чабан сигналами трембіти повідомляє підпасичів про час полудневого доїння або водопою, увечері – збирає розкидані по горах отари овець, допомагає зорієнтуватися в негоду. Трембіти сповіщають про весняне свято гуцулів – вихід на полонини, про наближення колядників. Іноді трембіти несуть сумну вість, повідомляючи про чиюсь смерть. В обряді поховання можуть брати участь до 22 трембітарів. Трембіту роблять зі смереки. Спочатку дерево обрубують до потрібного розміру, потім розколюють уздовж, серцевину вишкрібають, після чого обидві половини склеюють живицею, герметизуючи березовою корою, а у верхній отвір вставляють дерев’яний мундштук. Серед мешканців Карпат побутує думка, що найкращу трембіту можна зробити з громовиці – смереки, у яку вдарила блискавка. Висота звуків трембіти залежить від сили передування повітря. В Поліссі традиційною вважається укорочена трембіта довжиною 1-2 м – лігава. Зрідка трембіту використовують в оркестровій музиці. У сучасних весільних капелах грають на розбірних металевих трембітах.

Станція метро «Арсенальна» у Києві – найглибша у світі. Вона пролягає під землею на глибині 105 м. Станцію біля будівлі парламенту побудували в 1960 р., однією з перших. За деякими даними, у тунелях біля «Арсенальної» є таємні схованки для політичної верхівки.

Найдовша печера України носить назву «Оптимістична» і розташована на Поділлі. Це гіпсова печера на глибині 20 м протяжністю 216 км. Найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю взагалі, вона поступається лише Мамонтовій печері в США.

Потьомкінські сходи (до 1955 Бульварні сходи, раніше Приморські сходи, Рішельєвські сходи, в XIX столітті Гігантські сходи, з 1919 по 1941 – сходи бульвару Фельдмана (укр. Потьомкінські сходи)) – відомі сходи в Одесі (Україна), що сполучають центр міста з гаванню та Морським вокзалом.

На сьогоднішній день сходи складаються з 192 сходинок (спочатку їх було рівно двісті, проте при розширенні порту сім ступенів було засипано, а в передостанньому прольоті їх 19) і десяти прольотів.

Частину бетонної набережної розмалювали в кольори національного прапора. Полотно зайняло цілий проліт.

Цей український стяг найбільший намальований у світі. Його площа – 1750 квадратних метрів.

Організатор акції – Володимир Танигін каже, що не гнався за рекордом, а хотів лише об’єднати людей.

Фарбу та інші матеріали Володимир придбав власним коштом. На понад 300 кілограм ґрунтовки та більше півтисячі кілограм фарби витратив понад 40 тисяч гривень.

Ще деякі цікаві факти про Україну:

Автор однієї з перших у світі Конституцій – український політичний і громадський діяч Пилип Орлик. 5 квітня 1710 р. його обрали гетьманом Запорізького війська. У цей же день Пилип Орлик оголосив «Конституцію прав і свобод війська Запорізького». У США Конституцію прийняли в 1787 р., у Франції та Польщі – тільки в 1791 р.

Перший рамковий вулик винайшов в Україні у 1814 р. Петро Прокопович. Україна в останні роки впевнено зберігає місце в трійці світових лідерів з виробництва меду. Випереджаючи країни Європи за обсягами виробництва меду в кілька разів, Україна є одночасно першою в світі з виробництва меду на душу населення (1,5 кг).

В Україні найбільші в світі запаси марганцевої руди – 2,3 млрд т, або близько 11% від усього світового запасу.

Острозька академія – перший вищий навчальний заклад у Східній Європі, найстаріша українська науково-освітня установа. У 1576 році князь Острозький Костянтин-Василь заснував слов’яно-греко-латинську академію в Острозі.

Пам’ятники відомому українському поетові Тарасу Шевченкові встановлені в 1200 місцях по всьому світові.

Найдовший тролейбусний маршрут у світі становить 86 км, а проходить він у Криму між Сімферополем та Ялтою.

Найкоротша головна вулиця серед усіх столиць світу, але в той же час одна з найширших і найгарніших – Хрещатик у Києві. Її довжина всього 1225 м.

Найдавніша відома ученим мапа, а також найстародавніше поселення Homo Sapiens знайдені в Україні: у с. Межиріччя Рівненської області. Їм близько 14,5-15 тис. років. Мапу вибито на кістці мамонта.

Український «Південмаш» (м. Дніпропетровськ) виробляє найбільш екологічні ракетоносії у світі. За їх допомогою у космос відправляють комерційні вантажі у рамках міжнародного проекту «Морський старт».

Унікальні факти про Україну

Першим вищим навчальним закладом в Україні була Острозька колегія, заснована у м. Острог князем Костянтином Острозьким у 1576 р. Тоді це були єдині вищі навчальні заклади у східнослов’янському світі.

В Україні, біля містечка Рахів, в оточенні мальовничих Карпат розташований географічний центр Європи.

Найстарішим деревом в Україні вважається 1300-річний дуб в урочищі Юзефін Рівненської області.

Українці зробили найбільший у світі келих для шампанського об’ємом в 56, 25 л. Як пити шампанське з такого келиха, поки що незрозуміло, але це ще один офіційний світовий рекорд Гіннесса від українців.

Третій найвідвідуваніший у світі Макдональдс розташований у Києві біля залізничного вокзалу. Цей заклад незмінно потрапляє до п’ятірки найбільш жвавих Макдональдсів світу.

Україна посідає четверте місце у світі за кількістю громадян з вищою освітою. Населення України належить до найбільш освічених, а кількість людей з вищою освітою на душу населення – вища за середньоєвропейський рівень.

На конкурсі краси мов у Парижі в 1934 році українська мова посіла третє місце після французької та перської за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія, структура речень. А за мелодійністю українська мова посіла друге місце, після італійської.

На території України зосереджено 1/4 всіх запасів чорнозему на планеті. Чорноземні ґрунти при правильній обробці дають найбільшу кількість врожаю. Під час Другої світової війни німецькі солдати навіть вивозили чорнозем потягами.

До майже повного руйнування у 1240 році монголо-татарами Київ був одним з найбільших міст Європи, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Його населення становило близько 50000 жителів. Щоб знову досягти таких демографічних показників, знадобилося близько 600 років. Цілком можливо, якби не тодішнє руйнування, Київ міг бути фактично найрозвинутішим та найбільшим містом Європи довгі роки.

Цікаві історії / особистості

Пабло Пікассо був у захопленні від робіт української художниці Катерини Білокур (1900-1961). Коли в 1954 р. він побачив її роботи на виставці, то сказав, що вони геніальні і порівняв Катерину Білокур з відомою всьому світові художницею Серафін Луіс.

Одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень – це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtub різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів.

На момент проголошення незалежності в Україні налічувалося 19,4 млн свиней. Сьогодні їх удвічі менше – 8, 3 млн. Не зважаючи на репутацію салоїда, середньостатистичний українець з’їдає всього 18 кг свинини на рік. Це втричі менше, ніж звичайний німець.

В містечку Бердичів (Житомирська область) в костелі Святої Варвари 14 березня 1850 р. місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. У цьому ж містечку тривалий час мешкав Фредерік Шопен, який крім написання музики також керував роботами з реставрації тамтешнього органу.

 

НАЙКРУТІШИЙ УКРАЇНЕЦЬ. Українського пауерліфтера Дмитра Халаджі внесено до Книги рекордів Гіннесса як автора більш ніж двох десятків рекордів.

ІV. Виконання творчого завдання учнями

Бесіда.

Діти, якого кольору наш прапор?

Що символізують жовтий і голубий колір?

Хто з вас знає, що символізує наш герб? Звідки він походить? Скільки йому років?

Творча робота

Учні  виготовляють за шаблоном прапор України.

V. Підведення підсумку  уроку

Слово вчителя. Кожну нашу родину можна порівняти з могутнім деревом, в якого міцні корені. Відірви ці корені – зламається дерево. І навпаки, наша пам’ять робить його невмирущим. Спробуємо зробити всім своїм життям, працею так, щоб дерево вашого роду ніхто не зміг похитнути. Гідно несіть славу ваших предків, завжди вставайте на захист свободи і незалежності своєї Батьківщини – України, докладіть своїх зусиль для того, щоб вона стала багатою, сильною.

 

 

 

doc
Додано
9 липня 2018
Переглядів
624
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку