Сценарій свята " Чари української пісні"

Про матеріал
Українська народна пісня -- незатьмарене джерело життя і повсякденних турбот трудівників. Вона правдиво відгукувалась на найрізноманітніші події і житті простих людей. Виняткова мистецька краса випливає з поетичних слів і мелодій пісень про кохання, правдиво і сердечно передано в них взаємну любов і щастя закоханих. А скільки смутку, горя, журби і печалі в піснях про невірність чи підступність!
Перегляд файлу

УКРАЇНСЬКА ПІСНЯ

 

Ведуча 1:  Українська пісенна культура – одна з найцінніших духовних надбань народу за багатовікову його історію. Ставши невідємною частиною кращих набутків світу, вона посіла в них справді визначне місце. У народних піснях відображено найрізноманітніші прояви життя трудового народу – його нелегку, але героїчну історію, тривалу й запеклу боротьбу з чужоземними поневолювачами, поміщиками поневолювачами й капіталістами, побут та уподобання трудящих.

Ведуча 2: Українська народна пісня незатьмарене джерело життя і повсякденних турбот трудівників. Вона правдиво відгукувалась на найрізноманітніші події і житті простих людей. Виняткова мистецька краса випливає з поетичних слів і мелодій пісень про кохання, правдиво і сердечно передано в них взаємну любов і щастя закоханих. А скільки смутку, горя, журби і печалі в піснях про невірність чи підступність!

Ведуча 3: сьогодні ви прослухаєте кращі зразки українського фольклору. Фольклор – це народна мудрість, художнє відображення дійсності у словесно-музично-хореографічних і драматичних формах колективної народної творчості, нерозривно пов’язаної з життям і побутом.

Ведуча 4: А як же зявилась сама пісня?

Ведуча 5: Дуже-дуже давно моя бабуся розповідала мені таку легенду про пісню. То ж послухайте.

(Вимикається світло. Звучить фонограма «Боже великий єдиний, нам Україну храни!».

На сцені Господь Бог-учень, діти світу – хлопці і дівчата, представники Франції, Угорщини, Німеччини, Росії, Польщі, Італії)

Дикторський текст: Якось Господь Бог вирішив наділити дітей світу талантами: французи вибрали елегантність і красу, угорці – любов до господарювання, німці – дисципліну і порядок. Діти Росії – владність, Польщі – здатність до торгівлі, італійці одержали хист до музики. Обдарувавши всіх підвівся Господь Бог зі свого трону і раптом побачив у куточку дівчинку. Вона була боса, одягнута у вишивану сорочку, руса коса переплетена синьою стрічкою, а на голові багрянів вінок з червоної калини.

Господь Бог: Хто ти? Чого плачеш?

Дівчинка: Я – Україна, а плачу від пролитої крові і пожеж. Сини мої на чужині, на чужій роботі, вороги знущаються з удів та сиріт, у своїй хаті немає правди і волі.

Господь Бог: Чого ж ти не підійшла до мене скоріш? Я всі таланти роздав. Як же зарадити твоєму горю?

(Дівчинка намагається вже йти, сумно схилила голову. Бог підіймає правицю, зупиняє її)

Господь Бог: Є у мене найцінніший скарб, який уславить тебе на цілий світ. Це – пісня.

(Дівчинка бере дарунок. Кланяється. Лунає пісня.)

Дикторський текст: Узяла дівчинка-Україна дарунок і міцно притиснула його до серця. Поклонилася низенько Всевишньому і з ясним обличчям і вірою понесла пісню в народ.

(Хор співає пісню «Боже великий єдиний, нам Україну храни!»).

Ведуча 6:  На відміну від інших фольклорних жанрів, виконання пісні не вимагає ні особливої ситуації, ні спеціальної аудиторії: пісню можна співати для себе, вона може й згуртувати великі колективи.

Ведуча 7: Сьогодні наші пісні нас згуртували – всі учасники пройняті єдиною творчою справою. Весь масив українських пісень ми поділили на жанри: думи, історико-козацькі, календарно-обрядові, соціально-побутові, ліричні, жартівливі та сатиричні.

Ведуча 8: Народна пісня, як колись служить для задоволення соціально-естетичних художніх потреб народу.

Ведуча 9: М.В.Гоголь говорив, що народні пісні для України – все: і поезія, й історія, і батьківська могила, що пісні – це народна історія, жива, яскрава, сповнена барв, істини, історія, яка розкриває все життя народу.

Ведуча 10: Отож перша і найголовніша пісня, яка розкриває не тільки життя народу, але й його боротьбу за волю і щастя. Це пісня – гімн «Ще не вмерла Україна». А преш ніж ми розпочнемо наш фестиваль цією піснею, я проведу невеличку вікторину.

  • То коли і ким був написаний гімн України «Ще не вмерла Україна»?
  • Хто композитор цього твору?

Я пропоную цим твором розпочати наше свято української пісні.

(Весь зал виконує пісню-гімн)

Ведуча 11: Зараз ми пропонуємо послухати історико-козацькі пісні.

До речі, знаєте, що означає слово козак?

  • Воно походить від тюркських мов і означає «вільна людина». Тобто в нашій мові його можна витлумачити як легінь, парубок, юнак, відважний.

Ведуча 12:  А про що розповідають історичні пісні? Вони створювались протягом різних періодів історії. В них зображені конкретні історичні події й участь у цих подіях реальних осіб.

(Пісня «Ой на горі та й женці жнуть»)

Ведуча 13: Зараз ми пропонуємо вам послухати календарно-обрядові пісні. Це веснянки на честь приход весни, колядки та щедрівки – використовувались у новорічному обряді, купальські пісні – використовувались в період літнього сонцестояння, жниварські пісні – це як підсумок, реалізація усіх сподівань і зусиль хліборобів, бо хліб усьому голова.

Ведуча 14: Веснянки – пісні молодості й краси, в них звучить оптимізм і світлі ліричні мотиви. Отож, девізом свята є слова найпоширенішої веснянки «Благослови мати,, весну закликати!»

Ведуча 15:  Наступний жанр пісень – родинно-побутовий, або родинно-обрядовий. У цих піснях розповідається про події родинного життя.

(«Рушник», «Чорнобривці»)

Ведуча 16: Ліричні пісні – основний масив української пісенності, надзвичайно різноманітних за жанровими різновидами, настроєвою шкалою.

Ведуча 17: Причому пісні пізнішого походження ближчі до реального життя, їх творці більше уваги приділяють психологічній мотивації настроїв та вчинків.

 

docx
Додано
29 січня 2019
Переглядів
731
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку