Сценарій тематичної лінійки до Міжнародного Дня миру «Діти України за МИР»

Про матеріал
Захід присвячено Дню Миру. Покликаний виховувати патріотизм, доброту, порозуміння, людяність, прагнення до підтримки миру у всьому світі. Формує історичну і патріотичну свідомість учнів. До проведення заходу можна долучити всіх учнів і працівників ліцею.
Перегляд файлу

 

 

 

 

Сценарій

тематичної лінійки до Міжнародного Дня миру

«Діти України за МИР»

 

 

 

 

 

 

 

 Мета. Ознайомлення з історією започаткування цього свята; формування в учнів розуміння єдності та цілісності України. Привернути увагу школярів до проблеми мирного співіснування на Землі, необхідності згуртування людства для досягнення миру; наголосити на важливість принципів, закладених в Декларації Генеральної асамблеї ООН про право народів на мир; формувати негативне ставлення до агресії, зла, ненависті; виховувати почуття взаємоповаги, толерантності, гуманності, гордості та шани за полеглих в боях за Батьківщину; тих, хто відстоював незалежність України.

Обладнання: плакати «Ми за МИР!», паперові голуби, емблеми МИРУ, державна символіка.

Хід заходу:

Ведучий 1

Доброго дня, друзі! 21 вересня людство відзначає Міжнародний день миру!  У 1968 році проголосив його Папа римський Павло VI. Саме тому, що свято було започатковано священиком, основною думкою цього дня є теза: «Пробач і ти отримаєш мир». В Україні за указом президента День миру відзначають з 2002 року. Сьогодні для більшості людей планети Земля мир – це повсякденна реальність: діти ідуть до школи, дорослі на роботу, навкруги панує спокій та безтурботність. Там, де уклад суспільства міцний, безцінний дар миру може ніхто особливо й не помічати. Для багатьох людей у сучасному світі спокійне життя — це лише казкова мрія, багато дітей страждають, вони не мають сім’ї, проте в них багато горя. Для таких людей, насамперед, і існує День миру. У час, коли в нашій рідній Україні лунають постріли та проливається людська кров, цей день особливий.

 Ведучий 2

Раніше для нас, українців, мир – це була повсякденна реальність. На вулицях нашої неньки – України було спокійно, всі діти ходили до школи, посміхалися. Але відбулися різкі зміни, підкралося горе… На Україну напав ворог. І нам, українцям, як ніколи, потрібно усіма силами боротися за мир щоб нам завжди світило тепле, ясне сонечко, щоб небо було завжди чисте та голубе, щоб завжди були посмішки на обличчях у людей.

 Ведучий 1

Ось і сьогоднішній день у нас – присвячений Міжнародному дню миру. А почнемо ми наш захід із державного гімну України – який є одним із головних державних символів України.

Лунає державний гімн

Учень

Хай буде мир віднині і довіку!

Хай буде мир й замовкнуть війни злі.

І сльози щастя на своїх обличчях

Учень

Хай буде мир. Веселі будуть діти,

Спокійними скрізь стануть всі жінки

І перестануть думати ночами,

Що десь коханий гине на війні.

Учень

Хай буде мир й замовкнуть всі гармати.

Доволі крові, сліз, нещастя й бід…

Хай відпочине змучений боями

До праці звичний чоловічий рід.

Учень

“ Хай буде мир! “- звертаються до Бога,

Хай буде мир віднині і довіку!

Хай буде мир й замовкнуть війни злі!

Хай у міцних обіймах всі народи

Ідуть у майбуття через віки.

Ведучий 2:

Мир являється священним оплотом людства. Думка про мир належить кожному людському серцю. Всі вірування призивають молитися за мир, всі заповіді говорять: «Не убивай!». Чому так важко досягнути миру на землі? За останні 5 тисяч років існування нашої планети тільки 292 роки пройшли мирно, без війни. Але думки про мир міцніють та стверджуються, вони ростуть і розповсюджуються, запалюючи серця багатьох людей. Людська надія – ось, що об’єднує людей всіх часів і народів, їх кращі досягнення.

Ведучий 1

З року в рік дзвони миру звучать по всій землі, нагадуючи людям до власних зусиль, до захисту миру на всій планеті із збереженням красоти нашого спільного дому. Дзвін миру – символ спокою, мирного життя та дружби, вічного братерства і солідарності народів.Чому цей світ такий жорстокий? Навіщо нам ота війна? Страждають діти , гинуть люди, а скільки знищено майна? Скільки прекрасних людей загинуло на війні? Скільки згоріло міст? Скільки полів розтоптали гусениці  ворожих танків?

Ведучий 2

 В кожній родині, в кожному домі, пам’ятають тих, хто боронив нашу землю. Солдатські душі – вони очима-зорями дивляться на нас з небес, журавлями пролітають над нами – сумно курличучи в небесній далині. Давайте хвилиною мовчання вшануємо пам'ять тих людей, які воювали за мир, хто віддав своє життя в ім’я світлого майбутнього.

Хвилина мовчання

Учень

Вічна пам'ять тим, хто загинув. Вічна слава тим, хто живий.

 Я хочу, щоб сонце світило, співали дзвінко пташки!

Щоб люди були всі щасливі, у мирі б зростали і ми!

Потрібний мир тобі й мені, усім на світі дітям!

Не тільки вранці на весні, нехай нам сонце світить.

Потрібний мир на всій землі, усміхнений нащадок.

Потрібний мир усім-усім – утриманий у спадок.

Ведучий 1

Символом міжнародної солідарності всіх людей світу є дзвін миру. Його було відлито з тих монет, які пожертвували діти всіх континентів. На дзвоні зроблено напис, який проголошує приблизно таке: «Хай буде всезагальний мир в усьому світі».

Ведучий 2

 Щороку цього важливого дня – Міжнародного дня миру – люди в усьому світі збираються, щоб знову й знову підтвердити цю думку, вшанувати пам'ять жертв непорозумінь і конфліктів, а також заявити про власну готовність присвятити себе якнайшвидшому втіленню в життя давньої мрії людства.

-  А мета ця – побудова більш безпечного та більш справедливого світу.

Ведучий 1

Останнім часом з’явилася нова традиція святкування Міжнародного дня миру. Генеральна Асамблея постановила щорічно святкувати цей день 21 вересня як «день глобального припинення вогню й насильства». У зв’язку із цим було закликано всі країни та всіх людей припинити військові дії на цілу добу. Що дав цей захід?

Ведучий 2

 Цілих 24 години безпечної перерви отримали ті люди, які надають життєво необхідну швидку допомогу тим, хто її потребує. Протягом цього періоду посередники отримали можливість для того, щоб дійти згоди, заключити перемир’я. А найголовніше – це шанс для тих, хто бере безпосередню участь у збройних (і не тільки) конфліктах, щоб вони могли ще раз замислитися про доцільність продовження насильства.

Ведучий 1

Здавалося б, що таке 24 години? Не такий уже й великий термін, але його цілком достатньо для того, щоб уряд кожної країни почув голос свого народу. Деякі народи прагнуть покласти край конфліктам, репресіям і нетерпимості. І якби вони могли скористатися основними правами та свободами, то обов’язково заявили би про це. Інші народи мріють позбутися злиднів, перестати жити у відчаї.  Якби не щоденна турбота про хліб насущний та про забезпечення житлом своїх родин, і вони б могли голосніше заявити про свої прагнення. Отже, уряди різних країн повинні усвідомити глобальне значення Міжнародного дня миру, а ми для початку маємо навчатися жити в мирі одне з одним.

 Учень

Як зараз страшно в цьому світі жити,

А хочеться ж радіти і цвісти…

Аби нам люті війни припинити,

І до мети чарівної іти.

 Учень

Так миру хочу… Дуже хочу миру!

Бо має сенс лише тоді життя,

Як відчуваєш щастя, радість щиру

І йдеш у світле, мирне майбуття.

 Учень

Я миру зичу всім вам, добрі люди!

Хай не затьмарить небосхил війна.

Нехай над світом мирне небо буде

Й веселка кольорова, осяйна!

 Учень

 Сьогодні відзначаємо день Миру,

Та в нас немає спокою — війна…

І, навіть, деколи втрачаєш віру,

Що вже колись закінчиться вона…

 Учень

Світ барвистий, веселковий,

Різно – різнокольоровий.

Мов народжений красою,

Наче скроплений росою.

  Учень

В чистих барвах, як обнова,

Вся планета кольорова.

І на ній веселі діти

В мирі, дружбі хочуть жити.

 Учень

 Як стане мир на цілім світі,

То будуть щасливі дорослі і діти,

Поля в нас щедрі, вродили багато,

Хліба в нас буде на будень і свято.

  Учень

 Слухайте, чесні люди Землі,

Дуже ми просимо вас:

Боріться, боріться, бо ми ще малі,

Мир захищайте для нас!

 Учень

Хочемо миру — нехай буде мир,

Пісня лунає і сміх.

Хай сонечко з неба освітить наш дім,

Хай усмішки сяють у всіх!

 

Пісня « Діти України за МИР»

 Ведучий

 Діти, шануйте і любіть свою  прекрасну, рідну неньку-Україну, шануйте славні традиції, звичаї нашого народу, пам’ятайте завжди і скрізь, що ви – діти козацького роду.

docx
Додано
11 жовтня 2023
Переглядів
54
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку