Сценарій вечора української пісні

Про матеріал
Пісня – це наш духовний скарб, який єднає нас, стираючи кордони розповідає світові про велич нашого співучого народу. Сценарій містить розповіді про історію написання та виконання українських народних пісень.
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки

ДНЗ «Черкаське вище професійне училище будівельних технологій»

 

 

 

 

 

ВЕЧІР

УКРАЇНСЬКОЇ НАРОДНОЇ ПІСНІ

 

 

                                                            

                                                               Підготувала викладач

                                                                              української мови та літератури

                                                   Наумейко Н. В.

 

 

 

 

Черкаси 2016

ВЕДУЧИЙ:

        Доброго дня, шановні друзі

        Як могутня ріка бере силу з маленьких джерел, так і наша українська культура збагачується від родинної історичної спадщини – української пісні.

Олександр Довженко говорив: «Українська пісня - це геніальна поетична біографія українського народу».  

        Пісня – це наш духовний скарб, який єднає нас, стираючи кордони  розповідає світові про велич нашого співучого народу.

       Тому завершити Тиждень української мови і літератури ми вирішили вечором української народної пісні.  Українська пісня – це безмежний океан, тому сьогодні ми  поговоримо і звичайно ж послухаємо лише  кілька  з них.

        А допоможуть мені провести нашу сьогоднішню пісенну зустріч МУЗИЧНІ ЕКСПЕРТИ І МИСТЕЦТВОЗНАВЦІ Томак Ксенія та Кожушко Владислав.

(МУЗИЧНІ ЕКСПЕРТИ займають місця)

 

ЕКСПЕРТ І:

       Народна пісня – це талант, дарований нашому народові  Господом.

Існує прекрасна легенда.

       Якось Бог вирішив наділити дітей світу талантами. Французи вибрали елегантність i красу, угорці — любов до господарювання, німці — дисципліну i порядок, росіяни — владність, поляки — здатність до торгівлі, італійці одержали хист до музики... Обдарувавши всіх, підвівся Господь зі святого трону i раптом побачив у куточку дівчину. Вона була боса, одягнута у вишиванку, руса коса переплетена синьою стрічкою, на голові мала вінок із червоної калини.

 

ЕКСПЕРТ ІІ:

  •                 Хто ти? Чого плачеш? — запитав Господь.
  •                 Я — Україна, а плачу, бо стогне моя земля від пролитої крові й пожеж. Сини мої на чужині, на чужій роботі, вороги знущаються з удів та сиріт, у своїй хаті немає правди й волі.
  •                 Чого ж ти не підійшла до мене раніше? Я всі таланти роздав. Як же допомогти тобі?

 

ЕКСПЕРТ І:

       Дівчина хотіла вже йти, та Господь Бог, піднявши правицю, зупинив її.

— Є у мене неоціненний дар, який уславить тебе на цілий світ. Це — пісня.

Узяла дівчина -Україна дарунок i міцно притиснула його до серця. Поклонилася низенько Всевишньому i з ясним обличчям i вірою понесла пісню в народ.

      З тих самих пір співають люди пісню, лікують нею серця, просвітляють уми, чарують душу.

 

ВЕДУЧИЙ:

       Що ж таке українська народна пісня?

 

ЕКСПЕРТ І:

        Украї́нські наро́дні пісні́ — це фольклорні твори, які зберігаються в народній пам'яті й передаються з вуст в уста.

        Пісня, мабуть, найдавніший спосіб висловлення своїх почуттів та думок. Люди супроводжують піснями і видатні події свого життя, і повсякденні справи. Оспівують радість і виливають журбу.

 

  ЕКСПЕРТ ІІ:

       В народі кажуть: «Як співатимеш – так і житимеш.» І наш народ зберіг так багато гарних і мелодійних пісень.

 

ВЕДУЧИЙ:

        Скільки їх, цих мелодійних самоцвітів?   

 

ЕКСПЕРТ І:

Науковці доводять, що 300 тисяч. В ЮНЕСКО зібрана фонотека народних пісень країн усього світу. Україна знаходиться на першому місці. В її фонді зберігається 15,5 тисяч українських народних мелодій.

 

ВЕДУЧИЙ:

Друзі, а які ви знаєте народні пісні?

(Із залу називають)

 

ЕКСПЕРТ ІІ:

Розмаїття українських пісень вражає. Жодна країна світу не має такого народного пісенного скарбу як ми з вами. Радісні, сумні, жартівливі, героїчні, обрядові – всі вони прекрасні.

 

ЕКСПЕРТ І:

У піснях ми чуємо славну історію минулого. Козак -  душа співоча. Пісня супроводжувала його всюди. Пам’ять про козацтво збереглася в легендах, думах, переказах і звичайно ж піснях.

 

ЕКСПЕРТ ІІ:

В таких піснях, як «Ой п’є Байда», «Їхав козак містом», «Ой у лузі червона калина», «Їхав козак за Дунай», «Ой на горі женці жнуть», «Засвистали козаченьки». оспівана мужність, надзвичайна сила та вірність козака Україні.

 

ВЕДУЧИЙ:

        Цікаво, що «Їхав козак за Дунай» це український романс, який написав козак Харківського полку, філософ, поет Семен Клименовський. Пісню «Їхав козак за Дунай» співали вже в середині XVIII століття, в тому числі й у Санкт-Петербурзі. Вона настільки популярна, що вважається народною.

      Послухайте пісню «Їхав козак за Дунай» у виконанні наших учнів.

 

ВЕДУЧИЙ:

         Скільки їх, виплеканих талановитим українським народом, вилетіло із його вуст та й полетіло піснею через віки і роки. Пісні історичні, козацькі та чумацькі, пісні-веснянки, обжинкові, колискові, ліричні, і надзвичайно багато пісень про кохання.

Послухайте пісню «Чом ти не прийшов, як місяць зійшов?»

       Як три ручаї зливаються  в одну ріку, так нетлінне слово, глибока  душевність і чарівність мелодії творять диво, що ми називаємо піснею.
Послухайте ще одну ліричну пісню, створену відносно недавно, у радянські часи. На жаль, її автор невідомий, але зрозуміло одне: він створив шедевр.

«Ой у вишневому саду, там соловейко щебетав»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЕКСПЕРТ І:

     Друзі, а ви знаєте, ка велика кількість пісень починається з вигуку ОЙ?

ЕКСПЕРТ ІІ:

     Їх дуже багато.  Давайте спробуємо назвати: "Ой, у лузі калина", "Ой, у полі два дубки","Ой, на горі та й женці жнуть","Ой, гарна я, гарна","Ой, чорна я си чорна",Ой, чий то кінь стоїть","Ой, не світи, місяченьку","Ой, не ходи, Грицю","Ой, у вишневому садочку", «Ой летіла горлиця», «Ой лопнув обруч», «Ой маю я чорні брови», «Ой не світи, місяченьку» і т. д.

ВЕДУЧИЙ:

        Надзвичайно популярна застільна пісня «Ой чий то кінь стоїть». Прослухайте її  у сучасній інтерпретації у виконанні групи «Мандри».

 

Відеоролик «Ой чий то кінь стоїть»

 

ВЕДУЧИЙ:

Послухайте ще одну з таких пісень "Ой, у вишневому садочку"

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЕКСПЕРТ І:

       На мальовничих схилах Карпат, порослих ялицею, смерекою та буком, в оточенні річок  розкинулась невелика територія, що споконвіку була заселена українцями-лемками — Лемківщина.

 

ЕКСПЕРТ ІІ:

        Співанки Лемківщини — це талановитий прояв художнього обдарування народу, могутнє джерело мудрості і поезії. Лемки передавали в своїх піснях відгомін власних думок і почуттів, палкі прагнення до кращого життя, до вільної праці.

    

 ВЕДУЧИЙ:

        Їхні пісні змістом і формою подібні до загальноукраїнського фольклору, але їм властивий своєрідний неповторний характер. Співанку «Ой верше, мій верше» виконували Квітка Цісик, учасниця  Голосу країни Антоніна Матвієнко і переможниця Євробачення Джамала.

          Послухайте цю пісню у виконанні художнього керівника нашого училища.

       «Ой верше, мій верше»  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЕКСПЕРТ І:

        Дуже часто пісні супроводжувалися , але український танець виник і існує вже тривалий час, як самостійний вид творчості народу.

        Більшість українських народних танців отримували назви від пісень, під які вони виконувались.

 

ЕКСПЕРТ ІІ:

        За характером музики та рухів українські народні танці можна поділити   на метелиці, гопаки, козачки; коломийки, гуцулки, верховини, польки та кадрилі.

ВЕДУЧИЙ:

      Комендант Анна виконає стилізований народний танець «_________________________»  + кліп про Україну.

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЕКСПЕРТ І:

Кожна пісня – це поетичний і музичний шедевр, що виховував цілі покоління, формував естетичний смак. На піснях ми вчилися, на піснях світ пізнавав нас.

 

ЕКСПЕРТ ІІ:

В кожній пісні відчувається українська душа, українська вдача, віра, надія й любов. Пісня єднає людей духовно, несе заряд енергії, добра та любові.

 

«По садочку ходжу»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВЕДУЧИЙ:

        «Ніч яка місячна, зоряна, ясная» — популярна українська пісня і вважається народною. Однак ми з вами вже знаємо, що у цієї пісні є автор.

Пригадайте, хто?

(Автором слів поезії Михайло Старицький)

         А музику до неї написав Микола Лисенко.

 

ЕКСПЕРТ І:

        Проте пісня стала всесвітньо відомою з іншою мелодією, авторами якої є кобзар Андрій Волощенко та Василь Овчинніков.

         Композиція стала популярною до виконання. Пісню виконували відомі співаки: Борис Гмиря, Дмитро Гнатюк, Костянтин Огнєвий, Анатолій Солов'яненко, Микола Кондратюк, Ярослав Євдокимов, хор ім. Верьовки, Олександр Пономарьов, Олег Винник, Олександр Малінін,  та інші.

 

ЕКСПЕРТ ІІ:

        У варіанті поета Володимира Косовського пісня «Ніченька темная» була популярна в лавах УПА.

         А в 1973-му році, перший та п'ятий куплети пісні, були використані у звуковій доріжці фільму «У бій ідуть лише „старики» 

 

Перегляд уривку з фільму «У бій ідуть лише «старики» 

«Ніч яка місячна, зоряна, ясная» 

 

 

 

 

 

 

ЕКСПЕРТ І:

        Серед українських народних пісень особливе місце займають жартівливі пісні, адже народний гумор відіграє роль своєрідного вихователя. Жартівливі пісні про молодь кепкують над дівочими та парубочими вадами.

         Своєрідну групу жартівливих пісень становлять твори, що зображають життя дідів та бабів. Особливою різноманітністю тематики відзначаються жартівливі пісні про кумів.

 

ЕКСПЕРТ ІІ:

         Українські жартівливі пісні щедро відобразили і сферу родинного побуту. Тільки зрідка оспівується в них ідилія сімейного життя, захоплення чоловіка жінкою чи навпаки. В переважній же більшості тематика їх присвячена різним смішним сторонам сімейних відносин.

 

ВЕДУЧИЙ:

         І одну з таких пісень хочу вам заспівати. Цікаво, що за мотивами народної пісні у 1972 році був знятий мультфільм «Ой там на товчку на базарі».

 

«Ой там на товчку на базарі»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЕКСПЕРТ І:

Слухаючи і співаючи пісні, ми зазираємо у нашу історію, у минуле, намагаючись побачити картини народження української нації. Коли звучить пісня, то серце наповнюється почуттям любові до рідного краю, до свого народу, до України.

 

ЕКСПЕРТ ІІ:

«Розпрягайте, хлопці, коні»  українська народна пісня з цікавою історією написання. Автором цього твору є махновець з Полтавщини Іван Негребицький.

 

Відеоролик «Розпрягайте, хлопці, коні»

 

ВЕДУЧИЙ:

Послухайте, будь ласка, пісню «Розпрягайте, хлопці, коні» у виконанні наших учнів.

 

Пісня «Розпрягайте, хлопці, коні» 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ЕКСПЕРТ І:

         В українському фольклорі дуже часто використовується символічний образ калини. Калина завжди символізує дівчину, можливо з не дуже щасливою долею, яка незважаючи на труднощі, вона вміла вистояти.

 

        ЕКСПЕРТ ІІ:

         Чимало людей вважають пісню «При долині кущ калини»  українською народною, а багато полтавчан  знають, що  написав її музикант з гурту «Краяни» Анатолій Пащенко.        

 

ВИКЛАДАЧ:

         Послухайте цю пісню.

 

«При долині кущ калини»  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЕКСПЕРТ І:

      Композитор Володимир Конощенко з 1966 р. був художнім керівником Черкаського народного хору. Працював директором Черкаського музичного училища. З 1975 року проживав на Київщині і працював у Києві, викладав у хоровій студії Національного хору імені Г.Верьовки, в музичному училищі імені Р.Глієра.

 

ЕКСПЕРТ ІІ:

        Багато пісень композитора Володимира Конощенка здобули всенародну славу, а пісня "Ой на горі два дубки" вважається народною.

        У цікавій обробці її виконають учні нашого училища.

 

"Ой на горі два дубки"

ВИКЛАДАЧ:

         Горять у вогні часу храми і фортеці, пергаменти літописів, розсипається на порох матеріальна культура, іржавіють і розчиняються у землі знаряддя праці. Але залишаються майже в первозданному вигляді мова і пісня - незнищенні скарби, котрі, хоч і забарвлені відтінками епох, пошарпані вітрами віків, несуть у собі безсмертну душу народу. 
 

ЕКСПЕРТ І:

Хто має такі пісні, тому нічого боятися за своє майбутнє. Скільки в них краси і грації, скільки дужого і молодого почуття.

 

ЕКСПЕРТ ІІ:

Ми щасливі, що народилися серед народу з такою багатою душею, народу, що має такий Божий дар – ПІСНЮ!

 

ВИКЛАДАЧ:

     На цьому наш вечір закінчено. Дякуємо за увагу!

docx
Додано
9 квітня 2020
Переглядів
1644
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку