Сценарій виховного західу "СНІД! Не залишимося байдужими!"

Про матеріал

Методична розробка виховного заходу для учнів старших класів. Цілі якого: сприяти ґрунтовному оволодінню учнями повної та достовірної інформації про ВІЛ (СНІД), шляхи його передачі, ситуації ризику, розвінчання міфів; привернути увагу до даної проблеми. Націлити на толерантне ставлення до людей, які живуть із ВІЛ. Спонукати до вироблення осмисленої і зваженої особистісної та громадської позиції щодо проблематики ВІЛ (СНІДу). Залучити учнів до участі в антиснідівському русі. Виховувати повагу до себе, оточуючих.

Перегляд файлу

Виховний захід для учнів старших класів

О.О. Шаповал,

викладач біології та екології

Полтавського професійного ліцею

 

З досвіду роботи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема. СНІД! Не залишимось байдужими!

Цілі. Сприяти ґрунтовному оволодінню учнями повної та достовірної інформації про ВІЛ (СНІД), шляхи його передачі, ситуації ризику, розвінчання міфів; привернути увагу до даної проблеми. Націлити на толерантне ставлення до людей, які живуть із ВІЛ. Спонукати до вироблення осмисленої і зваженої особистісної та громадської позиції щодо проблематики ВІЛ (СНІДу). Залучити учнів до участі в антиснідівському русі. Виховувати повагу до себе , оточуючих.

Обладнання. На стінах плакати про ВІЛ (СНІД), заклик «Молодь проти наркоманії та СНІДу»,на столику інфор­маційні брошурки, буклети,демонстраційних карток: «Так», «Ні», червоні стрічки, презентація «СНІД! Не залишимось байдужими!», ноутбук, проектор, диск з класичними композиціями та піснями Ф. Меркюрі.

Форма проведення: усний журнал

         СНІДу – ні!

Життя, здоров’я – так!

Структура заходу

 

  1. Вступ.
  2. Трагічні історії відомих людей.
  3. Статистичні дані.
  4. Гра «Чи правда?».
  5. Ставлення до ВІЛ-інфікованих.
  6. Виступ лектора-методиста з організації АСЕТ.
  7. Заключне слово вчителя.

Хід заходу

Звучить «Богемська рапсодія» Фреді Меркюрі. На фоні притишеного музичного супроводу ведучі (2 учні та викладач) розпочинають захід.

Викладач. Доброго дня, всім присутнім! Шановні гості нашого зібрання!

Учень. Дорогі мої одногрупники, друзі!

Учениця. Шановні вчителі, вихователі!

Разом. Доброго всім здоров'я!

Викладач.  Так, доброго всім здоров'я. Його не купити в аптеці. І поки воно є, його не помічаєш ним не переймаєшся. На жаль, часто починаєш цінувати тільки тоді, коли втрачаєш, Тоді й переосмислюєш життєві цінності.

Учень. Кожному від народження надається найцінніший дар – життя. І найдорожче, що є в житті - це здоров'я. Але, як це не дивно люди дуже легковажно можуть ставитися до здоров’я,особливо молодь. Не вміють його берегти і вести здоровий спосіб життя. Давайте розкажемо притчу!

Учениця. Слухайте.

Один бізнесмен нагромадив великий капітал який складав 3 мли доларів. Він вирішив, що візьме собі рік відпустки, щоб удосталь відпочити. Але не встиг він прийняти рішення, як його відвідав Янгол Смерті. Бізнесмен дуже злякався та вирішив будь-що вмовити Янгола Смерті продати йому трохи часу.

Учень. «Продай мені 3 тижні життя, і я віддам тобі третину свого капіталу - 1 млн доларів», — запропонував бізнесмен.

Учениця. Але Янгол Смерті відмовив йому.

Учень. Гаразд, залиши мені два тижні життя... Я віддам тобі дві третини своїх грошей, а це аж 2 млн. доларів.

Учениця. Янгол знову відмовив.

Учень. Продай мені тільки один день, щоб я зміг насолодитися красою цієї землі, обійняти дружину, дітей, яких я давно не бачив... Я віддам тобі все, що маю - 3 млн доларів.

Учениця. Янгол Смерті відмовив.

Учень. Тоді чоловік запитав, чи може Янгол Смерті дати йому кілька хвилин, щоб він зміг написати прощального листа? Янгол погодився. Чоловік написав: «Правильно використовуйте час, який вам відведено на життя. Я не зміг купити навіть години за 3 млн. доларів. Перевірте, чи все, що вас зараз оточує, справді має цінність? Бережіть здоров'я, бережіть життя! Живіть правильно!»

Викладач. Ви скажете, що це тільки притча. А ось і конкретні життєві історії. Трагічні історії.

Історія перша

СНІД! Не залишимося байдужими!

Учениця. Рудольф Нурієв (1938-1993). За своє творче життя він виконав усі провідні чоловічі партії класичного балету. Соліст театру ім. Кірова (нині Марийського театру в Санкт-Петербурзі), зірка Лондонського балету, директор балетної трупи Паризької Гранд-опера,.. Тисячі прихильників Нуріева чекали на кумира в різних куточках Землі, Він знімався в кіно, з'являвся на телебаченні, робив балетні постановки для ;різних компаній.. Та всі життєві і творчі плани Рудольфа Нуріева перекреслив СНІД.

1984 рік. Великому танцівникові повідомили, що він інфікований вірусом імунодефіциту людини. Спочатку цю звістку Ніруєв сприйняв спокійно, бо розраховував вилікуватись за допомогою свої грошей.  Відтоді він витрачав на лікування до 2 млн. доларів США на рік. Та сподівання виявилися марними. Стан здоров’я погіршувався. «Тепер мені кінець?» - постійно запитував він лікарів. У 1992 році його не стало.

Учні по черзі розповідають про трагічні доля відомих людей, а в той час демонструється презентація з їх фото.

Офра Хаза (1958-2000). Співачка, яка виконувала східні пісні й працювала з Полою Абдул, Лу Рідом, Іггі Попом та іншими. Вона померла 23 лютого 2000 року від СНІДу у віці 42 років.

Артур Еш (1943-1993). Олімпійський чемпіон з тенісу Артур Еш народився 1943 року в Річмонді (США). Його мати померла, коли йому виповнилося лише 6 років. Завдяки своїм неабияким фізичним даним він зміг згодом стати першою ракеткою світу. Еш виграв відкритий чемпіонат США з тенісу 1968 року, а 1975-го – Уїмблдон. Помер він від СНІДу, інфікований ВІЛ від переливання крові, не доживши 5 місяців до свого 50-річчя. Коли Нельсон Мандела вийшов з ув’язнення і його запитали, до кого в Америці він би хотів завітати першим, він відповів, що до Артура Еша.

Хорхе Донн (1947-1992). Соліст балету Моріса Бежара. Танцювати почав рано. 1963 року спеціально приїхав до Брюсселя, щоби вступити в компанію Моріса Бежара, і незабаром став у ній провідним танцівником. 1979 року вперше виконав «Балеро» - балет, поставлений для жінок. 1989 року був домінантом фонду Кonex як один із кращих танцівників. Помер від СНІДу 30 листопада 1992 року в Лозанні. Багато хореографів присвятили йому свої роботи.

Айзек Азимов (1920-1992). Відомий письменник і найвидатніший майстер наукової фантастики, винахідник слова «роботика» (робототехніка, робо техніка). 1983 року, коли про СНІД було дуже мало відомо, письменникові робили операцію на серці, і він був заражений ВІЛ через донорську кров. Через кілька років  йому потрібна була повторна операцій, і випадково під час госпіталізації виявився ВІЛ. Від операції довелося відмовитися. Айзек Азимов помер через три роки. Через десять років його дружина повідомила про істинну причину смерті письменника.

Мішель Фуко (1926-1984). Французький філософ та історик культури. Книги Фуко про божевілля, соціальні науки, медицину, в’язниці й сексуальність зробили його одним із найвидатніших мислителів у сучасні французькій літературі.

Джиа Марія Куранджи (1960-1986). Перша американська супермодель. Вона була однією з перших жінок в Америці, причиною смерті якої офіційно був визначиний СНІД. За 10 років героїня рухалася по спадній спіралі захоплення наркотиками й невдалими романами. Вона померла у 26 років, встигнувши здійнятися з низів до вершин модельного бізнесу, заробити купу грошей, знайти любов, славу й спалити все це в наркотичному вигарі.

Энтони Перкинс (1932-1992). Актор Ентоні Перкінс народився в Лос-Анджелесі (штат Каліфорнія, США). Дебют його відбувся 1953 року у фільмі «Акторка». До початку 1960-х років Ентоні Перкінс став одним з популярних американських акторів. Особливо варто відзначити психологічно цікаві роботи актора у фільмах Альфреда Хічкока ( «Психоз») і Орсона Веллса ( «Процес»). Занминитими стали його ролі у фільмах «Виверт 22», «Скандал», «Убивство в Схілдному експресі».

Учень (під «Богемська рапсодія» Ф. Меркюрі).

Ще одна сумна історія. Фреді Меркюрі (1946-1991). та його рок-гурт «Queen» швидко набули популярності. Створення перших рок - відеокліпів, запис альбомів та музики до кінофільмів сприяли шаленому успіху групи. Фреді Меркюрі стає одним із найбагатших музикантів британської шоу-індустрії, але помирає від СНІДу. Саме музику його гурту ви зараз чуєте і багато хто з вас впізнав її ще на початку нашого заходу.

Останні дні  життя Меркюрі були жахливі. Він уже не міг їсти, погано бачив і говорив, важко дихав, нікого не впізнавав, не помічав купи листів від прихильників, не цікавився реакцією на заяву від його імені. А саме: «Хочу підтвердити: «Аналіз моєї крові виявив вірус імунодефіциту людини. У мене СНІД. Я тримав цю інформацію в секреті, щоб зберегти спокій рідних і близьких. Та настав час повідомити правду моїм друзям і прихильникам. Сподіваюсь, що всі вони об’єднаються в боротьбі з цією жахливою хворобою»

Викладач. Шановні друзі! Сьогодні ми зібралися тут, у стінах нашого ліцею, щоб приєднатися до Всесвітнього антиснідівського руху і провести загальну акцію: «СНІД! Не залишимось байдужими!»

Учень. Девіз нашої акції: СНІДу – ні!

Учениця. Життя, здоров’я – так!!!

Викладач. Проблема ВІЛ (СНІДу), яка з’явилася в кінці ХХ ст., переросла в епідемію та загрожує всьому людству.

ВІЛ-інфекція ніби перевіряє усіх нас на стійкість, людяність, виваженість, моральність, мудрість. І, в перше чергу, на відповідальність. Відповідальність як щодо власного життя, так і життя тих, хто поруч із нами і хто прийде після нас.

Учень. Часто ВІЛ (СНІД) називають чумою ХХ століття. Але навіть епідемія чуми, хоч і залишали страшні спогади у численних історичних хроніках, та ніколи не забирали життя абсолютно усіх уражених нею. Ті епідемії були жахливі, спустошливі, але все ж залишили після себе не тільки мертвих, але й живих. Одна з незмінних істот ВІЛ-інфекції полягає в тому, що людина дізнається про свою позитивність на неї раз і назавжди.

Учениця. ВІЛ-інфікований…це діагноз, страшний вирок. Ті, кому оголошено цей вирок, житимуть в очікуванні смерті.

За офіційними даними, на Землі в страшному очікуванні живіть близько 50 млн. ВІЛ-інфікованих та 5 млн. хворих на СНІД. Припускають, що реальна кількість ВІЛ-інфікованих удесятеро більша за офіційні дані.

Учень. Перший випадок смерті від СНІДу було зареєстровано більш 20 років тому(влітку 1981р. у США). Повідомлялося, що в кількох молодих людей з ослабленим імунітетом, що як з’ясувалося пізніше, були гомосексуалістами, виявлено саркому Капоши та пневмоцистну пневмонію. Клінічна картина вказувала на вже відомий на той час синдром імунодефіциту, але причини хвороби та шляхи її передачі були невідомі. За час існування цієї хвороби померло більше 28 млн. людей. Щодня у світі 16 тис. людей стають ВІЛ-інфікованими. За статистикою, більшість інфікованих — молоді люди, із них 15% — діти та підлітки.

Учениця. Ти думаєш, що СНІД загрожує тільки ін'єкційним наркоманам?! Ви вважаєте, що це тільки проблема працівників секс-бізнесу, гомосексуалів?

Ви помиляєтесь! Сьогодні, на початку XX ст. СНІД загрожує людству, кожній людині, можливо, й тобі! Більшість людей захворіло на СНІД внаслідок власної необачності та необізнаності. Вдумайтесь! Зрозумійте!

Учень. Чим більше ти знатимеш про ВІЛ, про шляхи його передачі, профілактичні засоби тим менше у вірусу шансів потрапити до твого організму. На даному етапі вилікувати СНІД не можна, єдиний шлях уберегтися – профілактика і знання.

(учень та учениця сідають)

Викладач. Погляньмо один на одного! В усіх нас на грудях майорить сьогодні червона стрічка. Ще у 1991р. Франком Муром було створено символ Всесвітнього антиснідівського руху у вигляді саме такої стрічки, щоб об’єднати, консолідувати зусилля борців із різних куточків Землі, борців із цією страшною інфекцією ВІЛ та жахливою хворобою СНІД.

Учениця( читає вірш О. Попович «Звичайно, я не ідеал….»)


Звичайно, я не ідеал.

Я також роблю помилки,

Та в мене серце – не корал

І в голові різні думки.

Я люблю мріяти, бажати,

Я мислю, згадую, учусь,

Умію боятись і кохати,

Щодня і Богу я молюсь.

Не ідеал я, не перлина,

Хоч і в ліцеї я учусь.

Звичайна, молода людина,

Людина я! і цим горджусь.

Я маю мрії та бажання,

Хочу в житті щось досягти,

Хоч зайнята тепер навчанням –

Люблю розваги, як і ти.

Люблю я з друзями гуляти,

Ходжу на диско і в кіно.

Люблю співати й танцювати,

Бо нам життя лиш раз дано.

Живу життям на повну силу,

Ні в чім собі не відмовляю.

Живем лиш раз, тому щасливо

Життя прожити я бажаю.

Людей так важко зрозуміти

Тих, що себе не зберегли,

Адже вони не те що жити,

А й існувати не могли!

Одні піддалися спокусі,

Все обірвалось в одну мить!

Мені говорять: «Не хвилюйся».

Та серце так моє щемить.

Щемить тому, що розумію –

Не можу їм допомогти!

І співчуттям я не зумію

Здоров’я їм нове знайти.

Вони не можуть відродитись

І в же до смерті лічать дні…

Зумій хоч ти чогось навчитись,

Щоб не піддатися чумі!


Викладач.. Мені ще раз хочеться повторити: «...Зумій хоч ти чогось навчитись, Щоб не піддатися чумі!» СНІД загрожує не лише життю уражених ВІЛ. На думку вчених, основними наслідками епідемії будуть не тільки колосальні втрати людських ресурсів (причому найбільш ефективної та дієвої їх частини — молоді), а і гальмування або припинення економічного розвитку, зростання бідності, злиденності, сирітства. У разі запізнілої відповіді на епідемію суспільства та уряду під загрозою стане й саме виживання нації.

А в Україні епідемічна ситуація, на жаль, дуже складна. Україна - продовжує бути в числі лідерів за темпами розповсюдження СНІДу в Європі - ІІ місце.

Послухаємо сторінку «Епідемічна ситуація в Україні». Вдумаємось у ці цифри.

Епідемічна ситуація в Україні

2-й учень. В Україні перший ВІЛ-інфікований був виявлений у 1987 р., у 1988 р. - зареєстро­вана перша смерть від СНІДу, а вже у 1995 р. поширення ВІЛ-інфекції набуває характеру епідемії і вже зареєстровано 1490 випадків інфікування за рік.

2-га учениця. Із 1987 р. в Україні виявлено 62365 випадків ВІЛ-інфекції, із них 80% - молоді люди у віці 15-29 років. СНІД намагається відняти життя в енергійних, молодих, красивих і талановитих; 71,6% уражень припадає на чоловіків, 28,4% - на жінок.

Основною причиною зараження ВІЛ в Україні є ін'єкційне споживання наркотиків (близько 70-80%). На другому місці - статевий шлях, що має тенденцію до зростання, а в світі він на першому місці. Збільшується кількість дітей, що народилися від ВІЛ-інфікованих жінок.

Нагадую, що вчені, для максимального наближення до реальності, пропонують ці офіційні цифри, показники помножити на 10. А це більше 600 тис. ВІЛ-інфікованих в Україні.

2-й учень. Упродовж кількох останніх років Україна, на жаль, продовжує за темпами поши­рення ВІЛ (СНІДу) та наркоманії лідирувати в Європі (II місце).

За даними міжнародних та національних експертів, інфіковано понад 1,6% дорослого населення України (віком від 15 до 49 р.). Якщо ситуація не поліпшиться, то кількість ВІЛ-інфікованих у 2010 р. може зрости до 1,44 млн осіб.

2-га учениця. Ці консолідовані дані з урахуванням прогнозів експертів дають підстави стверджувати, що Україна стоїть на межі пандемії СНІДу.

Викладач. На державному рівні в Україні здійснено ряд заходів, щоб запобігти біді. Так вже у 1990 р. - створено мережу СНІД-центрів, у 1991 р. було прийнято перший Закон «Про запобігання захворювань на СНІД та соціальний захист населення», у 1998 р. внесено зміни до цього закону. Прийнято чотири програми з профілактики ВІЛ-інфекції (СНІДу). У 2001 р. Україна зініціювала Спеціальну сесію Генеральної Асамблеї ООН з ВІЛ (СНІДу), на якій була прийнята Декларація про прихильність справі боротьби з ВІЛ (СНІДом).

2002 р. - в Україні було проголошено роком боротьби зі СНІДом...

Але самих державних заходів недостатньо. Необхідна участь громадськості, необхідне розуміння всього трагізму ситуації, складності проблеми кожним із нас.

Учениця (читає вірш Т. Мамалиги)


ВІЛ темним полотном світ накриває!

СНІД чорною чумою по світу блукає!

ВІЛ багато нещасть людству несе!

СНІД — він перед прірвою постає!

На людські очі полуда падає,

Людство хороші часи згадує.

Люди знаходяться в страшному сні,

Він не закінчиться вранці, ні!

Тягар щороку все більш налягає,

Над людством загроза все більш зростає.

І світло в кінці тунелю зникає,

Бо виходу з нього — немає!

Загроза перед світом постає.

А відповідальність хто понесе

За важкі й трагічні втрати,

Наслідки яких так важко долати?

Отямтесь! Просніться! Не спіть на ходу!

Боріться, відвертайте найважчу біду!

Не дайте людським життям пропадати,

Їм же ще жити, буяти.

Хай не гинуть просто люди,
Хай СНІДу повік не буде!
Не будьте байдужі ви,
Байдужі до вселюдської біди!


Викладач. Зверніть увагу на підрахунки. Припустимо, що у цьому році, як обіцялося, буде знайдено ліки від СНІДу, то чи вилікує це уражених.

І варіант

                                2012р.     +     15р.        +      2р.       =     2029р.

 

 

 

 

ІІ варіант

Навіть, якщо припустити, що з огляду на те, що інфекція смертельна, тому для випробування лікарського засобу використано менше часу – 10 років, то все одно матимемо

                                  2012р.     +     10р.        +      2р.       =     2024р.

 

 

 

 

Загальновідомо, що при ґрунтовному лікуванні ВІЛ-позитивні живуть 10—12 років (тобто при зараженні в 2012 році можуть дожити до 2022 р.), та якщо пам'ятати про велику ціну антиретровірусних препаратів (6-10 тис. доларів на рік) і те, що друга половина строку хвороби, як правило, невиліковна, то стає зрозумілим, що той, хто заразиться в найближчі роки, не встигне стати користувачем ліків.

Крім того, з'явилися дані про те, що виявлено 2 хворих, у яких перебіг до СНІДу дуже стрімкий — кілька місяців.

Отже, для вашого покоління вихід один — профілактика. А профілактика потребує ґрунтовних знань. Достовірна наукова інформація про ВІЛ (СПІД), про профілактику передачі ВІЛ - єдина зброя проти вірусу імунодефіциту людини. Перервемо ланцюг передачі ВІЛ (СНІДу)І


Учень (читає вірш О. Попович)


ВІЛ! СНІД! СНІД!..

В одному слові стільки бід!

Бо ти приречений... Проблеми...

Нема вже роздумів на теми:

Що таке щастя і кохання.

Для тебе вже одне страждання

Й життя твоє - останні дні,

Сумні, печальні і страшні.

Боїшся ти, боїшся вмерти.

Ще більш боїшся у стражданнях жити

І лиш - тепер ти зрозумів:

Життям нам треба дорожити.

Занадто швидко свічка догорає -

Твоє життя цим обриває.

А були ж плани і великі мрії!

Нема тепер уже й надії...

Твоя вже свічка догорає,

Бо тіло й душу СНІД з'їдає.

Якщо здоровим народивсь,

Пильнуй, постійно бережись,

Бо раз людина обпечеться –

Життя від СНІДу обірветься.

Ніхто не знатиме, що сталось,   ,

Чому життя так швидко обірвалось,

Чому чума XX століття

Обрубує твоє коріння, віття?

«А винен хто?» - себе питаєш,

Хоч відповідь сам добре знаєш.

Хто винен в тому, що вмираєш.,

Що вже ні планів, ані мрій не маєш,

І кожен день себе питаєш.

Знаєш, зарадити хворобі ми не можем,

Лиш співчуттями допоможем.

Щоб долі наші трагічними не стали

Треба, щоб ми про СПІД все знали.

Від СНІДу ліків ще немає,

Хто заразивсь — у муках помирає.

А кожен обирає власний путь

І сам вирішує, як жити.

Так, ВІЛ (СНІД) - страшна загроза

Та повір! Себе ми зможем захистити!


Гра «Чи правда?»

(Помічники кладуть на столики командам таблички «Так», «Ні»).

Викладач. Зараз проведемо гру «Чи правда?» Учням потрібно буде швидко визначитися із відповіддю, піднявши табличку «Так» чи «Ні». Деякі відповіді учні обґрунтовують.

1. Чи правда, що ВІЛ живе на предметах, у кімнаті, на вулиці і можна заразитися через гроші, книги; небезпечно їхати в транспорті? (Ні)

2.Чи правда, що ВІЛ живе тільки в рідинах усередині людського тіла? (Так)

У яких рідинах? (У рідинах, концентрація вірусу в яких може призвести до зараження. Тому з метою профілактики слід уникати контакту з такими рідинами організму: сперма; вагінальні виділення; кров. І тоді вберегтися легко)ї

3.Чи правда, що ВІЛ уражає тільки дорослих? (Ні)

4.Чи правда, що небезпека зараження існує тільки для гомосексуалів, наркоманів, працівників секс-бізнесу? (Ні)

5. Чи правда, що якщо доторкнутися до поту чи сліз хворого на СНІД, то заразитися вірусом не можна? І через слину також? (Так. У цих рідинах надто мала концентрація вірусу.)

6.Чи правда що ВІЛ може передаватися від укусу комарів? (Ні)

7. Чи правда, що людина, яка гарно виглядає і почувається здоровою не може бути інфікованою ВІЛ? (Ні)

8. Чи правда, що є імовірність передачі ВІЛ при спільному користуванні зубними щітками, бритвами, манікюрними наборами? (Так)

9. Чи правда, що можна заразитись ВІЛ під час бійки? (Так. Бійки часто закінчуються кров'ю. А щоб не бути інфікованим, треба остерігатися будь-якого контакту з чужою кров'ю, особливо у випадку власних ран)

10.Чи можна вилікуватися від СНІДу, якщо ретельно приймати ліки, які дає лікар? (Ні)

11.Чи можна заразитися ВІЛ, спільно використовуючи голки для татуювання або для проколювання вух або носа для сережок? (Так)

12.ВІЛ може передаватися через одяг хворого на СНІД? (Ні)

13.Чи є вакцина, щоб захистити людей від ВІЛ інфекції? (Ні)

14.Чи можна заразитися ВІЛ, якщо їсти страви, приготовані ВІЛ-інфікованою людиною? (Ні)

15.Людина може передати ВІЛ, навіть незважаючи на те, що в неї немає ніяких ознак чи симптомів СНІДу? (Так)

Демонстрація слайдів

Викладач. Як ви бачити і вже неодноразово чули, сьогодні є три основні шляхи зараження ВІЛ:

1) ін'єкційне вживання наркотиків нестерильними шприцами;

  1. статевий шлях, статевий контакт із зараженим партнером;
  2.     від матері до дитини.

Ставлення до ВІЛ-інфікованих

Викладач. Давайте, відкриємо ще одну сторінку. Обговоримо питання ставлення до ВІЛ-позитивних людей. За даними опитував на питання: «Який емоційний відгук породжує у вас інформація про ВІЛ (СНІД)І» відповіді розділились таким чином:

а) нейтральний, це мене не стосується - 3%,

б) викликає занепокоєння, тривогу – 44%, (з них 21% разом із варіантом в);

в) породжує страх - 43%.

Інші варіанти були такими: «страх разом із співчуттям»; «роблю свої висновки»; «застереження для мене»; «загроза людстству», «почуття огиди і злості».

На питання «Чи вважаєте ви, що більш: ВІЛ-інфікованих становить загрозу для суспільства», ствердну відповідь дало 62% опитаних, «ні» — тільки 38%.

  1. Як ви ставитеся до ВІЛ-інфікованих?
  1. Що означає «толерантне ставлення до ВІЛ-позитивних людей»?
  2. Чи потрібна соціальна ізоляція таких хворих, інфікованих?
  3. Як ви думаєте, що відчувають і переживають ВІЛ-позитивні? Як їм допомогти?

Так, протягом розвитку ВІЛ-інфекції, людина потребує не тільки медичної, а й психолочної допомоги. Відомо лікування залежить від психоемоційного стану людини. Які психогенні реакції переважають у ВІЛ-позитивних ? Негативні. Це потрясіння, страх, журба, тривога за себе та близьких, докори сумління, відсутність життєвої перспективи і суїцидальні думки.

ВІЛ — це вирок, що не дає шансів на одужання, але ми можемо допомогти продовжити життя.

Учень. Наш народ звик переносити всі труднощі, але біль знівеченої душі переносити важче. Болісно, коли не відгукуються, коли людей захльостує не розум.

«Бережіть у собі людське!» - цей заклик повинен стати головним гаслом нашого часу.

«Не вживайте наркотики! Бережіться від СНІДу! - усе це ми чуємо з екранів телебачення, по радіо; у школах... Та кожен вважає, що це його не торкнеться, поки.., але тоді вже виявляється пізно.

Убезпечити себе від зараження смертоносним вірусом — турбота кожного з нас. Ця хвороба під­ступна. Навіть високоморальні людина не може бути упевненою, що її діти й онуки застраховані від ризику зараження ВІЛ, якщо СНІД почне «гуляти» серед цілого покоління. Тому тільки боротьба, боротьба не на словах, а на ділі може допомогти тут.

Що робити, якщо на СНІД занедужав друг? Страшно навіть подумати пре це. Хочу, щоб мій друг був здоровий, чистий душею і помислами. Сподіваюсь на це! А якщо все-таки... Я не хотів би, щоб це трапилося навіть у страшному сні. А наяву? Це жах, це біль, не вистачить слів, щоб передати потрясіння. Але я повинен дивитися правді у вічі. Чи винен він? Може, він оступився, може його безтурботність чи необачність призвела до сумного фіналу. Ну і що ж. Тепер від нього треба шарахатися, боятися... Щоб зрозуміти і допомогти людині, треба відчути її горе.

Що б я зробив?

Я не знаю! Але думаю, що зумів би все-таки підтримати друга, вселити йому віру в те, що він зможе ще зробити чимало гарних справ; вселити віру в безсмертя душі. Може, ця моя підтримка виявиться тією самою ниточкою, соломинкою, що допоможе йому.

Ні, я не відвернувся б від цього!

Звертаюся до нас, людей, які, на щастя, не хворіють на СНІД. Ставтеся, з розумінням до ВІЛ-позитивних. Не псуйте їм і так нелегке життя. Подаруйте підтримку, розуміння, свою безкорисливу дружбу.

Викладач. Запам'ятаємо всі цей заклик. Людині, яка хвора на невиліковне захворювання, чиє життя затьмарене тавром, дуже важливо відчувати, що для близьких людей вона така ж сама, що вона гідна любові, що вона має не меншу вартість, ніж будь-яка інша людська істота.

Отож пам'ятаймо про толерантне, гуманне ставлення до ВІЛ-позитивних людей і про шляхи запобігання ВІЛ-інфікування.

Наш гість, наш науковий консультант дасть відповіді на запитання, які залишилися, можливо, ще не з'ясованими; розкаже про трагічні життєві історії.

Наш гість, науковий консультант, дасть відповіді на запитання, які залишилися, можливо, ще не з’ясованими, розкаже про трагічні життєві історії.

Виступ лікаря-епідеміолога, показ фрагмента фільму

Учень(читає вірш М. Бугацького)

ВІЛ/СНІДу – НІ!!!


Життю, здоров’ю  - ТАК!!!


О, Боже милий, що з нами стало?

Хвороб різних на нас навала.

Чуму та холеру ми вже подолали

Та ВІЛ-інфекція на людство напала.

Лікарі всього світу шукають вакцину,

Та ВІЛ-інфіковані помирають і нині.

І знову, і знову лунає їх стогін.

Вже масово помирають

ВІЛ-СНІДівські хворі.

Ми, юні створіння, ми проти хвороби.

І за те, щоб нас не з'їдали віруси й мікроби,

Щоб різні інфекції нас обминали,

І ліки від СНІДу лікарі відшукали.

Щоб ніколи більше батьки не ридали

Від того, що від СНІДу їх діти вмирали.

Щоб знову відчути сяйво кохання

И не думати більше про смерть і страждання.

Зберімося ж нині й згуртуймося разом І відсіч даймо різним заразам

Щоб нам і близьким й гадки не мати

Про страшний СНІД і смертельні втрати.

Бережімось від наркоти і розпусти,

Від різних дурманів,

Щоб розум не блукав у густому тумані.

Та вірмо щиро, що зійде зоря

І сонце засяє, і зникне чума,

Чума, що століття замкнула в смертельні обійми.

Обачними будьмо, щоб зникла навіки хвороба безслідно.


Викладач. Дякуємо всім небайдужим, хто прийшов на нашу акцію.

Консолідуймося в боротьбі зі страшною недугою. Несіть свої знання, обговорюйте проблему з друзями. Вступайте у волонтерський рух.

Здоров'я вам, радості нехімічної і щасливого та успішного життя.

 

Список використаних джерел

  1. Лабащук О. В., Кругляк О. Я. Основи здоров’я. - Тернопіль: Підручники і посібники, 2005.-40с.
  2. Олійник В.М., Служинська М. Б. Знати, щоб себе оберегти. – Л.:Дизайн-студія «Гердан-Графіка»,2004.-40с.
  3. Онице І. В. Школярам про СНІД// Біологія.-2003.-№25.-с.11.
  4. Немая Я.Сучасні форми профілактики ВІЛ/СНІД у школі//Здоров’я та фізична культура.-2005.-№24.-с.6.
  5. Сайт Міжнародного Благодійного Фонду «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІДу в Україні»-www\aidsalianse\org\ua

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фрагменти заходу

 

C:\Documents and Settings\Елена\Рабочий стол\виховн захід\P3010576.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Documents and Settings\Елена\Рабочий стол\виховн захід\P3010588.JPGC:\Documents and Settings\Елена\Рабочий стол\виховн захід\P3010584.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Documents and Settings\Елена\Рабочий стол\виховн захід\P3010598.JPG 

C:\Documents and Settings\Елена\Рабочий стол\виховн захід\P3010613.JPG 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Михайленко Інна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
21 жовтня 2018
Переглядів
4396
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку