Сценарій виховного заходу" Доля України у невмирущій творчості Кобзаря"

Про матеріал

В сценарії зібрано поєзії Т.Г.Шевченка в яких відображено невмирущу долю Украіни.Огненне слово поета наскрізь проймає серце кожного украінця.Увесь світ прислухається до його мови,а вУкраїні вірші сприймають як благовісні ,пророчі слова.

Перегляд файлу

 

Доля України у невмирущих творах Кобзаря

 

 

Виступ викладача

    У літературі кожного народу, серед її великих творців, є поети, імена яких оповиті невмирущою любов’ю і славою.

9 березня 2022 року видатному  політичному і громадському діячеві Тарасові Григоровичу Шевченку виповнилося б 208 років .Він був людиною універсальних обдарувань та інтересів.

Борець за волю чи геніальний мислитель, поет чи прозаїк, живописець чи скульптор, актор чи режисер, філософ чи просвітитель? Ким був громадянин світу і пророк української нації Тарас Григорович Шевченко?.

Він народився у рабській родині, ще маленьким став круглим сиротою і ріс у цілковитій бідності . Та все ж знайшов шлях з тунелю кріпацтва, став відомим на весь світ, створював нев’янучі світові шедеври в різних жанрах, закохував у себе аристократок і навіть викликав до                себе увагу самого російського царя.

Із 47 років його земного буття 24 роки – рабство, 10 років – солдатська служба в Мангишлаку, а лічені роки відносно спокійного життя – це роки боротьби, пошуку правди, роки творення вічного.

Шевченко – це творець в українській літературі, в духовному житті світу. Його поезія давно стала нетлінною і важливою частиною духовного єства українського народу.

Написати книжку, яку б українці клали на стіл  поряд з “Біблією” – це вже бути обраним на землі. Дослідник творчості Кобзаря , професор Леонід Ушкалов переконаний, що Тарас Григорович усвідомлював свою місійність, відчував себе пророком доби і свідомо прийняв випробування долі. Його твори – це вся Україна на долоні, це правда і відвертість, це така сила, яка підіймала дух, загартовувала, відроджувала українців   у будь-які періоди життя  народу. Любов автора до людей, до рідної землі, а також мова – мелодійна, дзвінка – викликали захоплення і широкий відгук у душах читачів.

Так, ім’я цієї людини не забуто. Чи міг коли-небудь  батько Шевченка, неграмотний кріпак, навіть припустити, що колись його син стане такою знаменитістю? Що навіть через багато років, століть його ім’я будуть вимовляти з повагою та любов’ю?   Іван Франко писав: «Найкращий, найцінніший дар доля дала йому аж до смерті – невмирущу славу і вічно нову насолоду, яку дають його твори мільйонам людських сердець».

Уже для багатьох поколінь українців , і не тільки українців - Т. Шевченко означає так багато, що здається, ніби ми все про нього знаємо, все в ньому розуміємо, і він завжди з нами.

“…Учітеся, брати мої,

Думайте, читайте,

І чужому научайтесь,

Й свого не цурайтеся.”.

Тарас Григорович Шевченко за сучасних українських реалій актуальний як ніколи.

Він сьогодні, як ніколи,  об,єднався зі своїм великим, нескореним народом і твердо ступає повсюдно у вільній державі. Шевченко для України і в Україні житиме вічно.

За сотні літ з Божої ласки воскресла Україна, заплативши за це сотнями людських життів і пролитою святою кров’ю мучеників і героїв. Шевченко опоетизовуючи гірке і поетичне минуле України, робив зриму проекцію на її майбутнє.

Роздумуючи над багатьма долями талановитих і великих, все більше розумієш, що поява поета в духовному просторі України є таємничою  загадкою. Кобзареве  життя – символ тернистого шляху боротьби за свободу.  Минають роки, століття, а гострота і сила його слова жива. .

Шевченко дуже любив  свою Україну, він бачив, як страждає український народ від поневолювачів, переймався скорботою і гнівом через це. В його поезії звучить туга за давніми часами ,  туга за тими, що полягли у  боях за визволення рідних земель, туга за “країною козаків”, що в давні часи була славою і гордістю нашого народу.

З натхненням Шевченко звертається до майбутнього покоління, щоб  не забували, а звертались до ”днів минулих” і докладали зусиль, переборювали  всі перешкоди  і будували своє майбутнє.

Мимоволі  пригадується   Майдан  – 2004-го, коли на ньому клекотів  помаранчевим гнівом та обуренням  стотисячний український люд  , над яким тріпотіли транспаранти із закликами та поетичними   словами Шевченка.

Борітеся –

Поборете,

Вам Бог помагає!

За вас правда,

За вас слава

І воля святая!

Поряд читаємо інші поетичні рядки Великого Кобзаря, які засвідчують глибокий біль і переживання поета від заподіяних Україні кривд , не чужими людьми, а “рідними” правителями, від гіркого визнання національного розбрату та охолодження національної душі:

…”Доборолась Україна до самого краю,

Гірше ляха свої діти її розпинають… ”

  Євромайдан - 2014р.! І знову  ми чуємо  поетичне звернення Тараса Шевченка:

Борітеся – поборете,

Вам Бог помагає!

Поетове “серце плаче, ридає, кричить”, його душа наповнена невгамовною тривогою за сплюндровану рідну землю і за знищену  свідомість українського народу.

Шевченко уявою, начебто уві сні, підноситься над милим його серцю краєм і прощається з ним:

Прощай, світе, прощай, земле,

Неприязний краю,

Мої муки, мої люті

В хмари заховаю.

А ти, моя Україно,

Безталанна вдово,

Я до тебе літатиму

З хмари на розмову.

Гнівно викриває і засуджує поет  всю  сутність російського царизму, його  загарбницьку політику. Це він, царизм, пише поет, ”неситим оком на край світу заглядає, чи нема країни,щоб загарбать.»

Шевченкове слово завжди буде актуальним. Якщо до його думки прислухається не одне покоління, подолавши історичні кризи століть, якщо його слово лунає на увесь світ, - він великий учитель.

Всі ми – учні Тараса Шевченка. І в будні, і в свята ми звертаємося до його творчості. Його вірші, полотна надихають і зачаровують людей. І не важливо, яка у тебе національність, наскільки далеко ти живеш від України, - шевченківські ідеї, думки, його творчість стали тим живим феноменом, який і зараз розвивається у свідомості українського суспільства.  Шевченко – символ українства, речник національного буття та духовний  наставник українського народу.

Відео «Т.Шевченко пророкував події в Україні

Ведучий 1. Березень. В Україні – Це чудова весняна пора, якій радіють і природа , і люди. Господь Бог кожному народові дав якусь велетенську постать, котра була його зорею, проявом його душі.   У нашого народу такою постаттю є Т.Шевченко, якого величають Велетнем Духа, українським Мойсеєм, Пророком,  Кобзарем і багатьма іншими славетними іменами.

Ведучий 2.

Щовесни, коли тануть сніги

І на рясті просяє веселка,

Повні сил і живої снаги

Ми вшановуємо пам'ять Шевченка.

Ведучий 1.

Провіснику  волі, великий титане,

Справдилися думи пророчі твої.

Приймай же данину любові і шани

Од вільних народів нової сім’ї.

Ведучий 1. Хоч нашого цвіту по всенькому світу,

В країнах  чужих де б наш шлях не проліг.

З твоїм «Заповітом ідемо по світу

 Й вертаємось знов до домівок своїх.

Ведучий 1.  Великою і святою була любов Шевченка до України. Його непохитна віра і надія в її духовне, національне й соціальне відродження, його мрії про майбуття землі української були такі сильні і глибокі, що їх не зламали ані терор, ані заслання та поневіряння.

Ведучий 2. Шевченко перший в історії нашого народу після трагічних часів великої руїни, розбудив українську історичну думу, огорнувши її шляхетністю, палкою любов’ю до України.

Ведучий 1.

Він був як полум’я. Його рядки –

Дзвінкі і небезпечні, наче криця,

Переживуть і жито, і пшеницю,

І хліб, і сіль, і війни, і віки.

Відео «Стежками Шевченкової долі»

Ми сьогодні Шевченка читаєм.

Скільки мудрості є в “Кобзарі”!

Наче кадри Шевченка гортаю,

Й озиваються струни в душі….

 

Що за велет! Титан був тай годі!

Він життя нам пророчив нове.

І ходили чутки у народі

Що не вмер він, а й досі живе…

 

І він бачить усі наші справи,

Хто є друзі, а хто – вороги.

Бачить біди і злети держави,

Й додає нам сили, й снаги…

 

Щоб жили ми й вчились, як треба,

Й пам’ятали свій корінь завжди.

Щоб любили і землю, і небо,

Й не було щоб чужої біди.

 

Щоб  разом ходили на свято,

Вкупі завжди з братами були,

Мали друзів завжди і багато,

Щоб боротись уміли й могли.

       І я вірю: подякують люди,

І згадають, я вірю, про нас.

І тоді нам не соромно буде

За життя, що пророчив Тарас.

Ведучий 1.Шевченко для України - не просто народний поет,геніальний митець,якого доля обдарувала багатьма талантами. Значення його слова для нас особливе. Всіх українців він гуртував, збирав докупи і єднав у один великий народ.

Ведучий 2.І досі Тарас Шевченко закликає любити рідний край, брататися сильному зі слабшим ,бути справедливим, чесним   .Нас  просто не існує без Шевченка .У ньому вся наша історія,все наше буття.

Ведучий 1. Пророк …. Геній, мислитель, філософ, людина незвичайної долі й незвичайного таланту, що здобула світову славу .Увібравши в себе душу народу, Шевченко підніс його духовну велич і красу на найвищу височінь, чим збагатив увесь світ.

Ведучий 2. Тарас Шевченко звеличив Україну, звеличив весь український народ . З цим іменем сьогодні на планеті ідентифікується Україна та українці.

Під звуки кобзи виходять на сцену “письменники”.

Іван Франко. Я, Іван Франко, український письменник. Я обожнюю Шевченка. Він був сином мужика – і став володарем світу у царстві духа. Він був кріпаком – і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком – і вказав нові, світлі і вільні шляхи  книжним мученим та професорам.

Лхамсурен. Я, Лхамсурен, сучасний монгольський поет. Великий Кобзар, який із титанічною силою висловив віковічні думи й сподівання талановитого, красивого душею українського народу, безмежно дорогий нам, монголам, волелюбною поезією, непохитною вірою в сонячне майбутнє  народу.

Альфред Курелла. Я, Альфред Курелла, німецький письменник , стверджую, що Тарас Шевченко не має собі рівних у світовій літературі. Жодна країна не висунула такого поета. Народного, в справжньому розумінні цього слова, поета,який так повно, так правдиво і так безпосередньо передав настрої та думки широких мас поневоленого народу. Будучи дійсно разом із простим народом, не поривав цього зв’язку протягом свого життя, хоч досяг вершин наук того часу.

РокуелКент. Я, РокуелКент, американський художник і американець плоттю і кров’ю, але те, що я бачив у творах Шевченка-художника, і те, що я знаю про нього як про поета, викликає щире захоплення його талантом і творчістю. Я пишаюся цими творами. Немовби я сам українець. Ваш Шевченко – це мій Шевченко. Я люблю і ціную Шевченка.

НазимХікмет. Я, НазимХікмет, турецький письменник, вважаю: до того часу, поки народи будуть воювати за свою національну незалежність і демократичні права, вірші Шевченка читатимуться на різних мовах.

Всі разом: Шевченко  є і буде генієм України і цілого світу
Ведучий 1.

Відомий український поет Т.Г. Шевченко,напевно, в подарунок від самого Господа отримав такий геніальний дар-бути художником  слова, пробуджувати в людей совість, добро - найкращі почуття. Його в народі називають Кобзарем.

 

Ведучий 2.

Світ Т.Шевченка…Увійшовши до нього ,можливо,зрозуміємо звідки та всеосяжна любов до України,її народу та всіх чесних людей світу,звідки він брав сили вистояти у боротьбі проти зла , звідки в бідного кріпака такий великий духовний  світ і геніальний  талант.

 

Ти як небо став широкоплечо

Над літами, що упали в грузь.

Віку двадцять першого предтечо

Я на тебе одного молюсь.

 

Над широким Дніпром

у промінні блакить.

І висока, і тиха могила.

В тій могилі співець

незабутній лежить,

що народу віддав свої сили.

 

Нема співця, о ні, він з нами.

Його пісні, його любов,

його цей місяць над садами

у сяйві тихому зійшов.

 Ми чуємо тебе, Кобзарю,

Крізь століття,

І голос твій нам душі окриля.

Встає в новій красі, забувши лихоліття,

Твоя, Тарасе, звільнена земля.

Ти з нами скрізь, як ми з тобою.

Тебе ми славим знов і знов

Ти в боротьбі з насильства тьмою

Безсмертям смерть переборов.

Ведучий 1. Творчість великого поета- сонет любові до  рідного народу . Ми відчуваємо кожну нотку його поезії. У ній біль і смуток , одкровення і переживання, щира думка і непохитна віра.

Ведучий 2. Тарас-  справжній мудрець . Адже не одне покоління зазирало і зазирає у скарбницю »Кобзаря», щоб пізнати минуле і знайти шлях у майбутнє.

Ведучий 1.  Т.Г. Шевченко_видатний поет,художник,гордість і натхнення українського народу. Про життя та діяльність цього славетного майстра написано багато книжок.

Ведучий 2. Та в біографії Кобзаря є цікаві факти,відомі  далеко не всім,зате вони повною мірою розкривають багатогранність характеру і таланту митця.
.Відео“Невідомий Шевченко

Цікаві факти про Тараса Шевченка.

  1.       Прізвище Шевченка походить від його прадіда Андрія Грушівського, що з роду козаків і звідкісь прийшов у Кирилівку. Андрій Грушівський одружився з Єфросинією Шевчихою (її батько був шевцем) і взяв прізвище дружини. Так виник рід Шевченків.
  2.       Понад 30 років праправнук Шевченка Микола Лисенко працював над дослідженням “коріння Шевченкового роду”. У йогоподаннігенеалогічна схема Шевченкового роду міститьпонад 1300 осіб, відомих і безвісних, якіживуть в Україні, Прибалтиці, Австралії, США, Франції і зокрема в Кирилівці, Моринцях, Звенигородці.
  3.       Більшість зображень Шевченка після заслання показують його в шапці й кожусі. У кінці 50-х років ХІХ століття українська діаспора Петербургу “пустила”моду на народний одяг. Багаті поміщики вважали “шиком” прогулятися столицею в кожусі. Тому такий вигляд – данина тогочасній моді. У повсякденному житті Шевченко носив звичайне вбрання.
  4.       Улюбленим напоєм Тараса Шевченка був чай, а їжею – справжній український борщ, “затертий пшонцем і затовчений старим салом”, вареники з сиром із грубої гречаної муки й такі ж самі галушки. Не байдужим був і до рибних страв.
  5.       Поціновувачі та дослідники біографії поета дійшли висновку, що за життя Тарас Григорович був великим модником. У своїх особистих мемуарах “батько” українського народу висловив захват стосовно купівлі нового плаща-макінтоша, вартістю 100 рублів. До слова, коли Шевченко працював в археологічній комісії, його зарплата становила150 рублів на рік.
  6.       Освіта митця – всього 2 класи. Здобував він її у церковно-приходській школі. Проте поету вдалося створити одну з найбільш популярних книг української класичної літератури. Мова йде про “Кобзар”, який було перевидано понад 8 мільйонів разів. У Черкасах навіть створено цілий музей, присвячений цій віршованій збірці.
  7.       Про кохання в житті Тараса Шевченка розповідають багато. Зокрема те, що протягом декількох десятків років його не полишало бажання одружитися та мати сім’ю. Останнім захопленням і претенденткою на роль дружини митця була 20-річна Ликера Полусмак. На той час поету виповнилось 46. Шлюб не склався  і офіційних версій цьому декілька. Одна з найімовірніших – груба селянка Ликера не відповідала тонкій і чуттєвій душі Шевченка.
  8.       Найвідомішою книжкою Шевченка звичайно ж є “Кобзар”, який присвячено цілий музей у Черкасах (єдиний на весь світ). Більше ніж 8 мільйонів копій – таким був тираж книги Радянського Союзу, а за життя автора перевидавалася 4 рази.
  9.       Український майстер Микола Сядристий створив найменшу в світі книжку “Кобзар”, розміром трохи більше половини квадратного міліметра. Це майже в 19 разів менше від найменшої японської книги. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Зшито книгу павутинкою, обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника.
  10. Поезію Тараса Шевченка перекладено понад ста мовами світу. Серед них – японська, корейська, арабська і міжнародна мова есперанто.
  11. Іменами Шевченка названо багато населених пунктів та географічних локацій по всій планеті. Наприклад, тільки в Україні – 164 назви. Окрім того, на честь Кобзаря названа гірська вершина Північного Кавказу (висота 4200м), морська протока в Аральському морі та навіть на Меркурії, діаметр якого – 137 кілометрів.
  12. У світі встановлено 1384 пам’ятники Шевченку, з них в Україні – 1256. Інші монументи нашого поета прикрашають міста в Бразилії, Китаї, Америці.

Ведучий 1.

Слово Кобзаря пробуджує в душі кожного із нас  почуття до матері -Вітчизни.

 Свою Україну любіть,

  Любіть її. Во время люте,

 В останню, тяжкую минуту

 За неї Господа моліть.

Ведучий 2.

Кожен,хто  хоче зберегти живу українську душу, повинен йти на пораду до Великого Кобзаря, вчитися любити  рідну землю, цінувати свій народ.

           

 Поезія “Величні Дніпрові хвилі

Студент1.Величні Дніпрові хвилі

Крізь щедрий вкраїнський лан

Долають щоденні милі

Із серця моїх краян.

 

Джерелицею-водою

Полуду з своїх очей

Знімаємо ми з тобою,

І сповнюємось ідей.

Студент2. Отих, за які Тарасу

Прийшлося тримать отвіт

За свято і будні наші,

За здравницю многих літ.

За мислі свого пророка,

Що свідком у кожну мить,

Всевидящим мудрим оком

Зорею для нас горить.

Студент1.Ідемо, немов на сповідь,

До свого Дніпра-ріки,

Де ласку й добро, мов повінь,

Несе нам через віки.

Притоками та річками

Вливаємось в мудрий плин,

Бо вірними все ж шляхами

Веде нас Вкраїни син.

Студент2.Повсюди дзвінким струмочком

Пробудження йде пора…

І ми, як усі, так хочем

Дійти до свого Дніпра.

Дійти до свого пророка

Відчуть благодатну Мить.

Реве та стогне Дніпр широкий,

Щоб розбудити всіх, хто спить.(В.Клімчук)

Ведучий 1.

 «Незлим тихим словом « згадуємо ми свого пророка, який залишив нам думки-заповіти. Їх називають золотими словами Шевченка. А що залишимо своїм нащадкам ми?

Ведучий 2.

Залишим у спадок новим поколінням

Свої ідеали й свої устремління,

Могутню Вкраїну, в якій наша сила,

 І геній Шевченко,як нації крила.

Ведучий 1.

Залишимо й те,що душею народу

Зовуть недаремно від роду до роду,

Як вищу красу і життєву основу,

Залишимо слово,ім,я своє,мову.

Ведучий 2.

 І доки сонце світить у небі,

Земля вершить безкрайній путь,

Шляхи й стежки людські до тебе,

Тарасе наш, не заростуть.

Ведучий 1.

У росяні вінки заплетені суцвіття

До ніг тобі, титане, кладемо.

Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття,

Тебе своїм сучасником звемо.

 

Вірш «Пробач,Тарасе, нам пробач.»

Пробач, Тарасе, нам пробач,

Що ми тебе так мало знаєм.

Що ми твоїх пророчих слів

Не розумієм, не читаєм.

Що ми не слухаєм тебе,

А чуєм тих, хто з нас сміється.

Що так принижуєм  себе,

І що терпець нам не урветься.

Пробач зате,що стільки літ

Ти все до нас не докричишся,

Що не змінився зовсім світ,

Що біль і гріх між нас лишився.

Пробач за те,що був правий,

Що за покірні ми,Тарасе,

Чи в нас козацький дух живий?

Чи ще спроможні ми на щастя?

Буди ,Кобзаре, нас буди,

Бо сила є в твоєму слові.

І одверни нас від біди,

Навчи нас жити у любові.

Не мірить гривнею усе,

І не терпіть неправди в хаті.

Нехай наш рід таки спасе

Слово твоє палке й крилате.

Відео “Крилаті вислови Шевченка»

1

 

docx
Додано
10 жовтня 2022
Переглядів
967
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку