Сценарій виховного заходу "Козацька держава - наша гордість і слава"

Про матеріал
14 жовтня, православні в Україні відзначатимуть Покрову Пресвятої Богородиці. Це велике християнське свято, присвячене спогаду про явлення Божої Матері в Константинополі на початку десятого століття. А ще є гарна традиція в сучасному світі - святкувати весілля на Покрову. Вважається, що сім'я, створена у цей день, під захистом Богородиці. Річ у тім, що середина жовтня — це шлюбна пора. Робота на городах та полях закінчилася, а на вулиці не так уже й холодно, тож саме час гуляти весілля. Особливо, добрим знаком вважалося побратися саме в день Покрови. Мовляв, тоді Богородиця буде завжди захищати цю родину.
Перегляд файлу

Козацька держава – наша гордість і слава!

(сценарій виховного заходу)

Ведучий1 (Звучить музика Шопена, слайд 1)Неначе й непомітно, але впевнено увійшла в свої права осінь, котру ознаменував один з найбільш шанованих у слов’ян місяців – жовтень.

 

Ведучий 2 Українська назва другого осіннього місяця не потребує будь-яких пояснень. Довколишні гаї зодяглися в найпривабливіший – жовтогарячий колір.

 

Ведучий3  Та прекрасний він не лише за своє яскраве вбрання, а й за те, що в жовтні, а саме 14 жовтня серед прадавніх осінніх християнських свят в Україні відзначають  свято Покрови.

 

Ведучий 4 Яка чудова осені пора!
У золото вдягнулися діброви…
Промінням Віри, Мудрості, Добра
Ти сяєш, Богородице Покрово!

 

Ведучий 1(Слайд 2) свято Покрови Пресвятої Богородиці -  одне з найбільш  шанованих свят . В народі його ще називають Третя Пречиста.

 

Ведучий 2 (Слайд 3) Отже, сьогодні ми зібралися для того, щоб разом відзначити це свято, заглибитись у його коріння, дізнатися більше про  історію, культуру нашого українського народу та спонукати кожного замислитись над глибинною сутністю народних традицій, навчити  шанувати їх та берегти .

 

Ведучий 3 З цим днем, 14 жовтня, українці пов’язують ще такі свята, як День українського козацтва та День захисника Вітчизни.

 

Ведучий 4 (Слайд 4) Тому сьогоднішнє наше свято буде складатися з декількох сторінок.  Отже, перша сторінка так і буде називатися:

 

І сторінка – ІСТОРІЯ СВЯТА ПОКРОВИ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ (Слайд 5)

 

Ведучий 1 (Слайд 6)(Звучать церковні дзвони)  Це велике християнське свято було встановлене на Русі в кінці Х - на початку ХІ століття. За переказами, йому передувала подія, що відбулася в місті Константинополі у Влахернському храмі 14 жовтня 910 року, де зберігалася велика християнська реліквія - риза Богородиці.

 

Розповідач 1 (Слайд 7) Ішла війна, місто було оточене сарацинами і практично уже не могло оборонятися. Під час всенощної, що відправлялася у храмі, юродивий Андрій, якого знали як дуже побожну людину, побачив видіння. Над людьми, що молилися, з'явилася Богородиця разом  із ангелами та святими. Вона покрила людей своїм омофором і молилася разом з ними. Юродивий сказав, що бачив Богоматір, яка плакала над людьми і молилася за мир. Віруючі повірили, що Богородиця опікується світом, пильнує людство, застерігає його жити у мирі та спокої. Візантійцям вдалося зняти облогу і перемогти сарацинів.

 

Розповідач 2 (Слайд 8) За іншими переказами, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я — Константинополь, намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячій молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповіданнями, з'явилася перед людьми та вкрила їх своїм покривалом (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей. Як вказують деякі джерела, вражений Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення та стали християнами.

 

Ведучий 2 Тоді ж, у Х столітті, прийшло воно на Русь і з тих часів святкується 14 жовтня. 

 

Читець  (Надія Кметюк Покрова. ) (Слайд 9)

Стоїть Мадонна в білому Покрові.
Над Всесвітом стоїть 
вже стільки літ!
І сяйвом материнської любові
Оберігає і рятує світ.

Ідуть до Неї немічні і хворі, 
Несуть дітей, ведуть калік, сліпих,
Ідуть до Богоматері у горі, 
Щоб змилувалась, зглянулась на них.

Ідуть до Неї праведні і грішні: 
Кого не милують життєві бурі-битви.
Засмучені, згорьовані, невтішні
Несуть свої скорботи і молитви...

Жертовністю і вічністю любові
Торкається всіх душ, усіх сердець
Мадонна в білосніжному Покрові 
Довершеності й святости вінець.

Душевний спокій змученим поверне,
Коли спіткає їх тяжка пора. 
До зір покличе крізь колючі терни -
Засвітить свічі віри і добра.

Стоїть Мадонна в білому Покрові 
Над плином поколінь, над плином літ. 
І силою вселенської любові 
Оберігає і рятує світ.

ІІ сторінка - НАРОДНІ ЗВИЧАЇ ТА ТРАДИЦІЇ(Слайд 10)

 

Ведучий 3 (Слайд 11) За народною традицією Покрова - це плеяда осінніх свят, що підводили підсумок господарському, хліборобському року. В народі говорили: «Пречиста мати (Успіння) засіває, а Покрова збирає», «На Покрови останній день збору плодів».

 

Ведучий 4 (Слайд 12) Вважалося, що саме на Покрови починається перше «зазим'я». Домашню худобу годували «дожинковим» снопом, тобто останнім, і вже з Покрови на пасовище не виганяли. 

 

Ведучий 1 В народі казали: По Покрові і слід по корові.

 

Ведучий 2 - До Покрови думай про пашу для корови.

 

Ведучий 3 - Прийшла Покрова - всохла діброва.

 

Ведучий 4 - Минула Покрова - зоставайся здорова.

 

Ведучий 1 Селяни спостерігали за природою, намагаючись спрогнозувати майбутнє. Існували такі прикмети:

Якщо на Покрову упродовж всього дня  з Півдня дув низовий вітер, зима буде теплою, якщо дув вітер із півночі – холодноюі з великими снігами.

 

Ведучий 2 (Слайд 13) Коли протягом дня вітер змінює напрямок, то й зима буде нестійкою. Якщо на Покрову листя з вишень не опало, зима буде теплою, і якщо сніг не випав, то його не буде і в листопаді.

 

Ведучий 3 (Слайд 14) У Карпатській Україні до Покрови остаточно поверталися всі пастуші отари з полонин і завершували останню мандрівку чумаки. Тому й казали: "Прийшла Покрова – сиди, чумаче, вдома".

 

Ведучий 4 (Слайд 15) З Покровою колись в Україні були пов’язані дівочі мрії і сподівання, бо вона покровителька жіночої, а ще більше  – дівочої долі. Дівки чекали сватів і молилися:

 

«Свята мати, Покровонько,

завинь мою головоньку,

чи у шматку, чи в онучу –

най ся дівкою не мучу».

 

Ведучий 1 (Слайд 16) І справді, знана Покрова і як період весіль. В народній свідомості із святим омофором Богородиці асоціювався покров (фата, вельон), яким покривалася голова нареченої. В народі казали:

«Прийде Покрова - дівці голову покриє», «Білий сніг землю вкриває, мене молоду заміж споряджає»

 

Дівчина  А мене моя бабуся навчила так молитися і приказувати:

Свята Покровонько, Покрий мою головоньку

Оце осінню. Хоч і драною хустиною,

Аби з хорошою дитиною, Щоб із сторони.

Щоб свекорко -  як батенько До мене були,

Свекрівонька - як матінка Мене прийняли,

Щоб діверки та зовиці, Мов братики і сестриці

До мене були.

Щоб ділечко поробила, Чужій сім’ї угодила,

Всім мила була, Не лаяна і не бита,

Нагодована і вкрита Спатоньки лягла.

 

Ведучий 2 Покрова завершує осінні молодіжні “вулиці”. Починаються вечорниці, досвітки та весілля, де розважались всі мешканці села.

 

Ведучий 3 Тому-то говорили “жовтень на весілля багатий”. Пора весіль тривала два тижні аж до Пилипівського посту.

 

ІІІ сторінка -  КОЗАЦЬКА ПОКРОВА (Слайд 18)

 

(Звучить лірична музика)

Ведучий4 (Слайд 19) Сірий, припорошений весняною пилюкою степ збігає на південь і стигне там голубим маревом; суворою лінією стоять на ньому сторожові могили, насипані, може, татарвою, а може, волелюбним козацтвом, що шаблею та мушкетом боронило оці степи від ворожих навал.

 

Ведучий 1 Весняними вечорами, коли відсиріє від степової вологи земля, голублять душу й серце  свіжі й ніжні степові запахи й тихо шепочуть трави, облиті сяйвом місяця, що, мов червона діжа, викочується із-за мовчазних могил.

 

Ведучий 2 (Слайд 20) І невідомо, хто може підслухати, хто розгадає таємну мову природи, хто скаже, про що шепочуть зелені трави мовчазним чорним могилам?

 

Ведучий 3 Може, вони розкажуть про те, як на них зупинялись постоєм козаки, варили саламаху,(Звуки кобзи) а кобза дзвеніла в тихе надвечір’я , а старий козак згадував вірне товариство, що полягло десь під Кафою.

Ведучий 4   (Слайд  20) Козаки, що з  тюркського  означає «вільна незалежна людина», або «людина поза підданством», були єдиними рятівниками українців.

Ведучий 1  Провідною метою існування козацького війська була боротьба з турками й татарами, які спустошували Україну.

 

Читець Т. Шевченко (Слайд 21)  Зажурилась Україна,

Що нігде прожити.

Гей, витоптала орда кіньми

Маленькії діти.

Котрі молодії —

У полон забрато;

Як зайняли, то й погнали

До пана, до хана...

 

Ведучий 2 Для охорони східних і південно-східних рубежів України козаки стали будувати січі.

 

Ведучий 3 (Слайд 22) Однією з перших січей була Запорізька січ (на о. Хортиця), заснована українським князем Дмитром Вишневецьким, прозваним Байдою. Він став першим козацьким гетьманом.

 

Ведучий 4 Пізніше з’являються Чортомлицька, Томаківська, Хортицька, Задунайська, Кам’янська та Олешківська січі, які будуть засновані на території нинішньої Херсонщини.

 

Ведучий 1 Про хоробрість і відвагу українських козаків було відомо не тільки в Україні, й далеко за її межами. Піші козаки уславилися штурмами ворожих фортець, воювали й на морі на вітрильно - веслових човнах - байдах. Вони  сміливо атакували цілі турецькі флотилії.

 

(Звучить козацький марш)

 

Ведучий 2 (Слайд 23) Золотими літерами вкарбовані в історію України імена Дмитра Вишневецького

та Петра Конашевича-Сагайдачного, (Слайд 24)

Петра Дорошенка (Слайд 25)

та Богдана Хмельницького,(Слайд 26)

Івана Мазепи (Слайд 27)

та Кирила Розумовського, (Слайд 28)

Максима  Кривоноса(Слайд 29)

 та  Нестора Морозенка.(Слайд 30)

 

Читець  Т. Шевченко

Було колись — в Україні

Ревіли гармати;

Було колись — запорожці

Вміли панувати.

Панували, добувалиІ славу, і волю;

Минулося — осталися

Могили на полі.  

 

Ведучий 3 Любили козаки пісні, що радували їхню душу, бо співалося в них про рідну матір, кохану дівчину, про  козацьку долю... Саме козацькі пісні сприяли пробудженню українського народу, а пісенність, музичність стали національною рисою характеру українців.

 

Ведучий 4 Багато століть лунають над нашою землею пісні, які уславляють козаків. У своїх піснях народ висловив  безмежну любов та повагу до козацтва. Тож хай живе донині слава козацька, слава України!

 

(Звучить пісня «Хай живе вільна Україна»)

 

Ведучий 1 (Слайд  32) Найбільшим і найзначущим святом запорозького козацтва була Покрова. Саме на свято Покрови Пресвятої Богородиці, 14 жовтня, на козацькій раді січовики щороку обирали собі кошового отамана і старшину.

 

Ведучий 2 (Слайд 33)

Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали заступницею і покровителькою православного воїнства.

Тоді ж виник і новий тип ікони – "Козацька Покрова". На ній зображають українських гетьманів, церковних ієрархів і державних діячів, покритих омофором Богородиці.

 

Ведучий 3 Її зображення завжди було на хрестах, які носили козаки, на хоругвах, під якими вони виступали в далекі походи.

 

Ведучий 4  Тож з недавніх пір свято Покрови в Україні відзначається ще й як День українського козацтва.

 

Ведучий 1 (Слайд 34) На честь Покрови козаки будували багато храмів, деякі з них збереглися й донині. За час існування Січей було побудовано 13 церков Покрови Богородиці.

 

Ведучий 2 Священною для кожного козака на Січі була Покровська церква, від порога якої січовики вирушали на захист рідної землі і куди з подякою за порятунок поверталися після походів.

 

(Лунає пісня«Їхав козак за Дунай»)

 

Ведучий 3 Після зруйнування Січі запорожці захопили з собою за Дунай і образ Покрови.

 

ІVсторінка - ДЕНЬ ЗАХИСНИКА ВІТЧИЗНИ  (Слайд 41)

 

Ведучий 4 Українці у всі часи та понад усе цінували свою свободу. І значною мірою через це воювати нам доводилось багато і часто.

 

Ведучий 1 Змінювались обладунки, зброя, воєнні тактики та способи формування військ. Та незмінним залишився волелюбний дух, незламність і здатність до саможертовності, яка дивує увесь світ.

 

Ведучий 2 (Слайд 42) Доводиться і нині захищати себе від нападників і не допустити завоювання території. Хто б міг подумати, що брати до рук зброю українцям доведеться й у третьому тисячолітті.

 

Ведучий 3 (Слайд 43) Не раз ми воювали і боролись. Переможемо і цього разу. Бо   справжні герої були завжди і не перевелися досі в Україні.

 

Ведучий 4 (Слайд 44) Згідно з указом Президента України з 2014 року, 14 жовтня встановлено Днем захисника України.

 

Ведучий 1 (Слайди  44, 45, 46, 47, 48 ) 

І тепер цей день став не просто державним святом, а справді всенародним святом, бо захисниками незалежності та суверенітету України в наш час є військові і добровольці, госпітальєри і  волонтери , дорослі і діти — всі ті, хто в різний спосіб наближають перемогу над російськими загарбниками.

 

(Звучить пісня «Захисники») (Слайд 49 )

 

Ведучий 2 (Слайд 50) Кіборгами почали називати захисників Донецького аеропорту. За надзвичайну витривалість, сміливість та безстрашність. Адже вони, на великий подив усіх, перебуваючи у нерівних позиціях з російськими військовими, тримались до самого кінця, так і не здавши позицій ворогові.

 

Ведучий 3 (Слайд 51) Ще одне слово, яким нарекли наших військових росіяни – “укропи”. Зневажливе у їхньому розумінні, похідне від “Український Опір”, це слово стало сприйматись у нас як позитивне. Українці самі називають себе “укропами”, вірячи у добру силу правди, що, наче зелена рослина, відганяє злих духів.

 

Ведучий 4 (Слайд 52) Сучасні українські воїни – це знову ті, хто взявся за зброю, щоб захистити державу. Їх називають  лицарями, воїнами світла, бо вони світлі і воюють за правду. Вони сильні, як ніколи. Вони продовжують боротись, бо ми мусимо премогти.

 

Ведучий 1 (Слайд 53) Отже сьогодні Покрова – це свято не тільки народне і релігійне, а й національне.

 

Ведучий 2 У цей День ми приєднуємося до привітань на адресу всіх захисників нашої Вітчизни! Бажаємо їм благополуччя і сил, здоров’я і щастя! Мирного неба і смачного хліба!  І просимо Пресвяту Богородицю захистити наш народ від ворога, зберегти нам нашу країну.

 

Читці  (Читаємо по рядку)

Свята Заступнице! Пречиста Діво!

Ти оповий нас Покровом білим,

І під опіку візьми Вкраїну,

Не дай їй впасти знов на коліна.

Народ наш просить захисту в Тебе,

Бо Ти - Цариця Землі і Неба,

Прийми нас ще раз під свій Покров,

Вкотре благаєм Тебе ми знов

Ти захисти нам Матір-Вкраїну,

Не дай зробити з неї руїну,

З колін підвестись нам поможи,

Вкраїну вільну нам збережи.

 

Ведучий 3  Тож  любіть і бережіть нашу славну, героїчну землю, бо за неї клали голови кращі  її сини і доньки .

 

Ведучий 4  Бережіть її, бо вона у нас єдина.

 

Ведучі (разом) Зі святом Покрови! Зі святом захисника Вітчизни!

 

(Звучить пісня «Перлина Україна». Флешмоб)

 

docx
Додано
7 грудня 2021
Переглядів
548
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку