Сценарій " Європейські цінності-основа демократичної держави"

Про матеріал
Літературно- музична композиція " Європейські цінності-основа демократичної держави"
Перегляд файлу

 

 Тема: «Європейські цінності – основа демократичної України»

 

Мета:

  • формування загальнолюдських  принципів і норм життєдіяльності людини, суспільства й держави;  громадянської позиції школярів, поваги, толерантності до інших народів, віри в краще майбутнє України;
  • навчити студентів  розуміти грані особистості; розрізняти ознаки самоповаги, власної гідності; усвідомлювати роль цінностей в житті людини;
  • сприяти становленню адекватної самооцінки студента (розуміння себе як цінності, людини з правами, свободами, інтересами);
  • виховувати  глибокі патріотичні почуття, причетність і відповідальність за все, що  відбувається з країною;  формувати гордість за досягнення своєї держави.

 

Ключові слова: європейські цінності, ціннісне ставлення особистості,  ціннісні орієнтації,  життєві цінності, самореалізація людини.

 

Матеріали та обладнання: Державна символіка, комп’ютер, демонстрація відео фрагментів.

Епіграф :

 « Виховай у собі людську душу».

                                                               В.Сухомлинський

Викладач:

 Добрий день!Любі першокурсники, для Вас початок навчання в  Конотопському медичному училищі -  це новий щабель вашого зростання, яке не відбувається само собою, для цього потрібно наполегливо працювати. Тож вітаючи вас із початком навчального року, я щиро бажаю, щоб ця праця не була для вас примусовою, хай вона приносить вам радість і хороші результати. У цьому допоможе усвідомлення високої мети, заради якої ви  вступили до нашого училища. Стати справжньою людиною, особистістю, гідним медичним працівником — ось ваша головна ціль.

Сьогодні ми з вами поговоримо про європейські цінності, які необхідні для побудови сучасної , квітучої європейської України, спробуємо визначити основні принципи, засновані на духовній, моральній та історичній спадщині Європи.

Ведучий:

Україна– країна трагедій і краси,країна гарячої любові до народу, довгої вікової  героїчної боротьби за його волю.

Ведуча:
Україна– це всі ми разом , в радощах і турботах , в реальних діях за майбутнє нашої Батьківщини. Існує чудова легенда про виникнення української землі.

Українець:

«Легенда  про  виникнення  української  землі»

Багато  планет,  різних  і  таких  не  схожих  одна  на  одну,  породив  наш  Творець.  Але  якось  набрав  Творець  пригорщу  родючих  ґрунтів  і  голубих  вод  та  й  кинув  чудодійний  дар  на  планету,  що  пролітала  поблизу.  За  мить  ця  планета  ожила  і  заграла  всіма  барвами.  Минуло  багато  часу,  і  вирішив  Творець  провідати  ту  планету.  Дістав  він  і  Божої  скрині  мішок  і  склав  у  нього  весь  свій  скарб:  золото  і  срібло,  діаманти  і  кришталь,  руду  і  сіль,  вугілля  і  граніт…  Кинув  свій  мішок  у  напрямку  планети,  яку  щойно  нарік  Землею.

Розв’язався  мішок  із  скарбом,  і  почали  висипатися  з  нього  Божі  дари  на  планету.  І  найбільше  їх  насипалося  на  слов’янську  землю.  Минули  тисячі  років.  Якось  зібрався  Творець  поглянути  на  цю  маленьку  планету.  Облетів  довкола  неї  й  побачив  дивовижний  куточок, краще  від  якого  не  було  на  всій Землі.  І  вигукнув Господь:  «Це  справжній  рай!»

Ступив  Він  на  казкову  землю,  яка  так  припала  йому  до  душі,  й  нарік її  Україною.  Адже  у  цій  назві  було  слово  «рай».  Ось  так  і  виникла  українська  земля,  яку  сам  Творець  хотів  би  мати  за  рай. «Україна – рідний край».

Ведучий:

Кожен із нас у своїх серцях несе маленький вогник гордості за те, що ми українці, що ми народилися на цій прекрасній землі, єдиній і неповторній.

Ведуча:

Наші національні обереги - це символи життя, щастя, і долі. Червона калина під вікном,бабусина вишиванка, верба біля ставу і душа українського народу- рушники та українська пісня -  це наша рідна пам`ять, наша історія- велична і все стверджуюча.

Звучить пісня  «Цвіте калина»  у виконанні ансамблю училища.
Ведучий:

Живи, Україно, славетна земля,
живи, Україно, живи, незалежна
соборна держава, ти наше життя!
І щире бажання, і радість безмежна.

Ведуча:

Послухайте легенду. «Національні символи України».

( Студент читає легенду)

Студент:

«Жила собі жінка. І мала вона трьох синів. Сини зростали чесними, сміливими, дуже любили свою неньку і готові були віддати за неї своє життя. Виросли сини і розійшлися по світах, прославляючи свою матір. Найстаршому матір подарувала на згадку про себе золоту корону з трьома промінцями. Корона зігрівала людей, вела вперед, показувала шлях до кращого життя. За цю трипроменеву корону люди дали першому синові ім’я Тризуб. 

Ведучий:

 Наш герб – тризуб.

Це воля, слава й сила.

Наш герб – тризуб.

Недоля нас косила,

Та ми зросли, ми є,

Ми завжди будемо,

Добро і пісню

Несемо ми людям.

Студент:

Середньому сину мати дала в дорогу блакитно-жовтий одяг. Сміливий та сильний був середній син, і прославив він свою матір добрими звитяжними (героїчними вчинками). Люди запам’ятали його і прозвали  Прапором.    

Ведуча:

Прапор – це державний символ,

Він є в кожної держави;

Це для всіх ознака сили,

Це для всіх ознака слави.

Синьо-жовтий прапор маємо:

Синє небо, жовте жито;

Прапор свій оберігаємо,

Він святиня, знають діти.

Прапор свій здіймаєм гордо,

Ми з ним дужі і єдині,

Ми навіки вже – народом,

Українським в Україні.

 

  Студент:

    А найменший син отримав у дарунок від матері соловейків голос. І де б він не був, усюди лунала його дзвінка урочиста пісня. За цей голос і величний спів люди дали йому ім’я Гімн.

Ведучий:

 І урочистий гімн:

Слова палкі, мелодія врочиста…

Державний Гімн ми знаємо усі.

Для кожного села, містечка, міста –

Це ключ один з мільйонів голосів.

Це наша клятва, заповідь священна,

Хай чують друзі й вороги,

Що Україна вічна, незнищенна,

Від неї ясне світло навкруги.

(Звучить гімн України)

Ведучий:

Герб, Прапор і Гімн – три основні Державні символи України,які  прославляють рідну неньку – Україну.

Ведуча:

Отже, бути європейцем це означає любити свою країну, відноситися з повагою до  народу , символів держави,    знати її історію, захищати незалежність своєї держави, що і роблять тисячі українців на Сході країни. Бути гордим, що ти українець.

(Виходить студентка  в українському одязі)

 

Українка:

Я – Україна, одна з найбільших держав у Європі. Я маю свої символи, традиції, мову і талановитий народ, який протягом багатьох віків боровся і бореться за незалежність своєї держави.

24 серпня 1991 року я здобула незалежність. Мій народ заявив про себе, як про велику націю.

Я – українка!

Живу в Україні,

на вільній, єдиній

Моїй Батьківщині,

Де все мені в радість:

Ліси і садки.

Озера й річки,

І глибокі ставки,

Лани неосяжні,

І гори, й долини,

Цвіт білосніжний

У лузі калини.

В душі моїй солодко

Грає сопілка,

Бо я з України,

Бо я – українка!

Ведуча:

Україна — велика і сильна держава,

 Що несе з давнини перемоги і славу,

 Незалежна, розвинена наша країна,

 Дорога і найкраща мені Батьківщина.

Звучить пісня  « Рідна хата »  у виконанні ансамблю  училища.

Ведучий:

Сьогоднішні події в Україні доводять усьому світові, що ми свідомі й відповідальні, здатні відстоювати свій вибір, прагнучи свободи, набули впевненості в собі й гордості за свій народ – ми гідні бути в родині європейських країн.

 

Ведуча:

Доброта й ніжність оберігає людське життя, робить його повноцінним і щасливим.Та ніщо не може зрівнятися з миром на землі. Тож недарма Україна радіє членству в ЄС, тому що одним із ключових завдань Союзу є розв’язання конфліктних ситуацій мирним шляхом.

 

Ведучий:

Україна – одна з найбільших держав Європи. Вона межує з сімома державами світу. Наша Вітчизна – центр Європи, ми –  її серце – основний орган будь-якого організму, який без нього не буде функціонувати.

 

Ведуча:

Наша країна чверть століття як здобула незалежність, за географічним положенням є центром Європи, але лише 11 червня 2017 року стала повноправним членом ЄС.

Ведучий:

Європейські цінності – це цінності Людини. Європа не починається у Греції, Франції чи Великобританії. Європа починається із КОЖНОГО з нас.
Європа, має починатись із вчинків кожного українця: не смітити, поважати інших співгромадян, любити рідну землю і відстоювати її інтереси.
Європа починається з тебе!

Перегляд відеоролика  «Європа починається з тебе» .

Ведучий:

Україна – держава європейська. Вона представлена в усіх європейських організаціях, співпрацює з ЄС, громадяни України працюють у країнах Європи. Україна має своє мистецтво, яке має європейський характер.

Ведуча:

Символом довершеності для ЄС є його прапор, на блакитному тлі якого зображено коло з 12 золотих зірок. У різних традиціях «12» є символічним числом, що означає абсолютну досконалість. Також це й кількість місяців у році, і кількість цифр на циферблаті годинника, а коло є символом єдності.

Ведучий:

Ми з піднятою головою, достойно, українцями, ідемо у світ і раді з того, що маємо свою, свою мову й горді за героїв  Революції Гідності. Віримо,що перед нами розкриються нові можливості, що доля нашого народу буде міцно пов’язана з Європою, бо ми – героїчна нація, бо ми – серце нації, ми маємо своїх велетнів духу, услухаємося в заповіти Кобзаря, чарівне й чуттєве слово Лесі Українки, крицеву мужність Івана Франка, неперевершеність духовної краси Ліни Костенко. Ми впевнено йдемо до мети.

Ведуча:

Принципи, яких дотримуються держави ЄС, засновані на духовній, моральній та історичній спадщині Європи. Ключовим об’єктом - є людська особистість, а основною цінності - є людська гідність, точніше  - повага до гідності.

Ведучий:

Що ж таке  ЄВРОПЕЙСЬКІ ЦІННОСТІ?

Ведуча:

Європейські цінності – це загальнолюдські принципи і норми життєдіяльності людини, суспільства й держави. Важливо, що в європейському житті існує

повага й прагнення до повного дотримання цих цінностей.

Однією з вагомих цінностей ЄС є свобода, свобода кожної особистості й захист її прав. Це дотримання й виконання законів. Цю думку підтверджують слова Гегеля: «Людина виховується для свободи». Дуже важливо мати свободу не лише в думках, а й у діях.

Ведучий:

Основними нормами й принципами функціонування європейської спільноти є:

Демократія – це такий спосіб управління державою, коли населення має можливість вільно обирати тих, хто ними управляє і піклується про добробут й

гарне життя всіх громадян в однаковій мірі. Це свобода слова й вибору, але не вседозволеність. Свобода здійснюється в рамках закону, перед яким всі рівні.

Ведуча:

Верховенство права – вся діяльність в державі базується на законах, які всі мають виконувати. Суперечності й спори вирішуються також на основі норм і принципів, що містяться в законах, мирним шляхом.

Ведучий:

Рівні  умови для всіх, це коли створені умови для всіх, хто бажає, незалежно від статі, віку, національності та віросповідання, вільно навчатися, працювати. Це повага до прав людини – право на життя, здоров’я, освіту, право обирати релігію й мову спілкування.

Ведуча:

Побудова суспільства турботи й справедливості – це суспільство, в якому всі піклуються один про одного і поважають один одного. Податки спрямовуються на виплату пенсій, заходи з охорони здоров’я, на допомогу безробітним, забезпечення недієздатних осіб (інвалідів). Цей процес називається «побудова системи соціального захисту», яка має захищати уразливих членів суспільства.

Ведучий:

Повага до себе й інших складається з таких цінностей як терпимість, повага та взаєморозуміння.

Ведуча:

Повага до етнічних і культурних особливостей -є важливим здобутком  ЄС.

Ведучий:

Мир. ЄС докладає зусиль для забезпечення миру й стабільності як в середині об’єднання, так і за його межами. Іноді в родині європейських народів трапляються непорозуміння, як в усіх родинах. Але лідери європейських країн вирішують їх мирним шляхом і мирно співпрацюють один з одним заради спільного розвитку. ЄС допомагає підтримувати мир і в сусідніх країнах. ЄС виступає за заборону протипіхотних мін. ЄС надає найбільшу допомогу біженцям – це особи, що тікають з рідної країни, в якій ведуться війни або конфлікти. 

Ведучий:

Молодь будь-якої країни творить її майбутнє: мріє, забігає наперед, будує грандіозні плани і проекти. Нам належить будувати сучасну Україну  . Зараз у кожного з нас є можливість активно навчатись , бути гідним громадянином, патріотом своєї держави; інтелектуально розвиненою, духовно і морально зрілою особистістю, яка  готова протистояти викликам  життя; формувати лідерські здібності, щоб  ефективно працювати  медичними працівниками.

Кожен із нас творить своє майбутнє та майбутнє нашої країни.

Слово викладача:

Європейська держава - не просто незалежна держава. Це – країна незалежності, добробуту, свідомих громадян і справедливих законів. Країна, яка шанує ріднумову, права особистості, демократичні цінності. Ми прагнемо цього. Таку Державу збудуєте ви – наше майбутнє. Бути громадянином такої Держави- значить мати національну свідомість, захищати інтереси нації, тобто бути справжнім патріотом.

Звучить пісня  « Нехай квітує Україна »  у виконанні Кузьмич Марії.

Ведучий  -Ведуча:

Вікторина «Чи знаєш ти свою країну?»

  • Державна мова України (Українська)
  • Найбільша річка на території України (Дніпро)
  • Які гори є на території України? (Кримські, Карпати)
  • Основний закон України? (Конституція)
  • Найголовніший майдан нашої  країни? (Майдан Незалежності)
  • Що святкують українці 28 червня? (День Конституції)
  • Коли святкують День Незалежності України? (24 серпня)
  • Кого називають Кобзарем країни? (Т.Г. Шевченко)
  • Столиця України (Київ)
  • Основні кольори нашого прапору? (Синій і жовтий)
  • Назвіть  державні символи України. (Герб, Гімн, Прапор України.)

Ведучий:

Завершити  нашу музично- літературну  композицію ми хочемо словами вірша Любові Компанієць:

        Найкраща в цілім світі

Люблю я в рідному краю

 Веселі співанки пташині,

І річки бистру течію,

 І руту- м’яту при долині;

Ведуча:

 Пропахлі вітром колоски,

Гінке, гінке безмежне поле,

 І мамин хліб, і ті стежки,

Як ними вранці йду на навчання;

І перші проліски в гаю,

І щедре сонечко в блакиті…

Ведучі разом:

Люблю Вкраїну я свою,

Вона найкраща в цілім світі.

Перегляд відеоролику «Україна -це ти» на пісню Тіни Кароль.

 

1

 

docx
Додано
8 квітня 2020
Переглядів
792
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку