Круглий стіл за темою: «Раціональне харчування – запорука здоров’я та довголіття».

Про матеріал
Круглий стіл за темою: «Раціональне харчування – запорука здоров’я та довголіття». Мета: ознайомити учнів із законами та правилами харчування, вимогами до раціонального харчування; розвивати в учнів життєві навички, що мають ключове значення для збереження здоров’я; виховувати ціннісне ставлення до свого здоров’я та здоров’я близьких людей.
Перегляд файлу

Круглий стіл

для учнів 11 класу

 

Крупіна Л. О.,

вихователь

Тема: Раціональне харчування – запорука здоров’я та довголіття

Мета:

- ознайомити учнів із законами та правилами харчування, вимогами до раціонального харчування;

- розвивати в учнів життєві навички, що мають ключове значення для збереження здоровя;

- виховувати ціннісне ставлення до свого здоров’я та здоров’я близьких людей.

Обладнання: плакат «Складові харчових продуктів, що мають вплив на зовнішній вигляд людини», брошури «Раціональне харчування – запорука здоровя та довголіття» проектор.

 

Хід заняття

(Круглий стіл проходить у навчальному кабінеті, столи розставленні у вигляді букви «П». На столах таблички з назвами професій).

Вихователь: Тема нашої прес-конференції «Раціональне харчування – запорука здоровя та довголіття». Для нашої розмови я запросила: співробітників науково-дослідного інституту, лікаря-дієтолога, лікаря-гастроентеролога, кореспондентів різних науково-популярних видань. Отже, увага на екран, слово надається співробітникам НДІ …

Співробітник НДІ (Учень 1):

У процесі життєдіяльності в організмі людини постійно відбуваються процеси побудови й розпаду клітин, тканин, органів. Для усіх цих процесів потрібні пластичні і енергетичні матеріали, які надходять тільки з їжею, водою, повітрям.

Харчування – це складний процес надходження, перетравлення, всмоктування в організмі речовин, які необхідні для покриття енергетичних витрат, побудови і оновлення клітин, тканин та органів.

Співробітник НДІ (Учень 2):

Існують такі різновиди харчування:

- раціональне;

- дієтичне;

- лікувально-профілактичне.

- Співробітник НДІ (Учень 3):

Раціональне харчування це доцільно організоване та своєчасне постачання організму людини поживної та смачної їжі, яка містить оптимальну кількість складових, необхідних для підтримання його життєдіяльності, росту, розвитку та підвищення працездатності.

Співробітник НДІ (Учень 4):

Їжа, яка споживається повинна містити оптимальну кількість речовин, необхідних для підтримання життєдіяльності організму, росту, розвитку, підвищення працездатності.

Співробітник НДІ (Учень 1):

Закон правильного режиму – їжа повинна надходити організму в певний час та має бути раціонально розподілена на кожне приймання її.

Співробітник НДІ (Учень 2):

Закон естетичного задоволення – їжа має естетично оформленою, смачною із властивим їй ароматом.

Співробітник НДІ (Учень3):

Закон безпеки харчування – їжа має бути нешкідливою щодо наявності у ній токсичних речовин та токсинів мікроорганізмів.

Співробітник НДТ (Учень 4):

Закон профілактичної спрямованості харчування – їжа повинна запобігати захворюванням, ускладненням, прихованим хворобливим станам та підвищувати опірні властивості організму щодо дії шкідливих чинників. Правильне харчування – запорука здоров’я та довголіття. Розпочинається воно з правильного режиму харчування.

 

Співробітник НДІ (Учень 1):

Режим харчування – приймання їжі протягом доби в чітко визначений час, раціональний її розподіл за масою, калорійністю, вмістом харчових речовин.

Приймайте їжу у чітко визначений час, оскільки це допомагає усім процесам травлення та засвоєння усіх поживних речовин.

Співробітник НДІ (Учень 2):

Харчування відіграє вирішальну роль у здоров’ї людини – є найкращим захисником від хвороб. Тому всім нам необхідно дотримуватись правил здорового харчування :

1. Не їжте занадто багато. Ожиріння скорочує життя людини.

2. Їжте те, що вам подобається, але те, що містить протеїни, вуглеводи, жири, клітковину.

3. Не їжте багато солодкого. Але якщо ви любите солодощі, і не страждаєте надлишком ваги або діабетом, їжте тільки один десерт, переважно на вечерю.

4. Не їжте багато жирного.

5. Вживайте багато овочів, фруктів та соків. Вони містять багато корисних речовин та вітамінів.

Співробітник НДТ (Учень 3):

Древній латинський афоризм каже: «Ми не для того живемо, щоб їсти, а їмо, щоб жити». Отже, ми їмо, щоб жити, їжа дає нам енергію, необхідну для нормальної життєдіяльності організму, і пластичний (будівельний) матеріал для росту молодого організму. Все це організм одержує з їжі після складних перетворень, які починаються в органах травлення. При визначенні кількості і складу їжі, необхідної для нормальної життєдіяльності організму, слід ураховувати вік і стать людини, фізичне і розумове навантаження (ступінь витрат енергії), стан організму умови навколишнього середовища.

Їжа містить білки, жири, вуглеводи, вітаміни, воду, солі і мікроелементи (йод, кобальт, цинк, мідь, залізо та ін.).

Співробітник НДІ (Учень 4):

Загальні поради щодо раціонального харчування:

1. Підвалина здорового харчування – фрукти, овочі, соки.

2. З тваринних продуктів – обмежено вживайте молоко, сметану, сир.

3. Не зловживайте солодощами.

4. Вживайте мед.

5. Солі досить вживати 2-3 г на день, тому що в зелених та інших продуктах її достатньо.

Вихователь: Раціональне харчування невідємне від дотримання правил особистої гігієни:

1. Мити руки щоразу перед їдою.

2. Стежити за чистотою кухонного інвентарю, столового посуду, ретельно мити їх гарячою водою після користування.

3. Оберігати продукти харчування від мух; харчові відходи зберігати в закритому посуді.

4. Вживати лише свіжі і доброякісні продукти.

5. Дотримуватися санітарних правил при копченні, в'яленні, консервуванні продуктів, не допускати забруднення, інфікування продуктів, правильно зберігати їх.

6. Правильно розкладати продукти в холодильнику.

7. Не допускати надто тривалого зберігання продуктів і страв. Перед вживанням, при можливості, слід знову проварити або просмажити страву.

8. Не вживати сирого молока і води, особливо з невідомого джерела.

9. Ретельно мити фрукти і овочі перед споживанням перевареною або проточною водою.

10. Страви, які вимагають термічної обробки, кип’ятити, тушкувати, смажити до повної готовності.

11. Стежити за станом зубів, регулярно двічі на день чистити їх. Добре пережовувати їжу.

12. Не вживати часто дуже гострих, гарячих, холодних страв і напоїв.

До слова я хочу запросити лікаря-гастроентеролога.

Лікар-гастроентеролог (Учень 5):

Значний вплив на формування харчової поведінки сучасної молоді справляє реклама. «Швидкорозчинні» каші, макарони, солодкі газовані напої, продукти фритюрного способу приготування (смаження пиріжків, картоплі, пончиків у киплячій олії), супові, бульйонні концентрати містять значну кількість вуглеводів, жирів та мізерну кількість вітамінів, мінеральних солей, інших поживних речовин.

Наприклад, влітку, молода людина, втамовуючи спрагу, може випити 1-3 літри солодкої газованої води. У 100 г такої води міститься 10-15 г цукру, тобто в 1 літрі-100-150 г, що становить небезпеку для здоровя. Тому у всіх навчальних закладах забороняється продавати солодкі газовані напої, чіпси, горішки. Супові, бульйонні концентрати типу кубиків «Маггі», «Галина Бланка» не можна вважати здоровою їжею. Вони виступають джерелом значної кількості солі, жиру, спецій, барвників, глютамінової кислоти. Концентрати не містять мяса, риби, грибів тощо; їх смакові властивості обумовлені хімічними речовинами, які мають назву «підсилювачі» смаку. З цією метою широко використовується глютамінова кислота та її солі, яких у масі концентрату до 30%. Такі бульйони, супи підвищують шлункову секрецію, апетит, тому їх не рекомендують вживати при захворюваннях шлунку (гастрити, виразкова хвороба тощо). Головною складовою бульйонних кубиків є сіль, вміст якої сягає до 50% маси кубика. На думку спеціалістів, інгредієнти бульйонних кубиків безпечні для здоровя людини тільки в тому випадку, коли цей продукт використовують суворо у відповідності до вказівки на упаковці, наприклад, 1 кубик на 1 літр супу.

Небажано вживати «бульйон», виготовлений шляхом розчинення кубика в чашці (250-300 мл) окропу, бо така концентрація є шкідливою. То ж я не рекомендую вживати ці кубики щодня.

Фаст-фуд давно став невід’ємною частиною сучасного світу. Багато хто й уявити собі не може життя без гамбургера або хот-дога.

Пізнавальним в даному випадку є фільм Моргана Сперлока «Подвійна порція», який розповідає про експеримент, що його автор поставив на собі: протягом місяця він тричі в день харчувався винятково в ресторанах «Макдональдс». Крім цього, режисер і сценарист фільму дотримувався ще двох нехитрих правил: пробував кожну страву мережі мінімум один раз і погоджувався на велику порцію тільки в тому випадку, якщо продавець у ресторані її пропонував. Лікарі, які стежили за станом здоров’я Сперлока під час експерименту, були дуже здивовані тим, як легко такий тип харчування «справився» зі здоровим організмом. Реакція індустрії харчування себе чекати не змусила.

Уявіть: на самому початку перед глядачами – здоровий чоловік, що називається, «кров з молоком». За короткий проміжок часу, в який вклалися тридцять днів «мак-дієти», він перетворюється на справжню руїну – апатична, товста людина, чия печінка, за словами лікарів, «перетворилася на паштет».

Сам Морган Сперлок за місяць набрав 12 кг. На те, щоб відновити колишню форму, йому знадобилося більше року.

Отож усім прихильникам картоплі фрі, бігмаків й іншої шаурми варто запам’ятати три простих правила:

1. Не їжте у фаст-фудах частіше одного разу на тиждень. А бажано робити це ще рідше.

2. Найнебезпечніше для здоров’я жирні й висококалорійні страви (картопля фрі, гамбургери, солодка газована вода).

3. Якщо вдень ви їли фаст-фуд, ввечері обов’язково потрібно поїсти нормально. Не варто йти в ресторан швидкого харчування на голодний шлунок.

Вчені відзначають, що особливу небезпеку фаст-фуди становлять для дітей у період активного росту. Зловживання «Макдональдсами» і іншими ресторанами швидкого приготування гарантує дитині проблеми із зайвою вагою й сердечно-судинною системою вже в 30 років.

У середньому для повноцінного харчування дорослій людині потрібно близько 2300 калорій на день, тоді як традиційний обід у ресторані швидкого обслуговування вже перевищує цю норму. На думку дослідників, головна проблема полягає в тому, що подібне харчування порушує баланс гормонів, які відповідають за відчуття ситості. Тому багато людей можуть тоннами зїдати булки з котлетами, запиваючи солодкою колою, і відчувати при цьому постійний голод.

Всі фанати швидкої їжі практично приречені на різні онкологічні хвороби чи, як мінімум на нервові розлади. Причиною усьому є велика кількість канцерогенів, яка міститься у цих продуктах.

Шведські вчені приголомшили весь світ, коли заявили, що у звичайному пакетику з чіпсами кількість канцерогенів перевищує допустиму норму встановлену Всесвітньою Організацією Здоров’я для питної води у 500 разів. В картоплі фрі та у всіх різновидностей «бюргерів» цей показник перевищує норму у 100 разів. Так непомітно звичайнісінькі чіпси перетворилися на бомбу сповільненої дії, результати вибуху якої можуть мати дуже трагічні наслідки.

Чи знаємо ми про це з рекламних роликів цієї продукції? Звичайно, ні.

Харчуйтеся розумно і житимете довго!

Вихователь: До слова я запрошую лікаря-дієтолога.

Лікар-дієтолог (Учень 6):

За свою довгу історію людство накопичило безліч помилок із приводу того, що з їжі шкідливе і що корисне для нашого організму. Це сталося тому, що правила здорового харчування постійно змінювалися.

Як же не загубитися у круговерті постійних змін? Ми пропонуємо вам ознайомитися з останніми новинами у сфері дієтології.

1 міф. Можна харчуватися одними фруктами.

Насправді фруктові або ягідні дієти (яблучна, бананова, ананасна, грейпфрутова, полунична і так далі) викликають порушення обміну речовин. Глюкоза і фруктоза в надмірних кількостях призводять до підвищення вмісту в крові інсуліну. При цьому підвищений рівень інсуліну зберігається досить довгий час і викликає підвищений апетит. Якщо фруктами, особливо солодкими, харчуватися протягом тривалого часу, то можна завдати ще серйозної шкоди й щитовидній залозі.

2 міф. Можна набрати зайву вагу, якщо під час їжі пити різні напої.

Таку тенденцію лікарями і вченими не помічено. Але дійсно не варто пити рідину під час трапези тому, що вона заважає нормальному травленню їжі, розріджуючи при цьому шлунковий сік. Адже наш організм під час їжі й так виділяє достатню кількість слини для того, щоб розм’якшити їжу. А соки і мінеральну воду краще пити до їжі або після.

3 міф. Від макаронів і картоплі швидко товстієш.

Насправді товстіють зовсім не від макаронів і картоплі, а від жирних підлив, вершкового масла, рослинної олії та сиру, якими щедро присмачуються страви із цих продуктів. Картопляний крохмаль, навпаки, сприяє гарному травленню: він стимулює синтез вітаміну В2 кишковими бактеріями, під дією крохмалю активізується обмін жовчних кислот. Ще менш калорійні макарони: 190 калорій на 50 г сухого продукту.

4 міф. Застуджене горло, зайві калорії, зубний біль – це все, що можна отримати від порції морозива

Насправді, у цього продукту безліч корисних властивостей. Морозиво стимулює вироблення нашим організмом особливої речовини – серотоніну, здатного захищати нас від стресів. Лікарі пояснюють це тим, що молоко або вершки, з яких виготовляють морозиво, містять L-триптофан, ефективний натуральний транквілізатор, який заспокоює нервову систему. Ця речовина також здатна допомогти нам упоратися з безсонням.

5 міф. Вегетаріанство корисне для здоров’я.

Помалу боротьба медиків усього світу проти вегетаріанства приносить свої плоди. Мода на цю дивну дієту пішла на спад. Доведено, що 7 років вегетаріанства виводить із ладу імунну систему. Первинне поліпшення самопочуття після відмови від тваринної їжі пов’язане з тим, що організм людини втомився від надлишку тваринних жирів. Але потім знову настає їх гострий дефіцит. Вегетаріанство суворо протипоказане дітям. Ріст людського тіла неможливий без білків тваринного походження.

6 міф. Кращий спосіб схуднути – сісти на дієту.

Далеко не кращий і далеко не безпечний. Немає такої дієти, яка давала б 100%-у гарантію схуднення. І, як правило, втрачена під час дієти вага знову набирається після неї, а то й у декілька разів більша. Наслідки дієт можуть бути дуже сумними: різні захворювання органів травлення, нирок, печінки, проблеми із серцем, плюс психологічні проблеми.

7 міф. З’їдати потрібно все, що лежить на тарілці.

Ні в якому разі. Якщо ви наїлися, то немає чого об’їдатися. Організм не зрозуміє ваших етичних міркувань або, ще гірше, принциповості з приводу доїдання дорогих страв.

Головне – пам’ятайте, що все має бути в міру.

Шановні дівчата, забудьте ви про горезвісних «90-60-90», харчуйтеся правильно і пам’ятайте: те, що дане вам від природи, – це природно, а що природно, як відомо, не потворно!

Вихователь: Щиро дякуємо лікарю за цікаву та змістовну інформацію, а до слова запрошуємо кореспондентів науково-популярних видань, які досліджували цю тему.

Кореспондент 1 (Учень 6):

Раціональне харчування висуває певні вимоги до режиму харчування та умов приймання їжі. Правильний режим харчування забезпечує:

- апетит;

- достатнє подрібнення їжі під час жування;

- оптимальне травлення;

- засвоєння їжі.

Режим харчування потребує дотримання:

- певного часу, тривалості та кратності вживання їжі, рекомендованих інтервалів між прийманням їжі;

- послідовності вживання страв та приймання їжі;

- розподілу добового раціону протягом дня (маси, енергетичної цінності якісного складу страв за часом приймання їжі);

- інтервалів між прийманням їжі, роботою, сном;

- їжа має розподілятися за часом приймання відповідно до біоритмів людини, режиму та характеру трудової та іншої діяльності.

Тривалість споживання страв:

- сніданок, вечеря – 20-30 хвилин;

- обід – 40-50 хвилин;

- 2-й сніданок, полудень – 15-20 хвилин.

Кореспондент 2 (Учень 7):

Велике значення у складанні меню має комбінація страв протягом дня – на сніданок, обід, вечерю і чергування їх у різні дні. Страви можуть здаватися смачнішими, якщо їх повторювати в меню не частіше як один раз на 10 днів, або, принаймні, раз на тиждень.

У меню кожного дня також важливо правильно поєднувати продукти і страви. Якщо на сніданок була картопля або каша, то не слід ці страви подавати на обід або вечерю, а замінити їх, наприклад, овочевими або яєчними стравами. Не слід подавати страви, які приготовані з того самого продукту (наприклад, суп рибний і друга страва рибна, мясний салат і суп мясний).

Людям, які займаються важкою фізичною працею, треба запропонувати їжу в більшому обсязі, ніж тим, ніж тим, хто займається легкою фізичною роботою або розумовою працею.

Вихователь: Щиро дякую всім за виступи. І підбиваючи - підсумки, хотілося б сказати: люди, бережіть свій організм! Звертайте увагу на те, «що» ви їсте та «як» ви їсте.

Тільки усунення помилок в харчуванні дозволить успішно тренуватись та швидко досягти бажаних результатів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кравченко Тетяна Феодосіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
9 квітня 2020
Переглядів
1160
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку