Сценарій загальношкільної лінійки "Україна - європейська держава"

Про матеріал
Матеріал призначений для заступників директорів з виховної роботи, педагогів-організаторів, класних керівників середніх і старших класів для проведення та підготовки щорічної лінійки, присвяченої Дню знань.
Перегляд файлу

 «Україна   серед інших європейських держав»         1

Сценарій свята «День знань»

 

Звучать позивні, лине ніжна мелодія

 

Голос із-за куліс:

В блакитному небі, такому ясному,

Мелодія осені тихо бринить.

І літо утомлене, йдучи додому,

Заслухалось, ловлячи радісну мить.

 

Бадьоро і впевнено осінь ступає,

А вересень сонячний сріблом дзвінка

Родину учнівську до школи скликає,

І щедра на срібло у нього рука.

 

І сонце на золото не поскупилось,

І пахощі вітер приніс неземні,

Щоб душі, мов квіти уранці, розкрились,

Щоб квітли усмішки на лицях ясні

 

Ведуча: Доброго дня Вам! Учні , батьки, вчителі! Шановні гості!

 Вітаємо Вас на традиційному святі Дня знань!

Сьогодні 1 вересня – день великих сподівань, коли сотні тисяч школярів-українців почнуть нову мандрівку дорогами Країни Знань. Хіба ж це не чудово – щодня робити відкриття, приголомшливі і неймовірні?  А якщо поруч твої найкращі друзі, то радість досягнень подвоюється.

 

 Перший день осені дарує нові зустрічі старим друзям, обіцяє нові пригоди і радість щирого спілкування.

 

Шкільний дзвоник скликав сьогодні нас усіх. А пролунав він саме від майбутніх випускників – учнів 11-Б класу. Бо сьогоднішній День знань вони святкують востаннє. Перед вами учні 11 – Б класу та їх класний керівник Кіров Д.Г. привітайте їх гучними оплесками. Шановні одинадцятикласники, гордість нашої школи  і майбутнє України, ми бажаємо вам успіхів і наснаги в цьому році, адже саме цей рік є надзвичайно відповідальним для вас та ваших батьків. Не чекайте, що в цьому році вам буде легше, простіше. Ні. Труднощі будуть, але ваше завдання навчитись їх успішно долати. Вчіться бути щасливими прямо зараз, не дивлячись ні на що. Отримувати насолоду від кожного прожитого дня в стінах рідної школи. Запрошуємо вас на святковий урок-зустріч, займіть будь-ласка місця в залі. (оплески). А в залі присутні майбутні випускники 11 – А класу. Ми їх теж щиро вітаємо, але запросимо на сцену трохи пізніше.

 

Отже, учні – присутні, батьки та гості – теж, вчителі також зайняли свої місця, то ж час розпочинати наш урок. Тема уроку – Україна та українці серед інших європейських держав.

Школо ! Увага! Звучить Гімн України!

 

На нашому заході присутні гості :

1.

2.

3.

Зі словами привітання звертається директор школи Кіліянова Л.М.

Зі словами вітання звертається Голова Новодолинської с.р. Слинчук Л.О.

Слово гостям.

Т.О.:  Кожного року ми з вами проводимо перший урок.                                                                 Цей урок завжди незвичайний, бо він не стосується жодного з предметів. Це урок державності, людяності,   соціальної та національної свідомості. І мова сьогодні буде йтися   про найдорогоцінніше, найсвятіше, що є на Землі в кожного народу .

Тема нашого першого в цьому навчальному році уроку    : «Україна   серед інших європейських держав»   

І мова сьогодні буде йтися  про найдорогоцінніше, найсвятіше, що є на Землі в кожного народу. Ми поговоримо про нашу Батьківщину, адже Батьківщина – це рідні степи, лани, озера, це рідні куточки, рідна домівка  . Кожній людині мила своя сторона! Земля, на якій ви народились, є рідною для вас, бо на ній живуть ваші мама і тато, братики і сестрички, бабуся і дідусь – ваш рід, ваша родина. Родина до родини – то народ.                                                                                                Україна – країна трагедій і краси, країна, де найбільше люблять волю і найменше знали її, країна гарячої любові до народу і чорної йому зради. Довгої вікової героїчної боротьби за волю.   

К.В. :Україна – одна з найбільших держав у Європі. Вона розташована в Центральній та Південно-Східній Європі.

Довжина кордону становить 6700 км. На   території України нині проживає понад 110 національностей. Чисельність населення України становить 43 мільйона чоловік. Наша Батьківщина межує з сімома країнами це- Росія, Білорусія, Польща. Словаччина, Угорщина, Румунія, Молдова . Південну частину омивають води Чорного і Азовського морів, де проходять водні кордони з такими країнами ,як Туреччина, Болгарія, Грузія та інші . Україна  - єдина країна Європи, яка має стільки близьких сусідів.

 Географічне положення України дуже вигідне. Через її територію проходять транспортні шляхи, що з’єднують країни Азії, Західної та Центральної Європи. До них належать 10 міжнародних залізниць, автомобільні магістралі, магістральні трубопроводи. Україна має 19 морських портів, діють паромні переправи  . Через Дунай здійснюється сполучення з багатьма країнами континенту.

Такої кількості природно- ландшавтних зон, як в Україні, немає практично не в одній країні Європи: два моря , кримський півострів, гірські масиви Карпат і Кримських гір, ліси, каньони, єдина в Європі пустеля - Олешківські піски,       2 степовий заповідник Асканія Нова, Шацькі озера та соляні шахти Донбасу.

Саме в Україні, поблизу містечка Рахів, в оточенні мальовничих Карпат, знаходиться географічний центр Європи.

Л.М. : Україна – держава європейська не тільки за географічним положенням, але і за історичними, етнічним, культурним і духовним корінням. 

Віддавна на території України існували держави скіфів, сарматів, готів та інших народів, але відправним пунктів української державності і культури вважається Київська держава Русь-України яка існувала у 9-13 столітті.

У 988  Великим київським князем Володимером  було запроваджено християнство . Завдяки цьому  Русь прилучилася до європейської цивілізації, пожвавилися міжнародні зв'язки нової християнської держави, зріс її авторитет у Європі як могутньої держави.  За Ярослава Мудрого Русь посіла визначне міжнародне становище, про що свідчать зокрема, династичні зв'язки князя з низкою західноєвропейських королівських дворів  Сучасники називали князя «тестем Європи».   У французькому місті Санліс було встановлено пам’ятник дочці нашого славетного предка, князя Ярослава Мудрого, королеві Франції – Анні Київській, яка зробила великий внесок у розвиток відносин між двома європейськими державами.

Формування української нації припало на часи визвольної війни 1648-1657 років під проводом Богдана Хмельницького проти Речі Посполитої. Результатом війни стало заснування в України козацької держави - Війська Запорозького. Богдан Хмельницький вів багатовекторну міжнародну політику. В козацькій державі постійно знаходились близько 30 іноземних посольств.

Наша держава також відома тим, що понад 300 років тому була створена перша Конституція в Європі ,саме в Україні, гетьманом Пилипом Орликом у 1710році.

Українці знову нагадали всьому світові про себе як про окрему націю, що має повне право на власну державу  у 1917–1920 pp. під час української революції  ,   було збережено й поглиблено процес українського державотворення, який бере початок від часів Київської Русі.   Українській Народній Республіці    не судилося відстояти і зміцнити незалежність і знову стати в ряди європейських держав. 

 Т.О.: Суверенна Україна знову увійшла в сім’ю європейських народів після здобуття незалежності в 1991 р.

24 серпня Верховна Рада України прийняла історичний документ        виняткового  значення для долі українського народу — Акт проголошення незалежності України.

4 вересня 1991 р. над куполом будинку Верховної Ради замайорів національний синьо-жовтий український прапор, а 28 січня 1992 р. він отримав статус державного.

15 січня 1992 р. державним гімном України стала музика композитора М. Вербицького на слова П. Чубинського «Ще не вмерла Україна…».

19 лютого 1992 р. Верховна Рада затвердила тризуб як малий герб України. Національна символіка перетворилася на державну.

Україна не тільки задекларувала свою незалежність, вона домоглася дипломатичного визнання на міжнародній арені. Вона переконала світову громадськість у важливості свого державницького існування як запоруки стабільності в Європі. Це було нелегкою справою, адже останні 300 років світ переконували, що української нації не існує… «Україна завжди належала до сім’ї європейських народів. На жаль, довгий час нам намагались нав’язати іншу ідентичність. Нині ж, повертаючись до розуміння, хто ми є, нам необхідно повернути себе на ментальну, культурну та історичну мапу європейської цивілізації. У 2014році, під час Революція Гідності , ціною величезних жертв ми вибороли європейське майбутнє для України  Це був надзвичайно важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою Європейськість, гідність, своє ставлення до свободи.   Весною 2014 року росія анексувала Крим і окупувала частину Донбасу. Розпочалась неоголошена війна. За вікову історію   наша земля не один раз закликала своїх синів стати на її захист. І ніколи ці заклики до оборони рідного краю не залишилися не почутими. Боротьба за незалежність України продовжується і зараз.  чимало українських сімей відчули жахливі наслідки війни, втративши своїх рідних і близьких. Ми всі розуміємо біль цих втрат і глибоко співчуваємо цим родинам Пам’ятаймо всіх, живих і тих, хто вже не з нами. на жаль, кожного дня із засобів масової інформації дізнаємося про нові жертви серед українських воїнів, українського населення . Це означає, що не лише батьки втрачають своїх синів, дружини- коханих чоловіків, діти – батьків, але і ми – своїх захисників.

 Це велика кривава рана, яка залишається назавжди в нашій пам’яті, в історії України. Давайте, хвилиною мовчання, вшануємо пам’ять загиблих воїнів

У всі часи захищати рідну землю було справою честі і гідності мужніх людей, справжніх патріотів своєї країни, святим обов’язком кожного громадянина.

Д.Г.: тому що є така професія –«Батьківщіну захищати».

Армія – могутній щит і меч нашої Вітчизни, який завжди зможе дати відсіч нападникам і ворогам. 

 У Конституції України сказано, що служба в Збройних силах України, захист Вітчизни, її незалежності та територіальної цілісності - почесний обов'язок кожного молодого громадянина. 

Багато випробувань та негараздів випало на долю українців у боротьбі за свободу та незалежність. І завжди в цій боротьбі поруч із народом йшов воїн-солдат.

Народна мудрість стверджує, що земля може нагодувати людину своїм хлібом, напоїти водою зі своїх джерел, але захистити себе не може. Тому це святий обов’язок тих, хто живе, хто користується всіма її благами і дарами. Виконуючи цей почесний обов’язок, ідуть юнаки служити в армію, щоб берегти мир і спокій своєї Батьківщини, стояти на сторожі її інтересів.

Поки не буде миру на всій землі, доти будуть потрібні захисники Вітчизни.

1.  Україна – держава з багатовіковою історією та культурою. У кожному регіоні є свої визначні пам’ятки – перлини української землі. Це справжній скарб, наша гордість і надбання. До наших днів збереглися середньовічні фортеці, палаци та садиби, стародавні монастирі та храми, багато інших унікальних архітектурних витворів мистецтва, що навіки прославили своїх майстрів. Однією із особливостей нашої культури є здатність сприймати, перетворювати, українізувати різноманітні культурні впливи, ділитися своїми кращими  надбаннями з іншими народами, вносити свої найвидатніші пам’ятки до скарбниці світової культури. 

О.А.: у 1990 році Україна підписала «Конвенцію щодо захисту світової культурної природної спадщини», яка була затверджена ЮНЕСКО. Сьогодні до списків світової культурної спадщини внесено багато пам’яток української культури 

 Софія Київська. До ХІ ст. на місці теперішньої Софійської площі було                                               «поле поза градом», де багато разів билися на смерть наші предки з кочівниками, які прагнули заволодіти заможним містом. Як стверджує літописець, на пам’ять про одну з таких перемог у 1017 році великий князь Ярослав Мудрий заклав Софійський собор, присвячений премудрості Божій.

      Софійський собор став головним храмом Київської Русі, суспільним та культурним центром держави. Тут «садовили» князів на великокняжий престол, приймали іноземних послів, вели літопис. У храмі зберігалася перша у давньоруській державі бібліотека, зібрана князем Ярославом. У ХVІІ–ХVІІІ ст. навколо собору сформувався кам’яний монастирський ансамбль – шедевр українського бароко. Надзвичайно цінними є фрески собору.

      Києво –Печерська Лавра. Один із найдавніших на Русі православних монастирів – Києво-Печерську Лавру – було засновано в середині ХІ ст. монахом Антонієм у печерах на кручах правого берегу Дніпра, неподалік від заміської княжої резиденції у селі Берестове. Згодом дана обитель стала центром поширення та утвердження християнства у Київській державі, а також освіти й культури в усьому слов’янському світі. З нею пов’язано початковий період літописання. Тут мешкали і працювали видатні письменники, художники, лікарі, будівельники.

      Місто Львів. Старе місто – унікальний центр міста Львова, де розташовані цікаві пам’ятки архітектури. Оскільки саме місто довгий час входило до складу західних країн (Австро-Угорської імперії, Польщі), його вулиці дуже схожі на віденські, празькі або варшавські.

   Найкращими зразками барокової архітектури у Львові є кафедральний собор св. Юра та костел домініканців.

Л.М.:  отже, український народ має давню історію, він витворив оригінальну й неповторну культуру, відому всьому світові.  Однак найголовнішою ознакою, що дає йому право називатися нацією, є мова - його найбільша духовна цінність. Це найдорожчий скарб, переданий українцям сотнями поколінь, виплеканий  у давньому переказі, у народній пісні, у влучній приказці. Пригадаймо слова Панаса Мирного: «Найбільше і найдорожче добро в кожного народу - це мова. Ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, і розум, і досвід.» народ без мови не існує, отже плекаючи рідну мову, ми зберігаємо душу свого народу.

Від покоління до покоління, долаючи численні перешкоди українці розвивали народну і літературні мови. Адже вільне творче слово - це душа народу. Якщо в народу відібрати його мову, він зникне, втративши культуру та історію. Ось як про це свого часу сказала Ліна Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирають мову».

   І.А.:  Слава країни - це не лише її територія, мова, природні багатства, а головне - люди, які своїми здобутками прославляють країну на весь світ. Слід згадати найвидатніших з поміж тих, чиї імена назавжди увійшли в історичну пам'ять, у душу народу українського.

(видатні українці)

  1.;   Ми можемо зробити висновок, що українська культура є надбанням європейської цивілізації. Українці зараховані ЮНЕСКО до чотирьох найпрацьовитіших народів світу, мова – до трьох наймелодійніших, народне мистецтво (особливо вишивка, кераміка, писанкарство, декоративний розпис) – до творів загальнолюдського планетарного значення. Сотні імен видатних українців увійшли до золотого фонду не тільки європейської , а й світової культури. 

2.  І тому Українська держава, маючи великий природний, економічний, культурний, інтелектуальний потенціал, спроможна знайти належне місце серед народів Європи і світу. Ми — європейці настільки, наскільки ми — українці; і лише відчувши себе справжнім українцем, можна збудувати свій український дім за європейськими стандартами.

Ю.О. (Європейський союз)

В.С.

Т.О.  Європейська держава - не просто незалежна. Це – країна незалежності, добробуту, свідомих громадян і справедливих законів. Країна, яка шанує рідну мову, права особистості, демократичні цінності. Ми прагнемо цього. Таку Державу збудуєте ви – наше майбутнє. Бути громадянином такої Держави, значить мати національну свідомість, захищати інтереси нації, тобто бути справжнім патріотом.

 

 

 

 

 

 Ведуча 2   У добру путь, шановні діти!

                   І хай прийде вам час радіти

                   За ваші успіхи й уміння,

                   Нехай щодня наук проміння

                   Вас до нових приводить знань.

                   Найкращих, друзі, починань!

 

  Ми дякуємо всім хто прийшов сьогодні та був разом з нами.       Нехай вам завжди посміхається сонечко, а над головами буде ясне небо.

 

  Нехай у ваших душах буде спокій а в серцях любов. Всього вам найкращого

 

ДО НОВИХ ЗУСТРІЧЕЙ

 

 

 

 

  

docx
Додано
15 березня 2020
Переглядів
481
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку