Сценарій загальношкільного свята «Тато – захисник своєї сім’ї та своєї країни» (до Всенародного Дня Батька, третя неділя вересня)

Про матеріал

Шанування батьків – один з найсвятіших обов’язків людини. Батьки нас зростили, виховують, навчають добра, леліють, люблять. І як не відплатити їм пошаною, любов’ю, ласкою і допомогою? А, власне, тільки цього на схилі літ і хочуть вони від вас, дітей. Наші батьки – це мама і тато, батьки ваших батьків – дідусь і бабуся. І саме у "Всенародний день батька" ми підкреслюємо значимість наших татусів, вітаючи їх самими найкращими словами.

Перегляд файлу

Сценарій загальношкільного свята

«Тато – захисник своєї сім’ї та своєї країни»

(до Всенародного Дня Батька, третя неділя вересня)

Огієвич Вікторія Леонідівна, практичний психолог, педагог-організатор, соціальний педагог Лихолітського НВК Чорнобаївського району, Черкаської області

 

Час проведення. Третя неділя  вересня.

Місце проведення. Актовий зал

 

Мета: виховувати любов та шанобливе ставлення до Батька та рідних, доброту, повагу до старших, гордість за свій народ, свою землю, сприяти зближенню поколінь.

Музика

І частина свята

(На сцену виходять ведучі)

 

Ведучий. Доброго дня, шановні гості!

Ведучий. Сьогодні у нас не звичайне свято. Воно зіткане з добра і щирості, ніжності та зворушливості. Це Всенародний День Батька. І припадає на третю неділю вересня.

Ведучий. Усі ми добре знаємо, що людина сильна тоді, коли вона не одинока, коли її є кому підтримати, коли у неї сімя. бо сімя – це наша опора, це той причал, до якого пристаєш, ховаючись від бід та незгод, де знаходиш спокій та затишок.

Ведучий. Тут людина робить свої найперші кроки, звідси виходить у широкий світ. У сімї вона навчається любові і добра, тут вона вчиться шанувати свій рід, свою землю, берегти память свого народу.

Ведучий. Дідусь, тато, син – це нерозривне ціле. Чоловік у всі часи був захисником сімї, роду, рідної землі. Юнаки, досягнувши повноліття, ідуть служить в армію – стояти на захисті кордонів Вітчизни, щоб спокійно могли спати люди. Зараз наші хлопята лише граються у прикордонників, але в майбутньому вони будуть відважними воїнами-захисниками. Не завжди мирно було на нашій землі. Коли нападали вороги, чоловіки без вагань ставали на захист рідної землі. І сьогодні, коли наша рідна Україна  потребує захисту, справжні патріоти своєї держави стали перед лицем ворога, не думаючи про своє життя. Цим вони відстоюють право на свободу, право жити у вільній  Державі.  Тож побажаємо їм швидкої Перемоги  та повернення до своїх домівок живими та неушкодженими. А наших Героїв, які загинули на полі бою в АТО та Небесну Сотню вшануємо хвилиною мовчання.

Хвилина мовчання

Пісня «Молитва за Україну»

Ведучий. Я бачу серед гостей шановних дідусів. Спасибі вам, що прийшли на свято,  що життя ваше є зразком для онуків та їхніх ровесників. Саме для вас звучить ця пісня. 

Пісня про козаків

Ведучий. Від повсякденної праці наших батьків, від їхньої відваги і мужності, сили і розуму наша Вітчизна набирається сили, стає квітучою. І житимемо ми у ній щасливо, тому що вони відстоять  її незалежність і славу, вони турбуються за її завтрашній день, своєю працею примножують її багатства. А ми, діти, підростемо і теж трудитимемось на благо Вітчизни і людей, які тут живуть, а треба буде, то кожен стане на її захист, щоб зберегти волю і незалежність, бо ми всі любимо безмежно свою Батьківщину, батьківську землю, яка дісталася нам у спадок від наших пращурів, які так само любили і захищали свою милу Україну, трудились, не покладаючи рук, щоб вона була квітучою і щасливою, вільною і незалежною.

Пісня про Україну

Учень

Від батька — слово Батьківщина,
Вітчизна — від отця.
Вона для кожного — єдина
І рідна до кінця!

Учениці

Все від звитяги, честі, слави:
І воля, й мирні дні.
Добробут і престиж держави,
І радісні пісні.

Учень

Все це батьки для нас зробили,
Щоб в радості жили.
І щоб до школи ми ходили,
І мріяти могли.

Учениця

Любов несімо у серденьку,
Бо ми вже чималі.
За все вклонімося низенько
Батькам аж до землі.

Пісня «Мій рідний край»

Ведучий. Чи можливо дати чіткі визначення і характеристики ролі отця для сім’ї, рідних і близьких, для держави і суспільства в цілому? Важко сказати. Швидше за все у кожному конкретному випадку вони будуть зовсім різні, проте всі ці можливі формулювання буде об’єднувати одна абсолютно чітка риса - любов і відповідальність. Всенародний День Батька в незалежній Україні ще порівняно молоде свято, що отримало путівку в життя 18-го вересня 2009-го року, але в цьому є щось, що не можна передати словами. Молода, визнана як така, що цілком відбулася, вже більш ніж юна держава стверджує свої, вже давно визнані в усьому світі, загальнолюдські цінності, показуючи свою зрілість і вдячність непорушним і фундаментальним поняттям людської природи нашого буття. Як колись, 19-го червня 1910-го року, це зробила місіс Додд, американка з міста Спокан (штат Вашингтон), яка вважається засновницею цього чудового свята.

Ведучий. В наші дні, за даними проекту WebPlus.info, День Батька відзначається в багатьох країнах світу на офіційному рівні. В Україні ініціаторами цього свята виступили МГО «Міжнародний Центр Батьківства» та Всеукраїнський громадський комітет з підтримки сім’ї та відповідального батьківства за підтримки Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту. Під час прес-конференції, що проводилася ініціаторами Всенародного Дня Батька в Україні 18-го вересня 2009-го року в УНІАН, було оголошено, що кожну третю неділю першого осіннього місяця (вересня) стає датою, коли українське суспільство виказує своє особливе шанування цим загальнолюдським сімейним і державним цінностям.

Ведучий. Вся українська спільнота неухильно прагне до моделі доброго і турботливого батька. Навіть не дивлячись на те, що сьогодні на батьків під іноді покладено основне матеріальне забезпечення родини, не можна, щоб це йшло в розріз розвитку та збереження здорових стосунків в рідній сім’ї. Так закладено Богом споконвіку, що Батько є відповідальним за збереження життя дитини, її виховання і духовну настанову. Звичайно ж це відбувається в тісному партнерстві з мамою, яка також бере активну участь у всіх цих процесах, але навіть для неї її чоловік і батько їхніх дітей не рідко є опорою і підтримкою, яку може забезпечити тільки любов і турбота Отця .

Ведучий. Шанування батьків – один з найсвятіших обов’язків людини. Батьки нас зростили, виховують, навчають добра, леліють, люблять. І як не відплатити їм пошаною, любов’ю, ласкою і допомогою? А, власне, тільки цього на схилі літ і хочуть вони від вас, дітей. Наші батьки – це мама і тато, батьки ваших батьків – дідусь і бабуся. І сьогодні ми зібралися для того, щоб привітати наших татусів.

Пісня «Татові»

1.Сьогодні, в день батька,
Тебе хочу привітати. 
такого мудреця
Прийшла пора прославити. 

2.На дворі батьківське свято, 
Татів день щемить серця, 
Бог подарує щастя багато, 
І зітре всі зморшки з лиця! 
3.Щоб все було в порядку, 
Біди танули, як дим, 
Була пишною життєва грядка, 
Був ти вічно молодим!

4.Ти мій тато, ти найкращий, 
Сильний, добрий, найрідніший, 
Терплячий і могутній, 
Знай, що я завжди з тобою! 
5.Я люблю тебе безмежно, 
І пишаюся, тобою. 
В житті ти переможець, 
І справжній боєць! 
6.Тож уклін тобі найнижчий, 
Вдячний довіку буду тобі. 
Що не знав як жить без батька, 
Що опору мав зажди.

7.Зігріті ми твоєю любов'ю,
Тобою сім'я наша міцна,
Батько, сибірського здоров'я,
Добра і миру тобі назавжди
Нехай будуть, щастя, сміх і радість,
Доля щаслива у Вас!

8.Батько і мати - два сонця гарячих,
Що нам дарують надію й тепло. 
Батько і мати - у долі дитячій,
Треба, щоб образи між них не було...

9.Хто ремні давав мені в дитинстві? 
Хто дарив любов безмежну? 
Це улюблений мій татко: 
Сильний й неповторний! 
З Днем батька сьогодні я
Вітаю, пап, тебе! 
Щоб був завжди здоровим, 
Добрим, чуйним і веселим, 
І в серці вічно молодий!

10Ти, мій тато, найкращий,
Сильний, добрий і рідний,
Терплячий і могутній,
Знай, що я завжди з тобою!
11.Отець. Це значить так багато. 
Спасибі тобі, мій рідний. 
Буваєш ти м'яким і строгим,
Веселим і сумним часом. 

12.Навіки щастя тобі, тато, 
Що ти  жити на світі цьому дав, 
Щоб допоміг зійти по життю трапу, 
І людиною мене щоб виховав! 
13 Сьогодні забудь про негоди,
Хочу я привітати тебе. 
Бажаю здоров'я і щастя
Від щирого серця, люблячи.

Пісня  про тата

Ведучий. Як і без мами, без тата не може з’явитись у світі людина, без тата дуже важко, без тата не може бути повноцінної сім’ї, а діти будуть обділені любов’ю і ласкою. Тато в сім’ї — головний, він забезпечує її матеріально, створює той моральний клімат доброти і сердечності, дисципліни і вимогливості, працьовитості, миру та злагоди.

1 учень

Я з’явився на світ із любові та мрії.
Із щасливих татусевих й маминих снів.
Ще були в тата й мами високі надії.
Як же мама зраділа! Як тато зрадів!

2 учень

Народилось дитятко, маленька кровинка,
Що від тата і мами життя поведе.
Ще безпомічна, крихітна їхня дитинка,
Але виросте скоро, час швидко іде.

3 учень

От ми вже й підросли. Ходим в школу щоднини.
Любим дуже книжки, ігри різні, свята.
Але дуже важливо ще те для дитини,
Коли тато є й мама, родина свята.

4 учениця

Тоді легко і просто, завжди є порада,
Є підтримка і ласка, любов, доброта.
Пригорнутись до тата і мами я рада,
І тоді найскладніша проблема — проста!

5 учень

Тато мій дуже гарний, сміливий і дужий,
Він уміє, напевно, все в світі робить!
Я люблю свого таточка рідного дуже!
Ну, та як же мені татуся не любить?

6 учень

Тато завжди зі мною, мені він читає,
Водить в поле ранкове стрічати зорю.
І в футбол разом з нашими хлопцями грає.
І, звичайно, за все це я тата люблю.

7 учень

А зі мною татусь мій частенько майструє,
Я від нього майстерності радісно вчусь.
І завжди він щось робить: пиляє, будує,
Я роботи ніякої теж не боюсь!

8 учень

Самостійними бути нас тато навчає.
Бути мудрими, добрими тато нас вчить.
Бо життя непростим дуже часто буває,
А тому треба вчитися в світі цім жить.

Пісня  «Рідня моя»

Ведучий. «Де є мама й тато, там і хата багата», — каже народна мудрість, бо в тій родині тато дбає про добробут сім’ї, старається її матеріально забезпечити, налагодити у сім’ї дисципліну, привчає дітей до роботи, а мама створює затишок і порядок у домі, там радісно і добре живеться, спільно вирішуються всі проблеми. І коли тато довго на роботі, діти чекають його, стараються все зробити, щоб татові було добре.

Учень

Татусю, ти такий красивий!
Я щиро так тебе люблю,
Тобі я неба прихилю,
Щоб ти здоровий був, щасливий!

Учениця

Нестиму в серденьку довіку
Тепло татусевих долонь,
Любові чистої вогонь,
І щастя , й радості без ліку!

Учень

Бо з татом новий день встає
І починається робота,
Та за усю сім’ю турбота,
І з татом спокій в домі є.

Учениця

І впевненість в прийдешнім дні,
Бо тато за усіх нас дбає,
І лихо дім наш обминає,
Ми з татом — в світі не одні!

Пісня «Тато і я»

 Ведучий. А ще пожартувати мій тато любить! От послухайте, як це часом буває. Я сиджу перед телевізором, а черевики мої стоять немиті. Підходить тато, зітхає та й каже: «Або ти, синку, йди помий черевики, а я посиджу і подивлюсь футбол, або я дивитимусь, а ти помий черевики. Комусь же треба ті черевики помити». Ну, і що ти тут зробиш — іду та й мию свої черевики.

Ведучий. Мій татусь теж уміє жартувати. Оце, як ми починаємо голосно розмовляти, то він обов’язково скаже: «Так, ви помовчіть, а я буду слухати!»

Ведучий. А мій тато колись подивився на мою роботу, головою похитав, а потім сказав: «Так воно б дуже добре, та нікуди не годиться». І все стало мені зрозумілим.

Ведучий. А мій тато одного разу прийшов з роботи, натомлений, став на порозі та й каже: «Дайте води напитися, бо так їсти хочу, що не маю де переночувати». Ми всі дуже тоді посміялися і швиденько приготували татові їсти.

Ведучий. Приємно, коли у домі жарти, радість, сміх, тоді всі щасливі, там легко живеться, і будь-яка робота виконується залюбки. Я зі своїм татом люблю бути разом, ми зовсім небагато розмовляємо, але мені здається, що ми один одного розуміємо, коли і мовчимо.

Танець дітей 1 класу

Пісня «Тато може»

Ведучий. Суворий, вимогливий, його любов до дітей стримана і врівноважена. Споконвіку батько в сімї вважався господарем. На нього покладалися обовязки піклуватися про родину, годувати її та захищати. Батьків приклад у родині має велике значення.

1.Про мам співають пісні,
Вірші їм присвячують,
А про батьків у мистецтві
Майже не згадують. 

Немов тато менше
Значення грає,
І про свою дитину
Він не переживає. 

Батьки важливі,
Улюблені однаково,
Хоча це чомусь
У народі й заховано. 

Я так само, як і з мамою,
З тобою, тату, назавжди,
Адже ми, що б не трапилося,
Разом дружна сім'я.
2. Запам'ятав я ще з пелюшок
Тепло і ласку твоїх рук, 
Завжди щоб ​​був вічнозеленим, 
Долі і життя потужний дуб!

3.Кажу і не вистачає слів,
Все я тобі віддать готовий!
Батько, здоровий і щасливий будь,
Нехай буде радісним твій шлях!
4.Щоб завжди був веселий, милий,
Щоб сад свій любовно ростив,
Щоб кожен день удачу приносив,
І щоб мирно і без горя жив!

5.Тебе, рідненький,
Раді привітати в святкові,
Та буденні дні,
Бо ти для нас - єдиний
І кращого немає на землі.
Тож нехай міцніше здоров'я твоє буде
І в радості минають дні.
Достатку, щастя, спокою
Від щирого серця бажаєм тобі.

6.Тато мій милий, любий, хороший.
Дуже я хочу на тебе буть схожий.
Ніжний і добрий, мужній і сильний,
Розумний, веселий і самий надійний.
Обнімаю і цілую я тебе у свято
Ти найкращий в світі, мій хороший тато.

Пісня про тата

Ведуча. Тато – це та людина, яка може для дітей зробити все: захистити у лиху годину, розділити нашу радість. Він може бути для вас вірним другом, порадником. Татусь – це основа сімї.

Учень

Ще в обріях сонце довгенько дріма
Йому не спішиться сходити,
Лиш ти вже давно пробудився зі сна
Боїшся до праці спізнитись.
Спочинку у тебе ніколи нема,
На працю йдеш кожної днини
І тяжко працюєш у поті чола,
Гаруєш для свої родини.
Тремтиш, щоби скромними діти були,
Щоб в школі найкраще учились.
І в своїй громаді, щоб місце знайшли,
І чесно для неї трудились,
Й щоб рідную мову свою берегли
І все, що нам рідне, любили.
Щоб всі наші дні молодого життя,
Нам в добрих ділах проминали
І корисній праці для світу й людства,
Яка була б гідна похвали.
О, батьку наш рідний, чим можем тобі,
За всі твої труди заплатити?
Пісень нам замало і мало нам слів,
То ж в день твій прийми від нас квіти.
Вони хай розкажуть тихенько тобі
Про шану й повагу до тебе.
За те, що так щиро ти дбаєш всі дні,
За нас і за наші потреби.

Пісня про Батька

Ведучий. Любі гості, ми бажаємо вам, щоб ці святкові, урочисті хвилини залишалися з вами і в будень. Хай завжди між батьками й синами буде радість і взаєморозуміння. Я нагадую вам слова В.Сухомлинського: «У світі є батьки і діти. Твої тато і мама – діти твоїх дідуся й бабусі. Рід людський складається із поколінь – це велика мудрість нашого буття. Повага, вшанування старших поколінь – закон нашого життя. Воля і слово старших – закон для всіх нас».

Пісня «Батько і мати»

Учень.

Від світу творіння до наших років,
Щасливі всі діти, що мають батьків.
До звірів, птахів і прадавніх людей,
Життя до всіх йде з материнських грудей.
Не знають біди й тягару від років,
Хто має на світі живих ще батьків
І щиро всім серцем нам треба радіти,
Бо ми для них завжди будемо ще діти.
Та як не плекаймо ми любих батьків,
Не зможемо їх захистить від років.
І успіх в житті, що удався без мук,
Не зможе затьмить тепло батьківських рук.

Пісня «А ми бажаєм вам добра»

Ведучий. Ось і завершилось наше свято для татусів. Діти розповіли про свою любов до вас, про розуміння того, яку роль у сім’ї відіграє тато. І ви сьогодні відчули, як вас люблять, як стараються зробити для вас усе, щоб вам легше жилось у цьому суворому світі. Щастя вам і здоров’я, усяких гараздів та удачі, світлої радості кожного дня!

 

ІІ частина свята

Ведучий.

А зараз конкурси.

( Представлення журі)

Конкурс «Татусь – снайпер»: хто більше кульок націлить у дитяче відерце з певної відстані. Вручення грамоти

Конкурс «Татусь – казкар»: хто більше по черзі назве казок. Вручення грамоти.

Конкурс «Татусь – силач»: хто більше разів підніме власну дитину на витягнутих руках над головою (одночасно). Вручення грамоти

Конкурс  «Татусь – водолаз»: хто швидше випє склянку води через тоненьку трубочку. Вручення грамоти

Конкурс «Татусь - візажист»: потрібно впізнати дружину за намальованим дитиною портретом. Вручення грамоти

Завантаження...
doc
Додано
24 лютого 2019
Переглядів
6493
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку