Що керує цифровими пристроями

Про матеріал
Урок з інформатики для учнів 4 класу. Тема уроку "Що керує цифровими пристроями".
Перегляд файлу

01.12.2023 року

План-конспект уроку з інформатики у 4 класі

Тема. Що керує цифровими пристроями

Мета: сформувати поняття про операційну систему, її призначення, навчити  класифікувати об’єкти  графічного  інтерфейсу; розвивати інформаційну культуру учнів, логічне мислення; виховувати свідоме ставлення до вибору майбутньої професії, старанність, інтерес до предмета, впевненість у собі та своїх силах.

Обладнання та наочність: комп’ютери, підручники, зошити, презентація, телевізор.

Хід уроку

І. Організаційний та мотиваційний етап

  • Привітання з класом

Сіли, діти, всі рівненько,

Усміхнулися гарненько,

Настрій на урок взяли,

Працювати почали!

  • Повторення правил техніки безпеки
  • Повторення вивченого на попередньому уроці
  • Повідомлення теми і мети уроку

Сьогодні на уроці ми з вами:

-         дізнаємося про сучасні комп’ютери;

-         про пристрої, що називаються цифровими;

-         дізнаємося про операційні системи.

Інтелектуальна розминка

Слайд 5. Горіло 7 свічок. 2 свічки погасили. Скільки свічок залишилося?(7)

IІ. Вивчення нового матеріалу

Слайд 6. З винайденням комп’ютера люди отримали змогу швидко опрацьовувати великі обсяги інформації. Спочатку комп’ютер створювали як пристрій для складних обчислень. А cучасний комп’ютер є універсальним пристроєм для опрацювання різної інформації: текстової, графічної, звукової, мультимедійної.

Слайд 7. У наш час люди використовують різні комп’ютери: від потужних суперкомп’ютерів, призначених для виконання найскладніших обчислень, до мікрокомп’ютерів, що вбудовані в  різноманітні побутові пристрої.

Слайд 8. Вигляд кожного цифрового пристрою визначається його призначенням. Фотоапарат повинен мати об’єктив, мобільний телефон – екран. Але пристрої відрізняються не лише зовнішнім виглядом, а й способами керування. Розробники намагаються зробити користування ними зручним, простим і зрозумілим.

Давайте поміркуємо:

– Чому сучасні пристрої називають цифровими?

– Що керує роботою цифрових пристроїв?

У простих пристроях програми, які ними керують, називають вбудованими. В таких пристроях працюють вбудовані комп’ютери, які застосовуються в побутових приладах, автомобілях, різноманітному устаткуванні. Ці пристрої постійно виконують лише одну програму, яка запускається на виконання, коли їх вмикають. Наприклад у пральній машині вбудована програма стежить за часом і режимом роботи, у телевізійному пульті дистанційного керування – за натисканням кнопок і передаванням сигналу.

Слайд 9. У складних пристроях набір програм, які ними керують, становить операційну систему. Комп'ютер не може працювати без програм, без них він буде лише набором електронних пристроїв. Для управління роботою всіх пристроїв комп'ютера використовуються спеціальні програми, серед яких особливе місце займає операційна система (скорочено записують ОС).

Операційна система – це набір програм, які керують обладнанням, обслуговують роботу програмного забезпечення, організовують взаємодію з користувачем.

Без операційної системи робота комп’ютера не можлива!

Комп’ютери постійно вдосконалюються, підвищується їхня продуктивність і з’являються нові можливості. Комп’ютерні програми та операційні системи також змінюються, розвиваються. Час від часу виробник створює нову версію, яка може суттєво відрізнятися від попередньої або ж мати лише незначні зміни.

Слайд 10. Сьогодні найпоширенішими операційними системами для настільних комп’ютерів і серверів є Windows, Linux та Mac OS різних версій.

Эволюция логотипа Microsoft
Слайд 11. Microsoft Windows — узагальнювальна назва операційних систем для смартфонів, планшетів, ноутбуків та персональних комп'ютерів, розроблених американською корпорацією Microsoft.

 

Що ж таке Linux, хто користується цією операційною системою, основні  дистрибутиви Лінукс | Поширені запитання
Слайд 12. Лінукс — це один із найвидатніших прикладів розробки вільного та відкритого програмного забезпечення. На відміну від власницьких операційних систем, їхні вихідні коди доступні всім для використання, зміни та поширення абсолютно вільно.

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/b/b9/MacOS_original_logo.svg/150px-MacOS_original_logo.svg.png
Какую операционную систему лучше выбрать, чтобы она идеально подходила для  Вас? Windows vs. Mac vs. Linux | Softmonster
Слайд 13. Mac OS (Мак ОС, Операційна Система Макінтош) – перша комерційна графічна операційна система, створена компанією Apple Computer. Перша версія Mac OS вийшла у 1984 році разом з першим комп'ютером.

 

Слайд 14. Для мобільних пристроїв призначені наступні операційні системи – Android та iOS. Деякі з операційних систем розробляються на основі інших.Слайд 15. Android — вільна операційна система мобільних телефонів, планшетних комп'ютерів і смартбуків. Спочатку Google розраховувала давати версіям Android імена відомих роботів, але відмовилася через проблеми з авторськими правами. Кожна версія системи, отримує власне кодове ім'я на тему солодощів. Кодові імена присвоюються Безопасность Android
Що таке Android OS, особливості операційної системи Android 7.0 Nougat,  системи Android Wear, Android TV та Android Auto | Поширені запитання
Лучшие приложения для «Андроид» – Тенісний Портал України
в алфавітному порядку латинського алфавіту.

 

https://st.violity.com/auction/publication/39/33/393341/a093219dbf5eccfe49d7c353d65ce24a.jpg
Слайд 16. iOS (укр. ай-ое́с) — це власницька мобільна операційна система від Apple. Перший логотип компанії було розроблено в 1976 році. Це була картинка на якій зображено Ісаака Ньютона, що сидить під яблунею. Однак засновникам компанії не сподобалося це зображення, тому в 1977 році вони вирішили його змінити. Дизайнер розробив новий логотип, який став відомим на весь світ.

 


Слайд 17. На цій діаграмі наведено операційні системи для різних пристроїв. В підручнику с. 41.

 

Операційна система, установлена на бортовий комп’ютер сучасного транспортного засобу, повинна бути максимально надійною. Збої в її роботі або уповільнення виконання програм можуть призвести до негативних наслідків. Тому в автомобілях, літаках і в інших важких системах використовують спеціальні операційні системи.

Давайте в підручнику на с. 42 розглянемо і порівняємо роботу з файлами в операційній системі Windows та Android.

-         Що спільного ви побачили?

-         Чим вони відрізняються?

Фізкультхвилинка.

ІІІ. Усвідомлення набутих знань й формування вмінь та навичок

Слайд 21. Робота з зошитом с. 18-19

ІV. Рефлексія й підсумок навчальної діяльності

Робимо висновки

Слайд 22. Простими цифровими пристроями керують вбудовані програми. Для складніших пристроїв розробляють операційні системи. Операційна система керує складовими обладнання, запуском і виконанням програм, забезпечує взаємодію з користувачем.

Слайд 23. Підсумкова бесіда:

-         Що таке операційна система (ОС)?

-         Які сьогодні вивчили операційні системи?

-         Які ОС встановлюють на комп’ютер?

-         Які ОС встановлюють на телефон?

Чудово провели час. Приходь ще!

 

docx
Пов’язані теми
Інформатика, 4 клас, Розробки уроків
НУШ
Додано
19 лютого
Переглядів
73
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку