Шкільна лінійка "Знаменні дати жовтня"

Про матеріал

Шкільна лінійка "Знаменні дати жовтня" містить інформацію про найвидатніші події цього місяця, зокрема: День зменшення ризику природних катастроф або Міжнародний день зменшення небезпеки лих, День українського козацтва( День захисника Укріїни, Свято Покрови, День утворення УПА), про іменинників жовтня - Д. Луценка, Юрія Клена, Я. Головацького, Ф. Шопена, І. Драча, І. Дорна та ін.

Перегляд файлу

13 жовтня

13 жовтня – День зменшення ризику природних катастроф  або Міжнародний день зменшення небезпеки лих. Вперше відзначався у 1989 р.  За даними ООН, кількість постраждалих від землетрусів, циклонів, повеней і засух стрімко зростає.  У середньому в результаті стихійних лих  щодня гине 184 людини. Мільйони життів можна було б врятувати, якби держави більше робили для попередження і скорочення ризиків стихійних лих.

 

14 жовтня

За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я  Константинополь, намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячій молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповіданнями, з'явилася перед людьми та вкрила їх своїм покровом (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей. Вражений Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення та стали християнами.

За іншою версією, натхненням для свята стало видіння Андрія юродивого під час облоги Константинополя військами агарян. Пресвята Богородиця з'явилася мешканцям міста у храмі та прийняла їх під свій захист покров. Після цього війська противника відступили, а місто було врятовано.

 

14 жовтня - День Українського козацтва . Святкування Дня українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці. З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Запорожці мали на Січі церкву на честь Покрови Богородиці з її іконою. Коли вони бажали обрати нових членів старшини, то збиралися саме у цей день. Отже, Покрова Пресвятої Богородиці була для козаків великим святом. 

 

14 жовтня є водночас і Днем захисника України. Минулого року Президент України Петро Порошенко встановив щорічно 14 жовтня відзначати День захисника України та скасував святкування Дня захисника Вітчизни 23 лютого, знаного за радянських часів. Свято встановлене  з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій та звитяг українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві.

 

15 жовтня

Цього дня народився Дмитро Луценко (1921-1989) – український поет-пісняр, відомий за піснями «Мамина вишня», «Осіннє золото», «Як тебе не любити, Києве мій…», «Хата моя, біла хата» та багатьма іншими. Є на світі вірші, які зігрівають і душу, і серце. Вони чудово лягають на музику, легко запам’ятовуються, гарно співаються, а згодом стають народними. Така доля, мабуть, випала творам українського поета-пісняра Дмитра Луценка. Разом із композитором Ігорем Шамо вони стали лауреатами Шевченківської премії  за низку пісень. Цікаво, що всі гроші від премії автори передали до дитячих будинків Києва.

 

16 жовтня

16 жовтня минуло 127 років від дня народження Юрія Клена (Освальда Бургардта, 1891–1947). Це український поет-неокласик німецького походження, літературознавець, перекладач, славіст, викладач німецької та французької мов у Київському університеті. Автор збірки віршів «Каравели», поем «Жанна Д’Арк», «Прокляті роки», «Попіл імперії», книги есе «Спогади про неокласиків» та низки літературознавчих розвідок.

 

А ще у цей день відзначають День працівників харчової промисловості та

Всесвітній день здорового харчування. Здорове, правильне харчування є одним із важливих аспектів життя людини. Давня мудрість говорить: «Ми є те, що ми їмо». Мета Всесвітнього дня здoрoвoгo харчування - залучення уваги громадськості до проблем харчування в сучасному суспільстві. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80 відсотків усіх захворювань пов’язані  з харчуванням. Здорова їжа сприяє не тільки поліпшенню вашого самопочуття, бадьорості, енергійності та активності, але і знизить ризики серйозних захворювань. Отож, харчуйтеся правильно, не шкодуйте часу на приготування здорової свіжої їжі, відмовляйтеся від сурогатного швидкого харчування  - і ви істотно зміните своє життя на краще!

17 жовтня  

Сьогодні 17 жовтня, 290-й день року. До закінчення цього року залишилось 76 днів. Іменинники сьогоднішнього дня - Володимир, Павло, Петро, Степан. А ще сьогодні - Міжнародний день боротьби за ліквідацію злиднів, або День боротьбі з бідністю.

 

17 жовтня 1659 року в місті Переяславі гетьман Юрій Хмельницький підписав принизливу угоду з Росією, за якою втрачалася відносна самостійність козацького уряду. Відтепер він не мав права політичних зносин з іншими країнами, а обирати гетьмана та призначати полковників можна було лише з дозволу російського царя. Українське населення змушене було тепер розквартирувати московське військо своїм коштом не лише в Києві, але й в Переяславі, Ніжині, Брацлаві та Умані. А ще Переяславські статті передбачали підпорядкування Київської митрополії Московському патріарху.

 

Цього дня 204 роки тому народився Яків Федорович Головацький, український мовознавець, етнограф, фольклорист, поет, священик УГКЦ,  педагог; співзасновник об'єднання «Руська трійця», співавтор збірника «Русалка Дністровая».

 

 

169 років тому у віці 39 років у цей день помер Фридерік Шопен – польський композитор, піаніст-віртуоз.

 

А ще сьогодні маємо іменинника в українському письменстві. Сьогодні виповнюється 82 років від дня народження Івана Драча - українського поета, перекладача, кіносценариста, драматурга, державного і громадського діяча.

 

17 жовтня 1979 року Матір Тереза – одна з найвідоміших, найшанованіших, найулюбленіших особистостей ХХ ст. - стала лауреатом Нобелівської премії «за утвердження миру в найважливішій сфері, захищаючи недоторканість людської гідності».

 

Новини із сфери культури

17 жовтня 1962 року у нью-йоркському Музеї сучасного мистецтва була виставлена картина Анрі Матісса "Човен". Лише через два місяці, 2 грудня, було випадково виявлено, що картина висить догори ногами.

 

Цього дня 1988 року у Лондоні вперше виконано 10-у симфонію Бетховена, котру вважали втраченою. Її вдалось відновити завдяки зусиллям англійського дослідника Баррі Купера, котрий опрацював знайдені в берлінському архіві композитора фрагменти і чернетки опери.

 

Нині, 17 жовтня, святкує день народження український співак і телеведучий, кумир молоді, член журі «Голосу країни» Іван Дорн. Сьогодні йому виповнюється 30 років. Вітаємо!

 

 

                                                                                                                                                                                               1

 

docx
Додано
29 жовтня 2018
Переглядів
524
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку