Шляхи підтримки імунітету і його роль у збереженні здоров’я

Про матеріал
Поняття імунітету. Основоположники імунітету. Шляхи підтримки імунітету.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шляхи підтримки імунітету і його роль у збереженні здоров’я

Номер слайду 2

План. Поняття імунітету Основоположники імунітету. Шляхи підтримки імунітету

Номер слайду 3

Імунітет – це здатність організму пручатися різним шкідливим факторам навколишнього середовища, наприклад, вірусам. За імунітет відповідає імунна система, яка повинна розвиватися в людини з дитинства.Існує два види імунітету: вроджений і набутий. Вроджений імунітет стійкий, він наслідується спадково, що пов’я­зано з біологічними властивостями організму.  Набутий імунітет виробляється у тварин і людини після перене­сення ними якої-небудь хвороби (природно набутий імунітет) або після щеплення вакцинами

Номер слайду 4

Основоположником вчення про імунітет  є Е. Дженнер, який наприкінці XVIII століття досвідченим шляхом знайшов спосіб попередження захворювань натуральною віспою

Номер слайду 5

І.І. Мечников сформулював клітинну теорію імунітету і відкрив захисну роль фагоцитозу

Номер слайду 6

Вітаміни. Для підтримки роботи імунної системи організму необхідна присутність в їжі вітамінів А, С, Е і групи В, а також мікроелементів, таких як залізо, селен і цинк. Їх нестача знижує активність і уповільнює зростання нових імунних клітин. Збалансоване харчування з щоденним прийомом не тільки варених, але і сирих овочів, фруктів зміцнить імунітет, тому що вітаміни та мінерали, які в них містяться, краще засвоюються організмом, ніж під час прийому таблеток.

Номер слайду 7

Білки. Білки - найважливіший «будівельний матеріал» для нашої імунної системи, яка складається з антитіл і лейкоцитів,  які знищують хвороботворні бактерії, віруси і навіть ракові клітини.

Номер слайду 8

 Горіхи - джерело вітамінів і мінеральних речовин. У складі горіха є вітаміни групи В, вітамін А, Е, Р та інші, мінеральні речовини: фосфор, залізо, магній, калій, натрій і т. д. Практично всі горіхи містять 60-70% жирів, але, як відомо, в складі цих жирів немає «шкідливого» холестерину, а ось жирних кислот предостатньо. Ядро горіха - ідеальний білок. Білок, який містить горіх, цілком може замінити «тварини» білки.

Номер слайду 9

Чай з лимоном, шипшиною і чорною смородиною містить багато вітаміну С. Женьшень, лимонник і елеутерокок - натуральні засоби, що підвищують імунітет.

Номер слайду 10

Морепродукти – джерело повноцінних білків та мінеральних сполук з мінімальним вмістом жиру. Риба сприятливо впливає на діяльність мозку. Фосфор та жирні кислоти покращують кровообіг мозку, очищають судини та знижують рівень холестерину.

Номер слайду 11

Допоможуть також загальнозміцнюючі процедури. Регулярні прогулянки, плавання і заняття фітнесом корисні для емоційного розвантаження і зміцнення нервової системи.

Номер слайду 12

Багато хто  зміцнює свій організм за допомогою загартовування холодною водою, однак не варто захоплюватися настільки радикальними методами - це великий стрес для організму, можуть початися різні запальні процеси

Номер слайду 13

Ослаблення імунної системи можуть спровокувати травми, шкідливі звички (зловживання алкоголем і куріння)

Номер слайду 14

Стан стресу і депресії підвищують кількість кортизолу - гормону, отруйної клітини імунної системи. Сучасна наука пов'язує прояв алергічних реакцій зі збоєм в роботі імунітету

Номер слайду 15

Під іммунуітетом розуміють опір організму до інфекцій і чужорідним агентам. Імунітет забезпечують захисні властивості шкіри та слизових оболонок, а так само клітини імунної системи, гуморальні фактори, інтерферони та ін Виділяють вроджений і набутий імунітет,нездатність до зараження епідемічної або ендемічною хворобою. Імунітет розрізняється як вроджений, тобто з народження дитини при передачі иммуной невопріімччівості від матері генотипом або придбаним із за одноразового перенесення хвороби або введення запобіжної щеплення.

Номер слайду 16

Щодня, щохвилини в будь-якому організмі на варті здоров'я людини стоїть ціла армія клітин і механізмів, яка здатна відбити будь-яку інфекційну агресію. Є і захист, готовий в разі необхідності придушити внутрішню агресію. І все це робить імунна система. Для того що б забезпечити внутрішню безпеку, спеціальні клітини "курсують" по організму. Тому що, до нас в організм щохвилини з їжею та повітрям, через мікротріщини на кожне проникають різноманітні мікроорганізми Але наша імунна система захищяе її і їй швидко вдається дізнатися, локалізувати і знищити інфекційного агента, при чому в більшості випадків ми цього навіть не помічаємо

Номер слайду 17

Головне завдання Імунної системи – створення умов для того, щоб конкретний організм, конкретний індивідуум не гинув. Це означає, що під контролем імунної системи знаходиться функція багатьох органів та систем.

Номер слайду 18

«Людина повинна своєчасно подбати про свій імунітет, щоб надалі він дбав про неї»

pptx
Додав(-ла)
Lavrinenko Tetiana
Додано
1 травня 2023
Переглядів
194
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку