ДНІ ПАМ’ЯТІ ТА ПРИМИРЕННЯ, ПРИСВЯЧЕНІ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ В КАЛЕНДАРІ ПАМ’ЯТНИХ ДАТ

Про матеріал
Позаурочний захід до 8-9 травня, присвячений пам’яті жертв другої світової війни в календарі пам’ятних дат. Повідомлення та узагальнення нових знань з елементами розвитку креативного мислення. Проведення- онлайн конференція з використанням інтерактвної вправи, або оф лайн з використанням комп'ютерної техніки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДНІ ПАМ’ЯТІ ТА ПРИМИРЕННЯ, ПРИСВЯЧЕНІ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ В КАЛЕНДАРІ ПАМ’ЯТНИХ ДАТВиховна година. Пащенко Поліна

Номер слайду 2

8 і 9 травня Ми пишаємося тим, що народ нашої країни внес вирішальний внесок у досягнення перемоги і спасіння людства від нацистського поневолення. 22 листопада 2004 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 8 і 9 травня днями пам’яті і примирення і, визнаючи, що держави-члени можуть мати свої дні перемоги, звільнення та святкування, запропонувала всім державам-членам, організаціям системи Організації Об’єднаних Націй, неурядовим організаціям і приватним особам щорічно відповідним чином відзначати один з цих днів або обидва ці дні як данину пам’яті всім жертвам другої світової війни.

Номер слайду 3

Сьогодні ми схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто загинув на полях битв і в таборах смерті, в містах і селах. Всі ми в неоплатному боргу перед полеглими у справедливій боротьбі за свободу і гідність людини. Віддаємо данину глибокої поваги ветеранам Другої світової війни». В Україні зареєстровано 706, 8 тис. ветеранів Другої світової війни. Зокрема, інвалідів війни та осіб, прирівняних до інвалідів війни, налічується 112, 6 тис. чол., а учасників бойових дій, та осіб, прирівняних до них – 128, 1 тис. чол. (Пенсійний фонд України 2018 р. газета «День»). Найбільше ветеранів мешкає у Львівській, Дніпропетровській, Харківській та Донецькій областях, а також у Києві. Аркадій Леонідович. Фото: Kostiantyn Honcharov/DWАлла Георгіївна. Фото: Kostiantyn Honcharov/DW

Номер слайду 4

8 і 9 травня Загальні втрати військових та цивільного населення під час війни за різними даними становлять від 50 до 75 мільйонів людей. З них приблизно від 8 до 10 мільйонів – українців. Це майже чверть усього тогочасного населення України.

Номер слайду 5

кількість мобілізованих з території Україницивільніжертви голокосту загальна кількість15 мільйонів 10 мільйонів 5 мільйонів 0 мільйонів Які втрати понесла Україна?Сукупні людські втрати на території України впродовж 1939–1945 років, включаючи військових і цивільних, оцінюють у 10–13 мільйонів осіб. Загалом же з 1941 до 1945 роки, враховуючи тих, хто загинув від рук обох режимів, був вивезений на примусові роботи, репресований або ж депортований, населення України зменшилося із майже 41 мільйона до 27 мільйонів.Історикам невідомі імена більше 3 млн загиблих.

Номер слайду 6

Партизанські загони. Частина населення України боролася з окупантами в партизанських загонах, диверсійних групах тощо. За 1941–1945 роки в партизанських загонах і з’єднаннях налічувалося близько одного мільйона осіб, з яких 30 відсотків загинули. Матеріальні втрати. Було зруйновано майже 700 українських міст і 28 тисяч сіл, вивезено 550 промислових підприємств, незліченну кількість історичних цінностей. Україна в результаті Другої світової війни зазнала матеріальних втрат у розмірі понад 45% від збитку усього СРСР. Мобілізація Червоної арміїЗагальна кількість мобілізованих з території України за роки війни до Червоної армії становила близько 7 мільйонів. Кожний другий з них загинув, а кожний другий із тих, хто вижив, повернувся інвалідом. ДобровольціКрім Червоної армії, вихідці з України воювали в арміях Польщі (120 тисяч), США (80 тисяч), Канади (45 тисяч), Франції (5 тисяч). Який внесок зробили українці у перемогу над нацизмом?

Номер слайду 7

Від Дніпра до Ельби. Чотири Українські фронти.1-ий Український фронт. Створений 20 жовтня 1943 року згідно наказу Ставки ВГК від 16 жовтня 1943 року шляхом перейменування Воронезького фронту.2-ий Український фронт. Створений 20 жовтня 1943 р. на підставі наказу Ставки ВГК від 16 жовтня 1943 р. шляхом перейменування Степового фронту. 3-ій Український фронт. Створений 20 жовтня 1943 р. згідно наказу Ставки ВГК від 16 жовтня 1943 р. шляхом перейменування Південно-Західного фронту. Командувачі фронтом:генерал армії Ватутін М. Ф. (жовтень 1943 р. - березень 1944 р.);Маршал Радянського Союзу Жуков Г. К. (березень-травень 1944 р.);Маршал Радянського Союзу Конєв І. С. (травень 1944 р. - до кінця війни). Командувачі фронтом:генерал армії, з лютого 1944 р. Маршал Радянського Союзу Конєв І. С. (жовтень 1943 р. - травень 1944 р.);генерал армії, з вересня 1944 р. Маршал Радянського Союзу Малиновський Р. Я. (травень 1944 р. - до кінця війни).4-ий Український фронт4-ий Український фронт першого формування був створений 20 жовтня 1943 р. на підставі директиви Ставки ВГК від 16 жовтня 1943 р. шляхом перейменування Південного фронту.4-ий Український фронт другого формування був створений 5 серпня 1944 р. на підставі директиви Ставки ВГК від 30 липня 1944 р. Командувачі фронтом:генерал армії Малиновський Р. Я. (жовтень 1943 р. - травень 1944 р.);генерал армії, з вересня 1944 р. Маршал Радянського Союзу Толбухін Ф. І. (травень 1944 р. - до кінця війни). Командувач фронтом:генерал армії Толбухін Ф.І. (жовтень 1943 р. - травень 1944 р.). Командувачі фронтом:генерал-полковник, з жовтня 1944 р. генерал армії Петров І. Ю. (серпень 1944 р. - березень 1945 р.);генерал армії Єрьоменко А. І. (березень 1945 р. - до кінця війни).

Номер слайду 8

Росія без України та інших союзників ніколи б не перемогла Третій рейх. Освенцим визволяли війська 1-го Українського фронту, а танком, який зніс браму концтабору «Аушвіц-Біркенау», командував українець Ігор Побірченко. Гітлерівський концтабір "Aушвіц-Біркенау" діяв з травня 1940 до січня 1945 року. За цей період там було знищено не менше 1,1 млн людей. Серед в’язнів були учасники українського національно-визвольного руху, чимало з них там загинуло, зокрема, брати Степана Бандери Василь та Олександр.Ігор Побірченко зустрів війну в місті Стаханов на Донбасі. У червні 41-ого провів батька на фронт, а вже у листопаді вмовив військкомат відправити і його на війну, хоча йому навіть не було 18-ти. Подвиг танкіста Івана Побірченка, який став по війні визначним ученим і помер 2012 року. Прапор над Рейхстагом 30 квітня 1945-го о 14-й годині 25 хвилин встановив лейтенант-українець Олексій Прокопович Берест. Олексій Береста разом з Михайлом Єгоровим та Мелітоном Кантарією підняв переможний прапор на даху німецького Рейхстагу у травні 1945 року. За це його пізніше визнали Героєм України, але звання героя за життя він не отримав.1953 року проти нього сфабрикували справу. Під час розслідування, слідчі закидали, що Берест геть не воював, а лишень відсиджувався. Береста засудили та відправили у заслання до концтаборів на 10 років. Звання героя уродженець Сумщини Олексій Берест отримав через 35 років після трагічної смерті, указом президента Віктора Ющенка.

Номер слайду 9

Політичні наслідки. Воєнні дії тривали на території України 1 418 днів Перемога над німецько-фашистськимизагарбниками створила умови для завершення процесу возз'єднання українських земель в єдиній державі. Об'єднання українських земель було підтверджено на Тегеранській (1943 р.), Кримській (1945 р.) та Потсдамській конференції глав держав антигітлерівської коаліції.

Номер слайду 10

8 і 9 травня Україна увійшла до складу ООН як країна-засновниця у квітні 1945 року, що було визнанням внеску українського народу у перемогу над фашизмом та зміцнення миру в усьому світі від нацистського поневолення.

Номер слайду 11

Якщо порівнятм Другу світову з повномасштабним військовим вторгненням, яке розпочала Росія проти України 24 лютого 2022 року, то можна побачити багато збігів. Українці, які пережили нацистську окупацію під час Другої світової війни, через 77 років після її завершення знову зіткнулись з повномасштабною війною. Україна дедалі частіше вимагає від міжнародної спільноти реагувати на воєнні злочини, які скоюються Росією під час війни. Хоча Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі видав ордер на арешт російського президента Володимира Путіна, це є лише першим кроком у дуже довгому процесі. ПАРАЛЕЛІ МІЖ Путінським та нацистським режимом Третього Рейху

Номер слайду 12

Тільки той, хто пам'ятає минуле, вартий майбутнього... Верхівку нацистської Німеччини судили у Нюрнберзі після завершення Другої світової у 1945«Україна офіційно направила позов проти РФ до Міжнародного суду ООН у Гаазі. Вимагаємо притягнути Росію до відповідальності за спотворення поняття геноциду для виправдання агресії»На путіна та його прихільниів чекає ГААГАПісля завершення Другої світової війни у 1945 розпочався Нюрнберзький трибунал, покликаний покарати верхівку нацистської Німеччини за Голокост та інші звірства. ПАРАЛЕЛІ МІЖ Путінським та нацистським режимом Третього Рейху

Номер слайду 13

«Z». ІСТОРІЯ РАШИСТСЬКОЇ СВАСТИКИПід час Другої Світової війни у ​​нацистському концентраційному таборі Заксенхаузен літерою «Z» була позначена будівля, де завершилися масові вбивства. На цій «Станції «Z» розміщувався крематорій з чотирма печами, в якому нацисти спалювали тіло в'язнів. У 1943 році там була також побудована газова камера. Транспорт з людьми направляли разом до цієї споруди, минаючи реєстрацію в таборі. Чим надихалися російські окупанти, плануючи знищення України та мирного населення, – вже зрозуміло. Але і кінець нацистського режиму ми також пам'ятаємо. Окупантів чекає повний розгром і Гаазький трибунал!І ще один цікавий збіг – «V», вірніше V-1 і V-2 (від Vergeltungswaffe – зброя відплати) – це літак-снаряд і балістична ракета (відомі також як «Фау»), що стояли на озброєнні у Німеччини під час Другої світової.

Номер слайду 14

Велики втрати у ДСВ несли Красна Армія не в останню чергу за рахунок отих «чорносвиток», «сірих піджаків», «граків», яких хапали на «визволених» територіях і кидали на штурм німецьких позицій, не видавши нормальну зброю і не поставивши на військовий облік. Число загиблих із них по України, за оцінками, перевищує мільйон людей. ПАРАЛЕЛІ МІЖ Путінським та нацистським режимом Третього Рейху. Сьогодні факти повторення поведінки щодо мобілізації у російсько-українській війні:у полоні СБУ окупанти розповідають, що російські загарбники продовжують силову мобілізацію в так званих Л/ДНР та захоплених територій;чоловіків ловлять на вулицях, забирають з роботи, витягують із квартир і просто знімають з автобусів;«Новобранців» вдягають у форму без розпізнавальних знаків, забирають усі документи і відправляють на передову;А щоб нікуди не втекли – возять у закритих залізничних вагонах…

Номер слайду 15

Тільки той, хто пам'ятає минуле, вартий майбутнього... ПАРАЛЕЛІ МІЖ Путінським та нацистським режимом Третього Рейху

Номер слайду 16

Тільки той, хто пам'ятає минуле, вартий майбутнього... Верхівку нацистської Німеччини судили у Нюрнберзі після завершення Другої світової у 1945«Україна офіційно направила позов проти РФ до Міжнародного суду ООН у Гаазі. Вимагаємо притягнути Росію до відповідальності за спотворення поняття геноциду для виправдання агресії»На путіна та його прихільниів чекає ГААГАПісля завершення Другої світової війни у 1945 розпочався Нюрнберзький трибунал, покликаний покарати верхівку нацистської Німеччини за Голокост та інші звірства. ПАРАЛЕЛІ МІЖ Путінським та нацистським режимом Третього Рейху

Номер слайду 17

ЗНИЩЕННЯ ЦИВІЛЬНИХНа 1 берез1ня 2023 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) зафіксувало 21 965 жертв серед цивільного населення в Україні. Підтверджена кількість загиблих перевищила вісім тисяч. ЗАГИБІЛЬ ДІТЕЙ Серед поранених — 413 хлопчиків та 295 дівчаток, а також 271 дитина, стать якої поки не вдалося встановити. Загинули 3664 чоловіки, 2173 жінки, 260 хлопчиків та 203 дівчинки, стать 31 дитини та 1900 дорослих поки не встановлено.ІНФРОСТРУКТУРАПонад 170 тисяч зруйнованих житлових будинків по всій Україні. Це – один із наслідків повномасштабної збройної агресії Росії, яка розпочалась 24 лютого минулого року. Такі дані станом на січень 2023 року наводить Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. ДЕПОРТАЦІЯ ДІТЕЙ Регіональний центр прав людини За різними даними, в росію вивезли від 260 тис. до майже 700 тис. українських дітей, більшість із яких має батьків. Фактичні цифри жертв значно вищіПАРАЛЕЛІ МІЖ Путінським та нацистським режимом Третього Рейху

Номер слайду 18

Весняні свята ( 8 травня) Перейдіть за посиланням та виконайте інтерактивну вправу https://learningapps.org/19183947

Номер слайду 19

пащенко п.о. Як і в середині минулого століття, ми захищаємо свою Батьківщину від агресора-окупанта, що дає нам додаткові сили і право на відчайдушний спротив. Перемога у цій війні для нас означає вільне життя у своїй власній країні за своїми власними правилами. Ми ніколи не були загарбниками, як нацисти чи рашисти, тому правда і сила на нашому боці. Досвід та історичні уроки ДСВ допомагають організувати дієвий опір російському агресору. Пророчий вислів провідника українського руху опору Степана Бандери: «І прийде час, коли один скаже: „Слава Україні! “, а мільйони відповідатимуть „Героям слава!“» став реальністю сьогодні. Тільки той, хто пам'ятає минуле, вартий майбутнього...

pptx
Додано
2 травня 2023
Переглядів
290
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку