СИЛА КОРІОЛІСА ............

Про матеріал

СИЛА КОРІОЛІСА

опанпгпгшршоллщолдтолтиплгенапмрою.........обилгпмро

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Прояви сили коріоліса на річках своєї місцевостіПідготувала: УЧЕНИЦЯ 11 КЛАС

Номер слайду 2

Що таке сила Коріоліса?Сила Коріоліса — одна з сил інерції , що існує в системі відліку, що обертається, і виявляється при русі в напрямі під кутом до осі обертання.

Номер слайду 3

Хто вивчав силу коріоліса?Гаспар-Гюстав Коріоліс ( 21 травня 1792 — 19 вересня 1843) — французький математик, інженер і науковець. Найбільше відомий роботою, присвяченою вивченню ефекту Коріоліса. Також відомий теоремою про прискорення в абсолютному та відносному рухах.

Номер слайду 4

Як діє сила Коріоліса

Номер слайду 5

Як діє сила коріоліса. Оскільки Земля обертається, то сила Коріоліса виявляється і в глобальних масштабах . У північній півкулі сила Коріоліса направлена вправо від руху, тому праві береги річок в північній півкулі крутіші — їх підмиває вода під дією цієї сили. У південній півкулі все відбувається навпаки. Сила Коріоліса відповідальна також і за виникнення циклонів і антициклонів. Саме силою Коріоліса пояснюється в три рази більше зношення правої рейки залізничної колії, ніж лівої. Всупереч популярній думці, малоймовірно, що сила Коріоліса впливає на напрям закручування води у водороводі, оскільки Земля обертається дуже повільно (один оберт за добу), і ця сила дуже мала.

Номер слайду 6

ДІЯ СИЛИ КОРІОЛІСА НА РІКИ ПОЛТАВЩИНИДля дослідження я обрала 3 річки Полтавщини. (Ворскла, Хорол та Псел). ВОРСКЛАХОРОЛПСЕЛ

Номер слайду 7

РІЧКА ПСЕЛМісцеві завжди дивувалися від незвичності берегів. Зазвичай схили долини рік асиметричні: високі праві та низькі ліві. Коли ріка Псел добігає смт Шишак, спостерігається, що лівий берег вищий. Саме тут і відображається сила Коріоліса. Відповідно до якого зрозуміло, що праві береги річки знаходяться у північній півкулі.

Номер слайду 8

Річка ВОРСКЛА Для річки Ворскла також характерне слабозвивисте русло. Річка має таку ж асиметрію берегів яка притаманна для сили Коріоліса. ече Придніпровською низовиною. Долина трапецієвидна. Майже на всьому протязі річки високий правий берег, низький – лівий

Номер слайду 9

РІЧКА ХОРОЛДолина трапецієвидна, часто асиметрична з підвищеними правими і пологими лівими берегами. Ширина долини – 10-12 км. Також притаманна сила Коріоліса.

Номер слайду 10

ВИСНОВОКВплив сили Коріоліса – це зміни в напрямку вітрів, течій. Зміна рельєфу. Саме через знаходження моєї місцевості у північній півкулі, змінюється рельєфність берегів, праві- вищі, а ліві- нижчі.

pptx
Додано
6 грудня 2020
Переглядів
18890
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку