Сімейний вогник "Батьківщина починається з сім ї"

Про матеріал

Головною метою сімейного вогника є подолання відчуженості батьків і дітей, обмін батьківським досвідом та сприяння вирішенню проблем у вихованні дітей, розвиток творчих здібностей родини, бажання зберігати родинні звичаї та традиції.

Перегляд файлу

 

Сімейний вогник

«Батьківщина починається з сім ї»

 

Мета: Головною метою сімейного вогника є подолання відчуженості батьків і дітей, обмін батьківським  досвідом та сприяння вирішенню проблем у вихованні дітей,  розвиток  творчих здібностей родини, бажання зберігати родинні звичаї та традиції.

Актуальність: Людина як особистість починає формуватися одразу після народження, а  тому велика роль у цьому процесі належить  родині. На жаль, останнім часом спостерігаємо тенденцію, коли батьки, заклопотані роботою та власними проблемами забувають про духовний розвиток дитини, обмежуючись тільки забезпеченням її  матеріальними цінностями. Губиться зв’язок батьків і дітей, що може неабияк перешкоджати формуванню дитини як повноцінної особистості, громадянина своєї держави.

Обладнання: комп’ ютер , проектор для презентацій,вирізані з паперу дубові листочки , фломастери, столики, прибрані скатертиною, квіти, для сервіровки набори посуду ( тарілка, ложка, виделка, ніж, тощо), картки з ситуаціями, вирізане з цупкого паперу велике дерево з багатьма гілочками, магніти.

Рекомендації: запросіть на сімейний вогник родини різного соціального статусу: багатодітні, родини, в яких виховується одна дитина. Це  буде корисним і для батьків, і для педагогів, адже можна побачити різні стилі виховання дітей, що  збагатить вас досвідом.

Проведіть із батьками та дітьми підготовчу роботу, що забезпечить ефективність проведення сімейного вогнику: підготовка комп ютерної презентації «Моя сім я», питання стилю виховання дитини в сім ї, інсценівка «Розмова матері і сина, батька і доньки», презентація улюбленої родинної  страви, сервірування столу, музичні паузи.

                                            Бажаємо вдачі!

 

 

 

 

 

ІВедучий 1. У чому сенс життя людини? Таке запитання ми нерідко ставимо перед собою на різних етапах  життя і шукаємо відповіді. А я думаю, що сенс життя людини — продовження роду людського.

 Ведучий 2:  Де людина відчуває тепло і піклування, звідки ми всотуємо в себе любов до Батьківщини  і запам ятовуємо на все життя запах свіжої паляниці і теплого молока? Звичайно, це  наша сім я!

Ведучий 1: У всіх народів споконвіків підносився культ Матері та Батька. В одній із біблійних заповідей наголошується: "Шануй батька і матір свою".

Ведучий 2: Саме з сім ї починається наше майбутнє. Українська народна педагогіка на основі багатовікового досвіду завжди підтримувала культ Матері і Батька, культ Сім'ї. Матері й батькові відводилась найвища, авторитетна роль.

Ведучий 1:  Наше свято ми присвячуємо українській сім’ ї як берегині моральних цінностей української держави і її народу.

Ведучий 2: Із задоволенням ми представляємо родини, які братимуть  участь у нашому вечорі сімейного спілкування .( Звучить музика,  ведучі називають прізвища   сімей).

Порада: заздалегідь дізнайтеся цікаві, жартівливі  моменти з життя кожної родини і при оголошенні  сімей, які беруть участь у вечорі, розкажіть про це 3-4 реченнями. Наприклад, одного разу  ( називаємо ім я по-батькові  батька)  зварив найсмачніший борщ, рецепт якого не знала навіть мама ( ім я по-батькові  ). Це  буде родзинкою.

Ведучий 1: Музичне вітання  для наших родин дарують …( пісня або танець )

Ведучий 2: Відомий англійський філософ Френсіс Бекон стверджував: «Любов до Батьківщини починається з сім’ ї». ". У прадавні часи тільки батьки несли відповідальність за виховання дітей. Ця відповідальність була не тільки перед собою, а й перед громадою. Тому в народі найвище цінували людей, які виховали порядних дітей.

Ведучий 1: Пропонуємо нашим сім ям перегорнути сторінки сімейного альбому і познайомити зі своєю родиною.

Ведучий 2: До вашої уваги сімейні презентації «Моя сім я».

Порада: використайте проектор із комп ютером для показу презентацій, в процесі підготовки до вечора доручіть підготувати презентацію дітям, а батьки нехай відберуть сімейні світлини, які розкажуть про історію створення їхньої сім’ ї.

Ведучий 1: Давайте уявимо, що ми на безлюдному острові.

 Ведучий 2: Не хочу навіть уявляти! Адже там не буде маминих теплих долонь, батьківських порад, бабусиного ласкавого: « Мій онучечок» і дідусевого: «Рости, онучку, великим».

 Ведучий 1: А я сумував би за маминою колисковою.

Звучить тихо колискова, на її фоні читають діалог мама і син, а потім батько і донька .( підготуйте цей діалог до вечора з членами родини, яка буде брати участь у вечорі, або з артистами драматичного гуртка)

Син: Мамо моя рідна і єдина,
    Ластівко добра і теплоти,
    Я для тебе був і є дитина,
    І для мене найдорожча ти.

Мати: Я ж тебе зростила, мій синочку,

Ти, мій колосочку дорогий,

Як же йдеш від мами ти далеко?

Світ очей для мене дорогий?

Син: Доки в грудях буде серце битись,
    Втратити тебе я так боюсь.
    Я на тебе хочу надивитись,
    За здоров’я Богу помолюсь

   Мати: Береже  тебе хай Божа Матір,

    Де б, синочку, ти не побував.

    Бережи ти, сину, землю нашу,

     Дім, що сили сину надавав.

 Син: Виглядай мене, мамо, 
     із далеких доріг.
     Знай, що пізно чи рано,
      я вернусь на поріг.

Виходять батько і донька ( музика змінюється )

Батько: Доню , моя доню,

Яка в тебе доля?

Нехай буде щасливою

    Не надто примхливою.

Донька: Так, як сонце в небі серед літа,

Так, як у високім леті птах,

Радує мене завжди привітна

Татова усмішка на устах.

Батько: Ти, моя доню, просто диво!

Ніжна, квітко вродлива!

А коли доня сміється,

Радістю у мене серце б ється!

Донька: Шануймо батька! - Біблії слова.

І будуть нас так люди шанувати.

Тож хай у серці пісня ожива,

І долинає аж до серця тата.

Ведучий 1: А чи знаєте ви, що15 травня в усьому світі відзначається День

сім’ ї?

Ведучий 2:  Це свято, а також тиждень сім’ ї, котрий відбувається після нього , є свідченням розуміння міжнародним товариством важливості ролі сім’ ї в  житті суспільства.

Ведучий 1: У кожної родини своє бачення виховання дитини. Пропонуємо нашим сім’ ям  поділитися своїми секретами виховання .

Ведучий 2:  «Мій секрет виховання» - так називається наступна сторінка нашого сімейного альбому. Кожна сім’ я ділиться своїм досвідом у вихованні дітей.

Порада: обговоріть із батьками-учасниками  коло питань, які можна висвітлити. Це може бути: спільне дозвілля з дітьми, методи покарання і заохочення: за і проти, як батьки допомагають своїй дитині, готують їх до майбутнього дорослого життя, тощо.)

Ведучий 1: Відомий педагог В.Сухомлинський стверджував, що дитина повинна бути впевнена, що родина її дуже любить, тоді і дитина теж так само буде любити сім’ ю.

Ведучий 2:  Наступна сторінка нашого альбому « Мій подарунок родині», де діти підготували для своїх батьків художні номери.

Порада: Діти можуть підготувати пісню, танець, вірш, інсценівку, розповідь, які передадуть їхню любов до матері і батька, можна, щоб діти виконали свій номер разом із батьками.

Ведучий 1: Родинний затишок у сім’ ї не виникає сам. Він створюється завдяки постійній наполегливій праці членів сім’ ї.

Ведучий 2: А для мене затишок, коли вдома смачно пахне маминими пиріжками і смачним українським борщем. Як же цього не вистачає, коли ти так далеко від дому!

Ведучий 1: Сімейна вечеря в родинному колі ! Що може бути важливішим!  А давайте зараз ми спитаємо наших учасників, яка улюблена страва їхньої сім’ ї.

Ведучий 2:  Наступна сторінка  сімейного альбому  - «Кулінарний шедевр моєї родини» !  Наші родини повинні скласти святкове меню та сервірувати стіл за 5 хвилин!

Ведучий 1: А діти розкажуть про улюблену страву сім’ ї.

Під музичний супровід батьки з дітьми складають меню, сервірують стіл та презентують улюблену страву.

Порада: можна запропонувати батькам приготувати вдома страву і презентувати її  на святі, прогостити гостей.

Ведучий 1: Багато слів ми присвятили матерям, проте часом забуваємо про батька. Він може мовчати, не показувати своїх емоцій, але це не означає, що тато не вболіває за свою дитину.

Ведучий 2: Тож давайте сьогодні ми скажемо « Похвальне слово батькові».

Запрошуємо дітей сказати слова подяки батькові.

Виступ дітей зі словами подяки татам.

Порада: Можна, щоб діти розповіли випадки з власного життя, у яких тато допомагав, радив.    Звучить «Пісня про тата» Наталії Май

Ведучий 1:  Усі люди різні, у них різні інтереси , уподобання і захоплення, а тому  між ними виникають непорозуміння.

Ведучий 2: Як не дивно, найбільше непорозумінь у людей виникає під час спілкування з рідними. І це не тільки сварки і конфлікти.

Ведучий 1:  Можемо спостерігати випадки, коли діти йдуть із сім’ ї, або ще гірше, вирішують покінчити життя самогубством.

Ведучий 2:  Часом ми не помічаємо своєї байдужості, нечуйності, нетактовності у ставленні до членів родини. Посваритися можуть будь-які люди, навіть ті, котрі дуже люблять  одне одного.

Ведучий 1: А тому ми повинні вчитися вирішувати конфлікти,тому що в суперечках не буває переможців.

Ведучий 2: Пропонуємо нашим родинам обговорити  наступні ситуації, які можуть викликати сімейну сварку.

Родинам роздають картки, у яких описана конфліктна ситуація.

Ситуація№1  Донька голосно включає музику, не реагує на зауваження матері. Бат ько починає звинувачувати матір, що вона не має впливу на доньку.

Ситуація№2 Син дивиться телевізор. Мати підійшла і вимкнула телевізор, оскільки до цього вже тричі просила винести сміття. Син образився.

Ситуація №3 Батько прийшов втомлений додому. Син відразу  просить його допомогти розібратися у новій комп ютерній програмі. Батько відмовився. Син почав кричати, що у батька немає ніколи часу, щоб йому допомогти. Прибігла мати , і почала сварити батька.

Порада: можна привести ситуації, які педагог вважає за потрібне саме для його батьків і дітей.

Музична пауза ( поки батьки підготуються до обговорення та вирішення конфліктних ситуацій)

Ведучий 1: Батьківщина починається з сім’ ї, з її традицій, звичаїв, любові до рідного дому.

Ведучий 2: Патріотизм кожної дитини починається з рідної домівки, домашнього вогнища. Неньчина колискова пісня та її ніжне слово, мовлене рідною мовою, батькова мудра настанова та наука, бабусині казки та дідусеві легенди, родинні традиції та звичаї - з усього цього виростає патріотизм.

Ведучий 1:   Це глибоко западає в душу і ніколи не забувається. З родини йде життя  людини,  без сім’ї  немає щастя на землі.

Ведучий 2: Пропонуємо нашим родинам , батькам і дітям, записати на вирізаних із паперу дубових листочках важливе, на їхню думку, правило сімейного життя , а потім розмістити на нашому великому родинному дереві.

Батьки і діти записують, зачитують і вивішують  ці паперові дубові листочки-правила на родинному дереві за допомогою магнітів.

Ведучий 1: Ми бажаємо злагоди  кожній родині, взаєморозуміння і поваги один до одного. Будьте щасливими!

Звучить пісня Віти Семчук та Олександра Ліванцова  «Моя сім'я»

 

 

 

 

Список використаних джерел

1. Данилевська О., Пометун О. Етика: Підруч. Для 5-го кл. – К.: Генеза, 2005.-  с.61-67

 

 

 

doc
Додано
9 січня 2018
Переглядів
2345
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку