Система заходів щодо запобігання актуальним проблемам сьогодення, пов’язаних зі здоров’ям

Про матеріал
Пропаганда здорового способу життя – це процес, який дає людям змогу посилити контроль над своїм здоров’ям і поліпшити його. Щоб досягти стану повного фізичного, розумового та суспільного добробуту, індивід або група мають бути спроможні ідентифікувати й реалізувати свої прагнення, задовольнити свої потреби і змінити своє середовище або пристосуватися до нього.
Перегляд файлу

Барвінківська районна державна адміністрація

Відділ освіти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Система заходів щодо запобігання актуальним

проблемам сьогодення, пов’язаних зі здоров’ям

 

 

 

 

 

 

Методичні рекомендації

для практичних психологів, соціальних педагогів, класних керівників

7-10 класів, організаторів виховного простору

 

 

 

 

 

 

 

 

                                      Укладач: Склярова Л. В.

                                                                          методист з психологічної служби

                                                        відділу освіти Барвінківської

                                                                           районної державної адміністрації

 

 

 

 

 

Барвінкове 2018

 

ЗМІСТ

 

 

Передмова

Інноваційні форми профілактичної роботи

 щодо здорового способу життя

 

Комплекс ігор та вправ для роботи з учнями

 щодо здорового способу життя

 

Круглий стіл  «Твоє життя – твій вибір»

КВК  «Ми за здоровий спосіб життя» (виступ команди)

Рекламний ролик

Акція «Молодь за здоровий спосіб життя»

Акція  «Мистецтво проти наркоманії та СНІДу»

Заняття - тренінг з  профілактики  ранніх  статевих  стосунків,  ВІЛ/СНІДу   «Вибір у твоєму житті»

Проект «Ми за здоровий спосіб життя»

Життя у твоїх руках  (інформаційно  – прикладне видання для підлітків)

Анкети для учнів

Використана література

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПЕРЕДМОВА

 

 

«Існують тисячі хвороб,

але здоров’я буває одне»

                                                                                                  А. Берні

 

Головне в житті – здоров’я. Піклуючись про своє здоров’я, ми піклуємося про майбутнє покоління. Здоров’я залежить від багатьох чинників: спадковості, медицини, стану довкілля, способу життя.

Спосіб життя складається зі звичок, характеру, потреб людини, матеріального і духовного становища, традицій тощо. Поняття „здоровий спосіб життя” містить у собі елементи всіх сфер здоров’я і не тільки фізичного й психічного, але й соціального  та духовного, що поєднує відсутність шкідливих звичок, наявність світоглядної установки на пріоритетну цінність здоров’я.

Пропаганда здорового способу життя – це процес, який дає людям змогу посилити контроль над своїм здоров’ям і поліпшити його. Щоб досягти стану повного фізичного, розумового та суспільного добробуту, індивід або група мають бути спроможні ідентифікувати й реалізувати свої прагнення, задовольнити свої потреби і змінити своє середовище або пристосуватися до нього. Таким чином, здоров’я розглядається як ресурс для повсякденного життя, а не як життєва мета. Здоров’я – це позитивне поняття, що наголошує на суспільних та персональних ресурсах, а також на фізичних спроможностях. Отже, пропаганда здорового способу життя стосується не тільки сектора охорони здоров’я та здорового способу життя, а й виходить далеко поза його межі, порушуючи проблеми загального добробуту.

Здоровий спосіб життя все наполегливіше входить у повсякденне життя планети. Людина починає розуміти, що активність, творчість, висока працездатність, успіхи й досягнення в навчанні, житті недосяжні для хворого.

Сьогодні в Україні намітилася тенденція до збільшення проявів негативної поведінки серед дітей і молоді. Дитяче та підліткове середовище спрямоване на прилучення до нікотину, алкоголю, різноманітних наркотиків, на ранні сексуальні зв’язки, що різко погіршує стан фізичного і психічного здоров’я підлітків. Гостро стоїть проблема репродуктивного здоров’я, ранньої вагітності дівчат-підлітків.

Втрата здоров’я серед молоді створює низку серйозних проблем, ставить під загрозу національну безпеку, саме існування держави. Тому наша мета через просвітницьку роботу сприяти розумінню дітьми і молоддю переваг здорового способу життя, здобуття знань, умінь і навичок здорового способу життя та відмови від негативної поведінки. Для досягнення цієї мети у педагогічній практиці є багато різних форм і методів роботи з учнями. Учителям, психологам, соціальним педагогам слід звертатися до цих форм, проникати в емоційну, творчу, діяльну сфери дитини, намагатися зробити профілактичну не формальною, а дієвою, продуктивною.

ІННОВАЦІЙНІ ФОРМИ ПРОФІЛАКТИЧНОЇ РОБОТИ ЩОДО ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ

 

Для успішної профілактичної роботи з молоддю потрібно відшукати нові або використовувати традиційні форми роботи, надаючи їм таких сучасних ознак, які відповідали б інтересам і потребам учнівської молоді, спонукали учнів осмислено діяти, сприяли формуванню особистісної позиції щодо проблеми.

Завданням профілактичної роботи не є суто викладання необхідної інформації, а постійне розширення уявлень учнів щодо актуальних проблем сьогодення. Тому плануючи заходи слід звертатися до різноманітних форм, глибше досліджувати тему, пропонувати зацікавленим учням самостійну роботу, звертатися за допомогою до спеціалістів, залучати батьків. Ця робота потребує певної системності і постійного розвитку.

 

Театралізовані форми:

 

літературно-музичні композиції, концерт, публіцистична вистава, змагання команд КВК, пластично-хореографічна вистава.

 

Інтерактивні ігрові форми:

 

ігрова програма, інтерактивна акція, ток-шоу, гра станціями.

 

Інтелектуально-пізнавальні форми:

 

гра «Що? Де? Коли?», «Брейн-ринг», «Мікрофон», година «Запитань та відповідей», гра  «Колесо фортуни».

 

Художньо-прикладні форми:

 

конкурси малюнка, виставки малюнків, проектів, рекламні ролики, конкурси графіті, показ моди, ярмарки, спортивні свята, вечори зустрічей, наукові конференції, дискотеки, авторські малюнки на футболках.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КОМПЛЕКС ІГОР ТА ВПРАВ ДЛЯ РОБОТИ З УЧНЯМИ ЩОДО ЗДОРОВОГО СПОСОРБУ ЖИТТЯ

 

 

Вправа  «Колесо життя»

 

Мета: визначити поняття «здоров’я», «здоровий спосіб життя» та фактори, які впливають на здоров’я.

 

 

Хід вправи:

 

На початку ведучий наголошує, що існує багато визначень поняття здоров’я. Білл Райн, професор школи соціальної роботи Канадського університету, пропонує концепцію поняття здоров’я, в основу якої покладено світогляд перших поселенців Канади, які сприймають життя як колесо. Відповідно цьому світогляду, все в житті має бути в гармонії.

 

Завдання:

 

  • намалювати велике коло на аркуші паперу;
  • намалювати 8 спиць від центра до великого колеса, кожна з яких прямо протилежна іншій і може продовжуватись за лінією великого кола;
  • позначити кожну спицю так: духовна, інтелектуальна, емоційна, фізична, соціальна, професійна, екологічна, психологічна;
  • кінець і початок спиць позначати таким чином, щоб біля центра зібралися назви з негативним зображенням, тобто зі знаком „–”, а біля великого колеса – назви позитивного забарвлення зі знаком „+”. Після цього ведучий пропонує учасникам знайти і позначити на кожній спиці місце, яке найбільше відповідає їхньому стану, а потім з’єднати ці відмітки суцільною лінією.

    Націлити учнів на те, що кожна із спиць утримує наше колесо у рівновазі, кожна вимагає нашої уваги, нам необхідно розвивати наші спиці рівномірно, щоб прожити життя гармонійно.

 

Запитання для обговорення:

 

  • Чи утворилося коло?
  • В якому з аспектів життя ви найбільш здорові?
  • Які сфери вашої життєдіяльності необхідно удосконалити?
  • Яким чином ви можете це робити?
  • Від чого залежить здоров’я?

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа «Шлях здорового способу життя»

 

Мета:  активне бачення учасниками того, що є здоровим способом життя, в яких   діях і поведінці він виявляється.

 

 Хід вправи:

 

Учасники поділяються на три підгрупи, кожна з яких отримує завдання: на рулоні паперу (шпалерах) створити  «Шлях здорового способу життя». Для цього з кольорового паперу треба вирізати «сліди» на яких написати дії та приклади поведінки, які, на думку учасників, сприяють здоровому способу життя, і приклеїти їх на шпалери. Кожна підгрупа презентує свій «шлях», які потім об’єднуються в один.

 

Вправа  «Проект»

 

Мета: навчити підлітків створювати інформаційні матеріали щодо здорового     способу життя.

Хід вправи:

 

Учасники об’єднуються у три групи. Групи отримують завдання: розробити проекти інформаційних матеріалів щодо здорового способу життя серед молоді для проведення просвітницької роботи.

І група – створює газету;

ІІ група – створює буклети;

ІІІ група – пише листівки

Після виконання вправи групи презентують свої матеріали.

 

 

Вправа  «Символ життя»

 

Мета:  закріпити висновки кожного учасника щодо його позицій, переконань і цінностей; надати учасникам можливість у символічній формі реалізувати своє бачення проблеми вибору і відповідальності за життя.

 

Хід вправи:

 

Учасники об’єднуються у три команди, кожна з яких отримує завдання: створити свій символ життя. Учасники мають можливість використовувати різноманітні матеріали: різнокольоровий папір, клей, ножиці, фломастери, пластилін, нитки, природний матеріал – шишки, колоски, гілочки, камінці, тощо.

По закінченні роботи команди презентують готові символи.

 

Вправа  «Дорога здорового способу життя»

 

Мета: сформувати відповідальне ставлення до власного здоров’я, активізувати внутрішній потенціал для боротьби з негативними звичками.

 

Хід вправи:

 

Група об’єднується в дві мікрогрупи, кожна з яких отримує завдання розробити свою дорогу до здорового способу життя і поставити на ній дорожні знаки, які будуть допомагати  в досягненні ЗСЖ або попереджати про можливі неприємності, перешкоди в процесі набуття повноцінного здоров’я. Далі йде обговорення робіт.

 

Вправа  «Модель здоров’я»

 

Мета:  визначити, що таке здоров’я, надати можливість учасникам відчути важливість здоров’я та необхідність дбайливого і відповідального ставлення до нього; задати напрямок для подальшої роботи щодо осмислення ролі наркотичних речовин як фактора, який шкідливо впливає на здоров’я людини.

 

Хід вправи:

 

Створити, використовуючи матеріали, які є у розпорядженні (кольоровий папір, фломастери, олівці, скотч, клей, папір А-1, А-4) модель здоров’я. Ця модель здоров’я має відповідати баченню того, що є здоров’ям, з чого воно складається, без чого неможливо уявити дійсно здорову людину.

В кожній групі обирається той, хто слідкуватиме за часом – „хронометрист”, той, хто фіксуватиме всі ідеї – „секретар” та той, хто буде презентувати роботу групи.

Після закінчення роботи йде презентація робіт.

Після презентації вчитель пропонує учасникам: „Уявіть собі ті шкідливі, руйнівні фактори, які впливають на здоров’я. Що це може бути?”

Завдання: за 3 хв. продемонструвати, як можуть шкідливі фактори вплинути, що можуть зробити з їх моделлю здоров’я.

 

Запитання:

 

  • Що ви відчували, коли створювали моделі здоров’я?
  • Що відчували коли руйнували?
  • Чи можна відновити те, що вже зруйновано?
  • Чи буде це мати той самий вигляд?
  • Що легше – запобігти чи відремонтувати?

 

 

Вправа  «Дерево мого життя»

 

Мета: надати можливість учасникам створити образ власного майбутнього, в якому немає місця і часу наркотичним речовинам.

 

Хід вправи:

 

Кожен учасник отримує роздатковий матеріал. Усім пропонується „виростити” власне дерево свого майбутнього. Для цього потрібно на зразок дерева, створеного на папері А1, (дерева різної величини) заповнити крони і коріння дерев на отриманих аркушах таким чином, щоб найменше дерево було деревом власних інтересів і здібностей кожного учасника через рік, середнє дерево – деревом, яке буде в кожного через 5 років, а найбільше дерево – деревом, яке буде через 10 років. Після закінчення роботи учасники за бажанням можуть поділитися своїм баченням власного майбутнього. Свої „дерева” учасники забирають із собою.

 

 

Гра «Життя з хворобою»

 

Мета: усвідомлення учасниками проблем, пов’язаних з наркоманією; зміна поглядів на проблеми тих, хто вживає наркотики.

Матеріал: невеликі картки з паперу, ручки.

 

Хід гри:

 

Кожен учасник отримує по 12 карток, на яких потрібно написати:

  • на 4 картках – назви улюблених страв;
  • на 4 картках – назви улюблених занять, захоплень;
  • на 4 картках – імена близьких чи коханих людей

Коли всі учасники дали відповіді, вчитель каже: „Давайте поставимо себе на місце людини, яка потрапила у залежність від наркотиків, для того, щоб краще зрозуміти, що відбувається в її житті. Отже, людина обрала задоволення, яке вона отримує від наркотику. За будь-яке задоволення слід платити... і не тільки грошима. Тому я прошу віддати по одній картці з улюбленою стравою, заняттям, близькою людиною.” Учасники самі вибирають і віддають 3 картки. Далі залежність вимагає наступних жертв, і учасники вибирають і віддають ще по 3 картки. Після цього вчитель сам проходить по колу і, не дивлячись, вибирає по 1 картці в кожного учасника – це символізує те, що наркоман уже не спроможний сам контролювати ситуацію. Усе, що залишилося в учасників, – це варіант того, що наркоманія може зробити з життям людини.

Після гри обов’язково проводиться емоційне розвантаження для того, щоб вивести учасників з ігрової ситуації. Його текст може бути таким: „Те, що відбувалося зараз, було лише грою. Я сподіваюся, що це ніколи не зачепить вас і ваших близьких, що ніхто з вас не зіштовхнеться з такою ситуацією у вашому житті. Усе це було лише грою й закінчилося разом зі грою...”

 

Вправа «Куля наркотичних речовин»

 

Мета: надати учасникам можливість висловити свої почуття та думки щодо наркотичних речовин, відчути єдність групи.

 

Хід вправи:

 

Кожен учасник отримує паперову стрічку і шматочок скотча (або стікер). На паперовій стрічці потрібно записати по одному-два висловлювання – свої думки, асоціації щодо такого явища, як вживання наркотичних речовин.

Перекидаючи іграшковий м’яч – „Кулю” – один одному, промовляти свої асоціації та думки і приклеювати до м’яча свої папірці. Після того, як „Куля” побувала в кожного з учасників, ведучий, демонструючи її, наголошує „Ми маємо саме такі почуття та думки щодо цього явища.”

 

 

Вправа «Мій острів»

 

Мета: усвідомити свої життєві цінності, визначити власну позицію щодо проблеми вживання наркотичних речовин.

 

Хід вправи:

 

Кожен учасник на аркушах паперу форматом А3 створює свій „острів.” На острові є все те, що є важливого у житті кожного. Це можна написати, намалювати, позначити символами. „Острови” можуть також мати різні форми та колір. Острів має бути дійсно своїм для господаря, це його світ та джерело сил. Після того, (через 5-10 хв.) як острови створені, учасники можуть розповісти про свої острови і розмістити їх у „соціальному морі.” Острови можуть бути розташовані окремо, а можуть утворювати „архіпелаги.” Кожен сам обирає своє місце, свою позицію. Ведучий говорить, що море з островами дуже схоже на  те велике суспільне море, яке є поза межами кімнати. І там є різні явища – дружба, любов, досягнення, відкриття, хвороби і ... наркотичні речовини. Після цього ведучий показує створену в попередній вправі „Кулю наркотичних речовин” і розміщує її посередині кімнати.

Далі пропонується учасникам протягом 3 хв. зробити те, що вони вважають за потрібне після того, як усвідомили, що є таке явище, як вживання наркотичних речовин. Можливо це буде зміна місця, домальовування чогось на острові, тощо. Якщо хтось з учасників запропонує викинути або зруйнувати „Кулю”, можна, погодившись з таким бажанням нагадати, що явище ж таке все одно є. Те, що ми маємо – це наші острови, і наша сила – в них.

Запитання: у чому полягає наша позиція, що ви можете зробити в цій ситуації?

 

Вправа  «Вплив наркотичних речовин на людину»

 

Мета: з’ясувати наслідки вживання наркотичних речовин

 

Хід вправи:

 

Учасники поділяються на три підгрупи. Кожна з них отримує завдання: визначити вплив на організм підлітків:

  • тютюну;
  • алкоголю;
  • наркотиків

Завдання можна виконувати у вигляді таблиць, схем, малюнків тощо. Після виконання завдання підгрупи презентують свою роботу.

Запитання для обговорення:

  • Що втрачає людина, коли починає вживати наркотичні речовини?
  • Чи вважаєте ви, що вживання наркотичних речовин – особиста справа кожної людини?

                                   Гра «Шнурівка»

 

Мета: усвідомити позитивні й негативні сторони шкідливих звичок, підготуватися до відповідального вибору способу життя.

 

Хід гри:

 

Коли ми збираємося щось почати, ми спершу зважуємо всі „за” і „проти”. Коли ми збираємося в дорогу ми зашнуровуємо черевики, вводимо шнурки то в одну, то в іншу дірочку по черзі. Зараз ми лише по черзі називатимемо аргументи „за” і „проти” куріння і вживання алкоголю.

І група – аргументи „за” куріння;

ІІ група – аргументи „проти” куріння;

ІІІ група – аргументи „за” вживання спиртного;

ІV група – аргументи „проти” вживання спиртного.

Учитель кидає м’ячик І групі, вона пропонує аргумент і кидає м’ячик ІІ, ІІІ, ІV групам, знову ІІ групі, доки не закінчаться аргументи в однієї з груп. Гра проводиться у швидкому темпі й дуже чітко, як шнурівка.

Запитання для обговорення:

  • Чи чули ви аргументи інших груп, інших сторін або для вас важливі були тільки ваші докази?
  • Які аргументи для вас були більш вагомими, здивували, були новими, несподіваними, вражаючими?
  • Що ви обрали для себе?
  • Що допомогло зробити вибір на користь здорового способу життя? Це було легко чи складно?
  • Що означає для вас цей вибір, що може змінитися у вашому житті?

Висновок: ми зробили вибір, дуже добре зашнурували черевики і готові вирушати в дорогу до вершини свого здоров’я.

 

Вправа  «Мікрофон»

 

Мета: формування в учнів відповідальної внутрішньої позиції щодо власного здоров’я, розвиток самостійного креативного мислення.

 

Хід вправи:

 

Кожен говорить по черзі, відповідаючи на запитання:

  • Паління – це ...
  • Палити шкідливо, тому що ...
  • Здоровий спосіб життя – це ...
  • Я черговий раз переконався, що ...

Правила проведення вправи:

  • говорить тільки той, у кого мікрофон;
  • відповіді не коментуються;
  • не можна перебивати іншого;
  • хочеш сказати – підніми руку;
  • з місця говорити та викрикувати не можна
  •  

Вправа  «Послання в світ»

 

Мета: закріпити та частково реалізувати в конкретних діях власну позицію учасників щодо проблеми вживання наркотичних речовин.

 

Хід вправи:

 

Ведучий пропонує учасникам скласти своє послання у світ (відкритий лист), написати те, що їм би хотілося сказати прямо зараз. Роздає кожному аркуш паперу. В своєму посланні учасники можуть описати своє ставлення до наркотичних речовин, надати поради та застороги своїм одноліткам. Це може бути і довгий лист і декілька речень, декілька слів. Послання зачитується. Всі послання кріпляться до плакату, на якому зображений „Голуб”. Плакат, за бажанням учасників, може бути розміщений так, щоб його могли побачити інші люди.

 

 

Вправа  «Вирізки з журналів»

 

Мета: закріпити отриманні знання про ВІЛ/СНІД, про шляхи їх передачі та способи запобігання; зняти емоційне напруження.

 

Хід вправи:

 

Учасників об’єднують у 3-4 підгрупи. Кожній підгрупі дається декілька газет і журналів та пропонується на підставі опублікованих там матеріалів визначити, який вид діяльності людини є ризикованим стосовно інфікування ВІЛ/СНІД і настільки, а також зробити колаж на тему „Ризик інфікування” (ризик інфікування високий, низький, відсутній).

 

Вправа «Мозаїка»

 

 Мета: закріпити знання про причини, які призводять до інфікування ВІЛ та ІПСШ.

 

Хід вправи:

 

Учасників об’єднують в групи по 5-7 осіб, і дають кожній набір „мозаїки” (набори роздаються у розрізаному вигляді) пропонуючи якнайшвидше зібрати „мозаїку”.

 

Рольова гра  «Прийміть до школи»

 

Мета: сформувати толерантне ставлення до ВІЛ – інфікованих.

Учитель поділяє учнів на 3 групи. Далі  кожному учаснику групи  пропонує взяти аркуш, на якому написана роль і коротка її характеристика (у кожній групі набір ролей однаковий).

Директор – приймає до школи ВІЛ-інфіковану дитину, не визначився зі своїм рішенням.

Класний керівник – мовчить, поки пристрасті не розгораються, стриманий, пасивний, не підтримує нічиєї позиції.

Медсестра – роз’яснює шляхи передачі ВІЛ-інфекції і переконує, що ВІЛ-інфікована дитина не становить небезпеки для дітей у процесі навчання.

Двоє батьків – категорично заперечують проти того, щоб у класі з їхніми дітьми навчалася ВІЛ-інфікована дитина.

Мама ВІЛ-інфікованої дитини – запевняє, що її дитина не становить небезпеки, що зараження сталося не через їхню ризиковану поведінку, а в результаті переливання крові.

ВІЛ-інфікована дитина – мовчить.

Спостерігач – мовчить, аналізує поведінку кожного учасника, визначає

тактику ведення гри, відзначає переломні моменти в бесіді.

 

 

Ситуація

 

До школи приходить мама, яка відверто розповідає директору, що вона і її дитина ВІЛ-інфіковані у результаті переливання крові під час вагітності. Вона повідомляє, що дитина відвідувала дитячий садок.

Директор збирає нараду, на яку запрошує всіх перерахованих вище учасників. Починається бесіда ...

Кожен учасник грає свою роль у заданому ракурсі. У кожній групі відбувається  обігрування однієї і тієї ж ситуації. По закінченню завдання вчитель пропонує поділитися результатами бесіди, розповісти про відчуті почуття, ставлення до своєї ролі. Далі надається слово спостерігачу.

 

Вправа «Особливості статі»

 

Мета: підвести учасників до усвідомлення існування стереотипів щодо слабких та сильних сторін чоловічої та жіночої статей.

 

Хід вправи:

 

Ведучий звертається до аудиторії: „Ми вже говорили неодноразово, що людство і світ влаштовані таким чином, що існує дві статі. Зараз, під час виконання вправи, ми з’ясуємо особливості кожної із цих статей.” Учасники діляться на 3 підгрупи: одна – хлопці, друга – дівчата, третя (змішана) – з хлопців і дівчат.

Кожній групі ведучий дає великий аркуш паперу, на якому намальовано два кола, розділених навпіл. Одна частина кола містить позначку „+”, інша – „–”. Протягом 5 хв. в кожному колі під певною позначкою написати, відповідно, сильні („+”) та слабкі („–”) якості жіночої і чоловічої статі.

В ході презентації своїх напрацювань, групам пропонується відповісти на запитання:

  • Які сильні якості притаманні хлопцям?
  • Які сильні якості притаманні дівчатам?
  • Які слабкі якості властиві хлопцям?
  • Які слабкі якості властиві дівчатам?
  • Як ви гадаєте, чи є дівчата з якостями, що притаманні хлопцям? Що це за якості?
  • А навпаки?

 

Вправа  «Терези»

 

Мета: надати учням можливість усвідомити власну модель поведінки.

 

Хід вправи:

 

Вчитель малює на аркуші А1 терези із знаком „+”, з іншої „–”. Необхідно пояснити учням, що позначка „+” означатиме аргументи за початок статевого життя, а позначка „–” аргументи проти. Таким чином учням пропонується висловити свої міркування щодо того, що втрачається або що набувається, якщо утриматись від статевих відносин. Вчитель розподіляє клас на юнаків і дівчат і видає кожній підгрупі аркуші паперу на яких вони пишуть свої аргументи. Після закінчення роботи вчитель пропонує учасникам кожної підгрупи зачитати свої думки. Наприкінці вчитель підсумовує: утримання від раннього статевого життя надає більше переваг, хоча кожен має сам вирішувати, що вибирати.

 

Дискотека

 

Мета: привернути увагу учнівської молоді до проблеми ВІЛ/СНІДУ.

Під час такого заходу можна поширювати інформацію, розповідати про відомих музикантів, які загинули внаслідок СНІДУ чи активно виступають за безпечну поведінку. Можна розповсюджувати буклети, плакати.

 

Гра станціями

 

Мета: сприяти ґрунтовному оволодінню учнями повною та достовірною інформацією про ВІЛ/СНІД, шляхи його передачі, ситуації ризику, розвінчання міфів. Підвищити рівень знань підлітків про особливості статі, статеві стосунки. Формувати позитивну мотивацію на здоровий спосіб життя. 

Учасники рухаються від станції до станції, зупиняючись отримують чи демонструють свої знання. Ситуація змагання дає змогу в рухливій, дієвій формі всебічно ознайомити з проблемою велику аудиторію.

  •    Станція «Дружба»

Учасники отримують конверт із інформацією про дружбу, кохання, сексуальність. Інформаційний матеріал опрацьовується, після цього учні дають відповіді на питання:

  • Що таке дружба, кохання?
  • Як можна виявити свої почуття?
  • Яка важлива складова людських стосунків?
  • Що таке сексуальність?
  • Прояви сексуальності?
  •    Станція «Хлопці – дівчата»

Підгрупам дається аркуш паперу, на якому намальовано два кола, розділених навпіл з позначками „+”, „–” у кожному колі під певною позначкою слід написати відповідно сильні та слабкі якості та риси чоловічої та жіночої статі. Далі йде презентація.

  •    Станція «Міфічна»

Учасникам роздаються анкети і пропонується вказати правильні чи неправильні твердження:

  1.  ВІЛ – це вірус, що викликає СНІД.
  2.  Можна інфікуватися ВІЛ, випивши із склянки, якою користувався ВІЛ-інфікований.
  3.  ВІЛ передається через дружній поцілунок.
  4.  Можна інфікуватися ВІЛ при переливанні неперевіреної крові.
  5.  Людина-носій ВІЛ може інфікувати свого статевого партнера.
  6.  Вживання алкоголю може підвищити ризик інфікування ВІЛ.
  7.  Комарі можуть переносити ВІЛ.
  8.  Використання одноразових шприців може захистити від ВІЛ/СНІД
  9.  Використання латексних презервативів під час статевого контакту може зменшити ризик інфікування ВІЛ.
  10.          Можна інфікуватися ВІЛ через сидіння на унітазі.
  11.          Більшість людей, інфікованих ВІЛ, становлять загрозу для суспільства.
  12.          ВІЛ-кінцева стадія захворювання на СНІД.
  13.          СНІД – це респіраторна хвороба

Ключ:

Міфи – 2, 3, 7, 10, 11, 12, 13

Факти – 1, 4, 5, 6, 8, 9

  •    Станція  «Мистецька»

Виготовлення колажів. Кожній підгрупі дається декілька газет і журналів та пропонується на підставі опублікованих там матеріалів визначити, який вид діяльності людини є ризикованим стосовно інфікування ВІЛ/СНІД і настільки

  •    Станція «Айболить»

Дати відповіді на запитання:

  • Що означає ІПСШ?
  • Основні прояви, характерні для ІПСШ?
  • Що потрібно робити, щоб запобігти інфікуванню ВІЛ/ІПСШ?

 

Складання мозаїки

 

 


 

 

  •    Станція «Театральна»

 

Обігрування та обговорення ситуацій.

Ситуація 1. Хлопець пропонує знайомій дівчині спробувати ін’єкцію наркотику. Він наполегливо доводить, що їй буде приємно, і жодних неприємних наслідків від цього не буде.

Ситуація 2. Дівчина переконує знайомого сходити до її друзів і зробити татуювання на плечі.

Ситуація 3. Хлопець пропонує товаришеві скріпити дружбу і „побрататися” (тобто зробити надріз на зап’ясті і прикласти порізи один до одного)

Ситуація 4. Дівчина настійливо пропонує своїй подрузі, яка зламала ніготь, скористатися її ножицями.

Запитання для обговорення:

  • Що ви відчували, коли грали запропоновану вам роль?
  • Чи вдалося вам досягти мети вашої ролі (вмовити чи відмовитись)? Чому?
  • Якої моделі поведінки ви дотримувались?
  • Який варіант поведінки виявився для вас найбільш результативним у запропонованій ситуації?

 

  •    Станція «Подарунки»

 

Учасники у невербальній формі дарують один одному подарунки та позитивні емоції. Ведучий дарує учасникам  роздатково-інформаційний матеріал.

На кожній зупинці за правильні відповіді, швидкість учні отримують фішки. Перемагає та група, в якої найбільша кількість фішок.

 

 

 

 

КРУГЛИЙ СТІЛ  «ТВОЄ ЖИТТЯ – ТВІЙ ВИБІР»

 

 

Мета: виховувати в учнів негативне ставлення до вживання алкогольних напоїв, тютюнокуріння, наркотиків, бажання і вміння вести здоровий спосіб життя, критично ставитися до своїх негативних вчинків.

Обладнання: плакат з написом „Сучасний еталон краси – здорова людина, яка обирає здоровий спосіб життя”. Інформаційні плакати щодо здорового способу життя.

Учасники: адміністрація загальноосвітнього навчального закладу, вчителі, учні, практичний психолог, лікар-нарколог, представники соціальних служб для дітей сім’ї та молоді, лідери програми „Рівний-рівному”, представники ЗМІ.

І   Вступне слово ведучого

У середньовічних лицарських романах розповідається, що на королівських банкетах лицарі сідали за круглий стіл, щоб не було суперечок із приводу того, хто сидить на почесному місці, а кому дістанеться непочесне місце.

Згодом круглий стіл став неодмінним атрибутом на міжнародних конференціях, дипломатичних конференціях. Вислів „сісти за круглий стіл” тепер означає почати доброзичливий обмін думками. Щиро вітаю всіх присутніх в цій аудиторії.

У роботі „круглого столу” беруть участь: (П.І.Б., посада учасників заходу)

 

План проведення «круглого столу»

 

№ п/п

Тема доповіді

П.І.Б. та посада доповідача

1.

Привітання учасників. Початок роботи

Ведучий

2.

Актуальність проблеми профілактики негативних явищ серед учнівської молоді

Керівник ЗНЗ

3.

Роль школи у профілактиці алкоголізму та наркоманії серед дітей та підлітків

Заступник директора з виховної роботи

 

4.

Здоров’я та здоровий спосіб життя. Причини та наслідки вживання наркотичних речовин підлітками

 

Практичний психолог

5.

Учнівські повідомлення щодо негативних явищ: куріння, алкоголь, наркотики

Учні

6.

Вплив наркотичних речовин на організм підлітка

Лікар-нарколог

 

7.

Здійснення практичної соціальної роботи з дітьми, молоддю та сім’ями щодо профілактики негативних явищ

Представник соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді

8.

Робота класного керівника щодо запобігання негативним явищам сьогодення

Класний керівник

9.

Проблема очима підлітків

Лідери учнівського самоврядування

10.

Висвітлення проблем пов’язаних зі здоров’ям через ЗМІ

Представники ЗМІ

11.

Обговорення. Дискусія

Учасники «круглого столу»

12.

Підбиття підсумків роботи

Ведучий

 

Запитання до виступаючих:

  1. Що на вашу думку, зумовило зростання даної проблеми серед учнівської молоді?
  2. Які ви бачите шляхи виходу із даної ситуації?
  3. Чим приваблює куріння? Чим тютюн схожий на інші наркотики?
  4. Як потрібно боротися проти куріння неповнолітніх?
  5. У чому шкідливість вживання алкоголю для мозку?
  6. Чим алкоголь відрізняється від інших наркотиків?
  7. Чи є алкоголь продуктом харчування?
  8. Чим приваблює вживання наркотиків? Які міфи найпоширеніші?
  9. Що формує здоров’я?
  10. Які основні складові здорового способу життя?

 

Ведучий: наші діти на порозі дорослого життя. Багато треба встигнути зробити, побачити і пізнати. Але насамперед, треба навчитися правильно приймати рішення. І першим серед таких рішень має стати „Ні-тютюнокурінню!”, „Ні-наркотикам!”, „Ні-алкоголю!” – раз і назавжди.

З кожним роком дедалі більше і більше свідомої, прогресивної молоді, відповідальної за себе, за своє життя, скеровує себе на здоровий спосіб життя, спрямовує свої зусилля на збереження та зміцнення свого здоров’я. Адже саме здоров’я є тим чарівним ключем, який відчиняє двері усіх можливостей – можливостей чогось прагнути і досягати, омріювати і здійснювати, реалізовувати та розвивати себе, встановлювати орієнтири майбуття.

 

Майбутнє наше – то лише наша справа,

Лише наших рук, і совісті, й ума.

Кивати на когось – ми не маємо права,

Та і кивати на кого нам нема.

Тож треба взяти собі до тями:

Здоров’я, краса і достаток –

Усе залежить від нас із вами!

Усе: і зокрема, і взагалі!

Життя іде ... Такий закон природи.

Міняється усе, усе тече,

На вищий свій щабель не страшно сходить,

І ми цей факт вітаємо гаряче!

 

 

 

 КВК

«МИ ЗА ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ»

(виступ команди)

Лунає весела мелодія на сцену виходять члени команди КВК

 

Ми на КВК прийшли

Свій привіт вам принесли!

Багато успіхів бажаємо,

Якщо зможемо не програємо.

 

Ми – команда „Мудрагелі”

Ми – кмітливі і веселі!

Наш девіз: „Ми за здоровий спосіб життя!

Ми за щасливе майбуття!”

 

Ми – активісти,

Ми – оптимісти,

Ми віримо у той час,

Що не буде проблем у нас!

 

Вдача в нас зажди така –

Все ми робимо жартома,

Любим всі веселий сміх,

Здоровий сміх, що гріє всіх!

 

Пропагуємо ми всюди

Щоб знали й чули про це люди.

Ми проти СНІДу й нікотину,

Алкоголізму й наркотизму!

 

Ми за те, щоб у всьому світі

Здорові були батьки і діти,

Проблем ніяких щоб не мали,

А лиш питання задавали

 

(Лунає мелодія „Топ, топ, топает малыш”, виходить малюк, тягне на мотузці машину. Роздивляється навкруги)

Син – малюк до батька йде

І питає батька:

(діалог батька й сина)

 

– Тато, чом тому, хто часто п’є

   Так живеться гірко?

   Он за тином кілька раз

   (показує на тин)

 Юнаки „ширялись”

 Що, їм стало легше враз,

 Як „полікувались?”

 

– Ні, синочку любий мій,

 З ними лихо сталось,

 З ким дружить „зелений змій,” –

 У всіх життя зламалось.

 В них майбутнього нема –

 Лише дно із пляшки.

 Їх горілка всіх лама.

 Як це, сину, страшно!

Хто тримає себе в руках, –

Той весь вік живе,

Заможно, весело й чудово!

А хто не вміє, той синок,

Втоне в алкоголі.

Ну, а той, хто ловить „кайф”

У місцях тутешніх –

Той  повільно помирає,

Потрапляє у залежність.

Тож скажи принадам „Ні!”

Це не ті принади!

З ними, сину, у житті

Матимеш лиш вади.

– Я все, тату, зрозумів

Й щиро обіцяю:

Справжніх істин у житті

Я не проміняю

Ні на голку, ні на СНІД –

Ні на інше лихо.

Буду спортом я займатись

Про здоров’я піклуватись

В спортивну школу я піду

Тату, я тебе не підведу!

 

 

(Мелодія „Зарядка”, малюк виконує різноманітні фізичні вправи)

Члени команди КВК:

 

І якщо не жартома –

Наркотики, пияцтво, куріння –

Це найбільша біда,

Бо гине молодь в світі,

А найстрашніше – діти

 

Кожній родині щастя повну хату,

І радості усім багато!

Ми за здоровий спосіб життя!

Ми за щасливе майбуття!

 

(Пісня на мотив фінальної мелодії телепередачі

„Крок до зірок” М. Поплавського)

 

Здорові діти у нас в Україні,

Усмішки їхні мов зорі ясні.

Запам’ятайте цю пісню віднині

І хай здоровими будуть усі.

Приспів

А в небі сонце світить,

Які щасливі діти!

Сміливо крок за кроком

Рушаймо до зірок.

Нехай співають з нами

Цю пісню тата й мами,

Нехай летить по світу

До сонця долітає!

 

 

 

РЕКЛАМНИЙ РОЛИК

 

Обладнання: телевізійний екран, мітла, імітовані костюми коробок з під цигарок „PARLAMENT”, „CEMEL”, „BOND”.

 

Виходить учень і співає пісню на мотив „Попелюшка”

 

Хоть поверьте, хоть проверьте,

Но вчера взгрустнулось мне,

Захотелось вызов бросить

Затуманенной чуме!

Вы, ребята, не курите,

Гадких, вредных сигарет,

Лучше больше фруктов ешьте,

Шоколадок и конфет!

Па-ра-ру-ра, па-ра-ра-ру-ра…

 

З’являється товариш

 – Друже, а чому ж так сталось?

 – Реклама на ТВ демонструвалась.

    Я й попався на гачок

    Захотів посмакувати димок.

 – Ось дивися, знову рекламують,

    PARLAMENT”, „BOND”, „CEMEL” демонструють.

 

(З’являються коробки названих цигарок і кожна рекламує себе. Звучить мелодія „Дым сигарет с ментолом ”)

 

PARLAMENT”: Любі хлопчики й дівчата!

Треба лиш мене обрати

І проблеми всі відразу

Зникнуть геть! Втягніть по разу!

CEMEL”:            Славу я нажив горбами –

То й балакаю тут із вами.

Хочеш кайфу – потрудись –

Мною радо затягнись!

BOND”:               Не баріться! Я благаю!

Дим мізки туманить: знаю

Але ж ви мене обрали –

І вибір зробили вдалий!

 

(Учень бере мітлу й вимітає цигаркові пачки, потім співає куплет пісні на мотив „Попелюшка”)

                                                   Не заманите ви нас

                                                   Як би не старались!

І охочих отруїтись

Більше не зосталось!

 

Після того, як вимів цигаркові пачки співає:

 

Неприятно на ребёнка

С папиросою смотреть,

Может он и очень быстро

От куренья заболеть!

Хоть и курят малолетки

Сигареты все подряд,

Но поймут немного позже,

Что куренье – это яд!

 

Товариш:

Потік реклами не зупинити,

Маніпулює свідомістю вона.

Що ж завжди ми бачимо,

У рекламі тютюну?

 

  • Красивих, молодих і задоволених людей;
  • людину, яка закурила, зробила перед тим якусь важливу й потрібну справу і зробила її відмінно;
  • немає сумнівів щодо того, курити чи ні, головне – обрати потрібний сорт цигарок;
  • куріння ніколи не заважає тим, хто оточує курців.

 

Учень: А на справді ми ніколи не бачимо:

  • Хворих, нещасних людей з тремтячими, жовтими від тютюну пальцями;
  • людину, що курить під час сварки, після програшу, у безвихідній ситуації;
  • хворих, які гірко шкодують, що своєчасно не кинули курити;
  • дітей, родичів, сусідів курця, яким заважає і псує здоров’я тютюновий дим.
  • ви такого хочете?

Діти: Ні!

Разом:

  1. Єдина річ цінується найбільше

Лише тоді, коли немає вже її,

  1. І ти не знаєш втрати більшої –

Здоров’я найцінніше на Землі!

 

 

 

 

АКЦІЯ «МОЛОДЬ ЗА ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ»

 

(Сценарний матеріал нагороджений грамотою Харківського обласного палацу дитячої та юнацької творчості)

 

Лунають позивні

 

Ведуча: Доброго дня! Я щиро вітаю всіх присутніх у цьому залі. Щороку в квітні, під час проведення місячника здоров'я, ми зустрічаємося з молоддю освітніх установ міста для того , щоб поговорити про дуже важливі речі.

В сучасному світі багато проблем політичних, економічних, соціальних. Усі вони важливі, і, можливо, вам у майбутньому доведеться їх вирішувати. Але є ще одна проблема, яка останнім часом дуже непокоїть людство. Це проблема здоров'я.

До учасників акції звертається керівник установи.

Ведуча: Здоров'я — це найбільше багатство в житті. Бути здоровим, модно, стильно, красиво. Так вважають учасники агентства моделей районного Будинку творчості дітей та юнацтва.

(Виступ агентства моделей)

 

Ведуча: Здоров'я на 50% залежить від способу життя людини. Як часто люди руйнують його і найгірше те, що це переважно молодь, наше майбутнє. Майбутнє, якому народжувати дітей, будувати суспільство, творити нашу історію. Проблеми сьогодення: тютюнокуріння, алкоголізм, наркоманія, СНІД та венеричні захворювання.

Сьогодні ми проаналізуємо, що заважає нам повноцінно й радісно жити, що затуманює наш розум, робить нас дратівливими та злими, жорстокими та безсердечними. Є наркотик, котрий завдає людям багато зла та горя, ламає долі, життя, позбавляє радості та розуму. Це алкоголь.

 

До слова запрошується лікар-нарколог

Барвінківської центральної районної  лікарні

 

Ведуча: Вживати спиртні напої чи ні – кожен вирішує сам для себе. Але пам'ятайте, що алкоголізм – це:

- руйнування особистості людини, її мозку, зламані долі, нерозкриті таланти. Тож нехай ваш світ буде наповнений радістю, успіхом, мрією.

 

Художній номер

 

Ведуча: Грецький герой Одіссей на шляху додому після успішної Троянської битви зазнав багато пригод. Якось він і його друзі потрапили до лотофагів. Вони гостей пригостили квітами лотоса. Поведінка тих, хто з’ївши солодкі квіти, була неадекватною. Вони не хотіли їхати додому, не бажали повідомляти близьких про себе. Одні плакали, другі - лягали спати, треті - були агресивними.

Тоді Одіссей силою привів людей до човна, прив'язав їх до лав, щоб не тікали і наказав скоріше пливти з того місця геть у синє море.

Невідомо, про яку саме квітку лотоса йшлося. Але у всякому разі це була рослина, від якої люди потрапляли в наркотичну залежність. Наркотики небезпечні тим, що вони безпосередньо змінюють свідомість людини і руйнують її память, інтелект, пригнічують відчуття та емоції, а також викликають сильну психологічну та фізіологічну залежність.

Люди часто не усвідомлюють загрози, яка пов'язана із вживанням наркотиків, не думають про наслідки поганої звички. Ті, хто став на дорогу, що веде від експериментів до залежності, зазнають значних змін. Вони відсторонюються від друзів і родичів, перестають цікавитися всім, стають агресивними. Тим, хто починає приймати наркотики, слід пам'ятати, що відмовитись від цієї звички буде нелегко, бо організм потребує весь час нову дозу. Потяг до наркотиків не зникає за одну мить. Спочатку людина страждає від нестерпного болю, її лихоманить, в організмі відчувається „ломка", все тіло зводить судорогами. Багато людей не витримують цього стану і знову починають вживати наркотики. Але з кожною новою дозою зупинитися стає все складніше.

Тому зумійте сказати вчасно рішуче „Ні!” цій небезпеці. Займіть себе спортом, улюбленими справами, відвідуйте гуртки, музичні студії.

 

Художній номер

 

Ведуча: Сьогодні ми робимо крок до пізнання таємниці удосконалення себе і говоримо про згубні пристрасті. А куріння - це також шкода здоров'ю, потомству, красі, грації. Тютюн викликає таку саме залежність як і „важкі" наркотики - героїн та кокаїн. Внаслідок куріння в будь-який час можуть з'явитися невиліковні хвороби: рак легенів, гортані, стравоходу, нирок - незалежно від кількості викурених цигарок і стажу куріння.

Якщо вам небайдуже ваше здоров'я, якщо ви не хочете захворіти, киньте курити! Змініть світ на краще, розфарбуйте його яскравими, радісними кольорами. Гадаю, що таке враження справить на всіх пісня.

 

Художній номер

 

Ведуча: У книзі Велеса „Війна світів” розповідається про марсіан, які захопили Землю. Прибульці вміли стріляти промінням смерті. Вони почали знищувати людей. Люди всіляко боролися з незваними гостями: у бій вступили і літаки, і танки... Перемогли марсіан не літаки, не танки, а бактерії, до яких не було імунітету. Дивно, але геніальний письменник ще на початку XX сторіччя передбачив СНІД, але тільки в марсіан. Сьогодні небезпека загрожує вже людям. Стрімко зростає кількість інфікованих хворих і померлих від СНІДу людей. Епідемія швидко поширюється в Україні.

            Впродовж 10 місяців 2017 року в країні під нагляд вперше взято 14 667 ВІЛ-інфікованих осіб (показник захворюваності становив 34,2 на 100 тис. нас., темп приросту показника, у порівнянні з відповідним періодом 2016 р., склав +10,1%), 7 466 хворим встановлено діагноз СНІД (показник захворюваності – 17,6, темп приросту – +10,5%) та 2 511 осіб померли від СНІДу (показник смертності – 5,9, темп приросту – +6,9%). Туберкульоз став причиною смерті для половини померлих від СНІДу (51,1%).  Серед ВІЛ-інфікованих осіб, які зареєстровані за 10 місяців 2017 року, 63,8% складали інфіковані статевим шляхом, 21,5% - парентеральним шляхом при введенні наркотичних речовин ін’єкційно.

             В Україні активність епідемічного процесу ВІЛ-інфекції продовжує підтримуватись за рахунок прихованого компоненту. Майже половина оціночної кількості людей, які живуть з ВІЛ (ЛЖВ), не знає про свій ВІЛ- позитивний статус (за даними медичного обліку). Щорічно близько третини ВІЛ-позитивних осіб залишаються поза медичним обліком (26,4 % - 2016 р.). До того ж, четверта-п’ята частина ВІЛ-інфікованих, які перебувають на обліку, залишається поза медичним наглядом з різних причин кожного року. Більше 50-ти % (55,6 % - 2016 р.) осіб віком 15 років та старше виявляються вперше на 3 та 4 клінічних стадіях ВІЛ-інфекції.

           Пріорітетними кроками у боротьбі з епідемією ВІЛ-інфекції в країні залишаються: забезпечення рівного доступу до консультування і тестування, вчасне охоплення ВІЛ-інфікованих осіб послугами догляду та підтримки, антиретровірусним лікуванням, попередження нових випадків інфікування ВІЛ. Зокрема, розширення обсягів антиретровірусної терапії дозволяє ЛЖВ отримати шанс на якісне та продуктивне життя та розширює можливості попередження подальшої передачі ВІЛ. Саме спільні дії служать справі зміцнення організованих зусиль по боротьбі з ВІЛ/СНІДом.

Слід пам'ятати, що будь-яка людина має однаковий ризик заразитися вірусом імунодефіциту. Тож будьмо толерантними по відношенню до людей, які живуть з ВІЛ, бо не завжди ці люди винні у своїй хворобі.

Свою підтримку цій категорії людей ми висловлюємо піснею.

 

Художній номер

 

Ведуча: Проблема здоров'я належить до глобальних проблем, вирішення яких зумовлює подальший розвиток нашої держави. Основної уваги потребуєте ви, молодь, усвідомлення вами визначної ролі здорового способу життя. Сьогодні бути здоровим модно, стильно і красиво! Тож будьте здорові

 

Виступ агітбригади

 

Ведуча: 3 кожним роком дедалі більше й більше свідомої прогресивної молоді, відповідальної за себе та своє життя, скеровує себе на здоровий спосіб життя, спрямовує свої зусилля на збереження та зміцнення свого здоров'я. Адже саме здоров'я є тим чарівним ключем, який відчиняє двері усіх можливостей –можливостей чогось прагнути і здійснювати, реалізовувати та розвивати себе, встановлювати орієнтири майбуття.

Бути здоровим – модно, стильно, красиво! Нехай на нашій планеті живе здорове покоління, тоді наша земля буде красивою, родючою, багатою на таланти.

 

Пісня  «Моя земля»

 

 

 

АКЦІЯ

«МИСТЕЦТВО ПРОТИ  НАРКОМАНІЇ ТА СНІДу»

 

 

Лунають позивні

Виступ агентства моделей Будинку творчості дітей та юнацтва

 

Ведуча:     Свою зустріч ми розпочали із виступу агентства моделей

районного Будинку творчості дітей та юнацтва.

Девізом   цього   творчого   колективу   став   відомий   вислів: „Краса врятує світ”.

Моделі:  Мистецтво проти наркоманії та СНІДу

 

Лунає лірична мелодія

 

Ведуча: Якось одна людина йшла вздовж морського узбережжя і

побачила як хтось танцює на пляжі. Здивована тим, що хтось радіє життю таким чином, людина підійшла ближче. Коли вона наблизилася, стало очевидним, що фігурка не танцює, а дивно повторює якісь дії. Підійшовши ще ближче, людина побачила, що маленька дівчинка старанно збирає на березі морських зірок і кидає їх у море.

Від подиву людина зупинилася на мить і запитала: „Навіщо ти це робиш?” Дівчинка відповіла: „Я кидаю їх у море, тому, що хочу щоб вони жили”.

Людина замислилися на мить, вражена словами дівчинки, але потім сказала: „Так їх, цих зірок, тут на березі мільйони! Що ти можеш змінити?”

Дівчинка на хвилинку замислилася, а потім повільно нахилилася, підняла ще одну морську зірку і кинула її в бурхливе море. Потім усміхнулася людині: „Можливо ви маєте рацію, – сказала вона, – але саме для цієї зірочки я змінила життя”. Можливо і ми – учасники акції „Мистецтво проти наркоманії та СНІДу” змінимо думки, звички, життя багатьох своїх ровесників, донесемо важливу інформацію щодо проблеми всього людства.

Як відомо, СНІД – одна з найважливіших проблем, з якою людство зіткнулося у XX ст. і ввійшло у XXI ст. Стрімко зростає кількість інфікованих,   хворих   і   померлих   від   СНІДу   людей.   Перші   випадки захворювання на СШД було діагностовано у 1981 р. у США. Спочатку ця хвороба видавалася загадковою. Як тільки з'явилися перші повідомлення про таємничу хворобу, у Франції сформувалася група дослідників - вірусологів. За два роки було з'ясовано загальну картину хвороби, знайдено її збудника – вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), розроблено методи, за допомогою яких виявляють вірус хвороби в організмі людини, встановлено механізм негативної дії вірусу на організм. Уперше ВІЛ було виділено та ідентифіковано у 1983 р.

ВІЛ - це вірус імунодефіциту людину, який розвивається та розмножується в організмі людини і призводить до повної втрати захисних сил організму та розвитку СНІД.

СНІД - це синдром набутого імунодефіциту, тобто хвороба імунної системи, викликана вірусом.

З початку епідемії у світі заразилися ВІЛ-інфекцією близько 50 млн. осіб. Але кількість випадків заражених ВІЛ-інфекцією щороку зростає.

На сьогодні коефіцієнт смертності внаслідок ВІЛ-інфекції є найвищим показником смертності населення планети. Минулого року від СНІДу померло понад 3 млн. осіб. Усього кількість померлих від СНІДУ з початку епідемії становить 28,1 млн.

Майже половина нових випадків ВІЛ-інфекції у світі припадає на молодь від 15 до 24 років. Це пов'язано з тим, що ВІЛ-інфекція більше, ніж будь-яка інша хвороба, уражає тих, хто перебуває у репродуктивному віці. Епідемія швидко поширюється і в Україні. За даними епідеміологічного моніторингу, починаючи з 1987 р. кількість офіційно зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції в Україні становить 63168. Серед Віл-інфікованих громадян України 5429 дітей.

В Україні немає жодного регіону, не ураженого епідемією. Найбільш уражені південні та східні області країни. На перших місцях перебувають: АР Крим, Донецька, Дніпропетровська, Одеська, Харківська обл.

У Харківській області зареєстровано 2059 ВІЛ-інфікованих, утому числі 20 дітей. Щодо нашого регіону, на обліку знаходяться 7 чоловік із них одна дитина.

Фактично ВІЛ-інфікованих в Україні, області, а можливо і у нас в районі значно більше і цілком можливо у кілька разів.

СНІД є не лише медичною, а й соціальною проблемою, як для самих ВІЛ-інфікованих, так і для їхніх рідних, близьких і всіх людей, які так чи інакше пов'язані з ними.

Питання про те, як поводитись, якщо близька людина інфікована ВІЛ, постає нині перед багатьма людьми. Трагізм ситуації полягає в її необоротності. ВІЛ-інфікована людина розуміє, що вона може заразити рідних, друзів, знайомих. Але ВІЛ-інфікований чи хворий на СНІД - це насамперед людина, наділена такими самими правами, почуттями, бажаннями, надіями, як і здорові люди. Тому основна допомога таким  людям  полягає  у  психологічній  підтримці.  Як  правило,  люди, дізнавшись, що вони ВІЛ-інфіковані, відчуваюсь потребу поділитися з кимсь своїми переживаннями, знайти розуміння та співчуття, відчути себе не самотнім у боротьбі зі страшною недугою.

Люди по-різному ставляться до того, що в них виявили ВІЛ-інфекцію. Часто це страх, пригніченість, безвихідь та ситуація один на один зі смертельною хворобою.

Слід пам'ятати, що будь-яка людина має однаковий ризик заразитися вірусом імунодефіциту, позаяк сьогодні ВІЛ/СНІД не зважає ні на що.

Тож будьмо толерантними по відношенню до людей, які живуть із ВІЛ.

Свою підтримку цій категорії людей висловлюємо піснево.

 

Художній номер

 

Ведуча:  Учасники     ансамблю     „Барвінок”,     районного     будинку творчості дітей та юнацтва, говорять рішуче „Ні шкідливим звичкам”. А їхній керівник О.І. Тітченко впевнений, що його вихованці завжди приймуть правильне рішення у будь-якій ситуації.

 

На сцені ансамбль «Барвінок»

 

Ведуча:  Участь в акції „Мистецтво проти наркоманії та СНІДу” беруть лікарі Барвінківської центральної районної лікарні. До слова запрошується лікар венеролог Щербина О. П.

 

Ведуча:  Свій внесок у боротьбу з  ВІЛ/СНІДом  сьогодні роблять учні нашого навчального закладу.

 

Виступ агітаційного гурту

 

Ведуча:  Молодь завжди прагне змінити світ на краще, розфарбувати його яскравими, радісними кольорами.

 

Художній номер

 

Ведуча:  Проблема здоров’я належить до глобальних проблем, вирішення яких зумовлює подальший розвиток нашої держави. Основної уваги потребує молодь, усвідомлення нею визначної ролі здорового способу життя. На це спрямована Програма „Рівний-рівному”, ключовою якої є підготовка підлітків -  інструкторів, які  ведуть просвітницьку роботу за  стратегією  „ Рівний - рівному”.

 

  На сцену запрошуються лідери Програми „ Рівний - рівному”

 

Ведуча:  Що таке життя? Це гра. А граючи, ми пізнаємо світ, себе, вирішуємо проблему сьогодення. Одна з найголовніших проблем – як зберегти своє здоров’я. Дівчинка з 5 кл. гімназії №1 проходить навчання за курсом „Я – моє здоров’я – моє життя” і у свої 10 років вона впевнено сказала: „Все залежить від самої людини, її способу життя, а необачність – крок до найстрашнішої хвороби людства – СНІДу. Хочу жити у світі розфарбованому яскравими кольорами”.

 

Художній номер

 

Ведуча:  Кожен іде до мети своєю дорогою і у реальному житті на шляху багато перешкод. Одна з яких – проблема здоров’я. Будь-яку перешкоду здолати можна, тільки б не зустрілася перешкода на ім’я СНІД. Сьогодні ми бажаємо, щоб на шляху кожного з нас не було такої перешкоди. Хай вас супроводжує радість!

Ведуча:  Естафету мистецької акції знову приймають лідери та активісти Програми „ Рівний - рівному”.

 

Виступ агітаційного гурту

 

Ведуча:  Не стоїть осторонь молодіжних проблем, питань щодо здорового способу життя влада.               На сцену запрошується заступник голови РДА та всі учасники мистецької акції.

 

Нагородження учасників акції.

Пісня про Україну

 

Учасники акції: Ми за здоровий спосіб життя! Ми проти наркоманії та СНІДу!

 

 

 

ВИБІР У ТВОЄМУ ЖИТТІ

 

(Заняття - тренінг з профілактики ранніх статевих стосунків, ВІЛ/СНІДу

для учнів 10 класів)

 

Мета: сприяти розумінню важливої ролі особистої відповідальності при прийнятті рішень; показати мотиви вступу в статеві зносини та можливості їхньої реалізації іншими способами; сприяти усвідомленню учнями міфів, які перешкоджають  здоровій реалізації сексуальності, негативно впливають на репродуктивне здоров’я, розвінчання їх через надання достовірної інформації.

 

Вправа «Мої очікування» (10хв.)

Матеріал: стікери на всіх учасників, конверт.

Повідомлення учням теми і мети заняття.

 

Ведучий: на цій зустрічі ми поговоримо про один із шляхів передачі ВІЛ/СНІДу – статеві стосунки.

           Подумайте і дайте відповідь на запитання: з яких причин молоді люди починають статеве життя? Хто або що їх до цього спонукає? Яке ваше особисте ставлення до ранніх статевих стосунків? Відповіді запишіть на стікерах, не вказуючи прізвища.

           Стікери учасники складають в конверт. Ведучий зачитує відповіді вголос.

 

Вправа «Що ми хочемо отримати від сексуальних взаємин?» (20 хв.)

Матеріал: 2 картки: «Тільки при статевому контакті», «Без статевого контакту», стікери.

          Ведучий говорить, що при прийнятті рішень людина керується певними мотивами, потребами. Це стосується і рішень щодо реалізації власної сексуальності. Учні отримують по три стікери та завдання: на кожному написати очікування молодої людини від вступу в статеві зносини. Всі стікери з відповідями складаються  до однієї коробки, перемішуються. Кожен з учасників дістає по три стікери. Ведучий на два стільці кладе заздалегідь підготовлені картки та запрошує всіх зачитувати, визначати та коментувати, як можна класифікувати певні твердження, і відповідно до цього класти їх на один із стільців.

  • Які висновки можна зробити?
  • Чому важливо розуміти мотиви вступу у статеві стосунки?

При обговоренні слід звернути увагу учнів на те, що:

  • сексуальна близькість з іншою людиною не гра і не ритуал переходу у дорослість;керувати власною сексуальністю можуть лише сильні люди, здатні взяти на себе відповідальність.

 

Вправа «Особиста відповідальність» (10 хв.)

Ведучий промовляє команди. Якщо вона починається зі слів: «Я говорю...», то учасники виконують те, що йде далі, якщо вона без цих слів, то не виконують.

           Спочатку  ведучим є тренер, згодом у цій ролі можуть перебувати кілька учасників. Наприкінці вправи ведучим стає тренер, який після декількох команд промовляє: «Я говорю: дістаньте ручки! і «Я говорю вам: з’їжте ці ручки»,

  • Чому ви не з’їли ручки?
  • Чому ви робили те, що говорив ведучий?
  • Які висновки ви зробили для себе?
  • Від чого залежить, чи будете, чи будете ви дотримуватися порад, які дають вам інші люди?
  • Хто відчуває на собі наслідки прийняття рішень?
  • Чому вправа називається «Особиста відповідальність?»

 

Вправа «Історія одного кохання» (10хв.)

Матеріал: скотч, фігурки дівчат жовтого кольору (3шт.), чоловіча фігурка синього кольору, фігурка закоханих зеленого кольору, фігурка без статевих ознак червоного кольору.

Ведучий: це історія про двох юних закоханих (на фліп-чарті закріпіть фігурки закоханих), вони ваші ровесники – трохи старші чи молодші; живуть недалеко від вас, може, навіть на одній вулиці; ви могли зустрічати їх, блукаючи вулицями міста. Він і вона вже давно зустрічаються, закохані. Він – із заможної родини, закінчує престижну школу, мріє стати юристом. Вона – сучасна дівчина, мріє вийти за нього заміж. Вони ведуть здоровий спосіб життя – не палять, не вживають алкоголю.

           Вона не займана, але прийняла рішення – це станеться сьогодні. Вони будуть кохатися. Він давно також про це мріє. Але... У нього це колись вже було, давно, він майже забув... Та, інша...(над фігуркою закоханого хлопця оповідач чіпляє фігурку дівчини). Він думав, що це кохання на все життя. Виявилося – помилився, адже людське життя таке довге для одного кохання... Цікаво, де та інша, тепер?

            Він у неї був не перший – колись вона спробувала це через цікавість із малознайомим хлопцем, під час якоїсь вечірки (над фігуркою дівчини чіпляється чоловіча фігурка). Цікаво, хто був той хлопець?

            Він був відомий гульвіса, «колекціонер» дівочих сердець, і не тільки... Скільки дівочих мрій він зруйнував...(над чоловічою фігуркою закріплюється дві фігурки дівчат). А хто були вони? Чи було для них це уперше? Чи був він у них єдиний?

            Ніхто  не знає, що одна з них мала контакт...(над однією із фігурок дівчат фіксують червону фігурку без статевих ознак). Ми не знаємо, коли і як це сталося з нею. Вони всі ще не знають...

            Сьогодні вона прийняла рішення, - рішення, яке може змінити все її життя, зруйнувати мрії. Але вона про це не думає, бо закохана, впевнена у ньому.

            Кого звинуватять вони колись? Одне одного?  Кожен сам себе – за поспіх і необережність? де знайти винного? Що це змінить? обговорення оповідання.

Вправа «Аргументи «За» і «Проти» сексуального дебюту» (20 хв.)

Матеріал: ватман, маркери.

Ведучий об’єднує учасників у групи і пропонує обговорити позитивні та негативні сторони початку статевого життя для підлітків 15-16 років. результати обговорення фіксують на ватмані. Ведучий може доповнювати коментарі учасників.

Підсумки. Наскільки дорослою повинна бути людина, щоб вступити в інтимні стосунки? Чи має якесь значення для сексу вік7 Безумовно, має. Існує низка об’єктивних причин, унаслідок яких небажано вступати у статеві зв’язки в ранньому віці, а саме:

  1. Фізіологічні, медичні. Рання статева активність значно збільшує ймовірність інфікування на венеричні хвороби та ВІЛ/СНІД, не виключена можливість небажаної вагітності.
  2. Соціальні. Ми живемо серед людей, і хочемо цього чи ні, але нам доводиться дотримуватися певних норм поведінки. Навіщо створювати собі труднощі? , а потім витрачати чимало сил на їхнє подолання, якщо можна цю енергію витратити з набагато більшою для себе користю, що не менш цінно для життя.
  3. Емоційні. Щоб розібратися у своїх сексуальних відчуттях і цінностях, необхідно чимало часу. Підлітки тільки ж починають пізнавати себе, тому не варто поспішати.

 

Вправа «Міфи і факти про сексуальну поведінку» (30 хв.) 

Матеріал: три таблички з написом «Так», «Ні», «Не впевнений».

Ведучий. При прийнятті рішень щодо реалізації сексуальності людина може спиратися на недостовірну інформацію (міфи), що негативно впливатиме на її сексуальну поведінку, здоров’я.

           Ведучий розміщує в різних місцях кімнати три таблички з написами. Учасникам групи послідовно пропонують суперечливі висловлювання, які  стосуються теми сексуальності. Необхідно стати біля відповідної таблички. Кожна група аргументує свою думку.

Приклади висловлювань:

1.  Більшість підлітків мають статеві зносини  ще до закінчення школи (Міф)

Багато підлітків не живуть статевим життям до закінчення школи,   утримуються від нього.

2. Щоб бути популярною серед друзів, дівчині не обов’язково вести статеве життя. (Факт)

3.  Дівчата хочуть сексу так само, як і юнаки, але для збереження  репутації мусять говорити «ні» (Міф)

Формування статевого потягу по-різному відбувається у юнаків і дівчат. У дівчат є потреби у реалізації платонічного та еротичного лібідо. До потреби реалізації сексуального лібідо дівчата приходять набагато пізніше, ніж юнаки.

  1.       Чоловік  право примусити дівчину до статевих стосунків, якщо він сильно сексуально збуджений. (Це не тільки міф, а й, відповідно до чинного законодавства України, вважається згвалтуванням – карним злочином)
  2.       Хлопець може бути справжнім чоловіком , навіть якщо він цнотливий (Факт)
  3.       Утримання – єдиний стовідсотково ефективний метод контрацепції (Факт)
  4.       З першого разу дівчата ніколи не вагітніють (Міф(
  5.       Статевий акт без презерватива є основою довіри партнерів одне до одного (Міф)
  6.       Незважаючи на те, що дівчина вже  вступила у статевий контакт, вона може відмовитися від цього у майбутньому. (Факт)
  7.  Дівчина може завагітніти до початку менструації. (Факт

До першої менструації у дівчини яєчники виробляють  перше яйце під час овуляції. Вона може завагітніти під час статевого акту, якщо він відбувся незадовго до овуляції, до її першого менструального циклу.

 

   Підбиття підсумків (10хв.)

Матеріал: стікери, конверт.

Учасники отримують стікери, на яких мають написати свої враження від заняття і скласти у конверт, за бажанням дітей іде їх озвучення.

  • Чи змінилася ваша думка про ранні статеві стосунки?
  •  Яку інформацію з цієї теми ви б хотіли отримати додатково?

   Ритуал завершення заняття

     Ведучий пропонує дітям завершити заняття аплодисментами на честь кожного учасника та привітно посміхнутися.

Ти – молодий?

Ти – сучасний?

Ти – переможець?

Тоді – нас багато!

 

       Попереду у нас ще багато завдань, які потребують вирішення. Але спільними зусиллями ми досягнемо бажаних результатів . Доброго здоров’я всім!

 

 

 

ПРОЕКТ  «МИ ЗА ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ»

Актуальність проекту полягає в тому, що однією з основних складових систем підготовки учнівської молоді є формування здорового способу життя. Здоров’я молодого покоління – один з найголовніших пріоритетів системи освіти. Здоров’я дітей – найбільша турбота  для  батьків. Чому ж ми, на жаль, не можемо похвалитися здоров’ям нації?

Обираючи цю тему проекту, ми хочемо, щоб діти дізналися, що рівень здоров’я кожної людини залежить від рівня її загальної культури; хворобливість підлітків зростає і починається саме з таких неформальних порушень здорового способу життя, ця проблема турбує не тільки дорослих, але й самих дітей.

          Пропонований проект дає змогу  врахувати творчі здібності учнів і особисту мотивацію, відповідально підійти до розв’язання поставленої проблеми й дотримуватися здорового способу життя. Також проект дає можливість допомогти молодій людині увійти в доросле життя, зрозуміти його цінність, усвідомити себе часткою того життя, яке дали  батьки. Лише у випадку,  коли  кожна людина піклуватиметься  про своє здоров’я, можна прийти до здорової нації.

         Мета проекту: розширити знання школярів щодо здорового способу життя,  відповідального ставлення до власного здоров`я, протистояти спокусі та соціальному тиску; вчити практично впроваджувати одержані знання в життя; формувати культуру здорового способу життя.

         Завдання проекту: опрацювати теоретичний матеріал з даної теми, зібрати фольклорний матеріал та афоризми, взяти  участь в акціях, спрямованих на вироблення навиків здорового способу життя, підготувати й прочитати лекції, виступ агітбригади, провести анкетування, презентації, конкурси малюнків, плакатів, виготовити пам’ятки та буклети, створити веб-сайт, таблицю доцільного поєднання харчових продуктів.

 Характеристика проекту

За кінцевим результатом: інформаційний.

За тривалістю: довготривалий.

За характером контактів: внутрішній

 Учасники:

  1.  вихованці гуртка
  2. керівник гуртка

 Співучасники проекту:

  1. медична сестра;
  2. практичний психолог;
  3. вчитель біології;
  4. вчитель фізкультури;
  5. вчитель основ здоров’я.

Термін реалізації проекту

      Початок: 10 вересня 2015 року

      Закінчення: 01 листопада 2015 року.

 Очікувані результати: розуміти, що головною цінністю кожного цивілізованого суспільства, яке керується принципом гуманізму, є здоров’я і людське життя, намагатися дбати про нього й робити все можливе для його збереження; уміти отримувати й аналізувати інформацію; формувати обґрунтовані та критичні висновки по суті проблеми; використовувати різноманітні  джерела; розвивати логічне мислення та творчість; працювати в групі; розробляти свої сценарії та презентувати їх; давати оцінку своїм досягненням; уміти відстоювати свою думку й захищати себе.

 Навчальні предмети: система виховної роботи в школі в комплексі з навчальними дисциплінами: основи здоров’я, біологія, екологія, фізична культура.

 Оцінювання знань та вмінь:  усне обговорення результатів роботи в групах; самооцінювання та колективне оцінювання.

Опис проекту: робота над проектом допомогла виявити проблеми учнівської молоді, побачити її ставлення до шкідливих звичок; з’ясувати, як дотримуються учні здорового способу життя. Кожен учень займався пошуком інформації для доповіді, яку потім разом об’єднували в одне ціле,  працювали всі гуртківці.

Передумовою роботи над проектом «Ми за здоровий спосіб життя» стала акція «Приєднайся до нас».

Мета акції: пропаганда здорового способу життя серед школярів.

Розпочалася робота над  проектом з  лекції про шкідливість нікотину, алкоголю та наркотичних речовин, оскільки діти виявили бажання поглибити свої знання з даної проблеми. Члени  екологічного гуртка «Барвінок» провели агітаційний захід «здоров`я та здоровий спосіб життя»»,  закликали учнів до ведення здорового способу життя.

 З метою відзначення Всесвітнього та Всеукраїнського дня боротьби з профілактики захворювань на туберкульоз в  школі  проведені  заходи та навчання учнівської молоді санітарній грамотності у протидії туберкульозу, в ході яких учні, розподіливши обов’язки по групах, готували презентаці, буклети, пам’ятки, веб-сай., переглядали відеофільм «Туберкульоз», брали участь у конкурсі малюнків, провели виховний захід «Наше майбутнє–в  наших руках», на якому гуртківці розповідали про туберкульоз, його ознаки, шляхи поширення, пояснювали причини захворювання на туберкульоз, обґрунтовували способи профілактики, доводили важливість дотримання норм здорового способу життя. Виховний захід супроводжувався презентаціями, підготовленими окремо визначеними групами учнів. Після закінчення всі присутні отримали буклети та пам’ятки.

Не обминули увагою учасники проекту і проблему СНІДу, адже Україна вважається країною з високим рівнем захворюваності. У школі проведено ряд профілактичних заходів: тренінги, виховні години, «круглі столи», тематичні виставки літератури, інформаційного матеріалу.

Одним із чинників порушення здорового способу життя є шкідливі звички, такі, як куріння, алкоголь та наркотики,  які поширені серед дорослих, підлітків та дітей. І тому учасники проекту не пройшли стороною цієї болючої теми усього суспільства. Вони працювали з різними джерелами об’єднавшись у групи: малювали малюнки, шукали  афоризми, прислів’я та приказки, які розкривають зі всіх сторін сутність понять здоров’я і здорового способу життя, показують важливість щасливого здорового життя, правильність режиму праці і відпочинку, дотримання особистої гігієни, раціонального харчування, оптимальної рухової активності, загартування. Враховуючи важливість даної інформації, гуртківцями проведено акцію «За здоровий спосіб життя». Учасники цієї акції висловлювали свої думки і відображали їх у вигляді малюнків, плакатів,  проводили лекції. 

Проведено також анкетування серед учнів загальноосвітнього навчального закладу. Дані анкет опрацьовано та узагальнено і використано  на батьківських зборах та під час проведення районного семінару для класних керівників 6-9 класів, оскільки респондентами були учні цієї вікової категорії.

 

Анкета «Здоров’я і поведінкові орієнтації молоді»

  1. Чи пробували ви коли-небудь курити?

А) так – 75% учнів        Б) ні – 23% учнів

  1. Як часто ви курите в даний час?

А) щодня – 9 %;   Б) декілька разів на тиждень – 6 %;  В) менше одного разу на тиждень – 6 %.

 

  1. Як часто, в даний час, ви вживаєте алкогольні напої?

А) щодня – 0%   Б) кожен тиждень – 12%    В) кожен місяць  - 7 %  

Г) рідко – 53 %   Д) ніколи – 28 %

 

  1. Чи перебували ви коли-небудь в стані алкогольного сп’яніння?

А) ніколи – 37%  Б) так, один раз – 27%  В) так, 2-3 рази  - 18 %  

Г) так, 4-10 разів – 18 %  

 

  1. Чи вживали ви коли-небудь наркотичні речовини?

А) ніколи – 100%

 

  1. На скільки ви добре інформовані про небезпеку, яку завдають шкідливі звички?

А) добре інформовані – 89%  Б) не дуже добре – 11%

 

  1. Чи володієте ви достатньою інформацією з проблеми ВІЛ/СНІДу?

А) так – 88%   Б) ні – 5 %     В) мені це не потрібно – 7 %

 

Складові здорового способу життя містять різноманітні елементи, що стосуються всіх сфер здоров’я – фізичної, психічної, соціальної і духовної. Найважливіші з них – харчування. Це  поняття розглядається не тільки утилітарно, як засіб ліквідації почуття голоду, або мінімальної підтримки життєдіяльності організму, воно включає забезпечення широким верствам населення доступу до споживання якісної питної води, необхідної кількості вітамінів, мікроелементів, протеїнів, жирів, вуглеводів, продуктів підвищеної біологічної цінності, спеціальних продуктів і харчових добавок тощо, що поліпшує стан здоров’я і протидіє природному процесу старіння.

Із курсу біології ми знаємо, що різні поживні речовини їжі в шлунку перетравлюються з різною швидкістю. Окрім того, для перетравлення кожного виду їжі травні залози виділяють травний сік зі специфічним набором ферментів – «молочний сік», «м’ясний сік», «хлібний сік». Важливо пам’ятати, що домінуючим соком є сік, необхідний для перетравлення м’яса і страв з м’ясом. Такий сік виділяється в першу годину травлення змішаної їжі. Хліб  перетравлюється у другу чергу, а молоко – в останню. Окрім того, при споживанні змішаної їжі вся енергія спрямовується на найважчу «ділянку» - на перетравлення м’яса, а інші продукти в цей час чекають своєї черги, псуються. Тому подібне поєднання продуктів є шкідливим для здоров’я. Учасники  проекту  розглянули і довели основні правила системи роздільного харчування та подали у вигляді плакату «Доцільне і небажане поєднання харчових продуктів». Акція завершилася  шкільним святом «Сучасна мода одна – ЗДОРОВ`Я!».

Завдання проекту в основному виконано. В результаті всі учасники проекту  дійшли  висновку, що здоровий спосіб життя – це запорука здоров’я людини і нації.

 

 

ЖИТТЯ У ТВОЇХ РУКАХ

(інформаційно-прикладне видання для підлітків)

 

 

Ти тільки вступаєш у повноцінне життя, яке наповнене багатьма приємними подіями. Так багато треба встигнути зробити корисного, скільки необхідно побачити й пізнати. Але, насамперед, треба навчитися правильно вирішувати життєві проблеми, не уникати відповідальності та не бути байдужим.

Ті, хто вже втягнувся, але вирішив позбутися шкідливих звичок, потребують підтримки, особливо спочатку, коли буде найважче.

Відмовитися від цих звичок не просто, люди іноді намагаються виправдати себе, чому вони не можуть чи не хочуть позбутися їх. Якщо ти знаєш кого-небудь, хто намагається кинути курити, відмовитися від вживання алкоголю чи наркотиків, підтримай його і запевни у тому, що він зробив правильний вибір. Іноді добре слово та співчуття допомагають легше пережити важкі часи.

Людина у молодшому віці майже не має досвіду виходу зі стресових станів. У цей період вона настільки переймається своїм визнанням серед однолітків, що не вважає за можливе звертатися до них за якоюсь допомогою. Тому що це може бути сприйнято як ознака слабкості. Не бійся виглядати слабким. Друзі, якщо вони справжні, завжди зрозуміють та допоможуть пережити будь-які труднощі.

І взагалі, якщо ти відчуваєш, що не в змозі подолати свої проблеми сам, звернися до людини, якій ти можеш довіритися. Також знай, що у кожному місті є спеціалізовані заклади, де тобі допоможуть. Про них можна дізнатися за телефоном довіри.

Пам’ятай, що завжди є люди, яким ти не байдужий!

 

 

 

АНКЕТИ ДЛЯ УЧНІВ СЕРЕДНІХ КЛАСІВ

 

  1. Чому палити тютюн небезпечно для здоров’я?
  2. Чи вірите ви в те, що про небезпеку куріння знають зараз і діти, і дорослі?
  3. Чи пробував ти хоча б один раз у житті палити?
  4. Які відчуття були в тебе при цьому?
  5. Чи куриш ти і до тепер?
  6. Чи пробував ти якісь алкогольні напої?
  7. Що ти відчував вживаючи алкогольні напої?
  8. До скількох років заборонено вживання алкоголю й тютюнових виробів?
  9. Чи віриш ти всьому, про що говориться у рекламі?
  10. Чи є в тебе бажання придбати, спробувати рекламовану річ?
  11. Щоб бути здоровим, я буду:

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

Анкета «ЗА» і «ПРОТИ»

 

  1.  Що хорошого вбачаєте у палінні?
  2. Що вам найбільше подобається в палінні?
  3. Що вас приваблює в палінні?
  4. Що поганого вбачаєте а палінні?
  5. Що вам найбільше не подобається у палінні?
  6. Що непокоїть або тривожить вас щодо паління?

 

 

 

Анкети для учнів старших класів

 

  1. Чи курите?
  • Так.
  • Ні.
  1. Якщо курите, то скільки?
  • Одну пачку сигарет на день.
  •  Менше однієї пачки на день.
  • Одну пачку цигарок на тиждень.
  1. Першу цигарку ви запалили:
  • З цікавості.
  • Тому, що почали палити ваші друзі.
  • Тому, що вважаєте це модним.
  • Щоб зняти нервове напруження.
  1. Чи курять у вас удома?
  • Так.
  • Ні.
  1. Чи цікавитеся ви даними про шкідливість куріння?
  • Так, часто.
  • Так, коли отримую якесь завдання у школі.
  • Дізнаюся тільки на уроках біології, валеології, виховних годинах.
  1. Чи вважаєте ви куріння шкідливим для здоров’я?
  • Так.
  • Ні.
  1. Чи збираєтеся ви кинути курити (для тих, хто курить)?
  • Так.
  • Ні.
  1. Чи є доцільними заходи, які здійснює  школа  щодо боротьби з курінням?
  • Так.
  • Ні.
  1. Чи впливаєте ви на близьких і знайомих з метою відмови від куріння?
  • Так.
  • Ні.
  1. Як часто ви вживаєте спиртні напої?
  • Не вживаю взагалі.
  • Вживаю лише у святкові дні.
  • Раз на тиждень.
  • Щодня.
  1. Чи вживають спиртні напої у твоїй родині?
  • Ні.
  • Дуже рідко.
  • Лише у святкові дні.
  • Часто.
  1. Чи може вживання спиртних напоїв створювати життєві проблеми?
  • Дивлячись у яких випадках.
  • Так, часто.
  • Рідко.
  1. Чи маєте ви повну інформацію про шкідливість алкоголю?
  • Так.
  • Ні.
  1. Яка, на ваш погляд, найпоширеніша причина вживання спиртних напоїв?
  • Для поліпшення настрою.
  • Полегшує спілкування.
  • Для зняття нервового напруження.
  1. Найбільш небезпечним для суспільства ви б назвали:
  • Чоловічий алкоголізм.
  • Жіночий алкоголізм.
  1. На ваш погляд алкоголік -  це:
  • Людина, що регулярно вживає спиртні напої.
  • Людина, що потребує похмілля.
  • Людина, що має життєві проблеми, пов’язані із вживанням алкоголю.
  1. Ваше ставлення до проблеми алкоголізму:
  • Я з цим боротимусь.
  • Мені байдуже.
  • Це особиста справа людей, які пиячать.
  • Не бачу в цьому проблеми.

 

 

Анкета для підлітків

 

  1. Як на вашу думку, чи є алкоголь та нікотин наркотиками?

_________________________________________________________________

  1. Що у вашому розумінні є алкоголізм, наркоманія?______________________________________________________________________________________________________________________
  2. Чому деякі підлітки починають вживати:

Нікотин ________________________________________________________________

Алкоголь ________________________________________________________________

Наркотики ________________________________________________________________

  1. В якому віці, на ваш погляд, відбувається перше знайомство:

З нікотином _______________________________________________________________

З алкоголем _______________________________________________________________

З наркотиками _______________________________________________________________

  1. На вашу думку, чому підлітки п’яніють швидше, ніж дорослі?

________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Як ви вважаєте, чи виникає залежність від нікотину, коноплі, алкоголю?

________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Чи призводить вживання коноплі до переходу на більш важкі наркотики?

________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Як ви ставитеся до споживачів алкоголю та наркотиків?

________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Вкажіть два питання, на які б ви хотіли отримати відповіді?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Анкета «Ставлення учнів до куріння»

 

  1. Як ти вважаєш, чому курять діти, підлітки?
  • Щоб здаватися дорослим і незалежним.
  • Щоб підтримати компанію.
  • Щоб не сміялися і не вважали слабким.
  • Подобається реклама сигарет.
  • Щоб випробувати задоволення.
  • Щоб бути таким, як усі.
  • Це модно.
  • Інше ________________________________________________________
  1. Твоє ставлення до куріння
  • Ніколи не курив(ла) (переходь до запитання7).
  • Курю.
  • Кинув(ла) (якщо так, то як давно)________________________________
  • Намагався кинути.
  • Курю час від часу.
  • Інше ________________________________________________________
  1. Скільки тобі було років, коли ти вперше спробував(ла) курити

_____________________________________________________________

  1. Як часто ти куриш?
  • Одну – дві сигарети на тиждень.
  • Одну – дві сигарети на день.
  • У середньому десять сигарет на день.
  • Пачку сигарет на день.
  • Інший варіант ________________________________________________
  1. Чи приховуєш ти від оточення звичку курити?
  • Так, від батьків.
  • Так, від педагогів.
  • Так, від друзів.
  • Ні, не приховую.
  1. Чи курять члени твоєї сім’ї?
  • Так, курять, зокрема у будинку (квартирі).
  • Так, курять, але не в помешканні.
  • Ні, не курять.
  1. Що могло б спонукати тебе кинути курити? (Якщо ти кинув курити, відзнач, будь-ласка, що допомогло тобі у цьому)
  • Таке саме рішення друга.
  • Переконливі докази батьків, членів родини.
  • Переконливі докази вчителів.
  • Цікаві дотепні передачі по телебаченню, радіо.
  • Цікава література.
  • Хвороба легенів когось із близьких.
  • Приклад батьків.
  • У цьому немає необхідності.
  • Не знаю.
  • Інше _________________________________________________________
  1. Назви три основних шкідливих речовини тютюнового диму:

______________________________________________________________

  1. Які органи уражаються під час куріння ____________________________
  2. Чи може куріння вплинути на репродуктивну функцію?

______________________________________________________________

  1. Кому шкодить куріння? (Виберіть тільки одну відповідь)
  • Тому хто курить.
  • Оточенню
  • Курцеві.
  • Нікому не шкодить.
  • Важко відповісти.
  1. Чи виникали протягом останнього місяця ситуації, коли тобі пропонували закурити сигарету?
  • Так, дуже часто.
  • Так, декілька разів.
  • Ні.
  1. Наскільки складно, на твою думку, утриматися від куріння підліткам, які курять?
  • Дуже складно, тому що це потребує великих вольових зусиль.
  • Складно, але можна.
  • У цьому немає нічого складного.
  • Інше ________________________________________________________
  1. Що, на твій погляд, могло б допомогти дітям і підліткам не починати курити (Виберіть не більше 2 варіантів)
  • Допомога медиків.
  • Спеціальні уроки в школі.
  • Підтримка психологів.
  • Спеціальна література.
  • Цікаві заходи.
  • Любов.
  • Інше _________________________________________________________
  1. Чи достатньо, на твій погляд, цікавої та корисної інформації про куріння отримують  діти та підлітки?
  • Так, цілком.
  • Хотілося б більше цікавої інформації (статей у молодіжних  журналах, телерадіопередачах, Тематичних заходів тощо)
  • Такої інформації дуже мало.
  • Інше ________________________________________________________

 

Вкажи, будь ласка, деякі відомості про себе:

Твоя стать ___________________________________________________

Скільки тобі років ____________________________________________

 

Дякуємо за співпрацю

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ:

 

  1. Богданов Г.П. Школьникам здоровый образ жизни. – М.: ФиС, 1989
  2. йтенко В.П. Здоровье здоровых. – К.: Здоро’я, 1991.
  3. Медико-біологічні основи валеології: Навчальний посібник/За ред. П.Д.Плахтія. – Кам’янець-Подільський: К-ПДПУ, інформаційно-видавничий відділ, 2000.
  4. Плахтій М.П., Євмінов В.В., Філінюк В.А., Чорпіта В.М. Про життя і діяльність людини: За ред. П.Д.Плахтія.- Кам’янець-Подільський: «Медобори», 2005.
  5. Славіна Н.С., Дарчук С.І., Дорош В.У. Про здоров’я та здоровий спосіб життя: навчальний посібник. - Кам’янець-Подільський: «Медобори», 2004.
  6. Тимчишин О.І., Коростіль М.П. „Інновації змісту і технологій здорового способу життя”, Тернопіль „Астон” 2002
  7. Дмитренко Г. „Ваше життя – ваш вибір”, газета „Психолог” №23-24 (215-216), 2006
  8. Зимівець Н.В., Сивогракова З.А., Лещук Н.О. Модуль „Твоє життя – твій вибір”. Навчально-методичний посібник, Київ, 2002
  9. Ворник Б.М., Голоцван О.А., Коломієць В.П., Талалаєв К.О. Модуль „Прояви турботу та обачливість”. Навчально-методичний посібник, Київ, 2002
  10. „Інформація, погляди, світогляд”. Інформаційно-освітній журнал №5-11, 2007 р., №11, 2008р.
  11. Поляков Л.Е. „Здоровье каждого – богатство всех”, Москва, „Мысль”, 1985
  12. Рожков М.И. Ковальчук М.А. „Профилактика наркомании у подростков”, Москва „Владос”, 2004
  13. Максимова Н.Ю., Капська А.Й., Карпенко О.Г., Лук’нова Н.Л. „Формування навичок здорового способу життя в дітей і підлітків”, Київ, „Ніка-Центр”, 2001
  14. Гарницкий С.Л. „Алкоголь, табак, наркотики и здоровье подростков” Киев, Здоровье, 1988
  15.  Смирнова Е.С., Родионова Е.Н., Близнюк Л.М. „Профилактика ВИЧ-инфекции в школе. Пособие для воспитателей, педагогов, психологов общеобразовательной школы”, Минск, 1998
  16.  Ольховская О.А., Прибылова О.В., Рохмаил Н.Г., Федорова О.П. „Репродуктивное здоровье подростков”, учебно-методическое пособие, Харьков, 2003
  17.  Оржеховська В.М., Пилипенко О.І., Андрущак Л.І. „Концепція освіти „Рівний-рівному” щодо здорового способу життя серед молоді України”
  18.  Василенко Л.Б. „Здоров’я учнів”, Харків „Скорпіон”, 2006
  19.  Ніколаєвський В.М. „Довідник класного керівника з профілактики негативних звичок учнів”, Харків, Східно-український Фонд соціальних досліджень, 2002
  20.  Фролов А.Ф. „СПИД – рана человечества” Киев, 1989
  21.  Оржеховская В.М., Бурмака Н.П. „Избаленние учащихся от наркогенных привычек”, Киев, 1992
  22.  Оржеховская В.М. „Методика позбавлення неповнолітніх наркогенних звичок” Методичний посібник, Київ, 1995
doc
Додано
5 березня 2019
Переглядів
1093
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку